FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, zajimalo by me, kdyz jsem student a…

Dobry den, zajimalo by me, kdyz jsem student a jsem externi spolupracovnik weboveho serveru a pisu pro nej clanky, jak velke je nezdanitelne minimum? Dekuji.

Prosím o radu. Podnikatel-FO se stěhoval z jedné…

Prosím o radu. Podnikatel-FO se stěhoval z jedné pronajaté kanceláře do druhé.Tudíž pronájem kanceláře za měsíc listopad uhradil 2x - starý pronájem a nový pronájem. Lze dát oba nájmy do daň. uzn. výdajů. Podle mého názoru by to šlo, protože šlo pouze o l měsíc.

Dobrý den, mám dotaz ohledně výpočtu průměrné…

Dobrý den, mám dotaz ohledně výpočtu průměrné hodnoty dovolené. Do zaměstnání jsem nastoupil v říjnu 2002 ? odpracoval jsem 17 dní, 6 prac. dnů jsem byl nemocen. V listopadu jsem odpracoval 16 dní, 5 prac. dnů jsem měl neplacené volno. V prosinci jsem pracoval 20 dní, 2 dny jsem měl dovolenou. Ve výplatě za prosinec jsem zjistil , že průměrná hodnota za dovolenou mi klesla ve srovnání s předchozími 2 měsíci o téměř 50%. Když jsem si pro orientaci vynásobil celkový počet prosincových prac. dnů zmíněnou sníženou prům hodnotu za dovolenou , vyšlo, že kdybych celý prosinec měl dovolenou ( samozřejmě za předpokladu, že bych na ni měl nárok), dostal bych se jen těsně nad polovinu normální hrubé měsíční mzdy. Žádné odměny jsem ve zmíněném období neměl, pouze jsem za říjen dostal nemocenskou. Jak se vypočítává prům. hodnota za dovolenou, nemám-li odpracované celé čtvrtletí. Zaměstnavatel mi tvrdí, že výpočet je v pořádku a není mi moc ochoten sdělit, jak průměrné hodnotě došel. Vzhledem k tomu, že se jedná o velice výrazný rozdíl, prosím Vás o vaše stanovisko Děkuji za odpověď.

jak je zdaněn příjem z prodeje dřeva na stojato…

jak je zdaněn příjem z prodeje dřeva na stojato (těžba firmou) u fyzicke osoby-ne podnikatel, les vrácen v restutuci... děkuji

Dobrý den, mám dotaz k vystavování daňových…

Dobrý den, mám dotaz k vystavování daňových dokladů z hlediska DPH. Pokud OSVČ (architektonické a projekční práce) zpracuje architektonickou studii interiéru a současně se studií někdy dodá odběrateli i zařízení interiéru (které sám nakoupil a uplatnil odpočet DPH) - zdaňuje architektonickou studii (projekt) 5% DPH a prodej zařízení (nábytku) 22% ? Děkuji za odpověď.

Dobry den. Žena na MD, manzel zamestnanec.…

Dobry den. Žena na MD, manzel zamestnanec. Zakoupili prostrednictvim stavebniho sporeni nemovitost. V minulem roce uplatnovala uroky z uveru jako odecitatelnou castku od dani ona - tento rok zadny prijem nema. Muze uplatnit manzel - je spoluvlastnik. Je nejaka horni hranice, nebo uplatni dle potvrzeni sporitelny? Muze si uplatni i jeji prispevky na zivotni pojisteni? A do jake vyse? Dekuji

Dobry den, FO, JÚ - neplatce DPH. Zacátek…

Dobry den, FO, JÚ - neplatce DPH. Zacátek podnikani 03/2002. Zalohy na zdrav. pojisteni jsem neplatila vůbec, jelikoz jsem byla pozivatelkou castecneho invalidniho duchodu - byl za me platcem stat. V cervnu naLPK jsem byla shledana stale cast. invalidni, ale duchod nepobiram, jelikoz jsem prekrocila financni hranici moznosti vydelku(z predesleho HPP). Jaky to ma vliv na zalohy zdr. a pojisteni a uplatneni nezdanitelnych castek. Nevim, zda si je mohu uplatnit po cely rok, kdyz jsem po cely rok cast. invalidni, nebo pouze po dobu pobirani duchodu. 2. V prosinci 2002 auto na leasing a ICO, nejsem zatim prihlasena k silnicni dani, jelikoz mam prukaz ZTP, tudiz prichazi v uvahu oznaceni tel.postizeneho.(nejsem si jista - mam ZTP na astma, tj. zachvatovite stavy.) Jinak do konce ledna doplatim 12/02. Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den zajímalo by mne zda si mohu odečíst DPH…

Dobrý den zajímalo by mne zda si mohu odečíst DPH z přímotopných těles a boileru? Předem děkuji

Máme 21 letého syna a studuje na VŠ. Brigádně si…

Máme 21 letého syna a studuje na VŠ. Brigádně si pravidelně přivydělává peníze. Do jak vysoké částky si může přivydělávat, abychom ho mohli odepisovat na daních. Děkuji

Chtěla bych Vás požádat o radu ohledně daně z…

Chtěla bych Vás požádat o radu ohledně daně z nemovitosti. Zdědila jsem po otci jednu polovinu rodinné vily. Druhou polovinu už zdřívějška vlastní můj bratr. Vzhledem k tomu, že dům byl mému otci vrácen v restituci, ja na 15 let osvobozen od daně. Musím jako spolumajitel podávat daňové přiznání? Děkuji

Dobrý den, prosím o pomoc při řešení otázky, jak…

Dobrý den, prosím o pomoc při řešení otázky, jak daňově postupovat při kopě vozidla na protiúčet, vozidlo zařezeno 2. 1. 2002 v s.r.o. a v prosinci 2002 prodáno, na protiúčet ihned koupeno jiné do s.r.o. (platby tudíž neproběhly). Je možné první vozidlo ihned celé odepsat a do výnosů vložit prodejní cenu? Děkuji předem za odpověď.

Jak správně odečíst žívotní pojištění z daní? …

Jak správně odečíst žívotní pojištění z daní? Jsem zaměstnanec ale mám i vedlejší příjmy jako OSVČ. Mám životní pojistku a mohu 12.000,- odečíst z daní. Od zaměstnavatele dostanu potvrzení o příjmu a stržených daních. Ze samostatné činnosti mám daňový základ prakticky nulový. Mohu nějak pojištění ve svém daňovém přiznání odečíst od daní stržených zaměstnavatelem? Děkuji.

Dobrý den, prosím o vysvětlení následujících…

Dobrý den, prosím o vysvětlení následujících údajů. Od 1.12.02 jsem OSVČ na živnostenský list. Jak se v daňovém přiznání vyplní: 1. příjem od předchozího zaměstnavatele, kde bylo podepsáno "Prohlášení .." a byly uplatněny odpočitatelné položky (od 1.1.02 do 31.10.02) 2. Příjem z Úřadu práce (listopad 02) 3. Výsluhový důchod přiznaný za odpracovaná léta ve státní správě? (vypláci se měsíčně) Děkuji a přeji příjemný den F.Š.

Může zaměstnavatel zaměstnanci, který má…

Může zaměstnavatel zaměstnanci, který má uzavřenou s ním pracovní smlouvu na dobu neurčitou, ve zcela mimořádném případě nařídit čerpácí celé dovolené v určeném termínu. (např. stavební firma, která nemá práci v zimním období pro určité profese).Děkuji za odpověď.

Prosím o radu. Honební společenstvo (HS)…

Prosím o radu. Honební společenstvo (HS) pronajalo honitbu Mysliveckému sdružení (MS). Nájemné podle nájemní smlouvy nebude vzhledem k velké části malých výměr pozemků jednotlivých členů HS placeno jednou ročně, ale vždy jen jedenkrát za tři roky, vyjma Lesů ČR (jeden z členů HS), kterým bude placeno ročně přímo MS (dohodnutá částka 503,- Kč). Jak to bude HS ( vede PÚ) účtovat v roce, kdy fakticky nic nedostane a jak v roce placení nájemného. Děkuji :-)

Dobrý den. Když si firma (s.r.o. - PÚ)pořídí…

Dobrý den. Když si firma (s.r.o. - PÚ)pořídí světelnou reklamu jde o dlouhod.hmotný majetek, uzemněná železná konstrukce a elektroinstalace jsou technickým zhodnocením budov, je-li reklama připevněna k budově. Ale k jakému majetku a na jaký účet dát železnou konstrukci např.56.000Kč která je pouze připevněna na "SILO na cement"(je vedeno jako dl.hmot.maj.)a elektroinstalace za 1.000Kč. Mohlo by to být přičteno k hmotnému majetku "světelná reklama" Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den. K 30.6.2002 jsem pozastavil činnost …

Dobrý den. K 30.6.2002 jsem pozastavil činnost (OSVČ - JÚ) a od 1.7.2002 jsem v zaměstnaneckém poměru (HPP). Jaký typ přiznání k dani budu vyplňovat a jakým způsobem? (uvedu příjmy, výdaje z podnikání i příjmy ze závislé činnosti?)Mnohokrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych poradit s tím jestli mám…

Dobrý den, chtěla bych poradit s tím jestli mám vést 2 peněžní deníky, když mám 2 ŽL a provozuji 2 činnosti, i když k oboum používám jedno auto, tudíž povedu 1 knihu jízd. Nebo můžu vést 1 peněžní deník a mít tam příjmy i výdaje z obou činností? Děkuji za odpověď.

Dobry den, mam dotaz. Jsem OSVC a casto podnikam…

Dobry den, mam dotaz. Jsem OSVC a casto podnikam nekolikadenni cesty do Nemecka. Rad bych se zeptal, zda si mohu sam sobe priznat cestovni nahrady (diety a kapesne) popr. v jake vysi. Jen pro upresneni - podnikam na zaklade zivnostenskeho opravneni a uzivam jednoduche ucetnictvi. Predem dekuji.

V roce 2002 jsem nakoupil zbozí. Toto zbozí…

V roce 2002 jsem nakoupil zbozí. Toto zbozí prodám v roce 2003. Budou se mne náklady na nákup zbozí zapocítávat do nákladu roku 2002? Úctuji v soustave podvojného ocetnictví.