FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
V roce 1993 jsem zakoupil bytovy dum do SJM v roce 1997 mi byl po rozvodu prepsan.V roce 1998 jsem se znovu ozenil a 1999 daroval dum nove manzelce v roce 2001 jsme ho prodali. Jaka pro mne vyplyva danova povinnost a co osvobozeni od dane. ( v dome jsem nikdy nemel trvale bydliste obcas jsem tam bydlel ve volnem byte.) SPECHA
Dobry den, v technickem prukazu automobilu (Skoda Felicia, r. v. 1996) mam uveden udaj EU 94/12. Mohu si na zaklade tohoto udaje odecist 25 % ze silnicni dane za rok 2002? Dekuji. > > Odpoved: > Uváděná směrnice platí v ohledu sníení sazby daně pouze pro vozy kategorie M1 a to dle § 6 odst. 1 do 31.12.2001 a dle odst. 2 do 31.12.2003. > DEkuji za odpoved. Nicmene mi neni jasne - mohu nebo nemohu? Pisete o datu 31.12.01 a o datu 31. 12. 03. Kam se moje Felicia vejde? DEkuji. Trnkova
Naše firma měla k 1.1.2002 DHIM evidovaný na účtě 028. V DHIM pořízený v roce 2002 je účtován dle vnitřní směrnice do 10 tis.Kč do spotřeby na účet 501,nad 10 tis.Kč se odepisuje formou 24 měs. odpisu. Účet 028 byl zrušen. Kam máme zaúčtovat počáteční stav, který byl k 1.1.2002 ?
Dobry den. Prosim o vyklad zneni zakona. V § 9 ZDPH je definovano Zdanitelné plnění se povazuje za uskutečněné při poskytování sluzeb, dnem jejich poskytnutí nebo zaplacení, a to tím dnem, který nastane dříve. Znamena to tedy, ze pokud chci vyfakturovat sluzbu s typem uhrady "prevodem", tak ji lze vyfakturovat az po poskytnuti sluzby? Protoze nemohu predem znat datum uhrazeny faktury prevodem, takze neznam datum zd. plneni - coz je v tomto pripade zaplaceni sluzby. Konktretni pripad: fakturujeme mesicni castky za umisteni www stranek. musime tedy jako datum zd. plneni uvest posledni den v mesici. Pokud bychom chteli po domluve se zakaznikem vyfakturovat napr. 3 mesice dopredu, neni to podle § 9 ZDPH mozne. Pouze v pripade hotovosni platby. Dekuji za odpoved.
Jak prosím v letošním podání znázornit autorské odečet procenty ? Dříve bylo v poučení napsáno : ? 30 % z příjmů z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového nebo jiného duševního vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému a to včetně příjmů z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem a napsal jsem Kód pF čili ? p odečet procenty a F ostatní príjmy. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu, zda může OSVČ (pojišťovací poradce na IČO) zahrnout do nákladů pořízení osobního počítače, který byl odkoupen od rodinného příslušníka a je používán k dosažení příjmů? Není problém, když bude na kupní smlouvě uvedena jako prodávající strana osoba se stejným příjmením? Děkuji.
DObry den. Prave si zarizuji zivnostensky list. Chci podnikat v oblasti vyvoje SW, IT poradenstvi, sprava siti a Prodej HW dalsim subjektum. Chci se zeptat, kolik tedy musim mit zivnostenkych listu. Dale se chci zeptat na pouzivani automobilu. Vlastnim osobni automobil ktery mam na leasing. Jak ho nejlepe pouzivat pro me podnikani (podotykam ze jsem i zamestnan na HPP jako programator). Mam vuz napsat na firmu (pokud to jde a jak) nebo pouze vykazovat cestovni nahrady? Predek diky za odpoved. S pozdravem
Mam HPP a VPP, od 04/03 nastupuji na materskou dovolenou. Penezita pomoc v materstvi bude vypocitana z celkoveho prijmu, nebo pouze z HPP? Jaky je horni limit tohoto prispevku? dekuji
Syn staví domek, se stavbou mu i finančně pomáhá otec, se kterým má uzavřenou smlouvu, že po odchodu do důchodu zde bude moci bydlet i on. Zatím má každý jiné trvalé bydliště. Otec si vzal úvěr ze stavebního spoření, syn ne. Otci sdělili na FÚ, že úroky z úvěru si může odečíst z daň. základu poze vlastník, tudíž syn. Úvěr dostal otec na základě smlouvy o budoucím společném bydlení. Děkuji za odpověď.
Jsem plátcem DPH.Uzavřel jsem se Stav.spořitelnou smlouvu,jejímž předmětem je závazek obchodního zástupce vyvíjet činnost k uzavírání smluv o stavebním spoření na základě zmocnění stavební spořitelny.Za výkon činnosti mi náleží provize(určitá procenta z úhrady za uzavření smlouvy).Tuto úhradu platí klient.Jsem povinen odvádět z této provize Dph a v př.,že ano,jakou sazbou?Živnostenský list pro tyto účely je vystaven pro předmět podnikání:Zprostředkovatelská činnost v oblasti obchodu a služeb.Je to vyhovující?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem zaměstnanec, kterému bylo prováděno roční vyúčtování daně ve mzdě, na základě podepsaného prohlášení poplatníka. Chci vědět, zda je možné zpětně uplatnit úroky z úvěru ze stavebního spoření za rok 2001, 2000 a 1999. Je možné podat zpětně daňové přiznání k DPFO typu A za výše uvedená období, i když vyúčtování daně ze záv. činnosti bylo skutečně provedeno zaměstnavatelem. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu ohledně $15 odst. 10. Jsme druh a družka spoluúčastníci sml. o poskytnutí hyp. úvěru. Družka má větší příjem a chtěly bychom, aby mohla uplatnit odečet úroků ze zákl. daně. Na Katastru nem. jsem uveden já jako vlastník, nicméně máme společný bank. účet, ze kterého společně úvěr splácíme a společně sdílíme byt - předmět hyp. úvěru. Je tedy možné, aby si odečet uplatnila družka nebo to musím být já. Děkuji předem za odpověď S pozdravem Bouška
Dobry den, jsem danovym rezidentem v CR a v prubehu roku 2002 jsem zacal pracovat pro firmu se sidlem ve Finsku. jediny prijem ktery mam je z Finska - zamestnanecky pomer u finske firmy. Jaky formular musim vyplnit na dan z prijmu FO a jak platim zdravotni a socialni pojisteni? dekuji
Dobry den, prosim o radu ohledne leasingu. FO, JU, neplatce DPH. 10.12.2002 na leasing zakoupen automobil. Hodnota 1. splatky je 135000.- ALE! samotna akontace je 120000.-Kč + ihned prvni mesicni splatka 9.000.-Kč + poplatek za uzavreni smlouvy 7.000.-. Dale povinnost platit splatky k 1. dni v mesici, tudiz jsem splatku za 1.1.2003 zaplatila 30.12.2002. Moje predstava uctovani je: splatka 30.12.2002 do nakladu prosince 2002, poplatek za uzavreni smlouvy do nakladu 10.12.2002, splatka pri zacatku leasingu 9.000.- Kc do nakladu 10.12.2002 a akontaci 120.000Kc rozdelit na 1/36, kterou mohu uplatnit za r. 2002. Je tato predstava spravna, nebo se nediferencuje, co je predmetem prvni splatky a automaticky se deli na x/36 (x/48..)? Dekuji predem.
Dobrý den, máme 2 stavební spoření (každé na stejnou cílovou částku) a z nich čerpáme překlenovací uvěr poskytnutý na rekonstrukci a rozšíření bytu v družstevním vlastnictví. V jednom případě jsem já dlužník a manželka spoludlužník, v druhém naopak, tj. dlužník je manželka, já spoludlužník. Manželka nemá žádné příjmy, oba 2 úvěry byly poskytnuty na moji výši příjmu. Mohu uplatnit odpočet úroků z druhého (manželčina) úvěru z mého příjmu? Děkuji Vám za odpověď, přeji příjemný den.
Dobrý den. V roce 2000 jsme pořídili přívěsný vozík, který máme v majetku firmy. V roce 2000 a v r. 2001 a r. 2002 jsme neplatili silniční daň. Do užívání jsme vozík dali v lednu r. 2003 do té doby jsme jej nepoužívali. Měli jsme povinnost v předešlých létech platit silniční daň? V případě že ano, jak máme postupovat? Musí se podat dodatečné přiznání k silniční dani a daň doplatit?
Prosím o vyjádření, zda je tato účetní operace v souladu se ZDP a ZDPH. Vedu JU, mám v obch. majetku firmy dodávkový automobil, který je již odepsaný. 1.1.2003 se rozhodnu tento automobil vyřadit z obch.majetku do osobního užívání. Odepíši ho z invent.karty a za 10 dní toto auto prodám za cenu obvyklou. Vystavím fakturu, kde bude zdanitelné plnění 1.1.03-dne vyřazení z obch.majetku a daňový základ zdaním jako ostatní příjem podle §10 ZDP. Je toto uskutečnitelné? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, stáhl jsem si formulář k daňovému přiznání daně z příjmu fyzických osob - typ A pro rok 2002, ale nikde jsem nenašel ke stažení pokyny k vyplnění. Zajímá mě, zda nezdanitelné položky zůstaly ve stejné výši jako v roce 2001. Děkuji.
Vážení, dovoluji si Vás požádat o odpověď na otázku, kterým dnem je podle § 40 odst. 9 zákona č. 337/92 Sb. o správě daní a poplatku den ukončení činnosti. Naše společnost vstoupila dnem 1.1.2003 do likvidace. Je tedy dnem ukončení činnosti 1.1.2003 nebo 31.12.2002? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem
Pomáhá mi žena na mat.dov. v podnikání.Vím kolik si může vydělat, ovšem nevím co odvést a kam přihlásit a co vystavit. Moc děkuji za odpověď.