FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Jsem OSVČ účtující v JÚ. Nemám svoje auto. Je možné půjčit si v manželově firmě firemní osobní automobil pro moje podnikání? Jestli ano, za jakých podmínek. Děkuji.
Prosím o radu. Podnikatel-FO uhradil jistinu nájemní smlouvy. Tento podnikatel uzavřel smlouvu o pronájmu prostor, pronajímatel chtěl nejdříve uhradit tuto jistinu. Může se to považovat v JU jako vydaná záloha, tudíž daň.uzn.výdaj. Děkuji.
Dobry den, mohu uplatnit odpočet úroků z úvěru ze stavebního spoření, resp. z překlenovacího úvěru ze stavebního spoření, který mi byl poskytnut na rekonstrukci a rozšíření družstevního bytu? Podle výkladu "naší" mzdové účetní lze uplatnit odpočet pouze v případě vlastnění bytu v soukromém vlastnictví, nikoliv na družstevní byt. Děkuji za odpověď, přeji pěkný den
Dobrý den. Prosím o radu. Jsem zaměstnána na HPP a zaměstnavatel mi zpracovává daňové přiznání. V prosinci 2002 jsem od knižního nakladatelství obdržela 7500 Kč jako zálohu za překlad knihy. Jako doklad jsem obdržela pouze výdajový lístek. Jde o jediný vedlejší příjem v minulém roce. Musím tento příjem danit, případně jak? U této činnosti je prý sazba daně jiná. Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych poradit ve věci snížení daní. Mám stavební spoření u VSSKB a.s.. V loňském roce jsem čerpala překlenovací úvěr na údržbu a opravu bytu. Jedná se o družstvní byt, který mi přenechala má matka. Obchodní zástupce, ze stavební spořitelny, který se mnou smlouvu sepisoval tvrdí, že částku zaplacených úroků za rok 2002 si můžu uplatnit při snížení daně. Stavební spořitelna mi veškeré potřebné dokumenty již zaslala. Má účetní tvrdí, že se mě to netýká, že nelze snížit daň o tyto zaplacené úroky, jelikož se jedná o družstevnbí byt a finanční úřad by to neuznal. Jak mám tedy postupovat? Lze tedy snížit daň o tuto částku?
Klient dostal od banky úvěr - jedná se o úvěr fyzické osobě nikoli podnikateli na nemovitost zajištěný zástavou této nemovitosti. Jeho finanční poradce mu radí,aby úvěr zahrnul do svého účetnictví. Domnívám se, že tento postup není správný - pokud by zahrnul nemovitost do obchodního majetku firmy mohl by do účetnictví zahrnout odpisy nemovitosti a úroky z poskytnutého úvěru jako odpočet ze základu daně. Prosím o sdělení, jaký postup je správný.
Je možné v jednoduchém účetnictví odepsat nezaplacenou pohledávku daňovým odpisem obdobně jako je to v účetnictví podvojném ?
Dobry den, v roce 2002 jsem koupil nemovitost, ktera byla castecne financovana stavebnim sporenim a hypotekou. Navrh na vklad byl podan v listopadu roku 2002. Momentalne jeste nejsem vlastnikem dane nemovitosti. Rad bych cerpal odpocet uroku za zdanovaci obdobi 2002. Ma otazka zni, jestli mohu odecist zaplacene uroky, i kdyz nejsem(nebyl) vlastnikem dane nemovitosti za zdanovaci obdobi 2002. Dale, jestli musim danove priznani podavat osobne nebo prostrednictvim zamestnavatele, kdyz uplatnuji odpocty na bydleni. Dekuji.
POMOC !! Mám dotaz - můj tchán si dělá roční vyúčtování daně sám. V roce 2002 měl příjem od ÚP, dále od 2 zaměstnavatelů a nakonec dostává výsluhu ( částka přesahuje 5.000,-Kč) 1x měsíčně za odpracované roky ve vězeňství ČR. Můj dotaz zní 1.kam se do daňového přiznání píše ÚP a v jaké částce, 2. kam se zaznačí výsluha a v jaké částce, 3. může si odečíst základní částku 38.040. Děkuji za rychlou odpověĎ.
Dobry den, prosim o pomoc k nasledujicimu problemu. V r. 2002 byla chybne zauctovana vyse silnicni dane 3000,- na 531/345. Tato castka byla take zaplacena 345/221. Nyni v lednu 2003 jsme pri danovem priznani zjistili, ze jsme meli zaplatit jen 2500,-. Nyni budeme zadat o preplatek 500,-. Muzete nam prosim sdelit, na jake ucty a v kterem roce (2002 nebo 2003) provest opravu? Dekujeme za odpoved.
Dobrý den , nemám žádný dotaz pouze připomínku k daňovému přiznání- Daň z příjmu PO, na stránce 5, oddíl D zůstaly kolonky z formuláře, který byl platný loni.
Dobrý den,ve vašich odpovědích píšete,že při pronájmu auta od rodičů si podnikatel v JÚ může uplatnit odpočet 3,40 Kč na 1 km + podíl PH dle spotřeby auta.V knize průvodce JÚ Ptáčková se píše,že náhrada za opotřebení je nahrazena nájemným (i bezplatným),takže nelze 3,40 Kč uplatnit. Co je tedy správně? Děkuji
Mam jeste jeden dotaz: lze vytvorit rezervu na planove opravy kamionu pouzivane k mezinarodni preprave? Bude tato rezerva ovlivnovat hosp.vysledek firmy? Pokud ano co vse se do takoveto opravy da zahrnout a jak dlouho se muze rozpoustet? Dekuji za odpoved. Luisa
Mozna mam banalni dotaz, ale neda mi to! Vzdy jsem uctovala dennim kursem dle CNB.Nyni jsem nastoupila do fa. kde uctuji veskere ucetni pripady v cizi mene pevnym kursem. To znamena, ze napr.nevznikaji kurs.rozdily mezi zavazkem,pohledavkou - uhradou, vlastne nevznikaji kursovni rozdily po cely uc.obdobi. Jen k zaverce se prepocitaji zustatky na uctech kursem k 31.12.dle CNB. Je to spravne? Jak korektne urcit pevny kurs na cele ucetni obdobi napr. cely rok? Dekuji za odpoved. Luisa
Dobrý den, jsem zaměstnankyně, splácím hypotéku a zhruba od června bych měla být na mateřské dovolené. Mohu si prosím odečíst z daní úroky z hypotéky i za období, kdy budu na mateřské dovolené? Předem děkuji za odpověď.
Dobry den! Zjistili jsme, ze jsme zakaznikovi v minulem roce vyfakturovali jednu sluzbu dvakrat. Lze tuto situaci vyresit vytvorenim standardniho dobropisu v tomto roce? Na http://www.vujta.cz/martin/dobropis_vrubopis.html jsem nasla, ze v tomto případě nelze vystavit ani daňový dobropis, ani opravný daňový doklad. Zato je třeba podat dodatečné daňové přiznání na nižší daň. Nikdy se nesmí snížit daň na výstupu v řádném daňovém přiznání za období, kdy byla chyba zjištěna. Dekuji za odpoved.
u přiznání FO-typ B je ještě špatně název 5. oddílu přiznání
daňové formuláře- FO-typ B -špatný text řádku 37 silniční daň-špatný text sloupce 21,22 rozvaha v plném znění - není aktuální S pozdravem
Dobrý den,Jsem student dálkového studia a chtěl bych se zeptat jestli si můžu odepsat odečitatelnou položku pro studenta a za druhé když jsem podnikal jen dvas měsíce zda si mám odepsat odečitatelnou položku na mě ( 38040 )( část roku jsem byl student a matka na mě pobírala přídavky) děkuji
Dobrý den. Předem děkuji za Vaší odpověď. Jsem vlastníkem společnosti s.r.o a domluvil jsem se se známím, že mu poskytnu půjčku ve výši 50.000 Kč na dobu pět měsíců. A on mi vrátí o 1000 korun více jako poplatek a úrok za poskytnutou půjčku. Žádám Vás tímto o radu jak tento poplatek zaúčtovat, když mi bude pravidelně měsíčně splácet 5200 Kč. Děkuji Za odpověď