FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, po ukončení vysoké školy jsem…

Dobrý den, po ukončení vysoké školy jsem nastoupila v říjnu do zaměstnaneckého poměru, kde jsem setrvala až do konce prosince, nyní mám jiného zaměstnavatele. Zajímalo by mě zda si můžu do daňověho přiznání zapsat celou odpočitatelnou položku na poplatníka, když jsem pracovala pouze 3 měsíce, pokud tedy mohu mám nárok na vrácení zaplacené daně z přijmů ze závislé činnosti? Děkuji

Chtěl bych se zeptat, zda mě může zaměstnavatel…

Chtěl bych se zeptat, zda mě může zaměstnavatel odmítnout podat daňové přiznání z důvodu složitosti, protože chci uplatnit odpočet daně o úroky z úvěru ze stavebního spoření a nutí mě, abych si to vyřídil sám. Mám právo, aby mi to zaměstnavatel vyřídil? Loni jsem totiž pracoval u jiného zaměstnavatele a ten mi to vyřídil bez problémů. Předem děkuji za odpověď.

Na internetu se objevili správy o možnosti …

Na internetu se objevili správy o možnosti bezcelného dovozu nových osobních automobilů zakoupených v krajinách EU , Polska,Slovenska a Maďarska.Co je na tom pravdy.Děkuji..

Pořídila jsem nákladní automobil Peugeot Partner…

Pořídila jsem nákladní automobil Peugeot Partner(označení v tech.průkazu NA-N1-SD nákladní automobil -skříňový-dodávkový.Tento automobil jsem pořídila z autobazaru. Je možné si odečíst DPH? Dekuji

Prosím o pomoc,vypisuji daň z nemovitostí a mám…

Prosím o pomoc,vypisuji daň z nemovitostí a mám problém na zastavěnou plochu a nádvoří oddíl II.( E ) mám dané m2, ale na těch pozemcích stojí bývalé zemědělské usedlosti - kravín v demoličním stavu,střecha stodoly je narušená, a je tam garáž a sklad,které nejsou uzamčeny. Já nevím kam mám tyto stavby dát ,když jsou prakticky v demoličním stavu,a nejsou využívány. A jestli to mám vůbec dát do oddílu III, a pod jakým písmenem. Děkuji moc za odpověď. M.M. Teplice to dát jako stavby. A pokud ano jestli nejsou od daně osvobozeny.

Dobrý den. Žádám vás o radu, zda si manžel může…

Dobrý den. Žádám vás o radu, zda si manžel může uplatnit odp. na manželku při roč.zúčt. za r. 2002. V 1.a 2.měs.jsem pobírala nemocenskou,od 3. do 8.mateřskou a od 9.měs. rodič. přísp.V 8.a 12.mi byla proplac. dovolená 28tis. Děkuji.

Prosím o radu a Váš názor ohledně zúčtování…

Prosím o radu a Váš názor ohledně zúčtování výdajů na dopravu osobním automobilem nezahrnutým v majetku firmy(jednoduché účetnictví). Na základě knihy jízd má podnikatel nárok na daňové výdaje ve výši sazby základní náhrady a náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty za pracovní cesty. Následně mi jde o techniku zúčtování...V pokladně je na proplacení náhrad nedostatek peněžních prostředků. Tento nedostatek lze vyřešit vložením osobních prostředků do firmy a následné zúčtování,proplacení náhrad.Domnívám se ,že výdaj řešit v rámci uzávěrkové operace není správné.Je výše uvedený postup správný? Děkuji za odpověď.W

Dobry den. Rada bych se zeptala na oblast DPH.…

Dobry den. Rada bych se zeptala na oblast DPH. Jedna se o situaci, kdy tuzemska spolecnost poskytne skoleni pro tuzemskou spolecnost. Skoleni se uskutecni v zahranici. Bude se jednat o zdanitelne plneni? Dekuji

Dobrý den, vlastním 4 měsíce živnostenský list a…

Dobrý den, vlastním 4 měsíce živnostenský list a zároveň studuji Vysokou školu. Chtěla bych se zeptat zda mohu tento rok uplatnit výdaje paušálně a v dalších letech vést účetnictví. Nevím, zda se to může mezi jednotlivými zdaňovacími obdobími měnit. Dále nevím, zda si rodiče na mě mohou uplatňovat stále odpočitatelnou položku na vyživované dítě. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: 1) od jaké…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: 1) od jaké částky v JÚ se jedná do HIM. A jestli (dříve DHIM)drobný majetek lze účtovat jen do réřie. 2)zaměstnavatel v 2002 mi nedal potvrzení příjmů za 2001 ani sám neodevzdal (od 14. ledna 2002 nejsem zaměstancem), mohu podat dodatečné daň. přiznání v případě,že toto potvrzení letos získám? Děkuji

Vážení, obracím se na Vás s dotazem.Jsem fyzická…

Vážení, obracím se na Vás s dotazem.Jsem fyzická osoba.V období od 08/2001 do 04/2002 jsem byl ve vězení,kde jsem pracoval jako údržbář.Vězeňská služba mi skončila v dubnu 2002.Po té jsem se šel přihlásit na úřad práce.Od 3.12.2002 jsem zaměstnán (zkušební doba 3 měsíce).Zaměstnavatel na mě požaduje "Potvrzení o zdanitelném příjmu srážek pojistného a zák. daně" za období 01-04/2002.Dotaz: jak mám postupovat v případě,že toto potvrzení nemám? Mám obavy,že když se zaměstnavatel dozví,že jsem byl odsouzen propustí mě ještě ve zkušební době. Děkuji za diskrétnost a odpověď.

Dobry den, Lonsky rok (2002) jsem cely pracoval…

Dobry den, Lonsky rok (2002) jsem cely pracoval na hlavni uvazek v SRN. V CR jsem pracoval prvnich 6 mesicu na vedlejsi uvazek. V CR jsem si vydelal 32000 Kc a zaplatil dan kolem 5000 Kc. Vim, ze musim udelat danove priznani v CR a take vim, ze musim uvest prijmy v SRN, ktere se ale nebudou danit, protoze jiz byly zdaneny v SRN. A ted konecne dotaz. Musim dolozit prijmy ze SRN souhrne za rok - prepocitane na koruny k poslednimu dni v roce a nebo tento prpocet musi byt udelan ke kazdemu mesici co jsem dostal vyplatu. Dekuji za odpoved.

Manzelka si v roce 2002 na dohody o provedeni…

Manzelka si v roce 2002 na dohody o provedeni prace vydelala 30000,- ze kterych zaplatila 6000,- zalohovou dan a dale 15000,- ze kterych zaplatila 15% srazkovou dan. Manzelka si podala danove priznani (ve kterem vykazuje 30000,- a zadala o vraceni 6000,-). Mohu si ja snizit na manzelku zaklad dane? Pocitaji se do onech 38080 Kc vsechny jeji prijmy, nebo se tam prijmy, ze kterych je dan srazena, nepocitaji? Dekuji Vam za odpoved a jsem s pozdravem.

Dobrý den, jsem studentem, který si přivydělává.…

Dobrý den, jsem studentem, který si přivydělává. Mám živnostenská oprávnění a jsem plátcem DPH. Na finančním úřadě mi bylo sděleno, že jako podnikatel a plátce DPH musím mít podnikatelský účet, což prý vyplývá ze zákona. Chtěl bych se Vás zeptat, zda je to pravda či ne. Podnikatelský účet totiž nemám, všechny platby realizuji v hotovosti. Děkuji Vám za odpověď.

Dobry den, na vasem serveru jsem konecne pochopil…

Dobry den, na vasem serveru jsem konecne pochopil mechanismus vypoctu mesicni zalohy na dan zamestnance, ale jakym zpusobem se vypocita skutecna dan, tedy castka, ktera se pri rocnim vyuctovani srovnava s dvanactinasobkem zaplacene zalohy na dan? Dekuji za odpoved

Potřeboval bych stáhnout tiskopis "Dílčí přiznání…

Potřeboval bych stáhnout tiskopis "Dílčí přiznání k dani z nemovitosti", "Pokyny k vyplnění přiznání k dani z nemovitosti" a tiskopis "Přiznání k dani darovací" včetně pokynů k vyplnění.

Byl jsem požádán o finanční půjčku, která je…

Byl jsem požádán o finanční půjčku, která je určena na koupí bytu. Ve smlouvě o půjčce je stanovena záruka, že v případě jejího nesplacení přechází vlastnictví bytu na moji osobu. Pokud by se tak stalo, budu platit nějakou daň z převodu bytu?

Dobry den. Mam dvoji obcanstvi SR-CR, trvaly…

Dobry den. Mam dvoji obcanstvi SR-CR, trvaly pobyt v SR, v CR pracovni pomer od 1998. Na uzemai SR nemam zadne prijmy, danove prohlaseni mi zpracovava zamestnavatel. Mam rocnyho syna (obcan SR, trv. pobyt na SR) a manzelku (obcanka SR trv. pobyt na SR) ktera dostava pripevek na dite 2700.-SK mesicne. Cela rodina zijeme na uzemi CR. Na otazku jestli muzu na manzelku a na dite aplikovat zvyseni nezdanitelne castky dane jsem od Vas obdrzel odpoved ze ano. Bohuzel nase ucetni to jeste porad odmita. Aktualne ode me vyzaduje "potvrzeni o danovem domiciu", i kdyz moje danove prohlaseni vyplnuje ona, i firmy mam plny pracovni pomer. Je jednani ucetni v poradku? Kam se mam obratit pro potvrzeni, kdyz trvaly pobyt v CR nemam ? Posledni registrovanou adresu pri prideleni obcanstvi je v Praze, ale CESKY OP nemam, mam jen cesky pas a osvedceni o obcanstvi z matriky PHA. Dekuji. S pozdravem

Dobrý den, mám ŽL na činnost poskytování…

Dobrý den, mám ŽL na činnost poskytování software fakturuji pouze jedné Pražské firmě asi 5 za rok vzdy po nějakém zpracovaném projektu. V rámci podnikání často cestuji mimo prahu (Ostrava, Mnichov...) Os. automobilem který není ve vlastnictví firmy. Mohu si dávat náhrady cestovného do nákladů? a jakým způsobem mám dokladovat účel cesty? děkuji za odpověd.

Jsem fyzická osoba, jedn. účetnictví, plátce DPH.…

Jsem fyzická osoba, jedn. účetnictví, plátce DPH. Prosím o radu. V 2/2002 jsem si pro své podnikání pořídil na leasing (36 měs.) nový osobní vůz bez možnosti odpočtu DPH. V 10/2002 jsem měl větší nehodu. Pojišťovna označila škodu na voze jako totální zničení. Leasing. firma se mnou z tohoto důvodu předčasně ukončila leasing. smlouvu (11/2002). Havarovaný vůz jsem odkoupil, nechal ho opravit (12/2002) a používám ho dál jako firemní auto. Mohu v tomto případě dát cenu za opravu do výdajů a uplatnit DPH? Děkuji za odpověď,