FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, potřebovala bych poradit: 1) OSVČ…

Dobrý den, potřebovala bych poradit: 1) OSVČ účtující v JÚ má od nového roku osobní automobil na leasing. Na leasingovém kalendáři (i smlouvě) se uvádí IČO OSVČ, tzn. má os. automobil zahrnut v obchodním majetku. Tento automobil používá i pro soukromé účely. Dotaz: Musí krátit veškeré výdaje spojené s tímto automobilem (leasingové splátky, oprava, PHM, ?) nebo krátí pouze něco? Někde jsem četla, že leas. splátky se krátit nemusí (z důvodu, že je leasing na IČO), ale ostatní náklady ano. Co je na tom pravda? 2) OSVČ, plátce DPH, účtující v JÚ koupil před 4 lety osobní automobil za hotové. Na vstupu si uplatnil DPH a zahrnul do obchodního majetku. Letos chce os. automobil vyřadit z OM. Dotaz: Musí si nechat předělat technický průkaz, povinné ručení apod. (aby bylo všude uvedeno pouze jméno a příjmení a né IČO ? je to nutností?). Po vyřazení tohoto osobního automobilu, si chce uplatňovat na konci roku paušál, jde to nebo ne? Pokud ne, tak jakým způsobem si může uplatňovat výdaje na tento automobil, když ho používá i pro podnikatelskou činnost? Předem děkuji.

Dobrý den. Jelikož jsem v cizině a domu se…

Dobrý den. Jelikož jsem v cizině a domu se dostanu nejdříve v dubnu zajímalo by mě, jestli mohu v takovém případě daňové podání odevzdat později. Jestli je nějaká vyjimka v takových případech. Když ne jak to mám udělat, abych neměl nějaké problémy. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobry den, pobiram prijem ze zamestnaneckeho…

Dobry den, pobiram prijem ze zamestnaneckeho pomeru v Rakousku, ktery je zde i zdanen. V Ceske republice pronajimam svuj byt. Jiny prijem v CR nemam. Staci priznat v CR pouze prijem z najmu? Dekuji

Dobry den. Rad bych se zeptal na nasledujici.…

Dobry den. Rad bych se zeptal na nasledujici. Chci darovat svoji dceri a jejimu manzelovi nemovitost do spolecneho jmeni manzelu. Zajimalo by me, zda z danoveho hlediska (zarazeni do ruznych danovych kategorii) lze pouzit nasledujici postup. Darovat nemovitost pouze dceri (a uplatnit nejnizsi danovou sazbu) a dcera nasledne daruje polovinu teto nemovitosti svemu manzelovi (take v nejnizsi danove sazbe). Popripade by me zajimal zpusob zdaneni, pokud budu dar adresovat obema soucasne. Dekuji.

Dobrý den, účtuji v JÚ a jsem Plátce DPH. K…

Dobrý den, účtuji v JÚ a jsem Plátce DPH. K cestám používám osobní automobil ,který není ve vlastnictví firmy. Tudíž budu účtovat náhradu za použítí vozu + náklady na pohoné hmoty. Mohu u nákladú na pohoné hmoty uplatnit odpočet DPH. Děkuji za odpověd.

Mám v nájmu provozovnu,ve smlouvě nemám povolení…

Mám v nájmu provozovnu,ve smlouvě nemám povolení o tom, že mohu tyto prostory pronajímat dalším osobám. Vyrabím výrobky za mé náklady.(materiál, elektřina, doprava, stroje,atd) Ale sama toto množství nezvádnu. Jakým způsobem ošetřit, když požádám další živnostníky o pomoc, nabýdnu jim práci. Zaplatím fakturou za pomocné, či provedené práce? Dle dohody?( Všichni mají oprávněné živnostenské listy na tuto práci). Upozorňuji, že pracovat budou v mé provozovně, která je odsouhlasná hygienikem, požárníky,( vlastní šatny, sociální zařízení, atd.) Zle uzavřít smouvu o dílo? Na dobu neurčitou? Uzavřít s nimi smlouvu o sdružení? Jak to potom s majetkem v této smlouvě? Jak to ošetřit na živnostemském úřadu s místem podnikání, těchto živnostníků? Mám požádat o změnu nájemní smlouvy a přefakturovávat nájemné? A lze přefakturovat vodné a elekřinu? Děkuji za odpověd.

Vedu JU a využívám pronajatou garáž jako skladové…

Vedu JU a využívám pronajatou garáž jako skladové prostory pro materiál. Mohu si uplatnit jako výdaj stvrzenku o zaplacení nájmu této garáže?Dekuji

Děkuji za předešlé odpovědi a mám následující…

Děkuji za předešlé odpovědi a mám následující dotaz: Mohu při režimu vykazování nákladů procentem pořídit drobný majetek (počítač 20000 Kc)? Daňový základ to samozřejmě neovlivní, ale jak to zaevidovat, když při vykazování % nejsem účetní jednotka? Mohu normálně zřídit kartu DM? Chci v následujícím období vykazovat skutečné náklady, pořídit tiskárnu a software, popřípadě náklady na spotřební mat. a chtěl bych, aby tam byla nějaká návaznost. Předem děkuji za radu. JH

Žádost o radu. Nejsem vlastníkem nemovitosti,…

Žádost o radu. Nejsem vlastníkem nemovitosti, kterou užívám k trvalému bydlení. Vlastníkem nemovitosti je otec mé manželky. Nemáme s manželkou nájemní smlouvu. Při rekonstrukci bytu jsem čerpal úvěr ze stavebního spoření a požaduji odečet úroků pro přiznání k dani z příjmů. Na finančním úřadě mi bylo sděleno, že nemám nárok na odečet úroků. Pokud bych sepsal nájemní smlouvu s majitelem, budou úroky z úvěru uznány? Co musí být obsahem nájemní smlouvy? Jsou ještě jiné možnosti? Děkuji za posktnuté informace

Dobrý den. Ke konci minulého roku jsem uzavřel…

Dobrý den. Ke konci minulého roku jsem uzavřel Smlouvu o obchodním zastupení podle zákona č. 513/1991 Sb. (Obchodní zákoník). Jedná se o provizi za sjednávání pojistných, penzijních a jiných programů. Nemám v úmyslu se touto činností více zabývat - pouze uzavření programů pro sebe a v rodině. Nemám tedy IČO. Práci jsem vykonal ke konci roku, ale peníze mi přišly až v lednu 2003. Musím podávat daňové přiznání, když částka byla 12 000,- Kč? A do kterého roku spadá (2002 nebo 2003)? Bude to přinání typu B? Jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním? Jedná se o jediný příjem v roce 2002 mimo závislou činnost. Děkuji za odpovědi. PS: Viděl jsem již podobnou odpověď z roku 2000, ale nebyly tam zodpovězeny všechny otázky.

Manželka je od listopadu 2001 na mateřské.…

Manželka je od listopadu 2001 na mateřské. Zaměstnavatel ji však mateřskou vyplatil poprvé až v únoru 2002 (zpětně za listopad, prosinec a leden). Do jakého roku se započítává mateřská za listopad a prosinec? Jedná se o limit 38040.- Kč na uplatnění odpočitatelné položky za manželku. Děkuji.

Dobrý den, prosím o informace zda si mohu dát do…

Dobrý den, prosím o informace zda si mohu dát do nákladů poplatek na vydání živnostenského listu ve výši 1000,- Kč. Děkuji za odpověď

Dlužník zůstal v prodlení za 3 měsíční faktury z…

Dlužník zůstal v prodlení za 3 měsíční faktury z celkové dlužné částky 10000Kč po dobu dvou let.Dle Smlouvy je sjednán úrok z prodlení 0,1% za každý den z prodlení.Po 2 letech zaplatil z dluhu částku 5000Kč.Jak se provede výpočet žalované částky pro platební rozkaz? Splacená částka 5000Kč se odečte z dlužné jistiny, nebo se tato splátka má odečítat z úroků z prodlení, které v době 1.splátky již převýšily částku 5000Kč?

Již jednou jste mi poradili, za to moc díky. Mám…

Již jednou jste mi poradili, za to moc díky. Mám ale ještě další dotazy ohledně pronájmu. 1. Můžu pronajímat zařízený a vybavený rod. domek dle § 9 Zákona o daních z příjmu (nemám ŽL) 2. Musí být písemná nájemní smlouva, nebo se můžeme i ústně dohodnout dle požadavku nájemce na době pronájmu, ceně atd. 3. Když je pronájem nepravidelný se stejnou firmou např. 5 dnů v měsíci, další měsíc 10 dnů, až do konce roku - je to pronájem dle § 9 ?

n potvrzení o zdanitelných příjmech je uveden 1,2…

n potvrzení o zdanitelných příjmech je uveden 1,2,3,4,5,6,7,8 měsíc, odpočet na dítě 1-8. Zaměstanec má na započtovém listu, že pracovní poměr trval 2.6-1998-2.9.2002. Můj názor jr ten, že by u dítě mělo být 1-9 a 9 měsíc i ve výčtu měsíců. Prosím o radu

Ráda bych se informovala,zda mohu zahrnout do…

Ráda bych se informovala,zda mohu zahrnout do odpočtu daní také Kapitálové životní pojištění. děkuji,

Ptřeboval bych vědět s jakou cenou mám kalkulovat…

Ptřeboval bych vědět s jakou cenou mám kalkulovat cestovní náklady za rok 2002 pro paušální platbu. Děkuji

Dobrý den,prosím o radu.Mám uzavřenu smlouvu o…

Dobrý den,prosím o radu.Mám uzavřenu smlouvu o výpujčce osobního auta. Otázka:Musím psát knihu jízd? Jak mám účtovat v JÚ ? Co všechno si můžu dát do nákladů? (tarif na km,´projetý benzín, atd.) Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu. Pracoval jsem u policie…

Dobrý den, prosím o radu. Pracoval jsem u policie ČR a za odporacované roky dostávám měsíčně příspěvek za službu.Má to nějaký vliv na placení daní? Jsem fyzická osoba a mám příjem pouze od jednoho zaměstnavatele. Musím podávat daňové přiznání?Mám nárok na roční nezdanitelnou částku? Děkuji

Dobrý den, pracuji na HPP a chtěl bych se zeptat,…

Dobrý den, pracuji na HPP a chtěl bych se zeptat, jaké jsou způsoby dalšího zaměstnání u jiného zaměstnavatele? Jde mi o způsob uzavření smlouvy a zdanění příjmu. Děkuji