FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, splňuje vyhotovení plynové přípojky k nově stavějícímu se rodinnému domu, jež má charakter sociálního bydlení, podmínky pro fakturaci těchto služeb ve snížené sazbě? Děkuji N.Semml.
Dobrý den, budeme kupovat pozemek o velikosti pouhých 17 m2. Je nutno pro tak malaou metráž vyhotovovat znalecký posudek a daňové přiznání? Jedná se o letitý spor se sousedem, kterému jsme nechtěně zaplotili 17 metrů pozemku a teď od něj pozemek budeme kupovat, aby byli klid. Jde nám o to, že zaplatíme zbytečně další peníze za odhad, sousedovi za pozemek atd. Díky za odpověď.
Dobry den, je mozne si jeste ted podat nejakym zpusobem danove priznani a rocni zuctovani nebo je uz pozde? Jsem zamestnanec. Za se zjistit na financnim urade na pozadani zda mam vse v poradku?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - můj přítel je autoklempíř. Nemá auto dané do obchodního majetku. Svým zákazníkům dává vždy auto do myčky - může si myčku uplatnit jako odpočet DPH? Děkuji Muchinová
Dobry vecer po druhe. Prosim o radu ve veci poskytovani sezonnich slev, vyprodeju v obchode. Jak by mel mit muj klient vlastnici obchod (danova evidence, ctvrtletni platce DPH) osetrene sezonni vyprodeje,ci slevy, aby bylo vse v souladu se zakonem o dani z prijmu. Tedy, aby ho nikdo nemohl napadnout, ze krati prijmy. Situace napr. prodej i pod cenu zbozi, ktere je ze starych zasob a tezce se prodava, ci i kvuli marketingu. Musi mit nejakou evidenci, ci neco dokladat. Co mu muzu doporucit? Dekuji velmi za Vasi odbornou radu. Hezky vecer.
Klient (platce DPH ctvrtletni, danova evidence) ma fakturu prijatou v hotovosti na koupi stav. materialu s DUZP 26.03.2012 na vybaveni a prestavbu prostor - kde bude mit sici dilnu. Pronajem prostor dle smlouvy je 16.04.2012, sici prace zapocnou az v cervnu. Kdy si muze uplatnit odpocet DPH? Az od data dle smlouvy pronajmu prostor? S vydaji by nebyl problem je uplatnit uz v breznu? Dekuji velmi za Vasi odbornou radu, pomoc. Preji hezky vecer.
Dobrý den, když dostaneme od dodavatele opravný mínusový daňový doklad(odečet reklamovaného zboží zákazníkem)na tomto dokladu je pouze datum vystavení a datum splatnosti. Dale k tomuto dokladu dostaneme třeba až za dva měsíce dohodu o vzájemném zápočtu závazků a pohledávek. K jakému datu je nutné tento opravný daňový doklad dát do pohledávek? Obě firmy plátci DPH. Stačí tyto doklady zaúčovat v době kdy zaplatíme fakturu sníženou o zápočet?
1) Plátce DPH jsem až od roku 2012. V roce 2011 mi byl, jako advokátovi, přiznán přísudek soudem, který se podařilo vymoci až v exekučním řízení v roce 2012, tedy již v době, kdy jsem byl plátce DPH), následně mi byl exekutorem zaslán na účet. Jsem povinna odvést z této částky DPH, když odměna byla přiznána v roce 2011 jako neplátci DPH, avšak zaplacena mi byla až v roce 2012 (tedy když jsem plátce DPH)? Domnívám se, že ne. 2) Kdy vzniká povinnost odvést DPH z odměny obhájce ustanoveného soudem? Dnem vydání usnesení o přiznání odměny? Dnem právní moci usnesení? Či v jiném okamžiku? Děkuji za jakoukoliv odpověď
Dobrý den, mám dotaz k podání Plné moci k odkladu daně z příjmu právnických osob. Podávala jsem dva odklady podepsané daňovým poradcem dne 2.4.2012, ale bohužel na jiný Finanční úřad než místně příslušný. Jeden správce daně mě volal, že odklad je podán pozdě a musíme přiznání podat okamžitě a ještě zaplatit pokutu za pozdní podání. Chtěla jsem zjistit jak to vypadá s druhým odkladem a správce daně mě řekl, že odklad platí a vůbec nevadí že byl podán na jiný FÚ hlavně že byl podán ve lhůtě. Jak mám postupovat v jednání s FÚ pokud nemá správce daně pravdu v tvrzení že byla porušena lhůta podání odkladu.Dokonce mě tvrdil, že i kdybych to poslala poštou 2.4.12 na správný FÚ nebylo by to v pořádku, protože to už muselo být 2.4.na FÚ a ne na poště. Děkuji. D.P.
Dobrý den, jsme s.r.o., jehož jedinou náplní je provoz e-shopu. Zboží nakupujeme od plátců DPH a prodáváme koncovým zákazníkům (firmám ne). Vyplatí se nám být plátci DPH či nikoliv? Mezi naše největší náklady patří nákup zboží a poštovné. Děkuji za odpověď. Eva Š.
Dobrý den, chystám se uzavřít smlouvu s firmou, která má sídlo ve Švýcarsku, přičemž daně prý za mě oni odvádět nebudou (nemám ŽL, ještě studuji a pracuji obvykle na DPP). Platí pro mě v tomto případě stejné podmínky, jako bych dostávala nezdaněný příjem v ČR, tj. že odvedu 15 %? Znamená pro mě něco informace, že tato firma není plátcem DPH? Děkuji!
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak by to bylo s placením daně z příjmu FO v případě, že bych byl zaměstnancem irské firmy, ale pracoval bych pro ni vzdáleně z České republiky? Popřípadě jak by to bylo se zdravotním a sociálním pojištením? Vím, že ČR má s Irskem smlouvu o zemezení dvoujího zdanění, ale předpokládám, že by mi irský zěměstnavatel strhával zálohu na daň v Irsku. Mám trvalé bydlište v ČR, žiji tady a trávil bych většinu roku v ČR a tedy bych byl daňový rezidentem zde. Děkuji
Dobrý den, prosím o informaci. V roce 2011 nám byla dodatečně vyměřená daň z příjmu za rok 2010 (nesprávně rozpuštěná rezerva). Tato vyměřená daň mi ovlivňuje výsledek hospodaření před zdaněním (ř.41 výsledovky). Částka vyměřené daně se mi neobjevila na ř.10 daňového přiznání. Upozornil mě na chybu FÚ. (dodatečnou daň jsem účtovala na 595/341. Neplatíme přece daň z vyměřené daně? Děkuji, H.M.
Jsem živnostník podnikající při zaměstnání a jsem plátce DPH. Dańová přiznání podávám čtvrtletně a v některém období se mi stává, že nemám žádné zdanitelné výdaje ani příjmy. Musím i v těchto období podávat daňová přiznání k DPH? Mohl bych se zbavit této povinnosti podávat přiznání s nulou ? Děkuji za odpověď A. Kuba
Dobrý den, poprosila bych ještě informaci k mému dotazu se zapomentým dokladem z roku 2011. Jednatel mi sdělil, že doklad, který zapomněl odevzdat do účetní závěrky s datem UZP prosinec 2011 se ale vztahuje na akci roku 2012, správně bych jej tedy v účetnictví 2011 stejně dala do "nedokončené výroby" (přesunula z nákladů do výnosů)a do nákladů jej vložila v roce 2012, kdy bude akce vyfakturována. Vím, že formálně by měl být v nákladech 2011 uveden, ale pokud by stejně základ daně ani daň samotnou v roce 2011 neovlivnil a reálně stejně spadá do nákladů 2012 mohu jej dát do účetnictví roku 2012? bylo by to případně takto před kontrolou obhajitelné? Moc děkuji.
Dobry den. Prosim o radu ve veci silnicni dane. Chtel bych si udelat vedlejsi zivnost a na ni nekolik mesicu rocne provozovat pronajem obytneho privesu(1,35t, 1997, jedna naprava). Tyka se me silnicni dan popr mam narok na nejake zvyhodneni? Dekuji
Dobrý den. Rozšiřujeme v provozovně společnosti s.r.o. připojení k odběru el. energie. E.On po nás požaduje podíl na oprávněných nákladech ve výši 11.500 Kč.Mohu tuto částku účtovat rovnou do nákladů? děkuji.
Dobrý den, provozujeme eshop a jsme plátci DPH. Můžu si při zúčtování DPH započítat zaplacené DPH na pořízení domény, hostingu a optimalizace webu?
Dobrý den, v roce 2002 jsem si brala hyp.úvěr na koupi bytu. V tomto bytu jsem měla trvalé bydliště za svobodna. V roce 2010 v srpnu jsem si tento úvěr refinancovala na výstavbu domu. To už jsem byla vdaná, ale trvalé bydliště jsem měla pořád v mém bytě. Z refinancovaného úvěru jsem zaplatila starý úvěr na byt a druhou půlku jsem použila na výstavbu domu. Dům se stavěl na pozemku manžela, který ho získal před svatbou a je psán pouze na něj. Stavba domu- smlouva o stavbě je psaná na oba dva. Za rok 2010 jsem si odečítala úroky za starý úvěr a za nový. Nikdo z finančního úřadu po mě nechtěl žádný doklady k novému úvěru. Úroky mi vrátili. Tento rok jsem si opět odečítala úroky za rok 2011 a volala mi paní z finančního úřadu, že potřebuje ode mne smlouvu z hyp.bankou. Smlouvu jsem ji zaslala a pak ještě ode mne vyžadovala výpis s katastru,že tam bydlím, ten nemám jelikož kolaudaci jsme dělali tento měsíc a jako majitelka budu až tento rok. A jelikož nemůžu ji dát z katastru doklad , že jsme tam vloni bydleli tak mi úroky nevrátí. Jak můžu být zapsaná na katastru, když vloni se dům stavěl a nebylo možné v něm bydlet. Manžel je uveden ve smlouvě s hyp.bankou jako spoludlužník, ale taky má svůj úvěr. Jak to máme řešit? Na stavbu domu ručí bytem.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak naložit se zapomenutým dokladem z loňského roku. Jednatel s.r.o. zapomněl k roční závěrce dodat jeden doklad - fakturu, kde je DUZP 27.12.2011, datum vystavení 29.12.2011,(splatnost až v únoru, proto jej zapomněl odevzdat.) Jedná se o náklad přímo související s podnikáním - zpracování technické dokumentace pro jeden z projektů. Je v tomto případě možné dát doklad do daňových nákladů 2012 a odečíst DPH? Nebo musí přijít do nedaňových nákladů 2012 a pouze odečíst DPH v tomto roce.Jedná se o poměrně velkou částku - ca 8000 Kč. Děkuji!