FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Několikrát tady byla probírána problematika vyřazení automobilu pořízeného na leasing z obchodního majetku do soukromého vlastnictví. Jak je to v případě, že chci totéž auto do obchodního majetku po nějaké době znovu vložit? Je to vůbec možné? Jaké to má daňové dopady? děkuji
Jaká je minimální mzda, která nepodléhá zdanění pro rok 2002 a rok 2003? Dle kterého pafagragu Zákona o daních z příjmů se tato výše řídí a vztahuje se i na podnikání na základě živnostenského listu?Jak je to s platbami sociálního a zdravotního pojištění v případě této minimální mzdy?
Syn podnikal do 31.7.2002 jako OSVČ (FO) a podnikání přerušil. Platil zálohy na zdravotní a sociální pojištění, poslední v 7. měsíci. Jak to bude s nedoplatkem nebo přeplatkem těchto záloh, může si zahrnout nedoplatek z vyyúčtování za rok 2002 zaplacený až v roce 2003 ještě do nákladů roku 2002 a v případě, bude-li mu vrácen přeplatek, musí ho zdanit a jak? Běžný účet se mu podařilo zrušit až v 10. měcíci, může zahrnout do nákladů i všechny poplatky z účtu, které vznikly až v období 8.-10. měsíc? Od října je syn zaměstnán, o pokračování podnikání zatím neuvažuje. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, můžete mi prosím potvrdit, zda školení zaměstnanců externí firmou účtuji v PÚ správně na 518/211? Dekuji za odpoved.
Zajímá mne kdo platí daň z příjmu z věcných výher z různých slosování a soutěží. Zda je pořadatel povinen předat výhru již zdaněnou nebo je na výherci, aby vyplnil DP a odvedl daň sám. Případně prosím o radu jaký zákon nebo vyhláška toto upravují. Děkuji.
manželka ma živnostensky list a je mateřské dovolene,má auto na lising/asi4700 měsíčně/.Kolik si může vydělat,další náklady asi 2000 měsíčně. Předem děkuji
Jsem na mateřské dovolené a občasně uzavírám smlouvy o st.spoření (roční provize kolem 10 000,- Kč). Je potřeba podávat daň.přiznání? Nemám ani živnost.list ani dohodu o provedení práce, pouze zprostř. smlouvu.
Účtuji v JÚ a provozuji více činností na základě několika živnostenských listů. Jsem povinna v účetnictví rozlišit příjmy a výdaje související s jednotlivými druhy podnikání pro potřeby FÚ? Děkuji za odpověď
Jsem podnikatel účtující v jednoduchém účetnictví a pořídila jsem si v lednu 2002 zařízení za 140.000,- formou splátkového prodeje. S finannčím ústavem mám sepsanou kupní smlouvu s předpisem splátek. První splátka je podobně jako u leasingu navýšená. V mém případě 35%. Následně platím splátky každý měsíc. Celkový počet měsíců je 30. Předpokládám,že zařadím v lednu 2002 zařízení do majetku a budu odpisovat dle platné sazby. Je to tak v pořádku. Mate mě v JÚ skutečnost, že se účtuje o příjmech a výdajích a v tomto mém případě zařízení nebylo ještě zaplaceno. Respektive jak by to vypadalo, kdyby odpisy byly vyšší než skutečně zaplacené splátky splátkového prodeje? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Dočetla jsem se, že jestliže podnikám a pro účely podnikání využívám vozidlo, jež mám na leasing jako soukromá osoba (leasingové splátky nejdou do nákladů), nemohu si při uplatnění cestovních náhrad účtovat sazbu 3,40 za km, ale pouze náhradu za spotřebované pohonné hmoty. Domnívala jsem se, že mám nárok na obojí. Mají autoři pravdu?.
Dobrý den. Prosím o radu týkající se pronájmu nemovitosti. V roce 2002 jsem jako FO koupil byt, který pronajímám. Při výpočtu daně z pronájmu budu uplatňovat výdaje ve skutečné výši, tj. včetně odpisů. Součástí vlastnictví bytu je ideální podíl na pozemku. Musím za účelem odpisů (určení vstupní ceny)od kupní ceny bytu odečíst cenu ideální části pozemku? Jak to udělat, když v kupní smlouvě je uvedena pouze celková cena.
Nevim, zda tento dotaz zodpovite prave zde, ale zkusim to. Jsem vlastnik koncese na taxisluzbu, kde mam zamestnance ridice. Mohu vzit na tuto praci i nekoho na zivnostensky list ? Jde pouzit nektery obor pro tuto cinnost ? Diky
Rok pracujem v ČR, riadne odvádzam dane, mám povolený dočasný pobyt. Mám dve 3 a 4 ročné deti. Mám nárok uplatniť si odpočítateľnú položku na deti pri daňovom priznaní? Ďakujem.
pracuji v CR jako obcan Slovenska s platnym povolenim Uradu prace CR povolenim na pobyt. Soucasne travim v CR prumerne 4 dni tydne. Za jakych podminek a jestli vubec (zejmena pocet dni stravenych v CR) je mozne pracovni prijem od zamestnavatele v CR danit dani z prijmu podle legislativy v SR (danove zatizeni podstatne nizsi)
Jaký kurs se může používat při přepočtu v roce 2003 u vydaných faktur. Jen kurz CNB nebo si společnost může určit třeba pevný kurz k 1. dni v měsíci?Děkuji.
Dobry den, jsem "podnikajici studentka". Potrebovala bych vedet, jaky je rozdil v odpovednosti za ucetnictvi, kdyz poverim vedenim ucetnictvi danoveho poradce ci kvalifikovanou osobu se zivnostenskym listem. Dekuji.
Jaké je Vaše stanovisko na používání pevných (měsíčních) kurzů v účetnictví od ledna 2003? Je možno i nadále tyto kurzy používat? Děkuji za odpověď
Jak velkou částku bych zaplatil z prodeje domu za 1.000.000,- ( daň ) ?
Dobry den. Pokud by ucetnictví zpracoval danovy poradce a ja sama si zpracovala danove priznani na zaklade takto vedeneho ucetnictvi, kdo je za pripadne ucetni nesrovnalosti odpovedny? Dekuji.
Dobrý den, pronajímám byt a uplatňuji náklady ve skutečné výši (ne paušální). V minulém zdaňovacím období jsem koupil do pronajímaného bytu obývací stěnu, ale zapomněl tento výdaj uplatnit. Je možno tento výdaj uplatnit v následujícím daňovém období? Děkuji za odpověď.