FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Je možné zavést do účetnictví sportovního klubu zabývající se určitým sportem, např. nohejbalem, volejbalem, nebo i kulečníkem, výdaje za jiná sportovní odvětví? Např. lyžařký výcvik, cyklomaraton a pod. Děkuji
1. Lze odečíst z daňového základu úroky zaplacené za hypoteční úvěr za loňský rok, když teprve stavím a zatím není vydáno kolaudační rozhodnutí na stavbu? 2. Mohu z daňového základu odečíst celých 12000,- Kč za soukromé životní pojištění, trvá-li od 1.8.2002 a zaplatil jsem celkem 18500,- Kč
Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz: Provádím elektroinst.práce pro jednu firmu na živnostenský list. Byl jsem vyslán na pracovní cestu do zahraničí a firma mi zaplatila práci + diety za počet dní, ketré jsem strávil v zahraničí. Nemůžu si dát stravné o proti tomu do výdajů + kapesné? Děkuji.
Může základní škola, která je od 1.1.2003 příspěvkovou organizací, použít peněžní prostředky získané z odpisů hmotného majetku na nákup školních pomůcek? Na co lze tyto peněžní prostředky použít?
Dobry den!Mela bych dotaz ohledne povinnosti platit socialni a zdravotni pojisteni.Jsem zamestnana na HPP a k tomu pracuji jako OSVC. Vzdy jsem platila soc. i zdrav. pojisteni ze sveho prijmu jako fyzicke osoby. Prijem jako OSVC mi vzdy prekrocil vydelek v zamestnani. Ted jsem se dozvedela,ze kdyz za me odvadi toto pojisteni zamestnavatel, ja uz ho jako OSVC odvadet nemusim. Je to opravdu tak? Jak se to zmeni pokud budu mit jako spolupracujici osobu manzela, ktery je take v zamestnaneckem pomeru. Dekuji za odpoved.
Prosím o radu.V DPFO B-r.2002 příl.č. l je vypuštěna kolonka drob. hmot.majetku 3000-40000. V pokynech není o tomto vůbec nic uvedeno. Mám tuto kategorii majetku přičíst v DPA k zásobám,nebo ji tam nemám uvádět vůbec. V pokynech k DPA se k zásobám vůbec o této kategorii majetku nepíše. Děkuji.
Dobrý den,v roce 2002 mi byly vyplaceny úroky v částce do 10.000,- z mnou poskytnuté půjčky.Dotaz na Vás zní,jestli se tyto úroky jako můj příjem daní,popř.kolika %,jestli se podává daňové přiznání z tohoto příjmupopř.pod jaký předmět daně z příjmů fyzických osob spadají?Děkuji.
Vážení, měla bych dotaz ohledně daně z přijmů, konkrétně osvobození od daně. Jedná se o prodej rod. domku nabytý převodem nemovitosti od rodičů, nabývající domek vlastnili 10 let a chystají se ho prodat. V zákoně o daních z příjmu jsem se dočetla - §4 osvob od daně 1b osvobození: přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu 5 let. Nevím, jestli jsem to pochopila správně, nebo se k tomu vztahují ještě další náležitosti. Předem děkuji za odpověd Markéta
Jak postupovat v případě existence s.r.o. (2 společníci, každý 50 %) v případě, že jeden chce ukončit svoji účast ve společnosti a vyplacení jeho podílu na jmění společnosti by znamenalo fakticky likvidaci společnosti. Druhý společník s tím nesouhlasí.
Dobrý den, mám akcie a. s., která vyplatila likvidační zůstatek. 1. dotaz: vztahuje se na tento případ šestiměsíční lhůta držení akcií, kdy po jejím uplynutí již není daňová povinnost? 2. Dotaz: pokud je daňová povinnost ve výši 15% musím vypočítat rozdíl mezi pořizovací cenou a likvidačním zůstatkem a ten zdanit 15%? Jakými doklady musím prokázat nákup a zda je musím přiložit k daňovému přiznání. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem povinen přefakturovávat nájemné ostatním firmám, které v mé pronajaté provozovně pracují dle smlouvy o dílo? Bylo mi řečeno od p. účetní, že ano, jinak úradu nájemného nezaúčtuje do daňových výdajů. Já, ale nemám souhlas pronajímatele §9 odst2g 116/1990 o podnájemnících. Děkuji.
Dobrý den, jsem FO , začal jsem podnikat dle živnostenkého listu od 1.10.2002. Do té doby jsem byl zaměstnán v trvalém poměru. Mohu si v daňovém přiznání za rok 2002 typ B platnit celý odpočet 38040? Nebo jen za 3.měsíce? A jak mohu uplatnit odpočet družku se kterou žiji ve společné domácnosti, trvalý pobyt u ní, ale hlášen nemám, je na mateřské dovolené. A na dceru, která se nám 13.prosince 2002 narodila? Děkuji za odpoveď.
Na základě čeho podniká soukromý lékař/živnost to není/ a jaké je povinen vést účetnictví. Děkuji
Odvádí se z odstupného zaměstnance zdravotní pojištění?
Se společností mám sjednánu pracovní (manažerskou) smlouvu dle zákoníku práce na výkon funkce ředitele společnosti. Společnost navrhuje uzavřít na cílové čtvrtletní odměny mandátní smlouvu. Jakým způsobem bude příjem z této mandátní smlouvy daněn? Bude se z něj platit zdravotní a sociální pojištění? Předem děkuji
Jaké jsou minima měsíčních plateb zdravotního a sociálního pojištění u osoby samostatně výdělečně činné pro rok 2003?
Dobry den. Mam dotaz ohledne danoveho rezidenstvi a nerezidentstvi. V obdobi leden az unor 2002 jsem pobirala prijmy za zavisle cinnosti v Ceske republice. V obdobi brezen az prosinec jsem pobirala prijmy ze zavisle cinnosti v SRN. V SRN jsem prihlasena k pobytu u prislusneho uradu (Aufenthalsterlaubniss), mam zde adresu a pronajaty byt. Soucasne jsem stale hlasena k trvalemu bydlisti v CR. Moje otazku zni - maji byt v danovem priznani podanem v CR uvedeny prijmy ze zdroju na uzemi CR nebo i prijmy i ze zdroju v SRN? Dekuji
Dobrý den, mám dotaz k závěrce skladu. Existuje nějaký vzorec na výpočet nedaňových výdajů za vedlejší náklady na pořízení zboží, které zůstane na skladě k 31.12.? Sklad účtujeme způsobem B, vedeme operativní evidenci skladu a ke konci roku zboží, které je na skladě " vyndáme " z 504 na 132. Jak se ale stanoví výše nedaňových nákladů, které byly použity na pořízení tohoto zboží ( doprava, balení, deklarantské služby,... ), když s tímto zbožím šlo i to, které je již prodáno? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz k cestovním náhradám. Zaměstnanci s.r.o. používají automobil, který je v majetku s.r.o. ke služebním účelům. Vedou knihu jízd a výdaje za pohonné hmoty prokazují daňovým dokladem ( účtenkami za benzin ). Lze daňově uznat veškeré výdaje za pohonné hmoty nebo se musí na konci zdaňovacího období nějakým způsobem přepočítat dle techničáku spotřeba a to co bude nad průměrnou spotřebu dát do nedaňových nákladů ( cestovné nad limit )? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz k zúčtování daně ze závislé činnosti. Naše zaměstnankyně uplatňovala měsíčně odpočet ze základu daně v podobě úroků z úvěru. Na konci roku jsme zjistili, že její základ daně po odečtení pojistného z hrubých příjmů je celkově nižší než základní odpočitatelná položka. I v případě, že ji nezohleníme úroky, bude ji veškerá daň, kterou zálohově během roku měla strženou vrácena. Může si tedy tyto úroky uplatnit raději její manžel v daňovém přiznání?Děkuji