FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Podnikám a ke sve činnosti využívám částečně…

Podnikám a ke sve činnosti využívám částečně telefonní linku registrovanou na mě jako soukromou osobu. Naprostou většinu provolaného času a času stráveného na internetu spotřebuji v souvislosti s podnikáním. Před třemi lety mi moje účetní podala informaci, že si mohu z daňového základu odečíst až 70% částky, kterou mi Telekom vyúčtuje. Platí to ještě? Stačí, když jako účetní doklad založím měsíční vyúčtování, které dostávám od Telekomu a spočítám, kolik činí těch 70%??? Mnohokrát děkuji za odpověď!

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli zaměstnavatel odvádí z odstupného zdravotní, sociální pojištění a daň. Děkuji

Dobrý den, budu fakturovat muži z Ukrajiny za…

Dobrý den, budu fakturovat muži z Ukrajiny za pomocné práce. Pracuje zde na živnostenský list. Dozvěděl jsem se, že mohu nemohu vyplatit celou částku, ale musím za něho odvést daň. Prosím o radu, o jakou daň se jedná,v jaké výši, kam ji odvedu a zda se musím u spravce daňe zaregistrovat. Děkuji.

Dobry den. V lonskem roce jsem stravil osm mesicu…

Dobry den. V lonskem roce jsem stravil osm mesicu ve Finsku na postdoktorandskem miste. Zajimalo by me, jestli prijmy, ktere jsem ve Finsku mel musim priznavat ke zdaneni. Vzhledem k tomu, ze mam v CR trvale bydliste i zamestnani, jsem zrejme danovym rezidentem CR. Jak jsem si zjistil CR ma s Finskem smlouvu o zamezeni dvojimu zdaneni metodou zapoctu s vyhradou progrese. Prave ta progrese ovsem zpusobuje, ze na Finske pomery skromny příjem je v CR danen nejvyssi sazbou a tudiz by bylo treba jeste doplacet pomerne znacnou castku. Chtel bych se proto zeptat, jestli postdoktorsky grant neni ze zdanovaci povinnosti vynat, pripadne jestli nelze snizit castku dane nejakym odpoctem vyssich nakladu na zivot ve Finsku. Dekuji Stepan Holub

Dobry den, do konce cervence 2002 jsem byl…

Dobry den, do konce cervence 2002 jsem byl zamestnancem v Ceske republice. Od zacatku srpna trvale bydlim a pracuji v Chile, pracovni smlouva je uzavrena s chilskou firmou na dobu neurcitou, vyplata je provadena v chilske mene, taktez zdaneni a srazky socialniho a zdravotniho pojisteni. V Cechach nejsem od srpna zdravotne pojisten a nemam v Cechach jine prijmy. Jak to bude s danovym priznanim za rok 2002 a v jake vysi lze ocekavat zdaneni v Ceske republice? Muzete strucne naznacit postup vypoctu? Dekuji za odpoved

Jsem zaměstnanec a daňové přiznání za mě…

Jsem zaměstnanec a daňové přiznání za mě vyhotovuje zaměstnavatel. Ale já mám ještě živnostenský list a mé vedlejší příjmy v loňském roce dosáhli částky 4020 Kč. Je mou poviností podat daňové přiznání i z této částky?

Dobrý den. Na úvěr ze stavebního spoření jsme s…

Dobrý den. Na úvěr ze stavebního spoření jsme s manželkou koupili družstevní byt. Nyní chci uplatnit snížení daně z příjmu o úroky. Ani já, ani manželka ale nemáme v bytě hlášen trvalý pobyt (ani nechceme), přestože jej využíváme k trvalému bydlení. Máme na snížení daně nárok. "Moje" účtárna tvrdí, že ne bez hlášeného trvalého pobytu jednoho z nás. Myslím si opak. Díky za odpověď.

Dobrý den. Požádal bych Vás touto cestou o radu.…

Dobrý den. Požádal bych Vás touto cestou o radu. Jeden z rodičů je vážně nemocný a chtěl by na mne převést dům v hodnotě zhruba 1,000.000,-- Kč. Vím, že by to bylo možné darovací smlouvou, ale nevím, jaké by bylo v tomto případě zdanění. Nebylo by pro nás (proč zbytečně platit daně) lepší nechat vše tak jak je a tento převod nechat (ač to zní děsivě) do dědického řízení? Nejsou v něm daně nižší a postup převodu jednodušší? Děkuji za odpověď.

Pokud je zaměstnanec prokazatelně na pracovní…

Pokud je zaměstnanec prokazatelně na pracovní cestě nepřetržitě 10 dní včetně víkendu započítává se mu sobota a neděle do odpracované doby?

Dobrý den. Jsem hudebník na volné noze a chci…

Dobrý den. Jsem hudebník na volné noze a chci uspořádat koncert. Jedna firma mi nabízí sponzorování koncertu, budu muset příjem ze sponzoringu danit?

Dobrý den. Hodlám koupit rozestavěný byt. Firma…

Dobrý den. Hodlám koupit rozestavěný byt. Firma která výstavbu investuje je druhým vlastníkem domu, ve kterém se byt nachází. Ve smlouvě ode mne požadují uhrazení daně z převodu nemovitosti,kterou by podle zákona měl platit prodávající a kupující je ručitelem. Neporušují tím zákon? Mám nějakou možnost se tomuto bránit? Děkuji.

Jakou sazbu DPH má pronájem movitých věcí …

Jakou sazbu DPH má pronájem movitých věcí (nábytek, kancelářská technika, počítače)?

Dobry den. Podnikam jako osoba sam. vydelecne…

Dobry den. Podnikam jako osoba sam. vydelecne cinna a za lonsky rok sem zaplatil zalohy na dani z prijmu. Jednu platbu jsem vsak zaplatit pozde a tim mi vzniklo penale. Kdy dojde k vyuctovani tohoto penale a jakou castku mam uvest v priznani k zaplacenym zaloham? Dekuji P.Odstrcil

Dobry den. Dle mych informaci se ve vlade nyni…

Dobry den. Dle mych informaci se ve vlade nyni pripravuje navrh novely DPH platny od 1.7.2003, jehoz soucasti bude take zmena moznosti uplatnovat DPH u automobilu. Nyni bylo mozno uplatnit DPH u dodavkoveho automobilu ( v TP oznacen jako nakladni). Bylo to mozne i v pripade porizeni auta na leasing. Dle novely by snad pry tato moznost nemela byt. Jedna se nam konkretne o osobni auto upravene primo prodejcem na nakladni automobil. ( v TP oznacen jako nakladni) Dekujeme

Je finanční dar poskytnutý na povodně zaslaný…

Je finanční dar poskytnutý na povodně zaslaný přes konto "Člověk v tísni" daňově odčitatelnou položkou od základu daně z příjmu fyzických osob? Děkuji

žena provozuje stomatologickou praxi a syn…

žena provozuje stomatologickou praxi a syn pracuje jako spolupracující osoba.V majetku firmy je osobní automobil ,který byl dosud psán na ženu.Žena zakoupila automobil nový,je v majetku firmy evidován na ženu a starší automobil jzůstal rovněž v majetku firmy a byl převeden na syna.Mohou se obě auta z hlediska daňového požívat pro ordinaci ?Děkuji za odpověď

Dobrý den, můj dotaz je ohledně odpočtu…

Dobrý den, můj dotaz je ohledně odpočtu zaplacených úroků z úvěru pro daň z příjmu fyzických osob. Máme úvěr u České spořitelny a.s. který sloužil k nákupu rodinného domku. Je možno zaplacené úroky z úvěru uplatnit jako odpočitatelnou položku základu daně i když ve smlouvě není vysloveně uvedeno, že je to hypoteční úvěr? Je to úvěr poskytnutý na nemovitý majetek-dlouhodobý úvěr. Děkuji předem za odpověď.

V roce 2000 byl zakoupen rekreační objekt v ceně…

V roce 2000 byl zakoupen rekreační objekt v ceně 800 000,- Kč dle znaleckého posudku. Objekt byl postupně vybaven zařízením a od roku 2003 bude využíván ke krátkodobým pronájmům. Je možné při výpočtu daně z pronájmu do nákladů zahrnout již toto postupné vybavení a jak je to s odpisem nemovitosti? Je stanovena zákonem doba odepisování nebo maximální odpisová sazba. Mnohokrát děkuji.

Dobrý den, jsem FO, která fakturuje na…

Dobrý den, jsem FO, která fakturuje na živnostenský list 3-4 subjektům rozvoz zboží. Poslední fakturu, kterou jsem vystavil v r.2002 byla z 15.12., ale uhrazena mi byla až 13.1.2003. Platí stále, že do příjmů zahrnu pouze uhrazené faktury? Děkuji

Mohu mít jako OSVČ,která nezaměstnává zaměstnance…

Mohu mít jako OSVČ,která nezaměstnává zaměstnance svého tiskového mluvčího na dohodu o pracovní činnosti? A mohu si tyto výdaje plně uplatňovat jako náklady v daňovém přiznání? Děkuji za odpověď.