FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, prosim Vas o radu, kam mam zapocitat…

Dobry den, prosim Vas o radu, kam mam zapocitat v danovem priznani vracene preplatky zdr. a soc. pojisteni. Jsem FO, uplatnuji vydaje procentem z prijmu a mam spolupracujici osoby - proto nevim, zda je mohu zaradit do beznych prijmu. Dekuji za odpoved.

Mám dotaz týkající se životního pojištění. Letos…

Mám dotaz týkající se životního pojištění. Letos bylo zaplaceno 12000 na životní pojištění, zároveň však bylo z vytvořené kapitálové rezervy vybráno 10000Kč. Co musim dodanit. Částku kterou jsem vybrala, nebo nemám nárok tento rok na žádný odpočet a pokud jsem uplatňovala odpočitatelnou položku na životní pojištění v loňském roce, ale nic jsem loni nevybírala, musím dodanit i to, o co jsem snížila daňový základ v loňském roce?

Dobrý den. Jsem student VŠ (3.ročník), v polovině…

Dobrý den. Jsem student VŠ (3.ročník), v polovině srpna 2002 jsem jsem si vyřídil živnostenský list a začal si na něj přivydělávat. Do konce roku mé příjmy činily cca 16000 Kč. Dotaz č.1: Na jak vysokou odpočitatelnou položku mám nárok?? Uvažuje se celý rok 2002 nebo pouze období srpen-prosinec?? Dotaz č.2: Nyní pracuji na částečný úvazek na dobu určitou (1.2.2003 - 31.5.2003) a u zaměstnavatele jsem podepsal prohlášení o dani. Nejedná se o práci na ŽL. Jak se to pak podepíše na mém přiznání za rok 2003? Na Vašich stránkách jsem vyčetl, že bych již neměl podepisovat žádné jiné prohlášení o dani. Je to tak? S pozdravem a díky

Manžel vede JÚ. Nyní bude od 1.4. zaměstnán na…

Manžel vede JÚ. Nyní bude od 1.4. zaměstnán na HPP. Zajímá mě jestli se mzda od zaměstnavatele dává do účetnictví a jakým způsobem a jestli může mzda být posílána na podnikatelský účet. Děkuji J.S.

Dobry den. Děkuji Vám za Vaši odpověď. Plně s…

Dobry den. Děkuji Vám za Vaši odpověď. Plně s Vámi souhlasím. Ve Vámi citovaném zákoně § 20 odstavec (7)a)b) ale stojí, že od daně z převodu nemovitosti je osvobozen p r v n í převod. V mém případě se ale bude jednat o druhý převod rozestavěného bytu (firma která výstavbu investuje je druhým vlastníkem domu - mám toto ověřeno z katastru nemovitostí). Jestli tomu dobře rozumím, osvobození od daně tímto neplatí. Je to tak? Děkuji a přeji hezký den. Dne 10. únor 2003, <poradenstvi@finance.cz> napsal: > Dobry den, > Vas dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovezen > Dotaz: > Dobrý den. Hodlám koupit rozestavěný byt. Firma která výstavbu investuje je druhým vlastníkem domu, ve kterém se byt nachází. Ve smlouvě ode mne po?adují uhrazení daně z převodu nemovitosti,kterou by podle zákona měl platit prodávající a kupující je ručitelem. Neporu?ují tím zákon? Mám nějakou mo?nost se tomuto bránit? Děkuji. > > Odpoved: > Domnívám se, ?e ustanovení ve smlouvě zavazující kupujícího k platbě daně z převodu nemovitosti je protizákonné. Tím by se celá smlouvy mohla stát neplatnou. Navíc se domnívám, ?e dle ustanovení § 20 odst. a), b) ZDPN je od daně z převodu osvobozen. > (7) Od daně z převodu nemovitostí je osvobozen první úplatný převod nebo přechod vlastnictví > a) ke stavbě, která je novou stavbou, na ní? bylo vydáno pravomocné kolaudační rozhodnutí, nebo je dokončenou novou stavbou nebo rozestavěnou novou stavbou a stavba nebyla dosud u?ívána, s výjimkou zku?ebního provozu,12d) > b) k bytu v nové stavbě a k bytu, který vznikl změnou dokončené stavby12e) a byt nebyl dosud u?íván, jde-li o převod bytu podle zvlá?tního právního předpisu,12f) jestli?e převodcem je fyzická či právnická osoba a převod stavby je prováděn v souvislosti s jejich podnikatelskou činností, kterou je výstavba nebo prodej staveb a bytů, nebo jejich předmětem činnosti je výstavba nebo prodej staveb a bytů, anebo je-li převodcem obec.

Jsem podnikatel, fyzická osoba. Mám smlouvu o…

Jsem podnikatel, fyzická osoba. Mám smlouvu o dodávce SW prací pro firmu, která je a.s. Od této firmy jsem měl zapůjčený počítač (notebook) k vykonání práce. Notebook má firma ve své evidenci majetku a odepisuje jej. Tento notebook byl ukraden z kufru mého automobilu. Firma nyní požaduje, abych fakturaci svých prací snížil o částku odpovídající hodnotě notebooku. Má na to nárok? Jaký doklad na úhradu škody mám od této firmy požadovat? Jak mohu proúčtovat celou tuto kauzu?

Dobry den, na uver ze stavebniho sporeni jsme…

Dobry den, na uver ze stavebniho sporeni jsme koupili druzstevni byt (clensky podil). Smlouva o uveru je na dceru, ktera studuje a nema prijem. Splatky plati otec, ktery je v uverove smlouve uveden jako spoludluznik. V byte nema dcera ani otec trvaly pobyt, ale dcera tam trvale bydli. Mohu jako otec - spoludluznik uplatnit odpocitatelnou castku ve vysi zaplacenych uroku z uveru ze zakladu dane z prijmu fyzicke osoby? Dekuji za odpoved

Jsme s.r.o.. Máme zaměstnance na vedlejší prac…

Jsme s.r.o.. Máme zaměstnance na vedlejší prac.poměr (jedná se o manželky společníků).Chtela bych se zeptat zda postupuji správné když z jejich mzdy odvádím sociální a zdravotní poj. a zálohu na daň kde neuplatňuji odpočet na poplatníka protože jej již uplatňuji ve svém hlavním zaměstnání.Dekuji

v roce 2002 jsme prodali na jatky 1.kus hovězího…

v roce 2002 jsme prodali na jatky 1.kus hovězího dobytka který jsme pěstovali 2 roky nejsme vedeni jako soukromí zemědelci.Prosím o radu jak podat dań a jak se vypočítá když jsme zaměstnani

Obdržela jsem dotaci od Úřadu práce na vytvoření…

Obdržela jsem dotaci od Úřadu práce na vytvoření nového pracovního místa. Za tento jsem nakoupila vybavení kosmetického salónu. DPH jsem musela zaplatit. Toto vybavení jsem nakoupila ještě v době kdy jsem byla nezaměstnaná, na živnost kterou začnu provazovat až v tomto roce (únor). Jakým způsobem mám provést přiznání k dani k této dotaci. Je potřeba ji uvést jako příjem nebo se jedná o nedaňovou položku? Děkuji za odpověď

Dobrý den, můžete mně prosím poradit, kde najdu…

Dobrý den, můžete mně prosím poradit, kde najdu vyhlášku, která stanoví prům.ceny PHM pro podnikatele. Mohu použít pro výpočet vyhl.445/2001, nebo ta je jen pro stanovení náhrad pro zaměstnance. Díky za odpověď

Postup výpočtu životního minima, pro osobu ,která…

Postup výpočtu životního minima, pro osobu ,která má manželku a dítě pro účely srážek ze mzdy - platební rozkaz.;

1.Jsem FO účtující v JÚ.V loňském roce jsme…

1.Jsem FO účtující v JÚ.V loňském roce jsme vyřídíli hypotéku na RD.Hypot.splátky platím z podnikatelského účtu. Jak můžu splátky zaúčtovat a můžu úroky uplatnit jako odpočet? 2.Můžu dát některá penále do nákladů?Platím penále OSSZ, FÚ, za leasing, a co úroky z úvěru? děkuji

Potřeboval bych vědět s jakou cenou mám…

Potřeboval bych vědět s jakou cenou mám kalkulovat cestovní náklady za rok 2002 pro paušální platbu. Mám zájem o cenu benzínu natural 95. Děkuji

Dobrý Den Od jedné daňové poradkyně jsme se…

Dobrý Den Od jedné daňové poradkyně jsme se dozvěděli, že prý si vyslechla na školení v Praze na ministerstvu financí, že fyzické osoby budou zatíženy ještě daní z obratu, pokud nezaloží s.r.o. Je to pravda ? Děkuji za odpověď Láďa

OSVČ uplatňuje v JU paušalní výdaje. Jaké má…

OSVČ uplatňuje v JU paušalní výdaje. Jaké má uvést výdaje na přehledy pro sociální a zdravotní? Je správný postup uvedení 25 % + sociální a zdravoní zaplacené na zálohách. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, jakým předpisem se řídí výdaj na…

Dobrý den, jakým předpisem se řídí výdaj na osobní potřebu, respektive je tato částka nějak omezena?

Přeji hezký den, Chtěl bych Vás moc poprosit o…

Přeji hezký den, Chtěl bych Vás moc poprosit o radu. Eviduje se v daňovém přiznání 2002 Drobný hmotný a nehmotný investiční majetek jehož pořizovací cena nepřesáhla 40000,- Kč? Pokud se eviduje kam ho mám prosím zařadit? Do dlouhodobého majetku nebo do zásob? Předem Vám moc děkuji za odpověď. S pozdravem

Dobry den, podnikam, jsem fyzicka osoba, platce…

Dobry den, podnikam, jsem fyzicka osoba, platce DPH. Vedle toho pronajimam byt pod par. 9 ZDP - pronajem tedy neni zivnosti. Musim odvadet DPH 5 % z prijmu z pronajmu nebo ne? Ja si myslim, ze ano, ale jeden clovek mi rika, ze pronajmy nemovitosti jsou od DPH osvobozeny. Dekuji.

Navrhuji vzory na paličkování a prodávám je.…

Navrhuji vzory na paličkování a prodávám je. Příležitostně publikuji tyto vzory v časopisech, především v zahraničí. Mohu příjmy z prodeje vzorů a z jejich publikování považovat za příjmy z autorských práv (odečet 30%)? Děkuji!