FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den.Prodal jsem ojetý osobní automobil…

Dobrý den.Prodal jsem ojetý osobní automobil,dovezený ze zahraničí jako bouraný.Vlastnil jsem ho asi půl roku.Po opravě byl zisk při prodeji minimální.Musím ho někde přiznávat? Jak se případně počítá daň?Nemám ŽL,nepodnikám.Děkuji za odpověď.

Dobrý den,prosím Vás o radu.Podnikali jsme v…

Dobrý den,prosím Vás o radu.Podnikali jsme v pronajatém objektu,který jsme technicky zhodnotili.7 let již tuto investici ve výši 2 milionů se souhlasem pronajímatele odepisujeme zrychleným odpisem.V roce 2002 jsme objekt koupili za 820 000.Jak s dalším odpisováním.Máme k budově přičíst zůstatk.cenu investice a odepisovat dále zrychl.odpisem při zvýšené zůstatkové ceně?Není to normální postup.Většinou je koupě a pak tech.zhodnocení.Prosím o podrobnější vysvětlení.Děkuji

V červnu 2002 jsem skončil VŠ, pak jsem do října…

V červnu 2002 jsem skončil VŠ, pak jsem do října pobíral podporu + sociální dávky (celkem cca 3000 měsíčně) a od října jsem pracoval jako zaměstnanec. V zaměstnání jsem platil 15% daň ze základu sníženého o 1/12 nezdanitelné částky. Můžu požádat o vrácení daně, jak mám vypočítat nezdanitelnou částku a co zahrnout do příjmů??

Dobrý den. V rámci naší rodiny máme 3 stavební…

Dobrý den. V rámci naší rodiny máme 3 stavební spoření u stavební spořitelny Wustenrot (já + 2 rodiče). Úvěry ze všech těchto stavebních spoření byly použity na stavbu rodinného domu, jehož jediným majitelem jsem já. Tento dům zároveň slouží jako ručení ke všem 3 úvěrům. Účastníky smluv o úvěru jsou: - u mého úvěru pouze já - u úvěrů obou rodičů vždy oba rodiče Mají rodiče možnost odpočtu úroků zaplacených na základě jejich úvěrových smluv ze svého základu daně ? Mám já možnost odpočtu úroků zaplacených na základě úvěrových smluv rodičů ze svého základu daně ? Pokud ne, měl bych možnost odpočtu úroků z úvěrů rodičů, kdybych před podáním daňového přiznání přistoupil k jejich úvěru (formou přistoupení k závazku)? S pozdravem a přáním pěkného dne,

Dobrý den. Dotazuji se prosím na zjednodušené…

Dobrý den. Dotazuji se prosím na zjednodušené daňové doklady. Jak si počínat v případě, že vypočtená DPH se liší od mého výpočtu? Např. ZD 1004,87, DPH 22%, D (uvedená na paragonu) 221,03. Mne vychazi 221,07 (event. po zaokrouhl. by mohlo byt 221,10). Mam si narokovat castku DPH z obdrzeneho zjednodus. dokladu nebo mnou vypoctenou? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, táži se prosím, na které účty v PÚ se…

Dobrý den, táži se prosím, na které účty v PÚ se zaúčtuje vstupní prohlídka zaměstnance v rámci zákonné závodní péče. Patrně jde o daňově účinný náklad. Děkuji.

Jaká je lhůta pro uplatnění opravy daňového…

Jaká je lhůta pro uplatnění opravy daňového přiznání (jde o snížení základu z daně odečtením úroků z překlenovacého úvěru stavebního spoření)po skončení zdaňovacího období?

Kdybych chtela z tomto roce zacit podnikat, sama,…

Kdybych chtela z tomto roce zacit podnikat, sama, bez zamestnavani zamestnancu, budu muset platit zalohy na zdravotni pojisteni mesicne ve vysi 837 Kc. A jak to vypada se socialnim pojistenim? Budu mit jeste nejake jine povinne platby spojene s podnikanim? Dekuji.

K daňovému přiznání FO mám dotaz, zda uplatnění…

K daňovému přiznání FO mám dotaz, zda uplatnění par. 15, odst. 10 a 11 znamená, že lze uplatnit odpočet úroků z hypotéky a úvěru ze stavebního spoření při opravách rodinného domku mimo trvalé bydliště vlastníka a jeho rodinných příslušníků v roce, ve kterém nedošlo ještě ke kolaudaci. Jestliže je to možné, pak v dalším roce, když bude provedena kolaudace tak již nikoliv? Je to pak v pořádku? Děkuji

Dobrý den Zaměstanavatel mi odmítá vyhotovit…

Dobrý den Zaměstanavatel mi odmítá vyhotovit daňové přiznání z důvodů vysokých úroků v podnikové spořitelně. Chtěl bych se proto zeptat, jaký typ daňového přiznání musím vyhotovit, do jaké "kolonky" uvedu úroky a jaké přílohy musí toto daňové přiznání mít. Děkuji

Dobrý den, jsme SVj a v r.2002 jsme si odkoupily…

Dobrý den, jsme SVj a v r.2002 jsme si odkoupily od prodejce 1 neprodaný sklep. Máme dotaz jak zahrnout správně tuto operaci do účetnictví. Děkujeme

Dobrýden, můžete mi říci podle čeho se vypočítají…

Dobrýden, můžete mi říci podle čeho se vypočítají náklady na TUV a topení, když jsme centrálně vytápěni z teplárny. Děkuji za odpověď

Mám následující dotaz : Může si manželka OSVČ…

Mám následující dotaz : Může si manželka OSVČ uplatnit odpočet na studující dítě, když manželovi v zaměstnání v r. 2002 strhávali nižší zálohy na daň z příjmu, protože měl toto dítě nahlášeno na sebe? Ještě na vysvětlenou, manžel má příjmy ze závislé činnosti a z podnikání, takže v daňovém přiznání pak odpočet na studující dítě neuplatní,uplatní si jej manželka.Domnívám se , že za podmínky, že oba manželé podají daňové přiznání, lze takto postupovat. Děkuji za odpověď.

Chtela bych se zeptat, zda může podnikatel na…

Chtela bych se zeptat, zda může podnikatel na svém podnikatelském účtu mít důchod manželky a z účtu platit osobní potřeby domácnosti. Jedná se tedy o účet podnikatelský a soukromý zároveň. Předem děkuji

Hezký den, můj zaměstnavatel mi tvrdí, že…

Hezký den, můj zaměstnavatel mi tvrdí, že jelikož uplatňuji odečtení úroků z hypotéčního úvěru musím si danové prohlášení vyplnit sám a podat ho u příslušného finančního úřadu. Je to pravda, nebo jsou v naší mzdové účtárně mylně informovaní? ( Pracuji v zaměstnaneckém poměru, žádné vedlejší příjmy nemám ). Díky moc.

Dobrý den, podnikatel FO provozující dopravní…

Dobrý den, podnikatel FO provozující dopravní zdravotní službu - provoz sanitek- obdržel 2 dary od jednoho dárce, a sice 100 tis. na rekonstrukci prostor k podnikání, rekonstrukce ho ve skutečnosti stála 150 tis. a dále dostal 300 tis. na provozování dopravní zdravotnické služby. Dar 300 tis. bych podle §3odst.4a zákona o dani z příjmu hodnotila tak, že nepatří do zdanitelných kpříjmů, ovšem u daru 100 tis. nevím, jak ho posoudit, zda dát do daňových příjmů a proti tomu do výdajů daňově účinných hodnotu rekonstrukce prostor až do výše daru a hodnotu rekonstrukce převyšující dar dát jako technické zhodnocení dlouhodobého majetku a jen z této výše provádět odpisy a tyto v následujících letech daňově uplatňovat nebo celou hodnotu daru dát v roce obdržení do daňově účinných příjmů a celoh hodnotu rekonstrukce dát jako technické zhodnocení a uplatňovat postupně odpisy? Děkuji.

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda mam jako…

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda mam jako zamestnanec navic podnikajici jako OSVC povinnost vyplnit formulare socialniho a zdravotniho pojisteni i v pripade, ze jako OSVC doslo v uplynulem roce ke ztrate?

Dobry den, chtela bych se zeptat, mam stavebni…

Dobry den, chtela bych se zeptat, mam stavebni sporeni ze ktereho cerpam od 6/02 stavebni uver na stavbu naseho domku. Stavebni uver si vzala i maminka a pouzila ho na me bydleni. Kdyz jsem si ted chtela uplatnit v praci odpocet uroku, bylo mi receno, ze to neni mozne udelat v praci, jelikoz nemam na te stavbe trvale bydliste, to vsak zatim neni mozne, protoze stavba je jenom do prvniho patra. Take si nemohu uplatnit odpocet uroku na mamincin uver z duvodu toho,ze neni ve smlouve napsano, na jakou stavbu je ten uver pouzit. Musim si tedy podat danove priznani na financnim urade? A jak si muzu odecist uroky z mamincina uvery, kdyz ja ho platim a je na mou stavbu? I kdyby ho chtela odecist maminka, tak nemuze, protoze na vypisu z katastru jsem vedena ja. Dekuji za odpoved B.G.

Jak mohu,co nejrychleji danove odepsat "Majetek…

Jak mohu,co nejrychleji danove odepsat "Majetek vlozeny do oprav provozovny, u ktere opoustime nájem"? Děkuji

Kdy (a za jakych podminek) si mohu danove odecist…

Kdy (a za jakych podminek) si mohu danove odecist nazaplacene pohledavky? Děkuji