FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Mám hypoteční úvěr u ČMHB se sjednanou úrokovou sazbou vázanou na Pribor. Fixace marže banky je na 5 let, ale celková úroková sazba se mi bude měnit každý rok a to podle výše Pribor v době výročí podpisu smlouvy. Smlouvu o HÚ jsem podepsal v srpnu 2002. Budu mít nárok na státní příspěvek po dobu celých 5 let fixace marže banky nebo jen po dobu jednoho roku, než se změní úroková sazba ve vazbě na Pribor? Za odpověď předem děkuji.
Mám dotaz Lze v PU pokud si neuplatním DPH na vstupu přeúčtovat tuto částku do nákladů.Daňové či nedaňové? Pokud Ne tak jakým způsobem to mám provést pokud potřebuji srovnat účet 343.Děkuji
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Vedu JÚ.V majetku eviduji nedobytné pohledávky, které nebudou se 100% jistotou uhrazeny ( nebyly soudně vymáhány).Chci hodnotu majetku zreálnit- očistit o tyto pohledávky.Jak mám postupovat. Děkuji.
Jsem Slovak a chci se zeptat, do jake castky se vraci DPH ze zakoupeneho zbozi v CR. Vim, ze je to od 1000Kc, ale nevim do kolika. Diky za odpoved
Dobry den,mam dotaz ohledem dani a danoveho priznani.Jsem studentem a mam ve fotbalovem klubu smlouvu,podle ktere poberam plat.Rocni prijem za rok 2002 presahl castku 45.000.-Kc A ptam se ci mam podat danove priznani a kde,ci v miste kde sidli klub-na financnim uradu,totiz jsem zahranicni obcan.Vopred dakujem.S pozdravem
Dne 12.11.02 mi byla provedena kontrola plateb pojistného na veřejné zdravotní pojištění za období 8/1993 - 9/2002. Ze závěrečného protokolu vyplynulo zjištění o celkové výši dlužného pojistného a penále ke dni 21.10.2002 a bylo zahájeno dne 13.1.03 správní řízení. Mezitím jsem však dlužné pojistné zaplatil. Na penále je vystaven platební výměr. Mohu se odvolat na §16 a §19 zákona 592/1992 Sb. v platném znění ? t.j. Promlčení práva předepsat dlužné pojistné a penále. Lze požádat o nové vyměření (které je nizsí vcetne penále nez platba dluzného pojistného jelikoz nejvetsi dluh vznikl v roce 95 až 97)nebo bude lepsi pozadat o prominuti penale. Vymahaná částka penále může v současné době mé druhotné platební neschopnosti zastavit ale i zrušit existenci firmy.
Kromě příjmů z podnikání mám také příjmy z pronájmu nemovitosti. V roce 2001 jsem vykázal ztrátu, která je vyšší než můj daňový základ za rok 2002. Mohu tuto ztrátu vykázat v daňovém přiznání za rok 2002 pouze v takové výši, aby zbylý daňový základ se rovnal součtu odečitatelných položek (vlastní osoba, manželka, 2 děti a penzijní pojištění) a zbytek odložit na další léta nebo musím ztrátu uplatnit až do výše daňového základu a odečitatelné položky neuplatnit? Děkuji za odpověď. Hora
Jsem OSVČ a mám další příjmy plynoucí z pronájmu nemovitosti, která je součástí společného jmění manželů (dříve BSM). Vzhledem k rekonstrukci nemovitosti a delšímu období bez nájemníka jsem se s pronájmem v loňském roce dostala do ztráty, která byla pouze z části kompenzována příjmy z podnikání. Letos jsem musela ze zdravotních důvodů omezit svoji podnikatelskou činnost a nyní vykazuji ztrátu v mé podnikatelské činnosti. Pronájem je naopak ziskový. Jelikož je nemovitost součástí SJM (BSM) hodlá příjmy s pronájmu letos zdanit můj manžel. DOTAZ: Může manžel ve svém daňovém přiznání, uplatnit ztrátu vzniklou pronájmem nemovitosti v minulém období, kterou jsem vykázala ve svém daňovém přiznání v loňském roce já? Za odpověď předem děkuji.
cely rok 2002 jsem mel prerusenou zivnost, budu nyni vyplnovat priznani typ B nebo A?
Jsme neziskové humanitární občanské sdružení. Začátkem roku (leden) jsme obdrželi od dárce na účet finanční dar. On však dar odeslal 31.12.02. A po nás chce potvrzení k daním do roku 2002. Můžeme mu ho vystavit a přijatý dar si např. časově rozlišit? Děkuji
Dobrý den, mám jen velmi stručný dotaz: Jaký je vztah mezi daní z převodu nemovitostí a daní dědickou- platí se v případě darování nemovitosti jen jedna (která?), nebo obě zároveň? Pokoušel jsem se odpověď nalézt v zákoně o převodních daních, ale bezúspěšně. Děkuji.
Prosím Vás,mám zaměstnance na nepravidelnou výpomoc od 2.1.-31.12.2003 Chtěla jsem se zeptat jak je na tom s výpočtem a čerpáním dovolené. Zda platí,že má nárok na nemocenské pokud odpracuje v daném měsíci víc jak 7 dní,nebo dosáhne částky 400,-Kč. A potřebovala bych poradit,jak to má ze zdravotní pojišťovnou.Pokud chodí do zaměstnaání tak je to jasné.Ale co když firma ho celý měsíc nebude potřebovat.Musí si sám zaplatit zdravotní pojištění? Uvedený pracovník není poživatelem žádného důchodu. Děkuji moc.M.M.
Příjmy za minulý rok jsem měl pouze z firmy, kterou provozuji v zahraničí. Jedná se o stát, se kterým má ČR dohodu o zamezení dvojího zdanění a daně jsem zaplatil v tomto státě. Musím podávat daňové přiznání? Pokud ano, mohlo by se stát, že budu platit nějakou daň i v ČR?
Pokud si od zakladu dane odectu dar fyzicke osobe provozujici zdravotnicke zarizeni, ktery cini 10 % meho zakladu dane, mohu si jeste odecist dar jinemu zdravotnickemu zarizeni tentokrat vsak na napravu skod zpusobenych povodnemi rovnez ve vysi 10 % meho zakladu dane. Celkem bych si tak odecetl ze zakladu dane 20 %. Jde to? Dekuji Zdravi Michal Kadera
Smlouva o prodeji bytu v OV byla podepsána v lednu 1998, t.j. před pěti lety, zápis do katastru nemovitostí byl ale proveden až v září 1998. Můj dotaz zní: od jakého termínu se odvijí 5 letá lhůta vlastnictví bytu, po které jsem osvobozena od platby daně z příjmu (podpis smlouvy či vklad do katastru)? Je možné neplatit daň z příjmu bude-li celá částka obdržená z prodeje bytu investována do stavby nového rodiného domu (nákup stavebního pozemku)? Děkuji.
Co mám zadat pro dohodu o provedení práce do personalistiky: "zdanit zvláštní sazbou do limitu, jinak zálohově" nebo "poplatník podepsal prohlášení". Poradíte mi kdy,co a proč? U studentů je to taky tak? Moc děkuji, nechci zkazit hned lednové mzdy..
Dobry den, prosim jeste o upresneni k memu predeslemu dotazu. Stava se, ze na zjednodus. dokladu napr. ze supermarketu nebo rucne psanem od obchodnika je uvedena krome sazby DPH tez jimi vypoctena dan. Co zauctovat, lisi-li se jejich vypocet od vypoctu meho ucet. SW a kalkulacky? Mam uvest jejich udaje z dokladu, ci spravny udaj, ktery nebude souhlasit s udaji z dokladu? Podle toho, jak ja rozumim zakonu o DPH, bych zrejme mela v nize uvedem priklade pouzit svuj vypocteny udaj 221,07. Dekuji. > Dotaz: > Dobrý den. Dotazuji se prosím na zjednodu?ené daňové doklady. Jak si počínat v případě, ?e vypočtená DPH se li?í od mého výpočtu? Např. ZD 1004,87, DPH 22%, D (uvedená na paragonu) 221,03. Mne vychazi 221,07 (event. po zaokrouhl. by mohlo byt 221,10). Mam si narokovat castku DPH z obdrzeneho zjednodus. dokladu nebo mnou vypoctenou? Dekuji za odpoved. > > Odpoved: > Na zjednodu?eném daňovém dokladu figuruje pouze sazba DPH, tak?e výpočet DPH provedete sámi a o této vypočtené částce budete i účtovat.
Dobrý den, naše společnost chce prodat jiné společnosti seznam všech zákazníků. Předpokládám, že na straně prodejce se bude jednat o normální příjem podléhající dani z příjmů právnických osob (31%). Jak ale bude postupovat strana nakupující? Může si hodnotu tohoto seznamu daňově uplatnit, anebo bude muset položku zaúčtovat jako nehmotný majetek a ten pak odepisovat? Pokud se bude muset odepisovat, jak určit tyto odpisy? Předem velmi děkuji za pomoc. S pozdravem,
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně příjmů v ?Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2002? pro OSSZ. Manželka byla celý minulý rok OSVČ. V době od 1.1.2002 do 31.8.2002 byla na mateřské dovolené. Od 1.9.2002 je zaměstnancem u firmy (ne však na živnostenský list). U zaměstnavatele si za čtyři měsíce vydělala 24 158,-. Má si tuto částku do údajů o příjmech zahrnout, nebo se příjmy počítají pouze ze samostatné výdělečné činnosti? Mnohokráte děkuji za odpověď
Jsem podnikatel, fyzická osoba, plátce DPH. ŽL mám na "Zpracování dat, služby databank a správa sítí". V rámci tohoto ŽL chci poskytovat služby zpracování účetních dokladů mých klientů pomocí mého účetního programu na mém PC dle pokynů klienta a mimo to chci spravovat počítačovou síť zákazníka (Server + několik PC). Zajímalo by mne, jaká sazba DPH platí pro tyto konkrétní jednotlivé činnosti a obecně, jak a kde je definováno jaká je sazba DPH na konkrétní činnost. Předem děkuji za odpověď