FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, 2 OSVČ (JÚ) od 1.1. 2002 podnikají…

Dobrý den, 2 OSVČ (JÚ) od 1.1. 2002 podnikají společně ve sdružení bez právní subjektivity s tím, že si rozdělují ve stanoveném poměru společné příjmy a výdaje. Pro společné podnikání současně využívají pronajatý nebytový prostor, který byl ale pronajat jedním z účastníků sdružení ještě před uzavřením smlouvy o sdružení. Lze náklady spojené s pronájmem (tj.platba nájemného,energií a služeb) klasifikovat jako společný výdaj účastníků sdružení (tj. výdaj k rozdělení dle stanoveného poměru) nebo je musí uplatnit ve svých výdajích pouze účastník, který má uzavřenou nájemní smlouvu na příslušný pronájem ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěl bychse zeptat - do kdy je člověk…

Dobrý den, chtěl bychse zeptat - do kdy je člověk povinen zaplatit daň z převodu nemovitosti? Děkuji za odpověď

Dobry den, porizeni hm.majetku na konci roku 2000…

Dobry den, porizeni hm.majetku na konci roku 2000. Nebyl zarazen do evidence (zjisteno pri inventarizaci). Dodatecne zarazeni (jak postupovat pri úcetnich a danovych odpisech, kdyz uz dva roky ubehly?). Dekuji

Vážení, má na uplatnění nároku na odpočet…

Vážení, má na uplatnění nároku na odpočet nezdanitelné části daně na manželku v plné výši, 21720 Kč, vliv to, že první tři měsíce roku 2002 měla ještě příjem od zaměstnavatele a ten jí tedy část její vlastní nezdanitelné části pro výpočet daně z příjmů již uplatnil. Celkový příjem manželky činil cca 12000 Kč (tento příjem se skládá z mateřské a dalších příspěvků od zaměstnavatele, od dubna pobírá rodičovský příspěvek ve výši 2552 Kč měsíčně) Děkuji

Dobry den, potreboval bych poradit ohledne…

Dobry den, potreboval bych poradit ohledne danoveho priznani za rok 2002. Jsem obcanem CR a trvale bydliste mam v CR, ale v roce 2002 jsem v Cechach nepobyval. V roce 2002 jsem byl zamestnan u sveho nyni byvaleho zamestnavatele v CR prvnich 5 mesicu, tj. do 1.6.2002 (zaroven jsem byl tuto dobu na neplacene dovolene). Pote jsem rozvazal pracovni pomer. Po cely rok 2002 jsem byl na stazi v USA a pobiral stipendium (v r. 2002 tomu bylo jiz tretim rokem). Je treba podavat danove priznani, nemel-li jsem jine prijmy (v USA ani v CR) nez toto stipendium? Paklize ano, je treba podlozit existenci tohoto stipendia mym cestnym prohlasenim ci spise potvrzenim od instituce od ktere stipendium pobiram? Mam pouzit formular typu B s prilohou cislo 3? Predem Vam dekuji za Vasi ochotu a za Vas cenny cas. Preji prijemny den.

Je možné být plátcem DPH a zároveň uplatňovat…

Je možné být plátcem DPH a zároveň uplatňovat výdaje paušálem?

Dobry den, chtel bych se zeptat, zdali mam jako…

Dobry den, chtel bych se zeptat, zdali mam jako zacinajici podnikatel (zivnostnik) povinnost se registrovat jako platce socialniho a zdravotniho pojisteni u prislusnzch instituci, jsem-li soucasne zamestnan na hlavni pracovni pomer a muj zamestnavatel za me platby odvadi. Nebo staci v prvnim roce uhradit doplatky vyse uvedeneho pojistneho podle danoveho priznani za uplynule obdobi a pojistovny si pak stanovuji pro dalsi rok zalohy? Predem velice dekuji za Vasi odpoved.

Prosím o zodpovězení následujících dotazů,děkuji:…

Prosím o zodpovězení následujících dotazů,děkuji: 1.Jak dlouho běží promlčecí lhůta u pohledávek z obchodního styku? 2.Jak účtovat o promlčených pohledávkách v JÚ?

Vážení, prosím o radu: Je možné, aby si daňový…

Vážení, prosím o radu: Je možné, aby si daňový poplatník nahrával průběh jednání při daň. kontrole na magnetofon ? Za odpověď děkuji.

Jsem společníkem s.r.o. a zároveň OSVČ.Společnost…

Jsem společníkem s.r.o. a zároveň OSVČ.Společnost s.r.o. vyfakturuje klientovi za služby danou částku a já jako OSVČ tu samou s.r.o. Je daný vztah možny, nebo lze ošetřit ve smlouvě? Děkuji.

Dobrý den, měl bych na vás dotazy týkající se…

Dobrý den, měl bych na vás dotazy týkající se vyplnění daň. přiznání pro FO. Mám příjem pouze od 1 zaměstnavatele a zároveň uplatňuji odpočet úroků z hypot. úvěru. V loňském roce jsem byl 4 měsíce v evidenci Úřadu práce a pobíral jsem podporu. Po dobu, kdy jsem byl v loňském roce zaměstnán ( 8 měsíců), jsem uplatňoval měsíční odpočet úroků z hyp. úvěru. Dotazy jsou: 1. Podávám daň. přiznání typ A? 2. Obdržená podpora v nezaměstnanosti se do žádného příjmu nezapočítává, resp. není ji potřeba danit? 3. Zaplacené úroky z hyp. úvěru si můžu započítat v plné ( celoroční ) výši? Děkuji za odpověď. S pozdravem

Dobrý den, mám uzavřenou pojistrou smlouvu u…

Dobrý den, mám uzavřenou pojistrou smlouvu u Nationale Nederlanden, kde v případě nemoci po 30 dnech trvání pracovní neschopnosti budu dostávat pojistné plnění cca 200 Kč na den. Roční pojistné na tuto pojistku činí 3500,-Kč. V roce 2002 jsem obdržela cca 1200,- Kč pojistného plnění za dobu nemoci. Podléhá tento příjen dani z příjmu pod § 10 zákona s tím, že nákladem je placené pojistné, nebo zde platí §4odst. 1 d) a jedná se o osvobozený příjem. Nejsem podnikatel, jsem zaměstnaná a pojištění si platím ze svých zdaněných příjmů. Děkuji.

Dobrý den, můj dotaz zní: přítel má již dva roky…

Dobrý den, můj dotaz zní: přítel má již dva roky malou firmičku. Letos by si chtěl vzít od banky půjčku a za tyto peníze koupit automobil. Avšak automobil by byl psán na mně vzhledem k tomu, že bych chtěla začít podnikat a žádná banky by mi na automobil nepůjčila. Jak by se to účetně mělo udělat? Má si zavést půjčku o výši cca 70tis jako příjem a do výdajů dávat splátky? Musíme sepsat smlouvu o případném převodu auta na mně ( mou firmu)? . Je možné aby má firma převzaůa závazky i za půjčku a splácela dluh a mohla jej sama dávat do daní, abych tím nezatěžovala partnera a jeho firmu? Předem děkuji

Jsem daňovým rezidentem v ČR, měl jsem v roce…

Jsem daňovým rezidentem v ČR, měl jsem v roce 2002 mimo jiné příjem ze zaměstnání v USA a podle článku 24 smlouvy o zamezení dvojího zdanění má být použita metoda zápočtu daně. Může být použita i metoda vynětí s výhradou progrese a pokud ano, podle jakého ustanovení zákona o daních z příjmů. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem osoba OSVČ která uplatňuje…

Dobrý den, jsem osoba OSVČ která uplatňuje výdaje procentem,zjistila jsem že mám za rok 2002 přeplatek za sociálním pojištění. Musím to započítat do přijmů za rok 2002 i když ty peníze dostanu až v roce 2003? Když ano tak bych je dala do tabulky E 1 přílohy jako přijmy zvyšující daň ? Děkuji za odpověď

Mám hlavní pracovní poměr a ještě 2 vedlejší…

Mám hlavní pracovní poměr a ještě 2 vedlejší pracovní poměry a soukromě podnikám jako soukromě hospodařící rolník. Jak mám postupovat při zdaňování za kalendářní rok 2002. Podávám přiznání typu B. Další otázkou je zda se nedostanu i po odečtení záloh daně do vyššího daňového pásma? Je potřebné znovu zdanit tyto příjmy a doplatit tak rozdíl daně? Děkuji za pochopení. S pozdravem R.Rozsypal

Dobrý den! Chtěl bych Vás požádat o zodpovězení…

Dobrý den! Chtěl bych Vás požádat o zodpovězení následujícího dotazu. Mám uzavřený trvalý prac. poměr se společností A (je to můj hlavní prac. poměr). Každoročně zde tedy vyplňuji daňové přiznání (roční zúčtování daně). Před několika dny mě můj dobrý přítel požádal o výpomoc na projektu pro společnost B (obor činnosti je stejný jako u hl. zaměstnavatele). Moje spolupráce se společností B by měla být uskutečněna na základě dohody o provedení práce. Spolupráce by měla trvat cca 4 měsíce a měsíčně bych se měl projektu věnovat cca 20 - 25 hodin. Měsíčně budu dostávat za provedenou činnost částku 6000 Kč. Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem se taková činnost daní, jak vysokou daní a je-li nezbytné uvádět tuto činnost do daňového prohlášení u mého hlavního zaměstnnavatele (rád bych, aby se můj hlavní zaměstnavatel nedozvěděl o této krátkodobé spolupráci se společností B). Předem děkuji za odpověď. S pozdravem

Dobrý den, mohl bych se zeptat jak správně danit…

Dobrý den, mohl bych se zeptat jak správně danit invalidní důchod?? Tchýně je v plném inv.důch. ale podniká jako aranžérka (OSVČ). Jak má do svého daňového přiznání zahrnout "příjem" z inv.důch.?? Daní se tento důchod nebo ne? Děkuji Schwarz

Dobrý den, podnikam pri zamestnani, zacal jsem…

Dobrý den, podnikam pri zamestnani, zacal jsem loni v kvetnu. Muzu si za lonsky rok odecist za manzelku (je na MD) 21700Kc nebo jen pomernou cast za 8 mesicu? Dekuji JS

Dobrý den, jaký je konstantní symbol pro platbu…

Dobrý den, jaký je konstantní symbol pro platbu zálohové daně z příjmu zaměstnanců a pro platbu srážkové daně z příjmu zaměstnanců bankovním převodem je to 8148 nebo 1148? Děkuji.