FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem FO-podnikatel, výdaje procentem z příjmu. Loni mi byl vrácen přeplatek soc. i zdr. pojištění za r. 2001. Mohu tuto vratku přičíst k příjmům na ř. 101 daň. přiznání B (Příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů), uplatnit z nich paušální výdaje a zahrnout tyto příjmy do řádku "Příjmy ze samostatné výdělečné činnosti" u přehledů na SP a ZP? Nebo musím vratku odečíst od záloh na pojistné, které jsem odvedl min. rok? Prvním způsobem mi totiž vychází nižší daň i pojistné za r. 2002. Děkuji.
Soukromy zamestnavatel zamestnal syna a pul roku mu neplatil mzdu. Kdyz to neslo dal (nezaplatil mu ani jednu mzdu), dohodli se na rozvazani pracovniho pomeru. Mzdu mu stale dluzi. Mame podepsane uznani dluhu a splatkovy kalenadar na kterem se dohodli. Podnikatel vsak opet nezaplatil ani jednu splatku. Lze pozadat o pomoc jeho financni urad ci jiny statni organ pod ktery jako podnikatel spada,(napr. aby zablokoval jeho ucet a uhradil z nej mzdu) nebo se musi cela zalezitost resit pres soud? Dekuji za radu.
Dobrý den, mám několik dotazů k zálohám na soc. a zdrav.pojištění a jejich zohlednění v přehledech a daň.přiznání. 1/ SP,ZP za 12/2002 uhrazené v 1/2003 - nezahrne se do daní, zahrne se do přehledu za 2002 jako uhrazená záloha? 2/doplatky SP,ZP za 2001 ( v 3/2002 ) se zahrnou do daní, nezahrnou do přehledu za 2002 jako zálohy? 3/ kdy měla odejít první záloha na SP a ZP a za jaký měsíc, když FO vystavila 1.fakturu za 2/2002 dne 28.2.2002? Od kdy se počítá zahájení činnosti? Ode dne vystavení první faktury nebo od 1.2.2002, kdy začala poskytovat tyto služby? Děkuji a přeji hezký den
Dobrý den, musí se prosím vyplňovat řádek 60 DP typu B - "Poslední známá daňová povinnost" v případě, že podávám řádné DP? (Jsem FO, výdaje procentem z příjmů) Děkuji.
Dobrý den, pracuji na ŽL a mám osobní mobilní telefon (zřízený pro soukromou osobu), většinu hovorů mám ohledne práce, ale nelze to nijak dokázat. Mohu telefonní účet považovat za daňově uznatelný výdaj celý nebo jen jeho část (a jak velkou)? Děkuji
Dobrý den, v červnu minulého roku jsem si v zahraničí zakoupila masérský stolek , který slouží k výkonu podnikatelské činnosti. Cena byla v euro. Nevím, jakým kurzem mám stolek ocenit, abych ho mohla zaúčtovat. Vedu jednoduché účetnictví. Dále bych se chtěla zeptat - mám automobil v osobním vlastnictví, za minulý rok jsem se přihlásila k placení silniční daně, ale nevím, jakou cenou mám ocenit osobní automobil, abych ho mohla dát do obchodního majetku. Jedná se o škodu Felicii starou 3 roky. Mohu auto také odepisovat? Děkuji
Od 1. zari 2002 pobyvam v USA, kde pracuji na univerzite jako vyzkumny pracovnik. V USA pobyvam na vymenna J1 visa. V CR mam momentalne od sveho zamestnavatele neplacene volno. Do 31.8.2002 jsem mela jeden prijem v CR od sveho zamestnavatele. V USA uplatnuji dvouletou vyjimku z placeni dani dle clanku 21, odst. 5 smlouvy mezi CR a USA o zamezeni dvojiho zdaneni z roku 1994 (Sb. 32/1994). Rada bych se zeptala, jestli musim do sveho danoveho priznani zahrnout i prijmy z USA. Dekuji za odpoved.
Srážková daň z Dohod o provedené práci se má platit do konce následujícího měsíce po vyplacení mezd, nebo do 20. dne v měsíci, v kterém byly peníze vyplaceny. Minulý rok myslím platila varianta č. 1. Od kdy se to změnilo? má Finanční úřad právo mi dát penále za pozdní platby? Děkuji za odpověď.
Mám následující dotaz ohledně spoluprace manželů, podnikatelů. Manžel podniká a uplatňuje výdaje paušálem.Manželka také podniká a uplatňuje skutečné výdaje. Manžel převádí část svých příjmů a výdajů na manželku, která ze své výdělečné činnosti uplatňuje skutečné výdaje. U manželky se schází pod §7 skutečné i procentní výdaje.Je to správné?Domnívám se ,že to je jediná vyjímka, kdy to jde.?? Děkuji za odpověď.
Dobry den. Mam dotaz. Uctuje-li podnikatel - fyzicka osoba naklady pausalne, musi tuto skutecnost predem oznamit na financnim urade nebo je postacujici to uvest az v danovem priznani? Dekuji,
Ráda bych se zeptala na podmínky a povinnosti plně invalidního důchodce, když si chce přivydělat.Je nějak omezen ve výši příjmu. Na jakou pracovní smlouvu s ním lze uzavřít zaměst.poměr?Děkuji
Vedu JU jsem fyzická osoba.Mohu uplatňovat cestouvní náhrady prostřednictvím cestovního příkazu?
Dobrý den. Zdědila jsem po mamince pole a louku. K faktickému vydání nikdy nedošlo, neboť povinné zeměd.družstvo (JZD) je v likvidaci (již 8 let, nebo lépe, před 8 lety nám to oznámilo a od té doby vývoj situace neznám). Ale podle katastr. úřadu jsem vlastníkem já. Vyplývá z tohoto vlastnictví povinnost přiznat a platit nějaké daně?
Dobrý den, prosím o konzultaci při řešení problému: automobil, který jsem měla jako OSVČ vedoucí jednoduché účetnictví v majetku (zařazen po leasingu), o automobilu jsem přestala účtovat 30.9.2001 (vyřazen), nyní jej daruji. Je správný postup: daňový dopad na moji osobu žádný, obdarovaný zaplatí daň darovací a pokud automobil obratem prodá - podá daňové přiznání k dani z příjmů s tím, že k zdanění bude případný rozdíl mezi cenou, která byla předmětem daně darovací a prodejní cenou (pravděpodobně 0). Je tento postup daňově správný jak z hlediska mojí osoby, která automobil vyřadila o majektu OSVČ a obdarovaného? Děkuji předem za odpověď a jsem s pozdravem.
Dobrý den, mám dotaz ... patíme 4x ročně úrazové poj. za zaměstnance a teď jsme se dozvěděli, že jsme asi celý rok 02 vypočítavali špatně. Počítali jsme to tak, že za každý qvartál jsme sečetli HM všech zaměstnanců a vynásobyli jsme ji 4%o, ale teď jsme se dozvěděli, že místo 4%o jsem to měli počítat s 5,6%o. Je to pravda? A jestli jsme to teda spočítali špatně, co máme teďka dělat. Děkuji za odpověď.
Po rozvodu má bývalá manželka v péči naše 2 děti. Dotaz je : mohu si uplatnit odpis z daní na děti,když bývalá manželka po dohodě nebude odpočet uplatňovat? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně uplatnění zletilého dítěte, které se soustavně připravuje na budoucí povolání. Zákon o daních z příjmů se odkazuje na Zákon o soc.podpoře. Od 9/2002 byla novelizována vyhláška 183/1998 Sb., která uvádí seznam škol, které se pro účely soc.podpory považují za studium na stř.nebo vys.škole. Platí to i pro účely daně z příjmů? Tj. můžeme uplatnit zaměstnanci zletilé dítě, které navštěvuje pouze jednu z těchto škol? Mám např. jedno potvrzení z " Akademie výtvarných umění" a další z " České zeměděl.univerzity, Praha 6 - Suchdol" - ani jedna z těchto škol není v seznamu. Jedná se o oficiální VŠ a tudíž jsou automaticky považovány za splňující výše uvedené podmínky? Děkuji
Dobrý den, dříve jsem uplatňovala výdaje ve skutečné výši, ale letos jsem se rozhodla, že za rok 2002 uplatním výdaje procentem. Vím, že musím upravit základ daně, ale bohužel nevím přesně jak. Jsou tam pohledávky, závazky a zásoby? a upravuju podle stavu co mám v účetnictví na konci roku 2002? Tzn. že zvýším základ daně o stav pohledávek a zásob a snížím o stav závazků? Děkuji
Prosím o radu jak s výpočtem cestovních náhrad. Jako OSVČ používám auto manžela, které je v bezpodílovém jmění manželů. Manžel jej nemá zahrnut v majetku a nepoužívá jej, automobil byl koupen za hotové. Jelikož automobil je tím pádem nás obou, mohu si uplatnit základní náhradu? Děkuji a jsem s pozdravem,
Jsme 3 ideální spoluvlastníci nemovitosti, kterou pronajímáme. Z důvodu jisté kompenzace atraktivnosti místností v objedktu máme každý trochu jiný reálný příjem z pronájmu. Je možno nějakou smlouvou ošetřit, že budeme zdaňovat skutečné obdržené částky za pronájem ? Jak to bude pak z výdajovými položkami - je možno také uplatnit na tento příjem procentuelní paušál, nebo skutečné výdaje ?