FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o radu jsme manželé učtuji v JU. Manželka je jako spolupracující osoba. Můžem si částku za roční odpis automobilu, který mám já (OSVČ) v majetku firmy rozdělit na polovinu a každý dát tuto polovinu do svých výdajů, jak se má tato věc řešit v PŘEHLEDU o příjmech a výdajích v soc. a zdravotním pojištění?. Kde zařadit Drobný HNM majetek od 3 000,- do 40 000,-Kč do zásob (DP tabulka D. řádek 6.) ? Dříve byla v daň. přiznání kolonka pro tuto položku teď není. Děkuji za odpověď.
Dobry den, pracovala jsem 3 mesice v roce 2002 na dohodu o provedeni prace, zamestnavatel nezohlednil to, ze jsem student, muzu poradat FU o vraceni preplatku na danich?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká daň a v jaké výši se uplatňuje při převodu užívacích práv k družstevnímu bytu za úplatu. Matka ,uživatelka družstevního bytu déle než 5 let, chce převést družstevní práva na syna za cenu 250000 Kč. Tato cena bude hrazena z překlenovacího úvěru syna. Zůstatková hodnota bytu na družstvu je asi 1300Kč. Ptala jsem se na finančním úřadu, jednou mi bylo sděleno že je příjem osvobozen od daně z přijmu, podruhé, že bychom jej měli platit. PoraĎte. Děkuji Irena H.
napište mi prosím něco o daňových únicích
Při ohlašování živnosti jsem ve formuláři zatrhla kolonku, podle které nebudu zaměstnávat zaměstnance. Spadá do toho i Dohoda o provedení práce? Pokud ano, je nějaká jiná možnost, jak jako živnostník spolupracovat s někým, kdo nemá vlastní ŽL? Děkuji.
Zpracovávám DP klientovi, který má příjmy dle §7, §6 a též měl příjmy z dohody o provedení práce, která byla zdaňována 20%. Mám tyto příjmy z DPP uvést také do DP a kam? Jestli ano, tak sraženou daň mám dát do záloh na daň? Děkuji moc za odpověď!
Může vlastník stavby (FO zaměstnaná na HPP, která má příjmy jen od jednoho zaměstnavatele) snížit svůj základ daně z příjmu o zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření, který byl poskytnut za účelem změna, modernizace a údržba rodinného domu (které nepodléhá stavebnímu povolení a tudíž není zapotřebí ani kolaudace). Vlastník prozatim RD neužívá k trvalému bydlení a ani nemá v RD hlášen trvalý pobyt. RD začne užívat k trvalému bydlení až letošní rok. Je tedy zapotřebí, aby si trvalý pobyt přehlásil na adresu tohoto RD, aby si v daňovém přiznání pro rok 2003 mohl uplatnit snížení základu daně z příjmu o zaplacené úroky v roce 2003. Případně mi prosím sdělte další podmínky. Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat- zaměstnanec společnosti je autorizovaným inženýrem (stavebnictví)s povinným členstvím v komoře. Protože jeho autorizace je podmínkou činnosti jeho zaměstnavatele zaplatil v roce 2002 povinný příspěvek komoře zaměstnavatel. Dočetla jsem se, že poplatek je nepeněžní příjem zaměstnance a musí se dodanit, jak je to v tomto případě se soc. a zdravotním pojištěním?
V podvojnem ú. mam na ucte 022 častku 774 561,-- a na opravkach 082 castku 750 686,--.Veskery majetek je odepsan. 022 by se mel rovnat 082.Ja mam rozdil 23875,--Tento rozdil nejsem schopna dohledat(predesla úcetni nevi).Jakym zpusobem jej muzu zlikvidovat?Je mozny tento zpusob: 551900(nedaňové)/082 23875,-- Děkuji
Jako plně invalidní důchodce pobírám důchod a přitom podnikám jako OSVČ se ziskem cca 4 - 6.000 Kč za rok 2002. Jak mám do daňového přiznání B zahrnout důchod a tuto částku (zisk) a jak to zdanit? Díky za radu. -vn-
Dobry den, chtel bych jeste moc poprosit o radu v nasledujicich vecech: 1) jako OSVC podavajici DP typu B pry muzu zaplatit dan "pausalem"??? Co to znamena a kolik ten pausal prosim je???? 2) V jakem pripade nejsem povinnen odvadet socialni pojisteni? Slysel jsem, ze v pripade "umelcu" neni povinnost odvadet socialni pojisteni??? Moc Vam dekuji a jsem s uctivym pozdravem, Tomas N.
Dobry den, od roku 2003 odepisuji nemovitost - trida 5, zrychlene odpisovani. Doba odpisovani byla nejdrive 50 let, pote 45 let a nyni je 30 let, pokud se nemylim. Pri vypoctu odpisu se mi ve jmenovateli zlomku v dalsich letech odepisovani nejdrive objevovalo cislo 51 (minus prislusny pocet roku). Pote, jak prisly zmeny ZDP, cislo 46 a pote cislo 31 (opet minus prislusny pocet roku). Byl tento muj postup spravny? Slysela jsem, ze prestoze koeficienty byly zmeneny z cisla 51 na 46 a dale na 31, mela jsem se nadale drzet koeficientu 51, protoze jsem u neho zacala a koeficienty 46 a 31 byly urceny jen pro ty, co v prislusnem roce, kdy vstoupily tyto koeficienty v platnost, zacali odepisovat? Dekuji.
Dobry den, prosim Vas, jak si jako zivnostnik podavajici danove priznani typu B mam vypocitat, kolik mam zaplatit zdravotni pojistovne? Moc dekuju za pomoc a zdravim,
DOBRÝ DEN, ZAJÍMALO BY MĚ JESTLI SE PLATÍ DAŇ Z NEMOVITOSTI I U STAVEB ROZESTAVĚNÝCH, KDE V SOUČASNÉ DOBĚ PROBÍHÁ SLOUČENÉ ŘÍZENÍ O STAVEBNÍM POVOLENÍ A KALAUDAČNÍ ŘÍZENÍ. A NA KATASTRÁLNÍM ÚŘADĚ JEŠTĚ NENÍ PŘEPIS NA NOVÉHO MAJITELE. DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ
Zdravím Vás. Mám tento dotaz. Podnikám na ŽL. Vlastním dva automobily, oba nejsou vložena do majetku firmy. Jedno vozidlo trvale užívám já pro podnikatelské účely a uplatňuji náhradu za provoz (amortizace+spotřeba). Druhé vozidlo užívá manželka převážně pro soukromé účely. Manželka je zaměstnaná, nepodniká, ale občas mi pomůže s podnikáním - nákup zboží, obchodní jednání, pošta apod.. a pro tyto účely také využívá druhé vozidlo. Zajímalo by mne zda mohu uplatnit náklady na provoz obou vozidel zároveň. Děkuji, s pozdravem
Dobrý den, měla bych ještě dotaz ohledně výher. již jsem si zde přečetla, že daň z výher penežnícj i nepeněžních, přesahující 10000,- je povinnen zaplatit organizátor soutěže a vystavit o tomto potvrzení.Pokud mám příjem pouze z jednoho prac.poměru, musím podávat daňové přiznání, kde výhru uvedu? ( i když ji již zdanil organizátor soutěže) A druhá otázka - jakou dobu zpětně může finanční úřad nezaplacenou daň vymáhat? Děkuji
Dobrý den. Prosím Vás o uvedení příkladu v jakém případě může vzniknout nedaňový výnos? Děkuji
dobry den chtel jsem se zeptat na podani danoveho priznani u prodeje podilovich listu.Prestoupil jsem z akciovych do dluhopisoveho podiloveho fondu.Jaky formular mam vyplnit?dekuji za odpoved michal
Dobrý den, jsem vysokoškolským studentem. Chci se zeptat, zda i já jsem plátcem zdravotního a sociálního pojištění pokud mám živnostenský list? Jsem povinen odevzdat daňové přiznání i v případě, že jsme v polovině roku přerušil živnost a do té doby jsem půl roku ŽL nepoužíval, tzn. nebyl zde žádný pohyb? Děkuji.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, co všechno musím dokládat při uplatňování nároku na odpočet - úroky ze stavebního spoření. Jsem syn majitele - úvěr byl na stavební úpravy - rekonstrukce koupelny. Mám výpis úroků od stavební spořitelny, musím ještě něco dokládat? PS Trvalé bydliště mám na stejné adrese...