FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, převádím družstevní byt, který vlastním teprve rok a půl a získané peníze hodlám ještě v tomto roce investovat do koupě většího bytu. Budu muset platit daň z příjmů a z nemovitosti? Předem děkuji za odpověď.
Mám příjem z prodeje dřeva na Slovensku ze spoluvlastnického podílu na lese.Příjem je zdaňován v SR v souladu s jejich zákonem o dani z příjmu.Mohu uplatňovat v ČR v nákladech cestovní náhrady,které jsou podle legislativy SR daňově neuznatelné?Zdaňuji podle par.10.Platí princip,že náklady se posuzují podle zákona o dani z příjmu v té které zemi?
Dobrý den. Prosím o radu. Svazu účetních jsem uhradila členský příspěvek a pojištění účetních. Mohu toto pojištění účtovat jako daň. uzn. výdaj i když nemám uzavřenu pojistku přímo s pojišťovnou, ale tuto pojistku má uzavřen Svaz účetních na všechny své členy. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak správně a v jaké výši za rok 2002 zaúčtovat v JÚ používání soukromého vozidla (Felicie) pro firemní účely. Dojíždím za prací mimo sídlo firmy (pondělí odjezd, sobota příjezd). Mohu si také odečítat stravné a v jaké výši. A jak je to s povinným ručením a havarijním pojištěním. Mohu si tyto náklady taky uznávat nebo jenom nějakou část.Děkuji.
Dobrý den, chtěl bych zjistit, zdali společenství vlastníků musí vést podvojné účetnictví jako bytové družstvo nebo pouze jednoduché. Díky
Jak mám provést roční vyúčtování zálohy na daň?
Dobry den! Podobne dotazy jako ten muj se tady jiz objevili, prosim vas pouze o upresneni. Jsem student, pracoval jsem od 1.1.2002 do 28.2.2002 na DPP (u jednoho zam.) a pritom od 1.1.2002 do 31.3.2002 na klasickou pracovni smlouvu (u jineho zam.). Dale jsem od 1.10.2002 do 31.12.2002 pracoval na DPC (u jineho zam.). Musim si tedy zpracovat samostatne DP. U DPP mi byla uplatnovana pouze srazkova dan (a tedy ji dle §6 neuvedu do DP). V priznani se mi objevi jenom polozky ty zbyle dve pracovni smlouvy. Obe spolecne neprekrocili sumu 20.000,- Kc. Muzu si tedy uplatnit narok na vraceni dane (jako student?). Moc dekuji za odpoved.
Jednoduché účetnictví - leasing auta. Uhradil jsem pouze 11 splátek, 12. splátku se mi podařilo zaplatit až v lednu 2003, tzn. v roce 2003 uhradím 13 splátek. Leasingové splátky jsou rovnoměrné, nebyla žádná akontace (nultá splátka). Kolik splátek mohu dát do daňových nákladů 2002 a kolik v r. 2003. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu uplatnit náhradu 3,40/1 km a výdaje za benzín průměrnou cenou u osobního automobilu pořízeného na leasing a využívaného i k podnikání (nebude firemní). Děkuji.
Dobry den, mohu ze sveho danoveho zakladu odepsat urok hypotecniho uveru v pripade, ze jsem danou nemovitost (byt) v roce 2002 nepouzivala k vlastnimu bydleni, ale pronajimala po dobu 11 mesicu? Pobyvam dlouhodobe v zahranici a prijem z pronajmu bytu je mym jedinym prijmem za rok 2002 v CR. Dekuji za odpoved. Andrea Valova
Dobrý den, z nových formulářů ani vysvětlivek jsem nepochopil, jak se dopracovat k dani z příjmu OSVČ pro sebe i manželku (oba fyz. osoby - jedn. účetnictví). 1. Celý rok plně invalidní (důchod 72 000 Kč), přitom od 1.4. do 31.12.02 tj. 3/4 roku podnikání se ziskem 8 000 Kč. 2. Od 1.1.02 do 30.9.02 tj. 3/4 roku zaměstnání (90 000 Kč, pojistné 12 000 Kč, daň 14 000 Kč). Od 1.10. do 31.12. tj. 1/4 roku podpora ("pracák") 3x 5 000 = 15 000 Kč. Současně se zaměstnáním tj. 3/4 roku OSVČ - zisk 5 000 Kč. Nepochopil jsem, jaké budou základní nezdanitelné částky, ani kolik napsat do ř. 44 (14 280 Kč nebo jen 3/4) ani kam napsat výši důchodu a podporu v nezaměstnanosti. Díky za vaši pomoc. Zdraví
Do kterého řádku, ve formuláři ´Přiznání k dani...´ typu B, mam zapsat ztrátu z minulého období?
Jsem důchodce a mám příjem - uroky z půjčky .Jedná se o zdanitelnou položku a lze odečíst náklady a základní odečitatelnou položku?
Dobry den, chtel bych se vas zeptat, zda jako student bych v pripade zalozeni zivnotsti bych musel platit socialni a zdravotni pojisteni. Predem dekuji za odpoved. S pozdravem
Musí Společenství vlastníků domu podat daňové přiznání jehož výsledkem je 0(nula), na účet chodí jen zálohy na údržbu, a jednotlivé služby které jsou na konci kalendářního roku zúčtovány a vznikají přeplatky či nedoplatky. loni také výsledek nula a na finančním úřadě mi bylo řečeno že za rok 2002 se již nebude muset takové přiznání vůbec podávat, ale bylo to řečeno s ??? Děkuji.
Dobry den; jsem studentka vysoke skoly (prezencni forma) a mam zivnostensky list. Letos poprve budu podavat danove priznani za rok 2002. Chtela jsem se informovat do jake vyse prijmu se nemusi podavat danove priznani a zda staci pouze cestne prohlaseni o vysi prijmu: Vyse mych hrubych prijmu je 48520Kc/rok. Potrebovala bych poradit; zda mam priznani podavat s nulovou castkou dane, nebo jak mam svoji situaci resit. Rovnez tak nevim, kdyz za me socialni a zdravotni pojisteni plati stat, jak mam kontaktovat prislusne urady. Dekuji moc za Vas cas i za Vasi ochotu Budu se tesit na Vasi odpoved S pozdravem
Dobry den, prosim pre firmu v ČR robime služby na základe zmluvy a fakturujeme ich. Sme Slovenski obcania, mame sidlo na Slovensku, kde mame aj trvale bydlisko. Moze, alebo dokonca musi z fakturovanej sumy odviest ceska firma 5% dan a o tuto sumu nam menej zaplatit? Dakujem.
Dobry den, podnikam jako OSVC a mam v planu uzavrit smlouvu s osobou, ktera by provadela administracni ukony weboveho serveru. Problem spociva v tom, ze tato osoba nevlastni zivnostensky list (nema ICO). Mohu to resit formou smlouvy o dilo? A musim za takoveho pracovnika platit zdravotni a socialni pojisteni? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, dcera v loňskému roce maturovala a je od 1.9.2002 zaměstnána. Do 31.8.2002 uplatňuje manžel na dceru odpočet na daně. Dcera měla příjem od 2 zaměstnavatelů a zpracovává DP typ A. Jak vysokou částku si má dcera v řádku 33 odečíst, aby to bylo v souladu s odpočtem manžela? Má dát 4/12 z 38040? děkuji
Vytvoril jsem pro urcitou spolecnost ridici system (software). Prijem budu danit jako "prijem za poskytnuni autorskych prav...". Podleha tento prijem take odvodu na soc. pojisteni? Nekde jsem cetl, ze kdyz se nejedna o soustavnou cinnost, tak ne. Je to pravda? Dekuji.