FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, mam takovy problem. Dlužím peníze několika firmám a několik firem dluží peníze mně. Jak se mohu z tohoto začarovaneho kruhu dostat? Lze nejak prevest moje pohledavky na moje zavazky? Dekuji za odpoved. S pozdravem
Dobrý den. Provozuji autodopravu s vozidlem LT35, celková váha 3500 kg,nosnost 1400 kg, počet míst k sezení 3, automobil zahrnut v kategorii N1, prosím o sdělení základních cestovních náhrad na km. U osobního automobilu je 3,4 Kč a u nákladních aut sazbu nemohu najít. Děkuji.
Přeji hezký den. Podnikám doma v družstevním bytě ve vyhrazené místnosti na ŽL. Nemám kancelář. Musím tuto skutečnost nějak zohlednit v účetnictví nebo v daních anebo pokud si nezahrnuji do nákladů elektřinu, telefony jen poměrově, pouze nábytek v plné výši není nutné toto někde zohledňovat. Pokud nemám v bytě přímo kancelář, kde přijímám zákazníky, musím zkutečnost, že ponikám v družstevním bytě nahlásit družstvu? Taktéž podnikám asi polovinu času u mého přítele v rodinné domku, kde neplatím ani nájem ani elektřinu. Musím si zřídit provozovnu pokud chci uplatnit do nákladů koupi druhého počítače nebo kancelářského stolu? Děkuji za objasnění mých otázek.
Dobrý den, prosím o radu. Mám ŽL na automatizované zprac. dat. Jsem plátce DPH. Mohu na svých www stránkách umisťovat zákazníkům placené reklamní bannery nebo musím mít zřízenou živnost na reklamní činnost? Předpokládám, že fakturace umístění reklamních bannerů je se sazbou 22%. Je tomu tak? Děkuji velmi za odpovědi.
Účtuji v JÚ. Jsem plátce DPH. V říjnu 2002 jsem koupil materiál, ale zapomněl jsem si uplatnit za 4. čtvrtletí 02 DPH z této koupě. Mohu toto DPH uplatnit až v dalším účetním období tj. v 1.Q.2003? Děkuji
Vážení, rád bych Vás požádal o radu, do které kolonky daňového přiznání pro zaměstnance A se zapíše pracovní úraz (pojištění). Děkuji
Dobrý den. Prosím o informaci, je-li možno uplatnit reinvestiční odpočet 10% při nákupu osobního automobilu kategorie M1 speciální montážní, u kterého je možný odpočet DPH. Děkuji.
Dobry den, od roku 2003 odepisuji nemovitost - trida 5, zrychlene odpisovani. Doba odpisovani byla nejdrive 50 let, pote 45 let a nyni je 30 let, pokud se nemylim. Pri vypoctu odpisu se mi ve jmenovateli zlomku v dalsich letech odepisovani nejdrive objevovalo cislo 51 (minus prislusny pocet roku). Pote, jak prisly zmeny ZDP, cislo 46 a pote cislo 31 (opet minus prislusny pocet roku). Byl tento muj postup spravny? Slysela jsem, ze prestoze koeficienty byly zmeneny z cisla 51 na 46 a dale na 31, mela jsem se nadale drzet koeficientu 51, protoze jsem u neho zacala a koeficienty 46 a 31 byly urceny jen pro ty, co v prislusnem roce, kdy vstoupily tyto koeficienty v platnost, zacali odepisovat? Dekuji. Odpoved: Způsob odepisování nemůe účetní jednotka v proběhu odepisování měnit. Dekuji za odpoved. Omlouvam se ale, uvedla jsem spatny rok - odepisuji od roku 1993. Pisete, ze zpusob odepisovani nemuze jednotka menit. To beru. Ale tim se prece mysli, ze z rovnomerneho odepisovani nelze prejit na zrychlene, ci niopak. Skutecne se zpusobem odepisovani mysli i koeficient ve jmenovateli vzorecku? Dekuji.
Zdravim vsechny, mam tady dalsi jednoduchej dotaz. V nove postavenem rod.domku pronajimam za uplatu svemu sro-cku jednu mistnost, kterou ma ta spolecnost uvedenou jen jako sidlo ve spol.smlouve. Musim z te plochy mistnosti odvest dan z nemovitosti? Dekuji mnohokrat. Honza
Dobry den, v minulem roce jsem mel ulozeny penize v podilovych fondech na 3 mesice (vynos cca 600Kc). Ma otazka zni, zda musim tento prijem take danit, popr. v ktere casti danoveho priznani se tyto prijmy vyskytnou (Dan. priznani pro fyz.os. - B). Predem dekuji
Vážení, sdělte prosím, podlejakých předpisů/vyhlášek se řídí bezplatný převod nemovitosti. V mém případě se jedná o převod vlastnictví rodinného domku v Praze vlastněný mými rodiči na mě.Zajímají mě podmínky, nutné doklady a formality a aplikace příslušné daně. Děkuji.
jsem studentka, spolumajitelka nemovitosti. Od roku 2003 mám podíl na příjmu z pronájmu. Prosím o informaci 1) musím se registrovat na FÚ a v jakém termínu?, 2)musím mít běžný účet v bance? - platby probíhají v hotovosti, 3)ovlivňuje sirotčí důchod výší daňového základu, uvádí se do daňového přiznání? Děkuji H.
Dobrý den, 4.3. jsem psala svůj dotaz, chtěla bych je doplnit. Dcera, ještě studentka, měla příjem z voleb, v červnu, i v říjnu. Od 1.9. je zaměstnaná, může si odečíst i 950 Kč jako poměrnou část jako studentka za červen 2002? Děkuji
Dobrý den. Učtuji v JU a pořídil jsem pohledávku formou postoupení. Můžu uplatnit náklady na pořízení této pohledávky v případě , že dlužník je v úpadku ?
Objednal jsem si golfove hole z USA. Obednavku jsem vyrizoval prez internet a platbu zajistil kredytni kartou. Obednavka je cca za 30 000. Clo by melo byt 7%, DPH 22%, a US TAX 6%. Jak a komu budu platit clo a dan? Kde mam zazadat o vraceni US taxy? Dekuju
Dobry den, byla mi darovana 1/2 nemovitosti, pricemz jiz pred tim jsem byl vlastnikem 1/4. Zajimalo by me jak postupovat v pripade dane z nemovitosti - zda je nutne znovu podavat danove priznani, nebo zda postaci oznamit financnimu uradu zmenu kontaktni osoby pro zasilani slozenek (stavba ani pozemek se nijak nezmenily). dekuji a jsem s pozdravem Jiri Matejka matejka@wo.cz
Dobrý den, prosím Vás o radu na následující problém: Vlasním dům se čtyřmi byty, který pronajímám(ne na základě živnosti).V tom případě se domnívám, že nejsem účetní jednotkou.Co všechno musím vést za doklady?Kdyžbych se rozhodl zavést do některých z bytů plyn,musím je uvést nad částku 40.000,- jako technické zhodnocení nebo je přímo odepsat? Počítá se do TZ každý byt zvlášť nebo celková jejich cena pořízení? Děkuji za odpověď.
Sdružení podnikatelů končí svou činnost.Je nutno tuto skutečnost oznamovat FÚ.Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o odpověď na násl. otázky. Musí se do žádosti o sociální podporu (přídavek na děti,dopravu) uvádět připsané úroky a státní podpora ze stav.spoření? Přiznává se to každý rok, až po výplatě peněz, nebo se to neuvádí vůbec? Jestliže jsem přes prázdniny vydělal na brigádě 6.000,- a podepsal jsem prohlášení poplatníka, musím je zřejmě uvést. Jaká je pravděpodobnost když tak neučiním, že to zjistí? Co by v takovém případě následovalo? Děkuji za odpověď.
Jsem plátcem DH. Mimo obchodní činnost mám příjmy ze zprostředkování - makléřská firma mi vyplácí provize za sjednané smlouvy životního pojištění. Podléhá provize zdanění DH?