FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jakým zpúsobem mam přiznat stipendium na vysoke skole, kdyz jsem vedle studia i zivnostnikem. Dekuji
Nákladní automobil na finanční leasing s následnou koupí z 23.09.2002. Pronajímatel neuplatnuje nárok na 10% odpočet dle §34 odst.3a. Můžeme na základě potvrzení pronajímatele jako nájemci odepsat 10% dle §34 odst.4b?
Dobry den! Budu povinen platit dan z castky za prevod druzstevniho clenstvi i v pripade, ze penize vyuziji do roka na financovani noveho bydleni (paragraf 4u zakona o dani z prijmu fyzickych osob)? Dekuji za odpoved.
Uplatnění nezdanitelné části základu podle §15 zákona: manželka je na mateřské dovolené druhým rokem a kromě toho měla příjmy za výpomoc, které však nedosáhly výše 38 000,- Kč za rok. Otázka zní: sčítají se mzdové příjmy s mateřským příspěvkem pro tyto účely ?
Manželka si v roce 2002 vydělala 30665 Kč + příspěvky v nezaměstnanosti. Nyní požádala o vrácení záloh daně z příjmu. Můžu si pro vyrovnání daně z přímu uplatnit na manželku odpočitatelnou nezdanitelnou položku ?
Dobrý den, manželka neměla za minulý rok z podnikání žádné příjmy ani výdaje. Je však zaměstnána a u zaměstnavatele nepodepsala Prohlášení k dani z příjmů ze závislé činnosti. Má i přesto vyplnit daňové přiznání typu B nebo stačí typ A? Děkuji za odpověď.
Mám dotaz ke koupi bytu do os. vlastnictví. Kupuji byt, který chci vložit do podnikání a následně uplatňovat odpisy. Letos bude uhrazena záloha, příští rok doplatek. V kterém okamžiku můžu začít uplatňovat odpisy ? Můžu odpis uplanit na "holobyt" a následné úpravy (plovoucí podlahy, kuchyň, zařízení) upalňovat přímo do nákladů? Jaký druh odpisování je pro dlouhodobý případ vhodnější? Děkuji
dobrý den,mám dva zaměstnavatele, proto vyplňuji přiznání k dani z příjmu fyzických osob typ A, navíc jsem s jinou firmou uzavřel smlouvu o dilo s výdělkem cca 2000Kč jakým způsobem a zda vůbec je nutno tuto částku zdanit
Dobrý den, loni jsem kromě příjmu z podnikání (FO na živn.list, část roku student, pak jako hlavní činnost) měl příjmy za výuku na jedné škole na základě dohody o pracovní činnosti. Tyto příjmy byly vždy do 3000Kč za měsíc a byla mi z nich strhávána paušální daň 15%, zdravotní a sociální pojištění. Vím, že je nemusím uvádět v daňovém přiznání, ale kdybych je tam uvedl, mohl by to pro mě mít nějakou výhodu - mohl bych si odečíst zaplacené zdravotní a sociální pojištění? Děkuji
Chtel bych Vas pozadat o odpoved. Mam podnikatelsky ucet, o kterem vi financni urad a pak mam ucet osobni, o kterem financni urad nevi. Vetsinu penez z podnikatelskeho uctu si kvuli vyssimu uroceni prevadim na ucet osobni. Vykazuji to jako osobni spotrebu. Nyni potrebuji koupit pocitac, ale nemam dostatek penez na podnikatelskem uctu. Pocitac bych si rad dal do nakladu. Mohu pouzit k jeho zakoupeni primo penize z osobniho uctu anebo je treba nejprve penize prevest zase zpatky na podnikatelsky ucet (jako financni vklad podnikatele) a z tohoto uctu pocitac zaplatit?
Dobry den, v r.2002 jsem byl cast roku zamestnan a cast roku OSVC. Moje danova povinnost v r.2002 jako OSVC nepresahla 30 tisic korun, nicmene dan z prijmu jsem v souctu (OSVC + zamestnani) zaplatil statu 45 tisic. Letos jsem pouze OSVC a chtel bych se zeptat, mam-li povinnost platit zalohy na dan z prijmu. Diky!
Já i manželka podnikáme jako fyzické osoby. Podnikám v elektrotechnice a ručím za dost vysoké hodnoty. Jsem sice pojištěný, ale rád bych omezil riziko, které by mohlo dolehnout i na manželku a její firmu. Pomohlo by sepsání bezpodílového vlastnictví manželů k firmám a stačí sepsat smlouvu u notáře? Děkuji předem za Vaši odpověď!
Dobry den, je mozne vystavovat faktury za zbozi do urcite castky bez udajich o odberateli? (pripadne do jake castky?) dekuji
Jaká je základní odečitatelná položka když můj příjem činí 158.700
Zdravím. Jsme občanské sdružení ( sportovní klub ). Registrováni jsme od minulého roku. Chtěl bych se zeptat jaké daňové přiznání musíme podat za minulý rok ( které bych si mohl stáhnou ) a do kdy je možnost tot DP podat. Děkuji
Dobrý den, jsem fyzická osoba účtující v jednoduchém účetnictví, plátce DPH. Sídlo firmy je na adrese trvalého bydliště v nájemním bytě (majetek obce). Jaká jsou pravidla hry a jaké zvyklosti a jaké zkušenosti s účtováním části nákaldů na nájem, teplo apod. do nákladů firmy? Děkuji Vám předem za odpověď.
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu : Naši zaměstnanci byli vysláni na stáž k jiné firmě. Tato stáž trvala 1 měsíc a jeden ze zaměstnanců jezdil každý den svým vlastním autem do místa, kde cizí firma sídlí. Cestou vždy vzal zbylé 3 spolupracovníky. Lze mu proplatit tyto cesty jako služební a za jakých podmínek? Děkuji.
Dobrý den, 3 dotazy ohledně daně z příjmu : 1, kde mám uvést příjem z úroků na běžném účtě v daňovém přiznání ? 2, mám potvrzení od pojišťovny o životním pojištění, musí být do daňového přiznání přiložen originál nebo kopie ? 3, v roce 2002 jsem byl nemocen, za toto období jsem dostal od OSSZ peníze na účet. Kde se to musí uvést na daňové přiznání ? Děkuji
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu : Podnikám v oboru provádění stavebních prací a jsem plátcem DPH od prosince 2001, od srpna 2002 mám živnostenský list na zprostředkování služeb - stavební spoření, životní pojistky, důchodové,penzijní atd. Za toto mi společnost, pro kterou tuto činnost vyvíjím vyplácí provize. Jsem z těchto provizí jako plátce DPH povinnen vypočítat a odvádět DPH? Děkuji za odpověď.
Fyzicka osoba uctujici v soustave jednoducheho ucetnictvi nema zalozen ucet u banky pro ucely podnikani. Pres to provadi nektere platby (zalohy ZdP, uhrady vydanych faktur) pres ucet, ktery je jeho osobni. Tzn. prevladaji zde jeho soukrome platby. Zanasi se tento ucet do ucetnictvi a zdanuji se prijate úroky od banky v priznani na konci roku? (tyto uroky jsou jiz zdaneny bankou). Dekuji