FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Zalozili jsme obcanske sdruzeni. Jake z toho vyplyvaji pro nas povinnosti? Musime vest ucetnictvi, podavat danove priznani a pod. Nepredpokladame zadne velke prijmy, ktere by mely byt ze startovneho na soutezich a prip. daru od sponzoru. Jde o to ze nevim kdo by to ucetnictvi vedl kdyz mu nikdo nerozumi a platit nekoho neni z ceho. To by ho bylo asi lepsi zase zrusit.
Situace - máme postaven dům financovaný hypotékou. Dále máme byt v osobním vlastnictví, který pronajímáme za 5000,- Kč + poplatky ( příspěvek do fondu oprav, plyn, voda, elektrika ). Jeden známý by si rád pronajímal, tak 5 x do měsíce, náš dům se zahradou za symbolickou částku 1000,- Kč měsíčně. Už jsem v bance zjistil, že o státní podporu k hypotéce bych přijít neměl, byť ten domek pronajímám. Ale: 1) Můžeme si vůbec o zaplacené úroky z hypotéky snížit daň z příjmu ? 2) Co všechno mohu dát do výdajů ? ? účty za elektriku, plyn, vodu, pojistku na dům a byt, věci koupené do bytu, do domu, na zahradu? 3) Pokud nebudu uplatňovat odečitatelnou položku 20 % z pronájmu, musí se vést odděleně záznamy o příjmech a výdajích k domu a bytu ? V daňovém přiznání se to stejně pak sloučí. Přiznání podávám pak jako fyzická osoba. 4) Na dům bylo vydáno kolaudační rozhodnutí 9.2.2002. Mohu dát do odpočtu věci zakoupené před tímto datem ? ? kuchyňská linka, koberce atp. Popřípadě mohu dát do nákladů částku za vymalování v době, kdy byt nebyl pronajat ? Doufám, že jsem to napsal srozumitelně a děkuji za odpověd
Dobý den, jsme montážní firma zabývající se elektromontážemi.Ráda bych se zeptala na sazbu DPH u zářivek, zářivkových svítidel,žárovek, žárovkových svítidel, výbojkových,halogenových a nouzových svítidel při jejich dodávce a montáži.Děkuji Vám předem za odpověď.
Dobrý den, mám příjmy ze závislé činnosti. Dále: Chystáme se 2 fyzické osoby pronajímat movité věci (sportovní zboží)- zřejmě uzavřeme smlouvu o sdružení podle Obč.zákoníku. Tzn. budeme mít příjem z pronájmu podle § 9, tato činnost není považována za podnikání a není nutno se registrovat jako podnikatel (živn.úřad), ani u finančního úřadu. Není nutno vést účetnictví, pouze přehled o příjmech a výdajích. V daňovém přiznání uplatníme příjmy z pronájmu a výdaje na jejich dosažení, udržení. Z těchto příjmů se neplatí důchodové, nemocenské, ani zdravotní pojištění. Je nutno tyto skutečnosti hlásit Správě soc.zabezp a Všeob.zdrav.pojišťovně? Jsou výše uvedená tvrzení a závěry platná podle právních předpisů??? Díky za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně darovací daně. Rodiče by mi chtěli darovat pozemek, avšak nevíme kolik činí v tomto případě darovací daň. Dále by mě zajímalo, jak lze právně ošetřit dědictví. Pokud by rodiče zůstali majiteli pozemku, já bych zde měla rodinný domek, zda lze ošetřit závětí, aby na pozemek neměl nárok nikdo z mých sourozenců. Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda mám do daňového přiznání zahrnout i vyplácenou podporu v nezaměstnanosti (1.6.2002 až 31.12.2002). Od 10.6.2002 jsem nechal pozastavit dočasně platnost živnostenského listu a do té doby jsem měl příjmy pouze ze závislé činnosti. Děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobry den.Nevim, jakym zpusobem mam vyplnit formular zadosti o vraceni preplatku na dani z prijmu fyz.osob, jestlize chci zadat o preplatek i za obdobi 2001? Dekuji,
Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli mám podle zákona nárok na neplacené volno před bakalářskými zkouškami a pokud ano, v jakém rozsahu(studuji při práci dálkově). Děkuji za odpověď. S pozdravem
Moje manželka je vlastníkem nemovitosti z titulu dědictví. Mám uzavřeno stavební spoření (KB). V případě, že si vezmu úvěr na rekonstrukci uvedené nemovitosti, budu moci uplaňovat odpočet úroků z úvěru (i když nejsem spoluvlastník)? Jakým způsobem v tomto případě mohu žádat o úvěr? Děkuji. S pozdravem
Dobry den, potrebovala bych poradit v jedne zalezitosi. Jsem OSVC a v ramci poradenstvi pro jednu tuzemskou firmu jedu na sluzebni cestu do zahranici, fakturovat budu tuzemske firme v Kc. Rada bych uplatnila dle prislusnych predpisu cestovni vydaje spojene se zahranicni sluzebni cestou jako danove uznatelny vydaj. Staci o tomto vsem vest evidenci v Kc (po prislusnem prepoctu zahranicni meny) nebo musim nejakym zpusobem uctovat o valutach (v JU). Dekuji predem.
Prijem ze zavisle cinnosti v Ghane je treba jeste jednou zdanit v CR podle §6 odst.13. , ze? K uvedenemu mam dva dotazy: 1. Od zamestnavatela v Ghane mam k dispozici pouze vyplatni listy (nikoli potvrzeni o prijmech, pojistnem a zalohach) - je to dostatecny doklad pro FU nebo mam nejak pisemne urgovat vydani potvrzeni? 2. Podle jakeho kursu prepocitavat Ghanskou menu - cedi na koruny? Dekuji. S uctou a pozdravem
Dobrý den, manžel podniká jako FO na základě živnostenského listu, jako soukromá osoba vlastní osobní automobil, který by chtěl od dubna používat výhradně pro podnikání. Prosím o radu: - zda je možno uzavřít smlouvu o zapůjčení automobilu mezi sebou jako FO a soukromou osobou, - na základě této smlouvy zda může do výdajů firmy započítávat výdaje za benzín, popř. výdaje za běznou údržbu vozidla, výdaj za silniční daň Děkuji
Vážené dámy a pánové, v těchto dnech probíhá přiznání daní a bohužel, pro mě je to velký problém. V současné době pracuji. Minulý rok jsem však na 3 měsíce pracovala legálně v SRN - pracovní povolení, vízum, zaměstnavatel platil zdravotní, sociální pojištění, platil daně. Naší účetní mi však bylo řečeno, že musím tyto 3 měsíce zdanit zde v ČR a platit z toho daně - což si nedovedu představit, jestli by to nebyla příliš velká částka. A prý bych si musela doplácet zdravotní a sociální pojištění. Problém je, že v této oblasti nemám vůbec žádné zkušenosti a proto Vás prosím o radu, pomoc - prostě o Vaši brzkou odpověď. děkuji a zůstávám s pozdravem
Dobry den, chtel bych se zeptat na dve veci: 1. V roce 2002 jsem mel jako OSVC prijem ze zavisle cinnosti v mesicich cerven a cervenec a podepsal jsem u zamestnavatele prohlaseni k dani. Jak mam toho zohlednit v danovem priznani typu B? 2. Zaplacene zalohy na zdravotni a socialni pojisteni jsou danovym vydajem za rok 2002. Doplatek pojistneho ktery bypocitam na zaklade DP je vydaj do roku 2003? Predem Vam moc dekuji za pomoc. S pozdravem
Chtela bych se zeptat,co mam udelat s papirem Vypocet dane pro zamestnance? mam jej nekam odevzdat ci dat zamestnancům?
Dotaz: Manželka si v roce 2002 vydělala 30665 Kč + podporu v nezaměstnanosti. Nyní požádala o vrácení záloh daně z příjmu. Můžu si pro vyrovnání daně z přímu uplatnit na manželku odpočitatelnou nezdanitelnou položku 21720 Kč ?
Jsem fyzická osoba , vedu jednoduché účetnictví a v prosinci 2002 jsem obdržel zálohy na služby , které budou realizované v roce 2003 . Musím tyto příjmy zahrnout do přiznání roku 2002 . Děkuji za odpověď S pozdravem
Vážení, prosím o zodpovězení tohoto dotazu : dokončuji stavbu RD (kolaudace bude příští rok) a uvažuji, že bych dům nějakou dobu pronajímal. Mohu již letos vložit dům do podnikání a začít uplatňovat odpisy a náklady, jak stanovím vstupní cenu (faktury ? odhad)? Jaký bude postup a důsledky z daňového hlediska při ukončení pronájmu v budoucnosti ? Další možnost je, že v domě budeme s rodinou od příštího roku bydlet a budu tam mít kancelář na podnikání. Jak mám postupovat v tomto případě ? vložit dům do podnikání a odpisovat ? mohu začít již letos, jak stanovit poměr ploch (i část sklepu?) ? Děkuji
Může FO která podniká najmout jinou FO na občasnou výpomoc,která bude tuto činnost fakturovat.Děkuji
Při uplatňování výdajů % z příjmů se vrácením přeplatku na sociálním a zdravotním pojistném se zvyšuje příjem poplatníka v tomto období,kdy došlo k vrácení přeplatku. Avšak jak je to s nedoplatkem sociálního a zdravotního pojistného...z předchozího plyne,že bych si to měl připočítat k zálohám na pojistné za daný rok a uplatnit to jako výdaj? takže např....výdaje pojistného za rok 2002 = měsíční zálohy za rok 2002 + nedoplatek pojistného za rok 2001. Je to prosím pravda?