FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem lékař a s jednou nejmenovanou firmou jsem v…

Jsem lékař a s jednou nejmenovanou firmou jsem v roce 2002 uzavřel dvě "Dohody o odborné spolupráci" dle paragrafu 51 Občanského Zákoníku na částky 3.000,- a 2.000,-. V dalším případě jsem s jinou firmou uzavřel tři smlouvy o "Provedení sběru dat" dle par. 631 Občanského zákoníku na částky 7.500,-, 6.000,- a 1.600,- Kč. Nedostal jsem od nich potvrzeni o zdanitelnych prijmech za rok 2002. Musím tyto příjmy zahrnout do daňového přiznání?

Dobrý den, měl bych následující dotaz. Známý…

Dobrý den, měl bych následující dotaz. Známý koupil od firmy nově postavený byt ve střešní nástavbě. Protože ale firma zřejmě dlužila na daních, bylo v Katastru Nemovitosti uvaleno zastavní právo ve prospěch FÚ, dříve než se byt stal majetkem známého. Takto bylo "postiženo" několik dalších bytů. Chtěl bych tento byt od něj koupit, ale nevíme, jak na to a jestli to vůbec lze. Lze se nějakým způsobem zbavit zástavního práva? Například zaplacením nějaké části dluhu Finančnímu úřadu? Který odbor FÚ bychom měli kontaktovat? Děkuji a přeji hezký den

Dobrý den. V únoru 2002 jsem darovala krvetvorné…

Dobrý den. V únoru 2002 jsem darovala krvetvorné buňky(tzv. kostní dřeň) nemocnému leukémií. Mohu uplatnit nárok na snížení daňového základu za rok 2002? Pokud ano, dle jakého předpisu a v jaké výši? Děkuji

Dobrý den, poraďte mi prosím, jaký dílčí základ…

Dobrý den, poraďte mi prosím, jaký dílčí základ daně je příjem z prodeje akcií, které jsem držel méně než 6 měsíců a jakou sazbou daně bude zdaněn. Mohu odečíst náklady na pořízení akcií? Děkuji za odpověď

Dobry den! 1)Musim danit vynos z podilovych…

Dobry den! 1)Musim danit vynos z podilovych listu inv.fondu, kdyz jsem v nem byl 3 mesice ale pak jsem prevedl penize z tohoto fondu do jineho a tam jsem mel take kladne vynosy a byl jsem v nem vic jak 6 mesicu? 2)Musi priznavat fin. uradu vynosy z kapitalovych trhu duchodce ? Z a o d p o v e d d e k u j i.

Dobry den, z duvodu odjezdu do zahranici na pul…

Dobry den, z duvodu odjezdu do zahranici na pul roku jsem oznamila preruseni cinnosti na PSSZ, abych nemusela platit zalohy na socialni zabezpeceni (jsem nyni bez prijmu). Zdravotni pojisteni platim dal. Mam napsat do danoveho priznani datum preruseni cinnosti? Na FU jsem nic nehlasila. Dekuji.

Dobrý večer, chci se poradit v této věci. Moje…

Dobrý večer, chci se poradit v této věci. Moje manželka je na mat. dovolené, v dubnu 2002 dostala od svého zaměstnavatele výpověď z odstupným z důvodu konkursu. Přišlo potvrzení o příjmech kde ji tedy jenom papírově byl spočítán příjem 20.945, z toho pojistné a záloha na daň. Chci se zeptat jestli může podat daňové přiznání s tím, že si odečte od základu daně zaplacené úroky z h. úvěru i přesto, že nedosáhla příjmu 38040 za rok?

Jakozto drzitel zelene karty jsem se prestehoval…

Jakozto drzitel zelene karty jsem se prestehoval do USA v kvetnu 2002. Pote jsem zacal pronajimat byt v CR a take pracovat v USA. Predpokladam tedy, ze v CR budu platit dane z pronajmu (bytu) a v USA zaplatim dane z prijmu v souvislosti s mym zamestnanim. Musim take hlasit prijem v USA do CR a vice versa? Jak mohu uplatnit dohodu o zamezeni dvojiho zdaneni?

Jakým způsobem se zdaňují příjmy z obchodování s…

Jakým způsobem se zdaňují příjmy z obchodování s futures kontrakty a s opcemi v zahraničí ?

Dobrý den. Musí SRO zaplatit do 17/3/2003…

Dobrý den. Musí SRO zaplatit do 17/3/2003 obvyklou čtvrtletní zálohu na DP PO, pokud do této doby stihne podat řádné daňové přiznání? (Přiznání za rok 2001 bylo podané 30/6/2002 a podle mých propočtů je na zálohách daňová povinnost roku 2002 již přeplacena.) Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o informaci, za jakých…

Dobrý den, prosím o informaci, za jakých podmínek lze u daně z příjmu fyzické osoby uplatnit odpisy u příjmu z pronájmu bytu kolaudovaného cca před 15 lety a převedeného do os. vlastnictví před cca 4 lety. Jakou lze použít výchozí cenu? Děkuji

Zajimalo by mne, jestli mam sanci ziskat zpet…

Zajimalo by mne, jestli mam sanci ziskat zpet srazenou a zaplacenou dan ze studentske brigady v pripade, ze jsem pracoval na zaklade smlouvy o provedeni prace a nepodepsal jsem prohlaseni k uplatňování nezdanitelných částek. Zadal jsem firmu o zajisteni rocniho zuctovani k 15. 2., ale byl jsem odmitnut s tim, ze prijem byl srazen 20% sazbou a neni o co zadat. Umoznuji mi zakony moznost podat danove priznani a ziskat zaplacenou dan zpet? Jakym zpusobem. Nejedna se uplne o bezvyznamnou castku. Dekuji za odpoved.

Dobrý den, jsem plátcem DPH, zaměstnanec ztratil…

Dobrý den, jsem plátcem DPH, zaměstnanec ztratil čipovou kartu a dostal ji k náhradě. Musím tuto náhradu zdanit DPH? Děkuji za odpověď.

Otec - důchodce, bez živnostenského listu, tedy…

Otec - důchodce, bez živnostenského listu, tedy nepodniká, ale pronajal část domu na kanceláře. Bude tedy mít příjem z nezávislé činnosti. Bude muset asi vypsat daňové přiznání (asi typ B dle § 9 ZDP)- když tak mě prosím opravte. Bude prosím platit z pronájmu (tedy z výdělku) zdravotní a sociální pojištění? Děkuji

V prosinci 2001 jsem zakoupil stavební pozemek za…

V prosinci 2001 jsem zakoupil stavební pozemek za 1,7 mil. Kč. Nyní ho chci prodat za cenu znal. posudku 1 736 tis. Kč a koupit si byt. Jaké daně budu platit, v jaké výši a kdy je musím uhradit? Je možné uplatnit výdaj za pořízení pozemku? A musí se daň z příjmu platit, když celý příjem použiji na nové bydlení?

Dobrý den, jsem studentem a zároveň pracuji na…

Dobrý den, jsem studentem a zároveň pracuji na poloviční uvazek. Dozvěděl jsem se že je možné požádat FU o vrácení daně. Jaký formulář mám zvolit pro vyplnění. Děkuji

Musím platit pijistné a nemocenské (VZP, OSSZ),…

Musím platit pijistné a nemocenské (VZP, OSSZ), když jsem ve starobním důchodu, v případě nemoci nechci nemocenskou.

Jsem ve starobním důchodu ale OVSČ.Musím platit…

Jsem ve starobním důchodu ale OVSČ.Musím platit pojistné (OSSZ,VZP), když mám důchod a tudíž nepotřebuji nemocenskou? Musím dodržovat minimálné sazby? Děkuji

Na pořádání jedné kulturní akce jsem vybral asi…

Na pořádání jedné kulturní akce jsem vybral asi 15000 jako sponzorský dar. Netýkalo se to mé živnosti. Jak se tento dar promítne v mém daňovém přiznání a účetnictví. Musím to účtovat jako zdanitelný příjem podle § 7 zákona? Děkuji

Dobrý den. Rád bych zjistil, zda musí…

Dobrý den. Rád bych zjistil, zda musí společenství vlastníků bytových jednotek učtující v roce 2002 v učtové osnově pro podnikatele podat daňové přiznání i když nemá žádné daňové příjmy či výdaje (ani výnosy a náklady)? Děkuji