FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chtěl bych se zeptat který typ…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat který typ daňového přiznání mám vyplnit, když jsem měl příjem u jednoho zaměstnavatele, a mimo to jsem pobíral 2200 Kč měsíčně jako pověřený vlastník za správcovství domu. Děkuji.

Dobrý den, jak vyřadit a odepsat osobní…

Dobrý den, jak vyřadit a odepsat osobní automobil-předmět finančního leasingu zakoupený květen 2000, prodej březen 2003 se zůstatkovou hodnotou 51 000. Auto bylo prodáno za 120000(příjem). Bude tedy zůstatková hodnota 51000 přiřazena k odpisům? Děkuji za odpověď.

Musim uplatňovat na příjmy podle paragrafu $7 z…

Musim uplatňovat na příjmy podle paragrafu $7 z podnikání (fyz.osoba) a autorské honoraře (skripta) výdaje stejným způsobem? Ve vysvětlivkách se říká ano, ale v citovaném paragrafu $24 o tom není ani zmínka. Prijmy za autorske honoráře neprochází firemním účetnictním (jednoduchým), protože je vyplací škola s výplatou ze zaměstnání, ale nezdaněné. Děkuji předem za odpověď.

Uplatnění odpočtu úroků z úvěru ze stavebního…

Uplatnění odpočtu úroků z úvěru ze stavebního spoření na bydlení. Jako spoludlužník jsem účastníkem poskytnutého úvěru na manželku a 2 zletilé syny na koupi bytu. Synové byt užívají k bydlení, ale nemají zde t r v a l é b y d l i š t ě. Lze uplatnit odpočet úroků?

Slyšela jsem, že došlo v poslední době ke změně v…

Slyšela jsem, že došlo v poslední době ke změně v povinnosti úročit půjčku mezi osobami blízkými - otec x syn. Nemohu nikde najít odkaz, který by o tomto mluvil, a dával by možnost takovouto půjčku neúročit. Prosím o radu . Děkuji .

Zdravím, rád bych radu ohledně výše DPH u služby…

Zdravím, rád bych radu ohledně výše DPH u služby kterou bych rád poskytoval nejmenované společnosti. Poznamenám, že jsem plátce DPH. Jednalo by se o údržbu a správu počítačové sítě, přesněji pouze sofwarovou údržbu. Na opravy hardware nemém potřebné živ. oprávnění a nebudu se opravami zabývat. Jsem poněkud zmaten z definice v zákoně 588/92 kde je v základní sazbě daně "72.5 Služby související s údržbou a opravami kancelářských počítacích strojů, včetně elektronických zařízení na zpracování dat". Dalo by se usuzovat, že se to týká pouze údržby a oprav zařízení - hardware nikoli duševní činnosti s konfigurací a instalací software. Vyložit se to dá všelijak. Pokud to bude jen troch možné, prosím o radu, resp. výklad. Děkuji a přeji hezký den.

Zahraničná fizycká osoba, musí viesť podvojné…

Zahraničná fizycká osoba, musí viesť podvojné účtovníctvo.Vydané faktúry/výnosy/sú vystavené v roku 2002,ale uhradené až v roku 2003. Zdaniť sa musia v roku 2002, alebo v roku 2003?

Jakou evidenci musí vést podnikatel, který…

Jakou evidenci musí vést podnikatel, který uplatňuje výdaje % z příjmů? Musí vést peněžní deník?

Od roku 1994 jsem OSVČ a loni jsem na 2 měsíce…

Od roku 1994 jsem OSVČ a loni jsem na 2 měsíce vstoupil do pracovního poměru, podnikání jsem neodhlašoval a nyní dále pokračuji jako OSVČ. Zajímalo by mě, jaký použiji formulář ( A nebo B ) a jestli se každý příjem ( pracovní a podnikatelský ) bude posuzovat zvlášť vzhledem k základu daně. Nebo se oba příjmy sečtou a základ daně bude jen jeden ? Děkuji Vám.

Dobry den, mam dotaz ohledne financni analzy. Je…

Dobry den, mam dotaz ohledne financni analzy. Je mozne provest financni analyzu (ukazatele rentability, likvidity apod.) i u fyzickych osob - podnikatelu, kteri vedou jednoduche ucetnictvi. Dekuji za odpoved.

Jsem OSVČ, manželka je osoba spolupracující. Z…

Jsem OSVČ, manželka je osoba spolupracující. Z čeho mám vycházet při výpočtu celkových příjmů rodiny abych zjistil, zda máme nárok na přídavek na dítě? Kdy o tento přídavek mohu žádat a lze o něj zažádat zpětně? Děkuji za odpověď

Vážení, byl jsem u porodu své manželky a zaplatil…

Vážení, byl jsem u porodu své manželky a zaplatil jsem za to poplatek ve výši 700,- Kč. Nyní jsem se doslechl, že si tento poplatek mohu odečíst z daní. Je to pravda? Pokud ano, do jaké kolonky se vyplňuje? Můžu si odečíst celou částku? Děkuji za brzkou odpověď.

Dobrý den, jaké operace musím provést pokud chci…

Dobrý den, jaké operace musím provést pokud chci přejít z JÚ na paušální uplatňování výdajů

Přeji pěkný den. Měl bych dva dotazy, které se…

Přeji pěkný den. Měl bych dva dotazy, které se týkají podání se daňového přiznání za rok 2002. Mám živnostenský list a v průběhu celého uplynulého roku jsem podnikal s tím, že v červenci jsem ukončil studium na VŠ a ztratil jsem tak statut studenta. Jak vysokou odpočitatelnou položku z 11 400 Kč mohu uplatnit? Vypočítává se daná částka 950 * počet měsíců? A ještě dva dotazy, jež se týkají výdajů, které lze potenciálně zahrnout do nákladů. 1) Za účelem pracovní cesty jsem si od známého půjčil auto, na kterém není zaplacená silniční daň. Mám samozřejmě doklad za benzín. Je tento doklad dostačující jako potvrzení výdaje, jako podklad pro účetnictví? (Vedu JÚ) 2) K zajištění příjmů jsem potřeboval absolvat kurz cizího jazyka a zaplatil jsem si jazykovou školu. Lze částku na zaplacení kurzu vložit do nákladů? Děkuji předem za reakci.

Podnikatel - soukromý lékař, neplátce DPH, si…

Podnikatel - soukromý lékař, neplátce DPH, si pořídil na leasing ultrazvukový přístroj. Od leasingové společnosti obdržel potvrzení, že společnost je prvním vlastníkem tohoto přístroje a že společnost neuplatňuje reinvestiční odpočet 10% vstupní ceny. Vstupní cena tohoto přístroje evidovaná u leasingové společnosti je 652000,- Kč + 143400,- Kč DPH. Vstupní cenou pro uplatnění reinvestičního odpočtu u nájemce - neplátce DPH pak bude cena bez DPH nebo včetně DPH ? Děkuji za odpověď.

Ve školním roce 2001/2002 dcera mé známé…

Ve školním roce 2001/2002 dcera mé známé vykonávala soustavnou přípravu na budoucí povolání (studovala první ročník střední školy). Pro studijní neúspěchy na této škole studia ke konci školního roku zanechala (vysvědčení za obě pololetí dostala). Od září 2002 nastoupila do prvního ročníku jiné střední školy. Může si ji její matka v daňovém přiznání za zdaňovací období 2002 uplatnit jako osobu vyživovanou i po dobu trvání školních prázdnin, tj. v červenci a srpnu 2002? Prosím Vás i o uvedení právního předpisu, který tento problém řeší. S přátelskými pozdravy

Dobrý den. Potřeboval bych vědět, kde si můžu…

Dobrý den. Potřeboval bych vědět, kde si můžu stáhnout průměrné ceny pohonných hmot pro podnikatele ze rok 2002. Za odpověd děkuji

Jak je upravena DPH při styku se zahraničím

Jak je upravena DPH při styku se zahraničím

prosim o radu zda-li je mozne odepisovat…

prosim o radu zda-li je mozne odepisovat zrizovaci vydaje firmy a jakym zpusobem. dekuji

Měla bych na Vás. Kamarádka měla potraviny a…

Měla bych na Vás. Kamarádka měla potraviny a počátkem roku přerušila podnikání. V daňovém přiznání ji zvýším příjmy o hodnotu zásob, drobného majetku a pohledávek a výši výdajů o závazky. Po ukončení podn. činnosti doplatila dluh na soc. pojištění a zdr. pojištění. Mohu o tuto platbu upravit výdaje? Děkuji za odpověď.