FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v současné době jsem na rodičovské dovolené. Firma, ve které jsem byla zaměstnána je nyní v likvidaci a já jsem dostala výpověď z důvodu likvidace. Mám nárok na odstupné a pokud ano, jak se v mém případě určuje průměrný plat pro výpočet výše odstupného? Děkuji za odpověď.
Dobry den perji, obracim se na vas s dotazem. Po sve matce jsem sdedil cast domu, ve kterem bydlela ma sestra s otcem. Po 4 letech jsem se svou cast prodal sestre, ktera mi ovsem bude prodejni cenu splacet v nekolika splatkach,pricemz prvni splatka jiz byla splacena ve vysi 60.000,-Kč. Chtel bych se zeptat, zda se z tohoto prijmu musi platit dane, i kdyz uz byla zaplacena jednou dedicka dan. Predem dekuji za odpoved.
Jsem studentka mladsi 26 let. Pracovala jsem na Smlouvu o externi spolupraci, celkem 7 mesicu (vydelek za mesic vyssi nez 3200,-; honorar bez jakychkoli srazek). Nyni mam podat danove priznani. Kolik procent cini dan? Musim zaplatit zdravotni pojisteni a v jake vysi? Dekuji.
Jak mám do daňového přiznání vyplnit příjmy ze zahraničí? (Austrálie). Příjmy byly řádně zdaněny v zahraničí. Ve smlouvě o zamezení dvojího zdanění (č. 5/1996 Sb.) není v čl. 23 přesně vymezeno, kterou metodu mám pro vynětí použít. Musím zaplatit daně znovu?
Dobry den, jsem OSVČ a uplatňuji výdaje % z příjmu. Mohu si na ř.103 př.1 (Pojistné) uplatnit pojistné vypočtené na rok 2002 nebo jen prokazatelně zaplacené (na zálohách). Doplatek pojištění budu hradit až v roce 2003. Děkuji za odpověď
1. Platí se z pronájmu bytu zdravotní a sociální pojištění (fyzická osoba,zaměstnanec) ? 2. lze za prokazatelné výdaje považovat údaje na SIPU (nájem+plyn+elektřina)-měsíční zálohy? v nájmu je uveden součet položek -fond oprav, teplo,odpad,úklid,eletřina,vodnévýtah,STA ..... je nutné je případně rozepsat, mohou se vůbec tyto položky použít jako náklad ?
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jaké účty musí vést OSVČ, když má soukromé auto k podnikání. Jak se vede kniha jíst a co se do ní zapisuje. Předem Vám mockrát děkuji
Přerušil jsem živnost k 31.12.2001 a celý rok 2002 jsem nepodnikal. PSSZ a zdrav. poj. mi vsak poslali preplatky na zalohach. Predpokladam, ze tyto preplatky musim uvest v danovem priznani jako prijem (asi v paragrafu 7). Mam vsak podavat vykaz o prijmech a vydajich OSVČ na PSSZ a prehled na zdrav. poj., kdyz jsem mel zivnost prerusenou a ani jeden mesic nepodnikal?
Dobry den, budu mít s další fyzickou osobou příjmy z pronájmu.(založíme si půjčovnu sportovního zboží). Půjde o podnikání (podle § 2 živnost.zákona?), nebo podle ne?(podle §9 z. o dani z příjmů). Nebude nutné vést účetnictví, pouze evidenci příjmů a výdajů, není nutné odvádět zdravotní ani sociální pojištění. Není nutné tuto skutečnost oznamovat SSZ, VZP ani finančnímu úřadu. Jsou mé závěry správné.Děkuji za odpověď.
Dobrý den. letos jsem "zakoupila" družstevní byt (úplatný převod členství), který budu od května 2002 pronajímat. V bytě jsem provedla stavební a jiné úpravy za zhruba 150 tis. Kč, které bych při výpočtu daně za rok 2002 ráda odečetla jako výdaje, které slouží k dosažení, zajištění a udržení příjmů. (par.9 ZDP). Můžete mi prosím poradit, jak to provést? Domnívám se že výdaje, které nejsou technickým zhodnocením bytu mohu odečíst přímo (tj. vymalování, výměna starého koberce za nový, výměna staré linky za novou, výměna starého WC za nové, nákup lednice a pračky). Ostatní výdaje chápu jako technické zhodnocení bytu (přestavba umakartového jádra na zděné, výměna sprchového koutu za vanu, výměna linolea za dlaždice, vestavění nové skříně). Podroběji tedy moje úvodní otázka zní: - je můj výčet přímo odpočitatelných položek správný? - platí pro tyto položky omezení, že jejich součet nesmí překročit 40 tis.Kč? - je můj výčet položek technického zhodnocení bytu správný? - je pravda, že toto technické zhodnocení bytu odečítá od základu daně vlastník bytu, tedy družstvo? - pokud ano, existuje nějaká možnost, jak bych náklady na technické zhodnocení mohla uplatnit ve svém daňovém přiznání já (například, mohu se s družstvem dohodnout, že příslušnou částku nebudou započítávat oni)? - je nějaká možnost rozložit odpočet uznatelné částky do více let, tak aby ji postupně pokryly výnosy z nájemného? Děkuji předem za odpověď Z.Kunešová
prosim o informaci, jak postupovat z hlediska dani prip.cla pri dovozu noveho automobilu ze Slovenska. Dovoz jako fyzicka osoba pro osobni potrebu-DPH atd. Dekuji!
Zacala jsem podnikat v oboru vyuky jazyku. Mohu si odecist z dani televizi, video, kazetovy magnetofon, computer a podobne veci? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, potrebovala bych vedet jestli je účetní jednotka účtující v soustave jednoduchého účetnictví povina vést skladovou evidenci na skladových kartách nebo jestli stačí jednou ročně vždy k 31. 12. v daném roce provést řádnou inventuru . Děkuji
Je potřeba podat daňové přiznání a zaplatit daň jestliže: mám 2 účty v SCP nákup na 1. účet akcií Komerční banky 1.1.2002 za např. 1000 Kč nákup na 2. účet akcií Komerční banky 1.7.2002 za např. 1600 Kč prodej z 2. účtu akcií Komerční banky 1.11.2002 za např. 2100 Kč jiný obchod jsem v roce 2002 neměl. Děkuji za odpověď.
Vážení přátelé, prosím Vás o odpověď na můj dotaz: Poplatník fyzická si spoří na důchod tím způsobem, že hradí celý rok vyšší zálohy na sociální pojištění než mu ukládá zákon a při vyplňování Přehledu za kalendářní rok pro PSSZ provede dobrovolné zvýšení vyměřovacího základu (maximálně do 486.000,- Kč) tak, aby výsledný přeplatek i nedoplatek byl nulový. Zajímá mě jestli toto navýšení pojistného je daňově uznatelné z pohledu zákona o dani z příjmů a jak se má postupovat v případě, že se přehled vyplňuje a podává až po podání daňového přiznání. Mám na mysli zejména ustanovení §24 odst.2 f) a §25 odst.1 f) Jak si mám vyložit větu v §24 odst.2 f) kde se uvádí: ?avšak pouze do výše pojistného vypočteného sazbou bez jejího zvýšení z maximálního základu pro toto pojistné? Podle mého názoru se hovoří o pojistném, které by bylo odvedeno ze základu vyššího než 486.000,- Jak si mám vyložit větu v §25 odst.1 f) kdy nelze uznat: ?částka rozdílu mezi pojistným na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti zaplaceným podle zvýšené sazby a pojistným včetně příspěvku vypočteným podle sazby bez jejího zvýšení Podle mého názoru jelikož se zde hovoří o zvýšené sazbě a ne o zvýšeném vyměřovacím zakladu, nevztahuje se toto ustanovení k výše uvedenému dotazu. Děkuji Vám za odpověď S pozdravem Zbyněk Pošmura
Dobry den, jsou pro OSVČ (JU) daňově uznatelným nákladem jízdenky MHD, když ve smlouvě o dílo mám povinnost odvést práci v sídle objednatele? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych vědět, zda existuje lhůta, do které je zaměstnavatel povinen vydat potvrzení o výši přijmů (z důvodu vyplnění daňového přiznání). Děkuji
Dobrý den, mám velký problém. Jsem OSVČ v pojišťovnictví již 2 roky a vyřídil jsem si neodkladnou hypotéku na byt (1,5 mil) kde po mne v CMHB chtějí dokázat na dan.priznání čistý příjem 21.500,- mesíčně za minulý rok. Aby mi poskytli tento úvěr. Ptám se: existuje nějaký způsob (zpětné dodanění, apod.) abych nemusel platit tak vysokou daň cca 60 tis a 30 tis na doplatku za soc+zdrav.? Děkuji za rychlou odpověď. S pozdravem R.Hornych
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Jedná se o daň z převodu z nemovitostí. Slyšel jsem že pokud se jedná o převod mezi nejbližšími příbuznými je tato daň jen ve výše 1%. Chtěl bych vědět zda je to skutečně pravda. Předem děkuji
Přeji dobrý den.Obracím se na vás s prosbou o odpověď na můj dotaz.Podnikám na základě živnostenského listu.Mimo tuto činnost si občas soukromě zaspekuluji na BCP s akciemi podniků. Můj dotaz zní:pro účely daně z příjmu: 1. budu sčítat výdaje a příjmy ze všech obchodů dohromady(tj. myslím všech obchodů s akciemi různých podniků) a případný plusový zůstatek za celý rok budu danit, nebo 2.budu sčítat výdaje a příjmy ze všech obchodů s akciemi jednoho určitého podniku a případný plusový zůstatek za celý rok budu danit a pro obchody s akciemi jiných podniků udělám totéž pro každé zvlášť,nebo 3.jsou mé představy naprosto mylné a vše je jinak?V tom případě jak? Děkuji za odpověď.