FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Pri kontrole dokladu jsem zjistil, ze vydaje uplatnene v lonskem DP jsou nizsi nez udane v DP. Resp. tedy ze vymerena a zaplacena dan byla vyssi nez by mohla (mela) byt. Jsem v tomto pripade povinen podat dodatecne danove priznani? Dekuji za odpoved
Dobrý den,Mohu uplatnovat nezdanitelnou cástku na studenta v prípade, ze studuji dálkove při zamestnání?Děkuji.
Mohu požádat o prodloužení lhůty podání daňového přiznání ? Za jakých podmínek ? Platí se nějaké penále, kolek ?
Zamestanavatel mi poskytl podnikovou pujcku na bytove potreby za urok 2.8% a podle zamestanavatele musim mi musi dodanit jako prijem rozdil mezi castkou, kterou bych hypoteticky zaplatil u bezneho uveru. Zamestnavatel vypocitava rozdil z udajne bezne urokove miry u spotrebitelskych uveru 8%. Ja se ovsem domnivam, ze by se jako bezna urokova mira mel brat urok bezny u hypotecnich nebo stavebnich uver, tj. cca 6%, protoze, jsem dostal pujcku ne spotrebni, ale na bytove potreby (nakup rodinneho domu). Jaky je Vas nazor?
dobry den, jsem student umelecke skoly a na smlouvu o dílo jsem vyrobil cd-rom pro firmu, muzete mi prosim poradit jak je to s danemi jestli je za mne odvede zamestnavatel a co mu k tomu mam dodat(potvrzeni o studiu a podobne), eventuelne jestli je pro mne jako studenta vyhodnejsi jina smlouva nez o dilo. dekuji
Jsem vlastníkem bytu v OV a spoluvlastník nebytových prostorů, které pronajímáme. Vše zařizuje bytové družstvo. Nyní jsem obdržel potvrzení o příjmech z pronájmu za rok 2002 s tím, že peníze mi budou proplaceny v nejbližší době (tedy v roce 2003). Je to tedy příjem za rok 2002 nebo 2003? Mám daň zaplatit nyní v přiznání za rok 2002 nebo až v přiznání za rok 2003? Děkuji za odpověď.
Dobry den, jsem FO podnikam 5 let.v roce 1999 jsem mel ztratu 18500,- , kterou bych chtel uplatnit v danovem priznani za lonsky rok. Mohu ji uplatnit v cele vysi i pokud doslo k ukonceni vedeni meho ucetnictvi k 1.6.2002 z duvodu zalozeni sdruzeni fyzickych osob? Nebo si mohu odecist tratu pouze za prislusny pocet mesicu kdy jsem podnikal jako samostatna fyzicka osoba.V mem pripade tedy za 5 mesicu.dekuji
Vážní daňový poradci, potřeboval bych uděl daňové přiznání v Německu, ale nevím koho bych měl kontaktovat. Děkuji předem za odpověď, popř. pomoc. Honza
Musím podat daňové přiznání, když jsem byla v r.2002 na mateřské dovolené a přitom si přividělala pojišťovnictvím 32 tisíc korun? Musím z tohoto příjmu platit sociální a zdravotní? Děkuji
Může si podnikatel - fyzická osoba účtovat stravné - tzv. diety při svých tuzemských pracovních cestách ? Podle jakého předpisu ? Děkuji.
Dobrý den, v roce 2002 jsem podnikal na ŽL (Reklamní činnost a marketing) a současně jsem jednorázově v lednu publikoval článek za, který jsem obdržel nezdaněný autorský honorář (cca 500,-kč). Kam v daňovém přiznání uvedu tuto částku? Děkuji za odpověď.
Prosím o zodpovězení dotazu: Na jaké dávky od státu má nárok nezaměstnaná osoba, resp. její rodina, pokud je evidována na Úřadě práce a nepobírá již podporu?Je-li manžel/ka nezaměstnané osoby OSVČ, jak se propočtě pro tyto účely její příjem? Lze zpětně uplatnit přídavky na děti? Děkuji.
Vážení, můj dotaz se týká následků zrušení konkurzu. Jsem společníkem s.r.o., na kterou byl v roce 1996 prohlášen konkurz. Konkurz byl v roce 2001 zrušen pro nedostatek majetku. Od té doby se nic nedělo, až nyní, téměř 2 roky od zrušení konkurzu se ozval finanční úřad, který chce projednávat nedoplatek na DPH, který vznikl před vyhlášením konkurzu a byl do konkurzu zahrnut. Domníval jsem se, že po zrušení konkurzu pro nedostatek majetku je možné s.r.o. zrušit a proto mě počínání fin. úřadu překvapuje. Je takovýto postup FÚ správný ?
Dobrý den!Podnikatel-fyzická osoba (živnostenský list na velkoobchod a specializovaný maloobchod)-plátce DPH, zavírá provozovnu - obchod s dřevěnými podlahami.V pronajaté hale je položena jedna z podlah jako plovoucí, tedy rozebíratelná. FO se dohodl s pronajímatelem haly, že mu tuto svépomocí položenou podlahu prodá. Je možné fakturovat s 5% DPH? Děkuji
Dobrý den, Jsem fyzická osoba účtující v soustavě JÚ. V r.1998 mi jedna firma za mé služby z důvodů platební neschopnosti vystavila směnku na částku 60.000,-Kč s datem splatnosti do konce roku 1998. Po mnoha urgencích proběhl postupně soud, směnečný platební rozkaz, exekuce a nakonec dražba movitých věcí (r.2000). Krajský soud mi nakonec napsal, že věřitelů bylo více a při dražbě na mě již nezbylo ničeho. Měl bych následující dotazy: Mohu nějakým způsobem tuto pohledávku započíst do nákladů? Jakým způsobem ji vyřadit z účetnictví abych ji při případném ukončení (přerušení) činnosti ještě nemusel nakonec dodanit? Existuje nějaká firma, která by případně chtěla koupit tuto pohledávku, i když dlužník již nemá žádný majetek? Předem Vám dekuji za vaši odpověď, s pozdravem PM
Jsem majitelem bytu a člen společenství vlastníků nemovitosti, v níž se byt nachází. Společenství vlastníků uzavřelo smouvu na pronájem střechy domu a jedné místnosti, kde je umístěno telekomunikační zařízení. Na účet společenství vlastníků byla zaplacena v roce 2002 sjednaná částka Kč 120,000,-. Tato částka byla ponechána na účtu společenství, v budoucnu bude využita na opravy. Rozpočítáním částky připadá na každého vlastníka částka odpovídající jeho podílu. V mém případě to činí 4.190,- Kč. Musím z tohoto důvodu podávat daňové přiznání, jestliže jinak mám pouze příjmy ze závislé činnosti? Jaké bych měl v tomto případě uplatnit výdaje, když výdaje na opravy domu hradilo ze společných prostředků společenství. Děkuji za odpověď.
Dobry den, Som Slovenka, od unora 2002 pracujem v Ceskej republike (pracovny pomer na dobu neurcitu). Od zac.ledna do unora som bola evidovana na Urade prace na Slovensku. Som povinna podavat Danove priznanie v Ceskej republike alebo je povinny ho za mna podat zamestnavtel?Kto vypocitava vyrovnanie dane (kedze mesacne sa plati len preddavok na dan?)Dakujem za brzku odpoved.
Potvrďte, prosím, nebo vyvraťte informaci, kterou jste poskytli tazateli 22.2.2003 ohledně uvádění povinného údaje o registraci na fakturách ... Domnívám se , že tazatel měl na mysli § 13a Obchodního zákoníku. Z tohoto § jednoznačně vyplývá, že tato povinnost existuje. Pokud mi mou "skoro jistotu" potvrdíte, informujte, prosím Vašeh tazatele ze dne 22.2.2003. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Jsem důchodce a mám jen příjem z pronájmu nemovitosti umístěné na Slovensku nad 10.000kč ročně. Daňové přiznání podávám na Slovensku. Jsem povinen podat daňové i v Čechách? Pokud ano mám vyplnit v daňovém přiznání FO-B příjmy ze zdrojů v zahraničí- metoda vynětí s výhradou progrese nebo příjmy ze zahraničí- metoda zápočtu daně zaplacené v zahraničí, nebo oboje, podle čeho se to určuje.
Prosím co se rozumí "nulovým daňovým přiznáním"? Má se vyplnit pouze hlavní formulář (nulami) nebo je potřeba vyplnit i přílohu 1. a 2. (rovněž nulami)? Nemám na ŽL v roce 2002 žádný příjem a zúčtování daně mi provedl zaměstnavatel. Na FÚ mi telefonicky poradili, že mám na daňovém přiznání zaškrtnou, že zúčtování daně provádí zaměstnavatel, ale žádná taková rubrika tam není.