FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem OSVČ a koupil jsem od soukromé osoby počítač…

Jsem OSVČ a koupil jsem od soukromé osoby počítač, který používám pro podnikání (jako DKP, za 35 tisíc Kč, cena stanovena podle bazaru a snížena o provizi bazaru). Stačí do účetnictví zahrnout smlouvu o koupi s formulací, že se jedná o cenu obvyklou v místě a čase? Četl jsem u vás zmínku o odhadu ceny. Má smysl u takové položky shánět oficiálního odhadce?

Dobry den, som obcan SR s prechodnym pobytom v…

Dobry den, som obcan SR s prechodnym pobytom v CR a som tu zamestnany na plny uvazok. Mam pravo na uplatnovanie odpocitatelnych poloziek, alebo sa za danovy zaklad povazuje suma HRUBA_MZDA - ZAPLATENE_POISTNE (socialne a zdravotne)? Za Vasu odpoved Vam vopred dakujem. Stano Hadac

Chci moji vložit nemovitost jako vklad do budoucí…

Chci moji vložit nemovitost jako vklad do budoucí s.r.o. - budu muset tuto nemovitost převést na katastru nemovitostí a platit daň z převodu, nebo může zůstat na moje jméno ? děkuji.

K 31.02.2003 jsem odevzdala daňové přiznání. Jsem…

K 31.02.2003 jsem odevzdala daňové přiznání. Jsem zaměstnanec. V mínulém roce jsem měla dva zaměstnavatele a rozhodla jsem se podat daňové přiznání sama. Vypočítala jsem přeplatek na dani ve výši 23.040,- Kč (přeplatek je poměrně vysoký, vzhledem k tomu, že jsem od jednoho ze zaměstnavatelů dostala odstupné, které bylo vysoce zdaněno). Ke kterému dni musím mít na svém bankovním účtě, které jsem uvedla na DP tuto částku. Je to, jak si myslím, nejpozději ke dni 31.04.2003? Děkuji velmi za odpověď.

Moje manželka se chystá podnikat v oblasti…

Moje manželka se chystá podnikat v oblasti prodeje.Za tímto účelem budeme kolaudovat polovinu dvojgaráže na prodejnu.Zavedli jsme sem plyn na vytápění a provedli další úpravy.Je možné odečíst z daní náklady na topení a elektriku,aniž by se vložila část budovy do obchodního majetku?Pokud ne,je možné vložit do obchodního majetku jen tuto část,je třeba odhad na celou budovu,nebo jen na využívanou část.

Dobrý den, mám dvě nejasnosti, které se týkají…

Dobrý den, mám dvě nejasnosti, které se týkají smluv: 1. v případě poskytování služeb účetnictví na živ. list sepisuje firma jaký typ smlouvy? (Setkala jsem se s několika různými - hospodářská, mandátní, žádná...) Co se může stát, když je sepsán špatný typ smlouvy? 2. Stačí smlouva jako účetní doklad k zaplacení zálohy, nebo je třeba vystavit zálohovou fakturu? děkuji předem za odpovědˇ.

Dobry den, cht?l bych v?d?t zda je možné nebýt ú…

Dobry den, cht?l bych v?d?t zda je možné nebýt ú?etní jednotkou (FO, neplátce DPH) a vykazovat výdaje 25 %, pokud vystavím fakturu na služby pokytnuté do zahrani?í v Euru (platba p?jde na korunový ú?et). Lze vlastn? v tomto p?ípad? vykazovat výdaje procentem a co je pak p?íjmem z této faktury pro vypo?tení da?ového základu? Skute?n? uhrazená ?ástka v CZK p?ipsaná na CZK ú?et dle devizového kurzu banky nebo jiná ?ástka? P?edem d?kuji

Pronajimam byt. V cene najemneho nejsou obsazeny…

Pronajimam byt. V cene najemneho nejsou obsazeny platby inkasa. Mohu tyto platby (voda, energie, platby do fondu oprav...) uvest do danoveho priznani jako naklady? Dekuji.

Přeji hezký den a prosím o radu, kde seženu kody…

Přeji hezký den a prosím o radu, kde seženu kody sazebníku DPH, abych věděla jestli se jedná o DPH sníženou nebo základní.V příloze u zákona o DPH se mě zdají ty kody nedostatečné, nebo se v nich nedokáži orientovat. Jedná se mě s jakou sazbou DPH účtovat služby-práce v oblasti energetiky : revizní zprávy, projektová dokumentace nebo konzultační případně technické práce v energetice . Moc děkuji

Dobrý den, mám firemní účet u Union banky a chtěl…

Dobrý den, mám firemní účet u Union banky a chtěl bych se zeptat jestli je 10% vkladu o které přijdu daňově uznatelná ztráta a jak se provede její zaúčtování v jednoduchém účetnictví. Děkuji.

Jsem spoluvlastníkem nemovitosti - bytového domu…

Jsem spoluvlastníkem nemovitosti - bytového domu ve výši 22,6% (poslední zápis v katastru nemovitostí - změna podílu - je z ledna 2001). V bytě mám trvalé bydliště po dobu 12 let. Na základě stavebního povolení jsem zahájil rekonstrukci bytu, jehož výsledkem je rozdělení jednoho bytu do dvou bytů. Kolaudace proběhne v nejbližších dnech, zápis do katastru nemovitostí na základě Smlouvy o výstavbě a kolaudačního rozhodnutí následně. Podíl na domu se rekonstrukcí nezměnil. Jeden z těchto bytů hodlám po rozdělení a zápisu do katastru nemovitostí prodat. Podléhá tento prodej dani z příjmu FO (bude proveden v zápětí po zápisu změny do katastru), i když k nabytí nemovitosti došlo před více než dvěma lety? Děkuji za odpověď.

Dobry den, Pracuji ve Svycarsku (kanton Zeneva)…

Dobry den, Pracuji ve Svycarsku (kanton Zeneva) a mam povoleni typu B. Doposud jsem platil dan z prijmu jak v CR tak i ve Svycarsku. (Formalne jsem zamestnan v CR, jsem vsak veden na "neplacenem volnu"-platim minimalni pojisteni a tento zamestnavatel me vyslal do Svycarske pobocky). Vzhledem v velkemu rozdilu ve zdaneni me zajima, jak se vyhnout placeni dane v CR (nebyt danovym rezidentem). V CR pobyvam mene nez 10 dni v roce, mam vsak hypoteku, SS a penzijni pripojisteni. Nemam zadne jine prijmy v CR. Musim rozvazat pracovni pomer s ceskym zamestnavtelem? Ma danove nerezidenstvi dopad na socialni zabezpeceni (invalidni duchod, penzi...)po pripadnem navratu/ znovunabyti rezidence a na stav. sporeni, penz. prip? Dekuji

Dobry den, mam v CR firmu (ZL) a nemam problem…

Dobry den, mam v CR firmu (ZL) a nemam problem ziskat zakazky v zahranici (EU, Evropa mimo EU, USA). Konkretne se jedna o zpracovani dat na pocitaci. Zakazka probiha takto: 1. od zahranicni firmy dostanu data, ktera mam zpracovat 2. odeslu zpracovana data do zahranici 3. zakazku vyfakturuji Potrebuji na tuto praci pracovni povoleni v zahranicni zemi ? Jak je to v pripade, kdyz je nutna konzultace, predani dat nebo doladeni zakazky u zahranicniho zakaznika. Tedy prace na zakazce na uzemi jineho statu ? Uvitam jakykoliv kontakt na nekoho, kdo by mi s danou problematikou poradil. Dekuji.

Prosím o zodpovězení dotazu : V březnu 1999 byl…

Prosím o zodpovězení dotazu : V březnu 1999 byl po převodu do osobního vlastnictví zapsán v katastru nemovitostí byt, který pronajímám. Mohu tento byt letos nechat ocenit znaleckým posudkem a začít odepisovat ? Existuje omezení, že odepisování nabyté nemovitosti může začít až po 5 letech od nabytí (v tomto případě převod družstevního bytu do osobního vlastnictví) ?

Dobry den, zadam Vas o odpoved na muj dotaz. Jiz…

Dobry den, zadam Vas o odpoved na muj dotaz. Jiz tretim rokem ziji v byte, ktery byl puvodne statni a v prosinci 2002 byl preveden do osobniho vlastnictvi. V soucasne dobe bych chtela tento byt prodat a ziskane penize pouzit na koupi vetsiho bytu. Jake dane a v jake vysi bych musela zaplatit v pripade, ze bych byt prodala za 260.000,-Kc? Dekuji za Vasi odpoved.

Mám založený běžný podnikatelský účet. Je možno z…

Mám založený běžný podnikatelský účet. Je možno z tohoto účtu vybírat i peníze na soukromé účely (pro vlastní potřebu)?

Dobrý den.Jsem student, mám příjmy z pronájmu…

Dobrý den.Jsem student, mám příjmy z pronájmu bytu a byl jsem v minulém roce dva měsíce na brigádě. Chtěl bych se zeptat do kterého řádku vypisuji příjem z brigády. Předem děkuji

Dobry den, potreboval bych vedet, jestli…

Dobry den, potreboval bych vedet, jestli musim odevzdat priznani, pokud jsem prerusil zivnostensky list v unoru 2002 a prijmy za rok 2002 jsou nulove. Diky za odpoved, s pozdravem

Dobrý den, jsem zaměstnaná jako finanční…

Dobrý den, jsem zaměstnaná jako finanční asistent u firmy, která mi provádí roční zůčtování daně, a já ačkoli mám ŽL na nákup a prodej, tak jsem loni nepodnikala, ani neměla žádný jiný příjem. Musím také podat daňové přiznání, nebo stačí čestné prohlášení o nepodnikání?? Děkuji za odpověď E.

V dědickém řízení jsme s bratrem dědili pozemek,…

V dědickém řízení jsme s bratrem dědili pozemek, který slouží jako zemědělská půda. Otec zemřel v r. 2001, ale teprve nyní se provedlo dodatečné dědické řízení . Dotazem na družstvu, které ho používalo jsme zjistili, že ho využívá > obdělává soukromá osoba. Zatím jsme s ní nejednali. Jak postupovat dál: 1) budeme muset platit nějakou dan z pozemku ? A od kdy ? i zpětně ? 2)Můžeme pozemek pronajmout k užívání další osobě a za jakých podmínek ? 3) příjem z pronájmu bude daněn jako daň z příjmu ? 4) Mame pocit , zě v poslední době nikdo neplatil dan z pozemku (v otcove pozustalosti se nic takoveho nenaslo) Dekuju předem za poradu.