FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Otázka k daním z příjmu FO: Jsem zaměstnán a k tomu mám příjem z živnosti. Část práce bych mohl zřejmě uvádět jako autorský honorář. Můžete mi poradit jak na to prakticky? Příjmy z autorské činnosti bych evidoval na "papíře" nebo v samostatném účetním deníku? Vystavoval bych za tuto činnost faktury, které by nebyly na dosavadní IČO nebo by bylo nutné uzavřít vždy smlouvu? Děkuji za odpověď. P.S. na webu udělejte prohledávání otázek a odpovědí, nedá se v tom množství dohleat, zda již na podobný dotaz nebylo odpovídáno.
Kdo podává daňové přiznání typu C? Děkuji!
Prosím o informaci, zda může zaměstnanec poskytnout svému zaměstnavateli (fyz. osobě) půjčku - úvěr a za jakých podmínek, aby vzniklý vztah (věřitel - dlužník) nebyl nijak napadnutelný. Děkuji za odpověď . Jsem ráda, že mohu využívat toto poradenství, přeji Vám hodně úspěchu!
Vážení poradci, před několika lety jsem jako fyzická osoba zapůjčila určitou částku firmě - SRO. Tato mi peníze vrátila a loni vyplatila i sjednané úroky. Jak tento příjem zdanit? Ve svém vlastním podnikání jako FO jsem za loňský rok ve ztrátě, mohu tento příjem kompenzovat oproti ztrátě z podnikání? Děkuji
Mam Zivnostensky list s datem vzniku zivnost. opravneni od 1.4.2003 na zprostredkovani sluzeb. Doslo vsak u me ke zmene skutecnosti, tudiz je mozne,ze tento ZL nebudu potrebovat a samostatne podnikat nezacnu (jina forma proplaceni sluzeb od zadavatele - dohoda). Jsem povinna registrovat se na FU, OSSZ a VZP? Nebo tato povinnost vznika az prip. zahajenim cinnosti? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, jsem SVOČ, plátce DPH, z otázek a odpovědí jsem se dozvěděla, že svůj soukromý osobní automobil mohu vložit do obchodního majetku firmy tím, že o něm začnu účtovat. Prosím o podrobnější vysvětlení pojmu "vložení osobního automobilu do obchodního majetku firmy tím, že o něm začnu účtovat". Stačí zaplatit silniční daň, a do nákladů firmy začít účtovat náklady za benzín, náklady na údržbu automobilu, atd. nebo musím provést změnu na dopravním inspektorátu? Ptám se z důvodu , že nechci si účtovat náhrady a nechci automobil do firmy prodat. Děkuji
Vážení, dovoluji si Vás požádat o radu v následujících otázkách. FÚ nám telefonicky sdělil, že bude provádět místní šetření a to i přestože poslední daňová kontrola skončila v srpnu loňského roku a to bez doměření daně. 1. Může FÚ jen na základě místního šetření doměřit daň nebo pouze pokud zjistí nesrovnalosti vyvodí daňovou kontrolu? 2. Na co si mám dát pozor? Co většinou správce daně zajímá? 3. Prý mě položí asi 20 otázek čeho se tyto otázky týkají? 4. Jak se většinou správce staví k vkladům podnikatele? Může na základě častých vkladů doměřit daň nebo zahájit kontrolu? Existuje obecně ideální odpověď kde jsem vklad podnikatele vzal, když neplatím daň? Děkuji Vám a přeji krásný den Michaela
Dobrý den, prosím o informaci, kde bych se mohla dočíst co vše lze odepsat z daní - fyzické osoby. Děkuji
Jsem fyzická osoba - podnikatel a podnikám v oboru celní deklarace. Moje příjmy jsou cca 2 mil za rok, výdaje cca 1,2 mil. Chci se v této souvislosti zeptat, zda je pro mne výhodné stát se plátcem DPH. 99% mých příjmů tvoří "prodej celních služeb", přičemž většina mých odběratelů jsou plátci DPH. Mé výdaje tvoří především nákup kancelářského materiálu, nákup reklamy a auto na leasing. Zaměstnance nemám. Předem děkuji a jsem s pozdravem.
Pěkný den, pracuji u firmy jako zaměstnanec a uvažuji o přechodu na ŽL. Od firmy mám k dispozici služební auto. Je možné po přechodu na ŽL dohodnout ve smlouvě mezi mnou a firmou využívání auta od firmy??? Dále by mě zajímalo, zda když si zakoupím na leasing auto jako soukromá osoba a pak se stanu podnikatelem na ŽL, bude možné uplatňovat do nákladů tzv. základní náhradu (3,40 Kč/km) a náklady na benzin???
Co je to darovaci daň, podminky při placeni této daňe...Děkuji.
Účtuji v JU, v roce 2002 jsem měla příjmy ze zaměstnání i z podnikatelské činnosti. Dále jsem se si odečetla za darování krve celkem 6.000,-Kč ( darovala jsem krev 3 x v roce 2002). Je tato odečitatelná částka závislá na základu daně nebo si ji mohu odečíst vždy bez jakýchkoliv zábran. Ptám se proto, že nám z FÚ sdělili, že si nelze tuto částku odečíst. Děkuji
slyšel jsem že jako student mám možnost podnikat i bez živnostenského listu je to pravda?
Dobrý deň som zo slovenska potreboval by som info o nákupe v CZ a odpočtu (vrátení) DPH 1. chcem kúpit notebook v hodnote cca 55000,- Kč s DPH a potom by som chcel si nárokovať na DPH aké mám možosti... 2. a do akej hodnoty si memusím platiť clo? 3. ako to je s autami keď by som si kúpil auto v cz a chcel by som ho zaregistrovat na slovensku? Ďakujem za odpoveď
V restauraci prodávají jednotlivě balené doutníky. Kolkovaná je ale celá krabice. Můžou prodat jeden kus doutníku za x-násobně vyšší cenu než je stanovena dodavatelem, nebo se musí řídit cenou, která vyjde vydělením ceny za krabici počtem kusů v ní? Prosím o odpověd v co nejkratším možném intervalu. Děkuji
Dobrý den, jsem majitelkou nájemního domu. Mohu dát do výdajů náklady na soudní řízení o přivolení k výpovědi a následné vyklizení bytu. Jedná se o neplatiče a není reálné, že přiznané náklady soudního řízení dobrovolně uhradí. Děkuji
Rada bych se dotazala, jakou castku mohu maximalne poskytnout pracovnikovi na dohodu o provedeni prace, aby mu byl prijem danen 15%. Zakon hovori o tom, ze prijem nesmi presahnout 3000 Kc. Mam tomu rozumet tak, ze maximalni vyse spadajici pod 15% je 2999 Kc ci snad jeste i 3000 Kc? Nebo 3000 vcetne a vyse jiz podlehaji zaloham min 20%? Dekuji.
Jsem OSVČ-FO. Platím minim. zdrav. pojištění a minim. soc. pojištění.Toto minim. soc. pojištění dle rozdílů mezi příjmy a výdaji hradit nemusím. Je úhrada tohoto minim. soc. zdrav. pojištění daň. uzn. výdajem. Děkuji.
Zabývám se zprostředkováním v oblasti mezinárodního obchodu zboží a služeb. Vyhledávám partnery na území ČR nebo Slovenska pro zahraniční partnery a vyjednávám podmínky vzájemných kontraktů. Své služby účtuji zahraničním partnerům a nejsem přímo dovozcem ? zboží tedy přímo nenakupuji ani neprodávám. Musím zhodnotit, zda se přihlásit k placení DPH. - jaký to má to význam pro mé zahraniční partnery ? plátce DPH? - Jaký to má význam pro mne? Je např. šance, že by mi stát vracel DPH, které jsem zaplatil ve spojitosti se svými náklady v ČR?
Vzal jsem si neucelovou pujcku v bance. Pouzil jsem ji na nakup vypocetni techniky pro svou firmu. Je mozne postupne odepisovat naklady, ktere splacim bance (vcetne navyseni) nebo je nutne odepsat pouze procentualne cast porizovaci hodnoty uvedene na fakture? Dekuji za odpoved