FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

jak postupovat, jestlize jsem zapomněla odevzdat…

jak postupovat, jestlize jsem zapomněla odevzdat priznani k dani z nemovitosti

Jaká je silniční daň pro kjednotlivé kubatury…

Jaká je silniční daň pro kjednotlivé kubatury automobilů

Dobrý den. Podnikám jako fyzická osoba,…

Dobrý den. Podnikám jako fyzická osoba, neplátce DPH. Kromě toho mám příjmy z obchodů s akciemi (prodáno dříve než 6 měsíců od nákupu). Akcie nezahrnuji do obchodního jmění, takže tyto příjmy uvedu jako ostatní příjmy podle §10. Předpokládán že je to takto možné. Moje dotazy: Je nutné z těchto příjmů platit zdravotní a sociální pojištění? Počítá se obrat v těchto obchodech do obratu z podnikání pro určení, jestli můj obrat přesahuje hranici pro povinnost přihlásit se jako plátce DPH?

Jsem členem sdružení podnikatelů - fyzických osob…

Jsem členem sdružení podnikatelů - fyzických osob dle § 829 Občanského zákoníku. Účetnictví sdružení vede pověřená osoba, která po skončení roku rozdělí podíl na nákladech a výdajích jednotlivým účastníkům dle klíče uvedeného ve smlouvě. Žádný z účastníků sdružení si však neuplatňuje náhrady za používání soukromých vozidel v rámci sdružení, ale ve svém vlastním daňovém přiznání. Je to možné? Například na základě dodatku smlouvy o sdružení, případně článkem smlouvy, které by určil že náhrady za cesty automobilem si uplatňuje každý účastník sám. Mimo příjmů ze sdružení nemám žádné jiné příjmy, v mém účetnictví tak stojí samotné náhrady za auto a nejsou proti tomu tržby. Děkuji. Radek Funda

Dobrý den, jsem podnikatel fyzická osoba, který…

Dobrý den, jsem podnikatel fyzická osoba, který za loňský rok platil státu přes 500 000Kč daň z příjmu. Zajímalo by mě, zda by pro mě nebylo výhodnější změnit formu podnikaní. Pokud ano tak jaká forma s ohledem na daně je nejvýhodnější?

Je mozno pouzivat pri fakturaci zprostredkovani…

Je mozno pouzivat pri fakturaci zprostredkovani sluzeb sazbu DPH 5%?

Velice by mne zajímalo, u koho si mohu zažádat o…

Velice by mne zajímalo, u koho si mohu zažádat o vrácení zálohy na daň z příjmu. Jsem student a pracoval jsem u tří zaměstnavatelů v roce.

Dobrý den nevíme si rady: -jak odpisovat…

Dobrý den nevíme si rady: -jak odpisovat plynový kotel sloužící k vytápění bytu a ohřevu vody(průtokový ohřívač je součástí). 20 let o.sazbou 5 či 10 let o.sazbou 10, -lze způsob odpisů v tomto případě změnit po určité době odpisování jedním způsobem? Děkuji za radu.

Dobry den, chtela jsem se zeptat na subleasing…

Dobry den, chtela jsem se zeptat na subleasing osobniho auta. Nase firma ma naleasovane 2 osobni automobily, ktere ale v soucasne dobe nemuze efektivne vyuzit. Proto jsme se rozhodli se souhlasem leasing.spol. pro subleasing. Doted jsme si uplatnovali DPH dle splatkoveho kalendare. Jak mame postupovat nyni? Diky za odpoved, S.

V soucasne dobe mam pouze prijmy ze…

V soucasne dobe mam pouze prijmy ze zamestnaneckeho trvaleho pracovniho pomeru. V prubehu roku bych vsak rada zacala se souhlasem druzstva pronajimat druzstevni byt. Zajimalo by me jakym zpusobem jsou tyto prijmy daneny. Mam secist sve rocni prijmy ze zamestnani a rocni prijmy z najemneho a danit je podle par.16? Pokud bych chtela pred zacatkem pronajmu byt zrekonstruovat (a tim i uplatnit vydaje vyssi nez 20% podle par9odst.4),co musim udelat? Budu se muset registrovat na FU ,oficialne vest ucetnictvi atd? Predem dekuji za vasi odpoved Jana

Budu platit daň /a jak vysokou/ z prodeje pozemků…

Budu platit daň /a jak vysokou/ z prodeje pozemků majitelům chat na nich stojících? Výnos použiji k částečnému krytí nákladů při koupi pozemku či na stavbu rodinného domu. Děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, kolik dělá…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, kolik dělá daň z příjmů fyzických osob? Kde bych se to případně mohla dovědět- jestli máte typ na nějakou publikaci. Děkuji za odpověď. S pozdravem, Jana Vysloužilová

Mam dotaz ohledne placeni zdravotniho pojisteni …

Mam dotaz ohledne placeni zdravotniho pojisteni (jsem u Zdravotni pojistovny Ministerstva vnitra). V lonskem roce jsem byl do 27.3. zamestnan u jedne firmy a od 1.4. u jine. Behem celeho roku jsem byl zaroven OSVC, avsak mel jsem ztratu. Po odevzdani prehledu za lonsky rok zdravotni pojistovne, po me pojistovna pozaduje zaplatit pojistne za cely mesic brezen, prestoze za me 27 dni zaplatil zamestnavatel, a ja bych tedy spravne mel doplatit pouze 4 dny. Vim, ze ze zakona ma pojistovna pravo to takto pozadovat. Otazka je, zda je povinna danou castku vybrat anebo mi tech 27 dni muze prominout, pokud o to pozadam. Dekuji za radu.

Dobry den. Muj manzel je nemecky obcan. Pred 4 …

Dobry den. Muj manzel je nemecky obcan. Pred 4 roky koupil pro nas dum v CR (na svoji s.r.o.) V dome mam ja nahlasen trvaly pobyt, manzel se zde take prihlasil - prechodne (trvaly ma v Nemecku). Prechodne pobyty byly ale myslim zruseny. Nyni chceme dum prodat. Budeme platit tedy dan z prevodu nemovitosti 5 % (?). A jak je to s dani z prijmu? Budeme od ni osvobozeni? Dum nebyl pronajimam jine osobe.

Dobrý den, prosím o info, zda budu platit dan z…

Dobrý den, prosím o info, zda budu platit dan z prodeje nemovitosti v tomto případě. Před 1.5 rokem jsem koupila byt v OV (mám hypotéku)-původně pro dceru, nebydlím tam, zatím nikdo není hlášen. Před rokem v rámci dědictví jsem zdědila 1/4 domu (kde bydlím), sestra také, nechtěla se nechat v rámci dědictví vyplatit, až nyní chce 1/4 domu prodat, tedy musí mně nabídnout jako první. Mohu byt prodat a všechny peníze použít na koupi 1/4 domu, kde bydlím s tím, že nebudu platit dan z prodeje nemovitosti? viz §4, odst. 1u). Jak prakticky udělám? Moc děkuji za pomoc, věc dost spěchá. S pozdravem

Dobrý den. Chtěla bych Vás požádat o radu,…

Dobrý den. Chtěla bych Vás požádat o radu, jak postupovat v případě, že jsme vystavili fakturu na opravené auto, kterou měla hradit pojišťovna. Ta zaplatila jen část faktury a já bych ráda věděla, jestli si mohu neproplacenou částku zaúčtovat jako výdej z pokladny a náklad příslušného období a DPH uplatnit jako daň na vstupu. Jedná se o nevymahatelnou částku. Účtuji v soustavě JÚ. Děkuji za odpověď S.H.

Prosím o radu. Jak je to s placením daně z…

Prosím o radu. Jak je to s placením daně z nemovitosti u bytu v OV. Byt byl koupen v roce 1999. Podává se přiznání majitelem bytu nebo družstvem vlastníků (kondominiem), jak je to se společnými prostorami? Je elektronický formulář na Vašem serveru, omlouvám se, ale nemohu jej objevit. Děkuji za radu a s pozdravem Ing. R. Hanuška

dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli když se…

dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli když se platí daň dědická k nemovitosti jestli se platí i daň z převodu nemovitostí děkuji

Dobry den, mam prijmy ze zavisle cinnosti a…

Dobry den, mam prijmy ze zavisle cinnosti a prijmy z podnikani. Zalohy na zdravotni pojisteni neplatim, nedoplatky nemam. Pokud vyjde doplatek na zdravotni pojisteni 46 Kc, neuhrazuje se (§ 15 592/1992 Sb.)? Dekuji

Finanční ředitelství rozhodlo v můj prospěch o…

Finanční ředitelství rozhodlo v můj prospěch o vrácení přeplatku na DPH. Finanční úřad mi částku vrátil až na základě osobní urgence po 5 měsících od nabytí právní moci rozhodnutí. Mám ještě nárok na úroky z prodlení? Děkuji.