FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
V roce 2009 jsme přijali zálohu na pozdější odkup DHM. (příklad -cena DHM= ZD byla 300 000,- + DPH 19 % =57 000,-. Obdrželi jsme celých 357 000,- Kč). Částka 57 000,- byla odvedena F.Ú. V letošním roce dojde ke zdanitelnému plnění. Dotaz zní : když je letos sazba DPH 20% a já budu vystavovat fakturu na prodej, zůstane na faktuře nadále výše DPH 57 000,- nebo se bude DPH počítat s novou sazbou 20%, t.j. 60 000 a rozdíl 3000,- vyčíslit na faktuře a odvést (a kupující si uplatnit). Prosím o srozumitelnou odpověď pro průměrně inteligentní účetní. Již jsem pročetla znění přechodného ustanovení ZDPH § 111 i další citace zákona, ale stejně mi to to z toho nění jasné. Děkuji.
Dobry den vedeme danovou evidenci.Jsme mala neziskova organizace nemame ani program na ucetnictvi vse delame rucne.Chtela jsem se zeptat na beznem uctu nam byl pripsan urok 0,74Kc mame do penezniho deniku zaokrouhlit tuto castku na 1 Kc nebo se vzdy zaokrouhluje cely zustatek na koci roku pri uzavirani uctu.dekuji za odpoved
Dobrý den, pracuji jako FO zprostředkovatel finančních produktů. Pečuji o maminku a chtěla bych přerušit živnost. jenže mám ještě rozběhlé obchody a čekám provizi. Chtěla bych vědět, kdy mohu živnost zastavit?Jedná se o to, abych neměla problém s daněmi. Mohu živnost zastavit dnem podpisu žádosti klienta o úvěr do banky, nebo když klient podepíše úvěrovou smlouvu v bance anebo vyplacením provize na můj účet. Děkuji za odpověĎ Nauwelaertsová
Dobrý den, prosím, jedná se o přenesení daňové povinnosti instalace projekční techniky (projektor, tabule, plátno) včetně kabeláže? Je nějaký rozdíl pokud se instaluje pouze projektor např. přichycením držáku a zavěšením , nebo např. instalace s nutností vrtání do zdi kvůli instalaci kabelů? Je nějaký rozdíl, pokud se dodává AV technika do vznikající stavby či do hotové učebny?
Dobrý den, příští měsíc pojedu na pracovní stáž (placenou) do Rakouska (plný úvazek na půl roku). Jsem studentem magisterského stupně vysoké školy a budu muset studium přerušit. Jak je to prosím s pojištěním apod. v ČR. Musím něco platit (zajišťovat), když budu zaměstnán v Rakousku? Děkuji moc Petr
Dobrý den, ráda bych se zeptala na daň z převodu nemovitosti a daň z nemovitosti. Na základě smlouvy o převodu vlastnictví jednotky v souladu se zněním zákona č.72/1994 Sb. v platném znění nám bylo převedeno vlastnictví k bytové jednotce a příslušného spoluvalstnického podílu na společ. částech domu.( Pozn. vlastníkem pozemků je hl. město Praha - městská část Praha 10.) Vklad práva již povolen, zapsán v katastru nemovitosti.Zajímá mě, jak je to s daň. povinnostmi, co se týče bezúplatného převodu z družstva na členy, jimiž jsme s manželem. A kdy se musí podat daň z nemovitosti ? Mockrát děkuji. Gruberová
Dobrý den, hodnota příspěvku na stravné ve výši 55% hodnoty stravenky u podnikatele pro maximální uplatnění do daňových výdajů se počítá: 70% z výše stravného 64 Kč nebo 76 Kč? Musí se pro výpočet rozlišit podnikatelská sféra a státní a příspěvková sféra? Stravné 5 - 12hod podnikatelé 64Kč, 5 - 12hod státní správa 64 - 76 Kč. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat se na dvě otázky: 1. jakou výši nákladů a v jakém roce si mohu uplatnit v daňovém tvrzení k dani z příjmu při prodeji pozemku, který jsem v roce 2011 koupila za 1000 Kč a v roce 2012 pozemek prodám za 800 Kč. 2. jak se změnilo DPH u stavebních prací od 1.1.2012 a nakolik se tyto změny dotýkají developerů. Děkuji za odpověď.
Prosím o radu: dcera pobývá v cizině, zatím v cizině nepracuje. Platí v ČR zdravotní pojištění jako OBZP. Bude pronajímat svůj byt za 7000,- Kč měsíčně nejspíše od července t.r. Z této částky za pronájem bude platit daň z příjmu, uvede tento příjem v daňovém prohlášení za rok 2012. Uplatní paušální odpočet (30 %). Bude z pohledu zdravotního pojištění nadále OBZP ? Údajně se z pronájmu zdravotní pojištění neodvádí. Ale nebude bez zdanitelných příjmů, neměla by tedy platit zdravotní pojištění jako OSVČ? V tom případě by se ale musela registrovat. Prosím o radu v této situaci. Děkuji. Jůzová
Dobrý den, chtěl bych vás moc poprosit o radu. Ve firmě vyřizujeme životní pojištění pro zaměstnance. Za každého zaměstnance, který přistoupí na životní pojištění, dostane firma odměnu/bonus od pojišťovny. Na jaký účet tuto odměnu máme zaúčtovat? Nikde jsem tuto informaci nenašel... Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den. Jak se prosím stanoví daňová povinnost při prodeji nemovitosti, která byla nabyta títmo způsobem: ideální polovina nemovitosti dědictvím (2009), následné bezúplatné vypořádání podílového vlastnictví (druhé poloviny druhého dědice) darem (2012) a následného prodeje celé nemovitosti již výhradním vlastníkem(zřejmě 2012). Bude zde nutné platit daň z příjmu? V případě, že ano, tak z čeho bude vypočítána?
Dobrý den. Prosím o radu ve věci přenesení daňové povinnosti. Firma A vystavila fakturu s přenesenou daňovou povinností Firmě B, v textu je uvedeno údržba a seřízení výtahu, CZ-CPA 43.29.19, Firma B přefakturovala fakturu se stejným zněním Firmě C (tedy s 0% DPH a znění, že povinnost doplnit a přiznat daň má plátce), je toto správně? Neměla firma B vyměřit a uplatnit odpočet DPH a pak přefakturovat Firmě C s DPH? Všichni jsou plátci DPH. Děkuji moc za radu. Přeji hezký večer.
Dobrý den, potřeboval bych radu. Já, jakožto fyzická osoba(sice jsem zaměstanenec a mám i funkční IČ), jsem prodal svůj vlastní soukromý nábytek jedné firmě. Je to cca 6 stolů a několik skříní, v hodnotě cca 60tis.Kč. Neprodával jsem to za žádnou firmu, ani svůj živnostňák. Neprodával jsem to ani za nějakým účelem zisku atd. - zkrátka se mi to válelo doma, tak jsem to prodal. A teď dotaz - mám povinnost tyto peníze nějak danit? Jsem vděčný za odpověď, děkuji. TS
Dobrý den, chci se zepatat ohledně silniční daně. Mám živnostenský list ale auto nemám v obchodním majetku. Musím platit silniční dan? Auto používám k podnikání. Děkuji Mucinová
Dobrý den, manželovi neprovedla firma, kde je zaměstnán, roční zúčtování záloh, i když tam podepsal prohlášení a přinesl všechny potřebné doklady. Chtěla bych se zeptat, jestli to lze dodatečně nějak vyřešit, protože má na sebe napsané 2 děti a jistě tak přišel o nemalé peníze. Děkuji za odpověď! J.Vítová
Jsem blogger. Můj blog má docela slušnou návštěvnost. Chci zveřejnit číslo svého účtu a oznámit čtenářům, že pokud mi chce někdo přispět, budu rád. Žádný speciální obsah ani výhody jim nenabídnu, blog budu psát nadále a bude volně přístupný i "neplatícícm". Je třeba takový příjem danit a jak?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat,za rok 2011 jsem měl minimální příjem měsíčně 8900Kč čistého,manželka je doma s dítětem bez příjmu,syn má postižení 1 stupně. Jelikož jsem syna neměl přihlášenýho a nedostával jsem daňový bonus 2070Kč,tak jsem dostal zpětně kolem 20000Kč za rok 2011? Nevím,zda je to vypočítáno dobře?V čem je výhoda společného zdanění manželů, když je mzda minimální?Připadá mi,že jsem dostal jen za syna,jinak nic,je to tím,že jsem platil z minimální mzdy malou zálohu? Děkuji za odpověď P.N.
Mám přechodné bydliště v Itálii, v ČR mám stále bydliště trvalé.Pracuji pouze v Itálii a chtěla bych se, prosím vás zeptat, jestli si můžu vybrat kde budu podávat daňové přiznání, anebo musím podat daňové přiznaní v ČR?
Přenesení daňové povinnosti Dobrý den, V lednu jsme prodali elektro materiál plátci standartně s dph. Nyní si u nás firma objednala instalaci tohoto materiálu do budovy. Máme na první fakturu vystavit opravný doklad a učtovat materiál a práci v režimu přenesení. Nebo vyúčtovat pouze práci v režimu přenesení? Děkuji za radu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jsou doplňky stravy osvobozené od spotřební daně a pokud ano, za jakých podmínek. Jedná se o doplněk stravy na bázi medoviny s obsahem lihu cca 14%. Děkuji za odpověď