FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám dotaz ohledně odpisu HIM. Pokud je…

Dobrý den, mám dotaz ohledně odpisu HIM. Pokud je neodepsané auto prodáno v průběhu roku ( 3/2003 ) kolik % plánovaného odpisu uplatním v r.2003? O% nebo 50%? Zbytek ( zůstatková cena se zaúčtuje na 541/082 a výnos z prodeje např. 221/641? Děkuji

Dobry den, mam druzstevni byt - lze pri pronajmu…

Dobry den, mam druzstevni byt - lze pri pronajmu bytu v _9 ZDP 1. uplatnovat vydaje na vybaveni bytu (lednice, koberce, barvy, tapety, ...) ? 2. do nakladu dat prispevek do fondu oprav druzstva? 3. musi se tyto prijmy zapocitavat do prijmu (zavisla cinnost) pro vypocet soc a zdr. pojisteni? Dekuji Prokopcova

Chtěl bych odpověď na dva dotazy: - minimální…

Chtěl bych odpověď na dva dotazy: - minimální mzda 6200 je v čistém nebo hrubém a může zaměstnavatel dát i menší mzdu než minimální mzdu.Příklad manželka dělá v lázních a stává se,že dostane i menší mzdu než minimální. -Jak je to se zaplacením svátku který připadne na neděli a nebo sobotu a dělá se 7 dnů v týdnu a nebo na směny.

Dobry den! Rozhodla jsem se zrusit registraci k…

Dobry den! Rozhodla jsem se zrusit registraci k DPH. Podle zakono splnuji vsechny podminky pro zruseni registrace. Napiste mi prosim ke kteremu datu mohu zrusit placovstvi. Mohu jiz od noveho zdanovaciho obdobi nebo az od 1.1.2004? Pokud nemam v evidenci zadny dlouhodoby majetek, ktery odepisuji, tak DPH vracet nemusim? Zustatkovou cenu veskereho obchodniho majetku, ktery jsem jednorazove odepsala je nula. Dekuji za pomoc.

Zdravim Vas! Podnikam na ZL. Zajimalo by me, zda…

Zdravim Vas! Podnikam na ZL. Zajimalo by me, zda si mohu od kamarada, ktery ma automobil na firmu, pronajimat jeho vuz pro me podnikatelske ucely. Predpokladam, ze ano, ale neni mi jasne jakym zpusobem by se vedly jizdy a fakturovalo jizdne. Je mozne sepsat smlouvu, kde bychom se domluvili napriklad na 6 Kc za ujety kilometr a kamarad by mi kazdy mesic poslal fakturu? Dekuji za objasneni teto problematiky.

Dobry den! Prosim o radu. Jako FO podnikajici na…

Dobry den! Prosim o radu. Jako FO podnikajici na zaklade ZL, platce DPH, jsem si zridil dalsi zivnost - novou firmu. Napiste mi prosim, zda je nutne zrizeni i noveho bankovniho uctu a vedeni ucetnictvi oddelene nebo staci zridit v ucetnim programu nove stredisko a vse uctovat do stejneho penezniho deniku. Dekuji za odpoved.

Dobrý den, měl bych dotaz, který se týká…

Dobrý den, měl bych dotaz, který se týká osvobození příjmů z úplatného převodu práv a povinností spojených s členstvím v družstvu od daně z příjmů, konkrétně se moje otázka vztahuje k §4 odst. (1) písm. u) zákona č. 586/92 Sb. Jsou tyto příjmy osvobozeny také v případě, že poplatník vynaložil odpovídající částku na obstarání svých bytových potřeb v době jednoho roku před jejím obdržením? Je koupě pozemku (stavebního) považována za bytovou potřebu? Za Vaše odpovědi předem velice děkuji

Dobry den, Chcel by som sa informovat, aka je…

Dobry den, Chcel by som sa informovat, aka je maximalna penazna hranica dovozu do SR bez clenia. Chcem doviezt tovar z CR v hodnote 5200 Kc a pri prevoze na Slovensko by som chcel poziadat o vratenie dane. 1. Je to v tejto cene mozne ? (a cena 5900 Kc ?) 2. Od akej vysky uz tovar musim preclit ? 2. Asi je to dane na 1 fyicku osobu, je mozne poziadat o vratenie DPH jedneho vyrobku dvomi osobami a ich spolocnym limitom ?(napr. limit pre 1 osobu 6000, pre 2 - 12000 a tovar v cene 7000 ) 4. Cli sa len zvysok nad touto sadzbou ? (napr. pri 6200 - cena tovaru a limite 6000 by podliehalo clu iba 200) A zo sumy nepodliehajucej clu by sa mohlo ziadat o vratenie DPH ? Dakujem velmi pekne

Na serveru dane.idnes.cz jsem nalezl následující…

Na serveru dane.idnes.cz jsem nalezl následující dotaz s odpovědí. Odpovědi však nerozumím, dokonce si myslím, že se autor odpovědi dopustil chyby. Mám pravdu? Prosím o posouzení a případně o vysvětlení mého omylu. A nyní dotaz s odpovědí: Otázka: Dobrý den, v roce 2002 jsem prodala byt vlastněný formou spoluvlastnického podílu na domě (ne bytová jednotka).V uvedeném bytě jsem bydlela dva roky před prodejem. Finanční úřad nyní požaduje zaplacení daně z příjmu, protože se prý nejedná o rodinný dům, ale jiný dům (rozdíl v počtu bytů), pro nějž platí osvobození až po pěti letech.Ve skutečnosti jsem však prodala jen byt v tomto domě. A myslím si, že osvobození platí už po dvou letech bydlení. Související předpisy: § 4 odst. 1 písm. a) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů Odpověď: Podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, jsou od daně z příjmů jsou osvobozeny příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Osvobození se nevztahuje na příjmy z prodeje tohoto bytu nebo domu, pokud je nebo byl zahrnut do obchodního majetku pro výkon podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, a to do 2 let od jeho vyřazení z obchodního majetku. Osvobození se dále nevztahuje na příjmy, které plynou poplatníkovi z budoucího prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, uskutečněného v době do 2 let od nabytí, a z budoucího prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejících pozemků, uskutečněného v době do 2 let od jeho vyřazení z obchodního majetku, i když kupní smlouva bude uzavřena až po 2 letech od nabytí nebo po 2 letech od vyřazení z obchodního majetku. Pokud jde o prodej nemovitostí neuvedených v předchozím odstavci, pak jsou osvobozeny příjmy z prodeje nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor, přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu pěti let. V případě, že jde o prodej nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem (manželkou), zkracuje se doba pěti let o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele nebo zůstavitelů, pokud nemovitost byla nabývána postupným děděním v řadě přímé nebo manželem (manželkou). Osvobození se dále nevztahuje na příjmy, které plynou poplatníkovi z budoucího prodeje nemovitosti, bytu nebo nebytového prostoru, uskutečněného v době do pěti let od nabytí, a z budoucího prodeje nemovitosti, bytu nebo nebytového prostoru, uskutečněného v době do pěti let od jejich vyřazení z obchodního majetku, i když kupní smlouva bude uzavřena až po pěti letech od nabytí nebo po pěti letech od vyřazení z obchodního majetku, přičemž je nutno podotknout, že výše uvedené doby mezi nabytím a prodejem se nepřerušují, pokud v době mezi nabytím a prodejem došlo: a) k vypořádání mezi podílovými spoluvlastníky domu včetně příslušné poměrné části společných prostor nebo rodinného domu včetně souvisejících pozemků, rozdělením podle velikosti jejich podílů, b) k tomu, že v budově byly byty nebo nebytové prostory vymezené jako jednotky podle zvláštního právního předpisu, c) k zániku nebo vypořádání společného jmění manželů. Z Vašeho, ne zcela jasně formulovaného dotazu, lze dovodit, že finanční úřad má pravdu, a to vzhledem k tomu, že nebyl prodán byt, ale část spoluvlastnického podílu na nemovitosti, kde časový test mezi nabytím a prodejem, pro osvobození je stanoven na 5 let.

Jsem OSVČ a vedu jednoduché účetnictví, jsem…

Jsem OSVČ a vedu jednoduché účetnictví, jsem plátce DPH. V současné době zakládáme sdružení dvou fyzických osob. Chtěl bych vědět, jak vést účetnictví tohoto združení a co DPH?Děkuji

Postup odpisu zakoupeného pozemku vloženého do…

Postup odpisu zakoupeného pozemku vloženého do podnikání, zda se odepiše celá část najednou nebo dlouhodobě. Prosím nejdříve o uvedení ceny za tento dotaz. Díky za odpověd, s pozdravem

Prosím o odpověď na dotaz. Jsem fyzická osoba,…

Prosím o odpověď na dotaz. Jsem fyzická osoba, mam restauraci a vedu jednoduché účetnictví. Slyšel jsem, že má být snížena hranice pro plátce DPH.Pokud k tomu dojde stanu se asi povinným plátcem DPH. Budu DPH počítat podle § 18?, nemůžu u příjmů rozlišit 5,22%. Odkdy bude novela platit? Děkuji za odpověď.

Prosím o zodpovězení dotazu - mám vystavit na…

Prosím o zodpovězení dotazu - mám vystavit na dodavatelskou firmu zatížení na logistické reklamace za nedodržení termínů v dodávkách materiálů - jde o škodní událost? Jak to bude s DPH? Děkuji Vám.

Poraďte mi prosím, kde se mohu dovědět více…

Poraďte mi prosím, kde se mohu dovědět více informací o podání opravného, popřípadě dodatečného přiznání k dani z příjmů FO(B).Co vše je nutno v takovém případě provést.Děkuji a přeji krásný den.

Porovnával jsem daňová přiznání (fyzická osoba…

Porovnával jsem daňová přiznání (fyzická osoba-typ B) za rok 2001 a rok 2002. Zjistil, že výpočet daně metodou vynětí s výhradou regrese se v roce 2001 prováděl jinak než v roce 2002. Konkrétně, hodnota zadaná do řádku 311 (DAP2002) byla spočítána jinak než v DAP 2001 (do řádku 1 v Příloze 1,část CH ). Jak je to možné ? V roce 2001 jsem měl ztrátu z podnikání, která se v DAP 2001 nezapočítala, kdežto v DAP 2002 by se započítala, a měl bych tak daň menší. Je to chyba v DAP 2001 nebo v DAP 2002 ?

Prosim Vas, jak vysokou zaplatim silnicni dan za…

Prosim Vas, jak vysokou zaplatim silnicni dan za nakladni vozidlo LIAZ s kapacitou 10t. Dekuji

zmenit? Jake dalsi zmeny v ramci harmonizace…

zmenit? Jake dalsi zmeny v ramci harmonizace nasich ucetnich predpisu s predpisy EU muzeme ocekavat? Dekuji. S pozdravem Rejpalova.

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli je…

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli je mozne podat danove priznani po internetu.Mam ZL, ale pristi skolni rok pojedu na stipendijni pobyt do zahranici, a nebudu se moct tedy dostavit na financni urad. Dekuji.

Dobrý den,jsem souběžně zaměstnán ve dvou…

Dobrý den,jsem souběžně zaměstnán ve dvou pracovních poměrech a podávám daňové přiznání.V průběhu roku 2002 jsem u žádného ze zaměstnavatelů neuplatńoval odpočitatelnou položku na vyživivané dítě. V daňovém přiznání jsem si uplatnil jako odpočitatelnou položku dle §15 písmeno b na vyživované dítě.Moje dcera,žijící se mnou ve společné domácnosti/věk 20 let/, studuje večerně střední školu a nemá žádné jiné příjmy ani není registrována na úřadu práce.Dle vyjádření FU nemám nárok na uplatnění odpočitatelné položky,protože se nejedná o denní studium.Postupuje Finanční úřad správně,já mám za to,že se jedná o soustavnou přípravu na budoucí povolání.Děkuji za odpověd.S pozdravem

Dobrý den, potřebovala bych poradit s cestovním…

Dobrý den, potřebovala bych poradit s cestovním příkazem. Jela jsem na Ukrajinu kvůli obchodu, ale nemám lístky z vlaku ani lístek za příplatek za lůžko, ty si nechali ukrajinští průvodčí. Chtěla bych se zeptat, zda mohu napsat čestné prohlášení, že jsem cestu opravdu absolvovala a dát si náklady do daňově uznatelných, mockrát děkuji