FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, mam dotaz ohledne dani z nemovitosti.…

Dobry den, mam dotaz ohledne dani z nemovitosti. V zakone se pise, ze od dane jsou osvobozeny "na dobu 15 let novostavby obytnych domu ve vlastnictvi fyzickych osob, pokud slouzi vylucne k trvalemu bydleni vlastnika nebo osob blizkych a novostavby obytnych domu, v nichz jsou vyhradne byty ve vlastnictvi fyzickych osob". Neni mi z formulace jesne jestli podminka "osob blizkych" plati i pro druhy pripad "novostavby obytnych domu, v nichz jsou vyhradne byty ve vlastnictvi fyzickych osob". Moje konkretni situace - vlastnim byt v novostavbe (vsechny byty v OV), ale v byte ja sam ani nikdo blizky nebydlime, bydli tam vzdaleny pribuzny. Musim platit dan z nemovitosti? Dekuji,

Může mi zaměstnavatel přispívat nebo celkově…

Může mi zaměstnavatel přispívat nebo celkově hradit výdaje na cestu do zaměstnání. Měsíčně projedu cca 1.300 Kč.

Dobrý den, jsem student VŠ a přivydělávám si u…

Dobrý den, jsem student VŠ a přivydělávám si u jedné firmy. Když máme uzavřenou Dohodu o provedení práce, mám jako student nárok na vrácení daně? Ať už u srážkové daně (ta se platí do 3000,- a činí 15%) nebo u zálohové daně (nad 3000,- a činí 20%)? Děkuji

Dobrý den, můj zaměstnavatel koupil do firmy…

Dobrý den, můj zaměstnavatel koupil do firmy Ford-Tranzit. Je to nové auto, koupené na leasing. Auto přizpůsobuje své práci a v nákladovém prostoru buduje temnou komoru. Obnáší to zavedení elektroinstalace, zabudování vyvolávacích tanků, vybudování různých polic....... Může si výdaje spojené s budováním této temné komory dát do nákladů celé nebo se jedná o investici a technické zhodnocení? V případě druhém - co by odepisoval? Pouze náklady na vytvoření temné komory nebo tyto náklady + cena automobilu(zatím nezaplacená - leasing)? Jedná se o podnikatele účtujícího v jednoduchém účetnictví. Za odpověď předem děkuji V. Pavlátová

Kolik si mohu vydělat měsíčně ( ročně) při práci…

Kolik si mohu vydělat měsíčně ( ročně) při práci mimo zaměstnání formou Dohody o provedení práce, aniž bych musel koncem roku sám podávat daňové přiznání ( doposud to dělá zaměstnavatel) a platit sociální a zdravotní pojištění. Děkuji

Máme zaměstnance na vedlejší pracovní poměr, mohu…

Máme zaměstnance na vedlejší pracovní poměr, mohu mu poskytnout stravenky. Děkuji MM

V říjnu roku 2002 mi byly na bytovém družstvu…

V říjnu roku 2002 mi byly na bytovém družstvu převedana práva k užívání bytu. Mimo to jsem s pánem, od kterého jsem práva převzal uzavřel "kupní smlouvu" na částku 210.000,- Byt jsem pronajal a nyní si ho nájemci chtějí odkoupit přes stavební spoření za částku 320.000,- Tyto peníze mi pošlou na účet do banky či na účet mého stavebního spoření, neboť já je hodlám použít ke koupi stavebního pozemku, na kterém budu v horizontu tří let stavět RD. Musím zaplatit daň z příjmu, i když peníze budu investovat dále do bydlení. Jaká bude výše daně, popř. dá-li se to nějak obejít. Děkuji a s pozdravem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli bude…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli bude podléhat nějakému clu nebo dani z přidané hodnoty zboží, které si nechám poslat ze zásilkového obchodu z USA. Jedná se o ošacení (2 trika), jeho cena je 38 $ + 17.95 $ poštovné a balné (= cena zboží přibližně 1050 Kč + 550 Kč poštovné). Děkuji za odpověď M. R.

Dobrý den, mám dotaz: lze vystavovat pokladní…

Dobrý den, mám dotaz: lze vystavovat pokladní výdajové doklady i na zaměstnance, kteří v dané firmě nepracují, pouze pro tuto firmu něco koupili a nechali si to proplatit? Jedná se o " kamarádskou " výpomoc firmy, která sídlí hned vedle ( koupí jim kancelářské potřeby, podají jim dopisy, apod. ). Děkuji

Dobrý den, prosím o Vaši radu nebo kde najdu …

Dobrý den, prosím o Vaši radu nebo kde najdu informace, jaké budou změny v oblasti účetnictví a daní po vstupu do Evropské Unie. Díky.

Dobrý den, mám dotaz ohledně uplatnění…

Dobrý den, mám dotaz ohledně uplatnění zaplacených úroků z hypotéčního úvěu. Po předložení výše zaplacených úroků z hypotečního úvěru mi bylo zaměstnavatelem sděleno, že v případě hypotečního úvěru nelze provádět roční výúčtování daně zaměstnavatelem, ale musím si podat sama daňové přiznání. Jedná mzdová účtárna správně ? Děkuji ua odpověď

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat kolik…

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat kolik procent se platí daň z prodeje nemovitosti ( byt 3+1 ). Děkuji:

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o zodpovězení…

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o zodpovězení následujících dotazů: Jako soukromě hospodařící rolník jsem měl příjmy z prodeje lesa, který však nemám v majetku firmy. a) měl bych tento příjem zahrnout do § 7 - příjmy z podnikání nebo do § 10 - ostatní příjmy? b) pokud do § 7 jako příjem z podnikání, měl bych odvést daň z přidané hodnoty na výstupu(jsem plátcem DPH)? c) pokud do § 10 jako ostatní příjem, mám do daňového přiznání uvést příjmy a výdaje tak jak mi je uvedla firma na doklad, nebo pouze příjem peněz na účet?

Dobrý den, nejedná se o dotaz na daně jako takové…

Dobrý den, nejedná se o dotaz na daně jako takové, ale o srážky rozhodně. Jsem studentem, zaměstnancem a zároveň podnikatelem na ŽL. S daní s příjmu není problém - vyplním daňové přiznání vzhledem k faktu, že logicky platím jednu daň z příjmu, v daňovém přiznání je vše zohledněno (zaplacené zálohy jako zaměstnavatel). Jde mi o to, že jako za studenta by za mě měl sociální a zdravotní odvody platit stát. Tedy dobrá, nicméně je za mě platí také zaměstnavatel (jsou tam tedy již teoreticky 2x). Jaké bylo však mé rozčarování, když jsem zjistil, že bych měl zdravotní a sociální dávky platit ještě jako živnostník. Je nějaký způsob, jak se této platbě (za živnostníka) vyhnout? Děkuji

Dobrý den. Chtěla bych Vás požádat o odpověď na…

Dobrý den. Chtěla bych Vás požádat o odpověď na následující: rozhodnete se, že začnete podnikat na ŽL a zažádáte si o jeho vydání. Ještě předtím, než vám bude ŽL vydán budete již např. nakupovat nábytek pro vybavení místa kde budete podnikat, dále zakoupíte např. nářadí, necháte vytisknout reklamní letáky atd. Můžete náklady na pořízení např. výše uvedených věcí zahrnout po obdržení ŽL do účetnictví? Jestliže to lze, tak jakým způsobem se toto v podvojném účetvnictví zaúčtuje. Za jaké max. možné časové období je toto možné realizovat (mohu toto uplatnit třeba 6 měsíců před vydáním ŽL?) Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem OSVČ a uvažuji o pronájmu…

Dobrý den, jsem OSVČ a uvažuji o pronájmu družstevního bytu. Jak postupovat při výpočtu daně? Podléhá zdanění i výnos z pronájmu do 10000,- Kč za rok? Zdanění příjmů proběhne odděleně? Za odpověď předem děkuji. AKO

mám dotaz: mohu si nechat vrátit dph za telefon…

mám dotaz: mohu si nechat vrátit dph za telefon a internet ? mám obchod a oboje používám k práci. děkuji

Dobrý den. Prosím o odpověď na následující dotaz.…

Dobrý den. Prosím o odpověď na následující dotaz. Jsem fyzická osoba podnikající jako osvč na živnostenský list. Mám uzavřenou podnájemní smlouvu s právnickou osobou s.r.o. plátcem dph. Já jsem také plátcem dph. Právnická osoba XY,s.r.o. má uzavřenou smlouvu nájemní s fyzickou osobou, majitelem nemovitosti a celých prostor, které využívám já k podnikání. Tato fyzická osoba, majitel nemovitosti a prostor je neplátcem DPH a neuplatňuje nájemné s DPH. Faktury za nájemné posílá právnické osobě XY,s.r.o. bez DPH. Tato právnická osoba se ale najednou rozhodla, že od 1.5 2003 bude účtovat mě jako podnájemci sazbu dph k podnájemnému. Fyzická osoba - majitel prostor a nemovitosti ale stále této právnické osobě zasílá faktury za nájem bez dph a tato právnická osoba XY si může jen tak zvýšit pro mě podnájemné na základě této faktury o 5% dph ? V nájemní smlouvě i podnájemní smlouve je uvedeno nájemné i podnájemné vždy pouze bez dph a žádný dodatek ke smlouvě nebyl se mnou uzavřen. Velice Vám děkuji za odpověď.

Jaké daně a kolik budu platit za prodej pozemku,…

Jaké daně a kolik budu platit za prodej pozemku, který prodám do dvou měsíců po nabytí ? Díky za radu.

V pripade, ze ma obcan s trvalym pobytem na uzemi…

V pripade, ze ma obcan s trvalym pobytem na uzemi CR za zdanovaci obdobi pouze prijmy ze zahranici ze zemi EU (ze zavisle cinnosti): - musi podat danove priznani v CR? - bude prijem dodatecne zdanen v CR, pokud je danova sazba nebo odvod na soc. a zdrav. pojisteni v dane EU zemi vyssi nez v CR? - je potreba prokazovat, ktere ze zahranicnim zamestnavatelem odvedenych dani / pojisteni atd. byly uhrazeny, nebo staci prokazat strukturu prijmu hruby prijem, odvedeno celkem, cisty prijem pro ucely danoveho priznani v CR? Dekuji