FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. V…

Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. V projektu na výstavbu určité stavby bylo, že je třeba z jedné strany ji osázet vzroslými stromy. Bylo nakoupeno asi deset stromů ve velikosti kolem 2 m. Je třeba zahrnout tyto stromy do pořizovací ceny stavby a odpisují se? Předem děkuji za odpověď.

Chceme s kamarádkou společně provozovat trafiku a…

Chceme s kamarádkou společně provozovat trafiku a nevíme jak to bude s daňovým přiznáním. Je možné rozdělit napůl zisk a výdaje a podat přiznání podle toho?

Vážený pane poradce, jsem bývalým klientem Union…

Vážený pane poradce, jsem bývalým klientem Union banky, která vedla můj podnikatelský účet. Podnikám na základě živnostenského zákona. Bude mi vyplacena jen částka ve výši 90% zůstatku. Mám dotaz, jak mám z hlediska "Daně z příjmu" zaúčtovat 10% nevyplacené částky. Jde mi hlavně o to zda je DAŇOVÝM nebo NEDAŃOVÝM výdajem. Děkuji Vám za radu,

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když dědím po…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když dědím po otci nemovitost, je daň dědická osvobozena od placení? A platím ještě nějakou daň jinou? Děkuji

Dobry den, 1.vlastnim stavebni parcelu. V…

Dobry den, 1.vlastnim stavebni parcelu. V lonskem roce jsem podala danove priznani, musim jej podat i v letosnim roce nebo mi financni urad dan automaticky vymeri? Zadna zmena na parcele neprobehla (nezacali jsme stavet). 2. mam byt v osobnim vlastnictvi. Stari budovy je 7 let, vztahuje se na byt dan z nemovitosti nebo je osvobozen od dane jako je tomu u novostaveb do 15 let? Dekuji a preji hezky den. Lenka Hajkova

Začínám podnikat na ŽL a vzhledem k tomu, že…

Začínám podnikat na ŽL a vzhledem k tomu, že nemám za sebou žádnou účetní historii, bude v mém případě počáteční rozvaha nulová. Chtěla bych se zeptat, zda je v mém případě sestavení takovéto rozvahy povinné (formulář rozvahy by byl zcela prázdný, pouze s date vytvoření sestavy a mým podpisem)? Děkuji za odpověď

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o pomoc při…

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o pomoc při vyřešení následujícího: - brzy začnu podnikat na základě ŽL (předmět podnikání: opravy a údržba potřeb pro domácnost a sportovních potřeb, specializovaný maloobchod, maloobchod použitým zbožím. Budu provozovat hlavně cykloservis.), budu NEPLÁTCE DPH. Jakou sazbu DPH mám připočítat k ceně: a) poskytovaných služeb b) prodeje zboží c) v případě že poskytnu službu jejíž součástí bude i prodej zboží (např. montáž nového komponentu do jízdního kola) Předem děkuji za odpověď

Dobrý den. Zaměstnavatel mi chce dát mimořádnou…

Dobrý den. Zaměstnavatel mi chce dát mimořádnou odměnu ve výši 15 000,- Kč. Jakou sazbou se bude tato odměna zdaňovat? Děkuji.

Dobrý den! Chtěl bych se zeptat, s jakou daňovou…

Dobrý den! Chtěl bych se zeptat, s jakou daňovou sazbou (5, 22%) musi realitní kancelář účtovat za své zprostředkovatelské služby. Za Vaši odpověď předem děkuji S pozdravem

Dobrý den, ráda bych se zeptala na otázku z…

Dobrý den, ráda bych se zeptala na otázku z oblasti DPH. Realitní kancelář, účtuje v jednoduchém účetnictví, přijímá finanční zálohy při sjednávání koupě a prodeje nemovitostí od kupujících a předává je prodávajícím. Zvlášť vyúčtovává provizi za sjednání služeb. Je správně, že DPH podléhá jen vyúčtování provize, ale zálohy na nemovitosti, ať už se jedná o prodej,nebo pronájem jsou od DPH osvobozeny?Děkuji za odpověď.

Chtěla bych se zeptat na následující: drobný…

Chtěla bych se zeptat na následující: drobný nákup za hotové se účtuje na D 211 a MD 518. Do jak vysoké finanční částky se jedná o drobný nákup? Je toto někde stanoveno?

Dobrý den! Prosím o zodpovězení těchto otázek: 1…

Dobrý den! Prosím o zodpovězení těchto otázek: 1. Jsem FO, plátce DPH. Na základě ŽL provozuji cestovní agenturu. Klienti platí zájezd přímo na účet CK. Napište mi prosím, jaké datum zdanitelného plnění by se mělo správně uvádět na fakturách, které vystavuji cestovním kancelářím na provize... datum podepsání cestovní smlouvy klientem, datum začátku nebo konce zájezdu? 2. Některé CK vyžadují, aby klienti platili zájezd na můj firemní účet. Vystaví mi fakturu na zájezd sníženou o provizi a zaplatím méně. Některé z těchto CK nepožadují po mě vystavení FA na provize. Je to účetně správně? 3. Jaké je správné zaúčtování v jednoduchém účetníctví případ, kdy klient zaplatí celou částku na můj bankovní účet a já zaplatím (po obdržení FA) zájezd snížený o provize na účet dané CK. Účtuje se tento případ přes zálohy? Mnohokrát Vám děkuji za pomoc!

Dobrý den, zajímalo by mne, zda lze pomocí tvorby…

Dobrý den, zajímalo by mne, zda lze pomocí tvorby daňově uznatelné rezervy a opravných položek ovlivňovat daň z příjmu i z hlediska její optimalizace. A hlavně jak? Moc Vám děkuji za odpověď. Student VOŠ

Dobry den, zajima me, zda existuje nejake casove…

Dobry den, zajima me, zda existuje nejake casove omezeni, jak stary doklad lze zaradit do ucetnictvi. Teprve nyni se nam podarilo ziskat danovy doklad-fakturu, ktera zuctovava zalohu nami zaplacenou v roce 2001. Je v poradku, ze uplatnime narok na odpocet DPH na vstupu? dekuji. r

Dobrý den, myslíte že může nastat nějaký problém,…

Dobrý den, myslíte že může nastat nějaký problém, když chci změnit současnou provozvnu na své trvalé bydliště? Dosud jsem si tu dával do nákladů 100% včetně stavebních úprav a myslím, že oprávněně. Jak bych měl postupovat? Prý se musí s FÚ vyjednat předem co všechno budu dávat do nákladů, pokud budu pracovat na stejné adrese jako mám bydliště. Nic na 40 tisíc jsem zatím nikdy nepořídil ani žádné výdaje spojené s provozovnou. Pěkný den přeje

Dobrý den, jsme dva nezávislí živnostníci a každý…

Dobrý den, jsme dva nezávislí živnostníci a každý máme svůj okruh činností, které se liší. Chtěli bychom spolu ale provozovat webshop a o jeho zisk se dělit 50%. Jakou formu byste doporučoval, jde celkem o okrajovou činost pro ná pro oba. Je možné, že by bylo vše na mého kamaráda a já bych mu poslal vždy fakturu na můj podíl ze zisku? Můžu mu tam napsat že to je za reklamní služby. Mám ŽL č. 101 a 76. S díkem a pozdravem

Dobrý den, pročetl jsem si podobné dotazy ale…

Dobrý den, pročetl jsem si podobné dotazy ale přeci jen mám něco odlišného: Jsem, webdesigner, zajišťuji také webhosting a registrace stránek do vyhledávačů a reklamní kampaně na netu. Od 1.5.2003 jsem plátcem DPH. Kde se jasně dozvím co fakturovat s jakou sazbou DPH? Mám volnou živnost 101 a 76. Dělám tedy programování, grafické práce, animace, nákup a prodej webhostingu i hardware a software. Chtěl jsem se poradit na FÚ, ale všichni mě od toho odrazují, že tím na sebe člověk jen upozorní :-) S klienty uzavírám smlouvu licenční a smlouvu o dílo. Rád bych fakturoval co se dá s 5%, ale aby to nebylo napadnutelné ze strany FÚ. Díky.

Je nějak určeno jakou metodu je nutno použít při…

Je nějak určeno jakou metodu je nutno použít při výpočtu daně z příjmů ze zdrojů v zahraničí ? Jestli např. na příjmy z USA je nutno užít metoudu prostého zápočtu, z Itálie metodu vynětí atd. anebo záleží jen na mě, jakou metodu si zvolím ? Děkuji za odpověď ,

Česká spořitelna nabízí produkt nazvaný úvěr na…

Česká spořitelna nabízí produkt nazvaný úvěr na nemovitost (není to klasický hypotéční úvěr, ale hodně se mu podobá). Lze u něj, a za jakých podmínek uplatnit odpočet zaplacených úroků od daňového základu?

Zalozil jsem si stavebni sporeni, sporil, pote …

Zalozil jsem si stavebni sporeni, sporil, pote cerpal z nej preklenovaci uver a pote normalni uver. Prislo mi nekolik vypisu na odecteni uroku z danoveho zakladu. vlastni vinou jsem si toto neuplatnil, lze to vyridit zpetne, kam mam jit a jake formulare pozadovat ? neuplatnil jsem to za rok 2000 a 2001, za rok 2002 jsem jiz na mzdove uctarne tyto odpisy uplatnil. dekuji