FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem studentkou 5.roč.VŠ a zajímalo by mne,jestli mohu jako student pracovat na HPP,jak se potom vypočítá čistá mzda (pojištění, daně..). jestli nepřijdu o "studentjsé výhody" a zda se nezmění částka přídavků na mladší sourozence. (Práce by byla na ambasádě, musela bych přiznávat daně, ale není to na ŽL..) Děkuji za odpověď.
Očekávají se nějaké daňové a účetní úpravy leasingu v souvislosi se vstupem do EU a existuje nějaký způsob jištění leasingového nájemce pro případ bankrotu leasingové firmy? Děkuji
Dobry den, změnil se nějak v roce 2003 vzor účetních výkazů oproti roku 2002? U nekolika vyznamnych firem má totiž podoba rozvahy i vysledovky ke konci roku 2002 a k 31.3.2003 v určitých oblastech rozdílnou strukturu včetně názvů položek i jejich číselného označení. Popřípadě lze aktuální vzory výkazů nalázt na internetu? děkuji
Dobry den, mam dotaz na problematiku daně z příjmu fyzických osob. V roce 1997 jsem jako člen sdružení FO uzavřel smlouvu mezi sdružením a mnou a mou manželkou jako stavebníky (odběrateli) na stavbu RD. V roce 1998 jsem zaplatil a zdanil zálohu (40 %) dle této smlouvy. V roce 1999 jsem dle smlouvy vystavil další zálohovou fakturu, a z nevědomosti rovněž fakturu konečnou. Takto jsem to měl stanovené ve smlouvě. Ovšem stavba RD se protáhla, a v žádném případě nebyla dokončena v roce 1999. Z této skutečnosti vyplývá, že konečná faktura neměla být vystavena. Na platbu obou faktur (zálohová a konečná) jsem v roce 1999 vystavil 2 příjmové PD, který jsem ovšem nezaúčtoval, protože jsem je fyzicky nezaplatil a stavba nebyla dokončena. V roce 99 byly tyto faktury vedeny jako nezaplacené v evidenci pohledávek. Vystavené PD ovšem zůstaly "nalepeny" v účetnictví, a nebyly vyňaty, a to i částečně z důvodu kontroly DPH v tomto období. Později jsem je vyjmout opomněl. V roce 2000 jsem zaúčtoval částečnou platbu zálohové faktury, dle postupu stavebních prací. Postup prací jsem schopen zdokladovat stavebním deníkem, platbami subdodavatelským firmám, termíny revizí a přihlášek k odběrům médií. Stavba byla dokončena a zkolaudována v letošním roce (2003). V současné době probíhá u mé firmy kontrola na DP za rok 1999, a uvedené příjmové doklady byly pracovnicí FÚ nalezeny, a pracovnice trvá na jejich zdanění. Jaký mám uplatnit další postup abych pracovnici přesvědčil o tom, že platby fyzicky neproběhly (zdůrazňuji, že ani nebyly účtovány), a stavbu dodanil až v termínu úhrady těchto faktur v souvislosti s předávacím protokolem mezi sdružením FO a manžely- stavebníky z letošního roku? Děkuji za odpověď
Dobrý den, před několika lety jsem si pořídil přístroj na sváření v celkové výši asi 300 tisíc Kč, který jsem používal přes dva roky. Pak se porouchal a protože jsem ho už nepotřeboval, nenechal jsem ho opravit, protože oprava by byla příliš drahá a nefunkční nebyl prodejný. Nyní je už účetně odepsaný a já bych ho chtěl vyřadit z majetku. Mohu ho vyřadit k nějakému datu likvidací s tím, že ho prostě vyhodím? Mám JÚ. Děkuji
V ramci podnikani pouzivam auto, ktere neni v mem majetku, tj. jedna se bezplatnou vypujcku od otce. Jak lye nakladz s tim spojene zahrnout do nakladu? Dekuji
Dobry den, jsem fyzicka osoba - zivnostnik. Zajimalo by me, jak nejvyhodneji zaradit novy osobni automobil zakoupeny formou financniho leasingu do ucetnictvi. Zda ho mam zakoupit jako soukrome a odecitat si pausalne nahradu za km a spotrebu. Anebo mam koupit vuz na firmu a zaradit si do nakladu veskere leasingove splatky a nakup pohonnych hmot. (Tim bych si mohl narokovat DPH u financnich sluzeb (ve splatkach) a za pohonne hmoty). Vcera jsem se docetl o moznosti zakoupit vuz soukrome a pritom si zaradit vsechny splatky do ucetnictvi (vuz by na konci splaceni patrne nebyl v majetku firmy). Predem dekuji za odpoved.
Před rokem mně byl převeden do osobního vlastnictví družstevní byt, který užívám a mám trvalé bydliště od roku 1983. Nyní ho chci prodat. Vztahuje se na příjem z prodeje tohoto bytu osvobození dle § 4 odst 1.) bod a) zákona o dani z příjmu ?
V rámci zúčtování záloh na daň za rok 2002 zaměstnavatelem jsem zjistil, že mi zaměstnavatel v roce 2001 nezaúčtoval nezdanitelnou částku za manželku na mateřské dovolené (Zjistil jsem to na základě porovnání výší vratek daně za roky 2002 a 2001). Je možné tento odpočet za rok 2001 ještě dodatečně uplatnit, resp. jakým způsobem?
Firma, mající spoluvlastnický podíl na bytovém domě s nebytovými prostorami, prodává část těchto nebytových prostor. Obeslala všechny spoluvlastníky a s odkazem na par. 140 Obč. zák. jim tento podíl nabídla a uvedla též navrhovanou prodejní cenu. Po projevení zájmu údajně několika zájemců z okruhu spoluvlastníků chce však udělat veřejné výběrové řízení, jehož účelem má být dosažení vyšší ceny. Tu pak chce znovu nabídnout spoluvlastníkům. Otázka zní, zda původní navrhovaná cena tedy nebude platit a zda spouvlastnící musí v případě zájmu akceptovat novou cenu, určenou z veřejné soutěže?
Dobry den, pracuji jako zamestnanec na vyvoji software a firma vyplaci podily z prodeje. Chtel jsem se zeptat,zda mi jako zamestnanci muze vyplatit firma autorsky honorar nebo jako odmenu (premie) k moji mzde a jake dane se z toho plati (neboli kolik % mi zustane). Dekuji
Dobrý den, jsem student VŠ a programuji software pro jednu firmu. Doposud jsme finanční odměnu řešili dohodou o provedení práce a však nyní již výdělek přesahuje 100 000,- Kč ročně a těžko se to před FÚ obhajuje. Poradili byste mi, jakým pracovním vztahem (smlouvou) máme odměny řešit? Není pro mne nevýhodné stát se živnostníkem, když pracuji pouze pro jednu firmu? Děkuji mnohokrát
Dobrý den, jsem student vysoké školy a chci si pořídit volnou živnost. Zajímá mě, jestli budu muset platit zdravotní i sociální pojištění v plné výši, nebo budu mít jako student nějaké úlevy. Děkuji
Dobrý den, můžete mě prosím sdělit, zda se platí daň (tj. zda musím podat daňové přiznání) za transformační podíl (je to z mého pohledu příjem peněz) ve smyslu zákona 42/1992 Sb. Diky za odpověď.
Dobry den, rada bych se informovala, zda je jeste mozne si podat rocni zuctovani dane za rok 2002?A je to mozne i u zamestnavatele nebo jiz musim na FU? Dekuji a preji prijemny den.
Jaká je přesná definice pojmu "prvotní účetní doklad". Děkuji.
Dobrý den rád bych se dověděl,který z produktu,životního nebo důchodového pojištění je v současné době nejvýhodnější a váš názor na jednorázové vklady u GLOBALINVESTU pojišťovny Allianz do fondů.Jaká je míra úroku.Děkuji.
Dobry den, domnivam se, ze minimalni vyse zakladniho jmeni, predepsana obchodnim zakonikem, muze byt tvorena jak peneznimi prostredky, tak majetkem hmotneho ci nehmotneho charakteru (auto, dum, software,..). Je tato moje domnenka spravna? Dekuji.
Jakým způsobem budu platit silniční daň, pokud používám své vlastní osobní auto pro služební cesty.
Rádi bychom konzultovali náš problém s uvažovaným prodejem RD, jehož jsme s manželkou podílovými spoluvlastníky. Jádro problému lze formulovat asi následovně: Je z právního a daňového pohledu přípustné, aby manželé, kteří jsou podílovými spoluvlastníky nemovitosti prodali každý svůj podíl nezávisle za různou cenu jednomu kupci? Např. jeden za odhadní a druhý za tržní cenu? Můžete nám případně poradit nějakého spolehlivého poradce ke konzultaci optimalizace daně z příjmu při prodeji nemovitosti? Za laskavou rychlou odpověď předem děkuji J.B.