FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Můj syn pracuje třetím rokem na Univerzitě v…

Můj syn pracuje třetím rokem na Univerzitě v Paříži na základě pracovního povolení. Jeho činnost končí k 30.9.03, kdy se vrací zpět na VUT v Brně. Při vyřizování dňového přiznání ve Francii mu bylo sděleno, že jelikož domicil bude trvat v letošním roce více jak 8 měsíců je jeho povinností provést přiznání daně ve Francii. Když jsem se dotazoval na našem fin. úřadu bylo řečeno, že přiznání za rok 2003 musí provést v místě trvalého bydliště to je v Karviné, včetně příjmu z Francie. Vzhledem k rozdílů daňových pásem a kurzu koruny by asi bylo přiznání daně v České republice nevýhodné. Děkuji a očekávám Vaši odpověď s práním krásného dne.

Mile poradenske centrum! Chcel by som Vas…

Mile poradenske centrum! Chcel by som Vas poprosit o pomoc s danami, som student v CR s trvalym pobytom v SR a prechodnym v CR. Od roku 1.2.2002 pracujem v Akademii vied CR az do dnes na 0.2 uvazku, kedze som si nasiel minuly mesiac dalsiu pracu, chcel by som sa Vas opytat, ako mam postupovat, aby som musel platit co najmensie dane. Pozn. v Akademii vied som podpisal "prohlášení...". Hruba mzda v AV je 1.502kc a v novej praci cca 10.000kc. Mam podla vas podpisat prehlasenie v novej praci a v starej toto prehlasenie od nasledujuceho mesiaca zrusit? Dakujem Vam uz vopred za Vase vycerpavajuce informacie. S pozdravom

Dobry den, dotaz ohledne vyzivovanych deti:…

Dobry den, dotaz ohledne vyzivovanych deti: manzel je OSVC a manzelka pracuje od 3.měsíce na HPP a uplatnuje si mesicne nezd.castku na 2vyzivovane deti. Na konci roku pozadala zamestnavatele o rocni zuctovani a uplatnila nezd.castku na 2vyzivovane deti od 3-12mesice. Muze manzel jako OSVC uplatnit 1,2mesic vyzivovane deti (1/12 z 23520,-na mesic na 1dite)?

Dobrý den, Jsem OSVČ, neplátce daně PH, koupím…

Dobrý den, Jsem OSVČ, neplátce daně PH, koupím automobil na leasing v ceně 720000 Kč. První splátka bude ve výši 250000 Kč, dále v prayvidelných splátkách. Jak v jednoduchém účetnicctví proúčtuji tuto první splátku? v celé výši, nebo bude rozpočítána do ostatních pravidelných splátek? Děkuji za odpověď.

Vlastním spolu s manželkou rekreační chalupu.V…

Vlastním spolu s manželkou rekreační chalupu.V polovině rekreačního objektu chci provozovat příležitostné ubytování.Pokud chci dát náklady na opravy a provoz části k pronajímání do podnikání,nemám převézt část rekreační chalupy do podnikání,nebo stačí nájemní smlouvy mezi manželi a podnikatelem?

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda-li je při…

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda-li je při chybném převodu peněz na účet (konkrétně dvojí platba za jednu službu) příjemce povinen vrátit tuto částku a případně podle jakého zákona? Tato skutečnost se mi stala a příjemce se nijak nehrne do vrácení druhé, omylem zaplacené částky se slovy že nám ji údajně po telefonickém rozhovoru vrátil zpět, ovšem na jiný účet. Předem díky za radu!

V březnu 1999 byl po převodu do osobního …

V březnu 1999 byl po převodu do osobního vlastnictví zapsán v katastru nemovitostí byt, který pronajímám. Mohu tento byt letos nechat ocenit znaleckým posudkem a začít odepisovat ? Existuje omezení, že odepisování nabyté nemovitosti může začít až po 5 letech od nabytí (v tomto případě převod družstevního bytu do osobního vlastnictví) ? Děkuji

V nebytových prostorách, které máme v nájmu,…

V nebytových prostorách, které máme v nájmu, jsme provedli stavební úpravy (změna odpadů, změna elektr., příčka, dveře, vymalování,...) postupně během roku 2002 celkem za cca 70000 Kč. Dle čeho rozhodnout, zda se jedná o tech. zhodnocení či opravu a údržbu? Faktury zní obecně na stavební úpravy, lze část z jedné faktury považovat za opravy a zbytek za technické zhodnocení? Pokud tecnické zhodnocení za rok celkem nepřekročí částku 40000 Kč, lze uplatnit vše do nákladů?

Do kolika korun se nemusí platit daně při…

Do kolika korun se nemusí platit daně při vedlejším výdělku?

Dobrý den, moc Vás prosím o odpověď na tento…

Dobrý den, moc Vás prosím o odpověď na tento problém: Jako zaměstnanec jsem měl v průběhu více let za sebou jednorázové větší příjmy z autorských honorářů za odborné publikace týkající se mé profese (ca 1-2 ročně). Jelikož mi navíc honoráře nebyly vypláceny najednou, ale pravidelně postupně po částech, někdy i v průběhu dalšího roku, měl jsem příjem každý rok, a tudíž i pravidelně podával daňové přiznání. FÚ nyní chce, abych se za ty roky zaregistroval jako plátce daně, zpětně daň dorovnal a platil zálohy, protože mělo jít o pravidelnou činnost. Je tento požadavek oprávněný, když šlo o jednorázové příjmy, shodou okolností (postupné dokončení mnohaleté práce) kumulované za sebou? Je zákonem definováno, co je pravidelnost u takovýchto příjmů (např. byť jenom jeden zdanitelný honorář ročně ale mnoho let za sebou je již pravidelným příjmem ze soustavné činnosti)? Pokud je výsledek nějaké, např. badatelské práce nakonec i publikován, a tedy honorován, lze práci na ní (vykonanou v rámci profese) posuzovat jako soustavnou samostatnou výdělečnou činnost? Velice děkuji za odpověď.

Vazeny pane/vazena pani, chtel bych se zeptat,…

Vazeny pane/vazena pani, chtel bych se zeptat, zda je mozne vylozit zakon o danich z prijmu a o socialnim pojisteni takto: (je to spravne?) Jsem zamestnanec a zaroven mam ICO. Nicmene jsem dostal mimo obe tyto kategorie jednorazove prijmy za autorske honorare (ucebni texty). Nejedna se o soustavnou cinnost a tedy predpokladam, ze podle zakona o duchodovem pojisteni nejde o samostatnou vydelecnou cinnost z hlediska zakona o duch. poj. Z hlediska zakona o danich z prijmu jde vsak o prijmy z uziti a poskytnuti autorskych prav. Pragmaticky je nasledujici postup v poradku? Vykazu prijmy do par. 7 ZDP a uplatnim vydaje procentem z prijmu 30%. Z hlediska socialniho pojisteni ho nemusim odvest (uvedu prijmy pouze z podnikani nikoliv AH) a zdravotni pojisteni odvedu i za autorske honorare. Nebo musim zaplatit i socialni pojisteni? Druha moznost, ktera me napada je, ze prijmy uvedu jako ostatni prijmy (par. 10 ZDP), jelikoz jde o prilezitostnou cinnost, ale pak nemuzu uplatnit vydaje procentem. Na druhou stranu nemusim platit zdravotni ani socialni pojisteni. Samozrejme je nejvyhodnejsi prvni varianta (s neplacenim soc. poj.), druha se mi po vypoctech jevi mirne horsi i se zaplacenim socialniho pojisteni v prvnim pripade, nebot nemam velke prokazatelne vydaje. Mozna uz jste se s podobnym pripadem setkali a vite, jaky vyklad je spravny? Dekuji predem za zpravu a preji hezky den

Dobry den chtel jsem se zeptat. V soucasne dobe…

Dobry den chtel jsem se zeptat. V soucasne dobe sem normalni zamestnanec. A chtel bych zacit podnikat a soucasne byt zamestnan. Chci se zeptat jestli to jde a jake jsou podminky. a take jak je to potom s danema a soc. a zdravotnim pojistenim.Predem dekuji za odpoved p.

dobrý den, potrebovala bych zjistit varianty…

dobrý den, potrebovala bych zjistit varianty uzavření leasingových smluv( délka, danový dopad, akontace u koncení leasigu. Predem dekuji!!!! moc to spěcha s pozdravem

Chtěl bych Vás požádat o radu. Mám dvojí…

Chtěl bych Vás požádat o radu. Mám dvojí občanství s trvalým pobytem v ČR. Pobírám invalidní důchod ze zahraničí, který nepodléhá zdanění, poněvadž je pod stanoveným limitem. Jak je to v ČR, je tento druh důchodu rovněž osvobozen od daní?

Dobry den, potreboval bych informace ohledne…

Dobry den, potreboval bych informace ohledne odvodu poplatku pro zajisteni dane FU pri obchdovani s "zahranicni osobou" (Moldavie) ktera ma u nas vydan zivnostansky list pro fyzickou osbu, na webu MF jsem nic nenasel a na FU jsem taktez neuspel.

Ráda bych se optala, jak je to se zapsaným a…

Ráda bych se optala, jak je to se zapsaným a nezapsaným ZK družsva. Do konce roku 2000 se účtovalo o dalších členských vkladech na anal.účet 411 (to co bylo nad rámec zapsaného ZK). Teď se o těchto vkladech účtuje na účtu 413. Jsou moje informace správné? Má se zůstatek na účtu 411-nezpsaný ZK přeúčtovat na 413? Děkuji

Co je daňový klín a co způsobuje. Děkuji

Co je daňový klín a co způsobuje. Děkuji

Děkuji za odpověď a ještě bych Vás požádala o…

Děkuji za odpověď a ještě bych Vás požádala o doplnění: - znamená to, že když za hotové nakoupím drobný hmotný majetek o kterém budu účtovat jako o zásobách mohu tuto operaci zaúčtovat na D 211 a MD 501, tj. bez použití účtu 112? Provádím účtování zásob způsobem B a nevím jak zaúčtovat drobný hmotný majetek - má to být tímto způsobem: D 211 a MD 501 a na konci roku pak 112 MD a D 501 (tento majetek jsem však dala hned po nákupu do používání). Nevím si s tímto rady. Děkuji za odpověď

Dobry den... jak spravne uctovat osobni…

Dobry den... jak spravne uctovat osobni automobil (v cene cca 80000Kc) v jednoduchem ucetnictvi jako fyzicka osoba, pokud je tento z 20% pouzivan i pro soukrome ucely? v podstate mam dve odpovedi: jedna tvrdi, ze staci soukromou jizdu v knize jizd zapsat jako soukromou, o coz se musi snizit naklady pouze na pohonne hmoty; druha odpoved je, ze na konci roku je potreba soukrome jizdy secist a pomerne pokratit vsechny naklady spojene s provozem automobilu vcetne oprav a udrzby... ktera z odpovedi je spravnejsi? Dekuji za Vas cas a preji prijemny slunecni den :)

Jaká je sazba daně u prodeje nemovitosti a u…

Jaká je sazba daně u prodeje nemovitosti a u darování nemovitosti mezi matkou a synem?