FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

místní příslušnost

Dobry den, chystam se na 1 rok do Kanady - mam rocni pracovni vizum. Hodlam tam rok pracovat na kvalifikovane pozici na plny uvazek. Je mozne, ze v Kanade zustanu i dele. Prosim o odpoved na nasledujici 2 otazky: 1) kde budu platit dane - v Kanade, ci Cesku? Mohu se sama rozhodnout? Jak v kterem pripade postupovat? 2) jak postupovat ohledne platby socialniho a zdravotniho pojisteni v CR? Lze tyto platby pozastavit, kdyz nebudu fyzicky pritomna v CR? Predem dekuji za informace, S pozdravem, Petra Kubalkova

tvorba rezervního fondu

Dobrý den, v roce 2011 poprvé vytvořila s.r.o. zisk. Jak je to s přídělem do rezervního fondu? Je to tak, že v roce 2012 zaúčtuji příděl do RF 431/421? V zákoně je uvedeno, že rezervní fond se vytváří se zisku běžného účetního období, tak jsem možná zapomněla v účetní závěrce za rok 2011 rezervní fond vytvořit, pokud je to tak, co bych měla nyní udělat? Velice děkuji za odpověď.

evidence majetku

Dobrý den, má s.r.o. povinnost vést evidenci drobného majetku? Jedná se o malou společnost, pouze dva jednatelé. Nakoupený drobný majetek zaúčtovaný rovnou do nákladu je fotoaparát, navigace, 2x notebook. Děkuji za odpověď.

evidence majetku

Dobrý den, má s.r.o. povinnost vést evidenci drobného majetku? Jedná se o malou společnost, pouze dva jednatelé. Nakoupený drobný majetek zaúčtovaný rovnou do nákladu je fotoaparát, navigace, 2x notebook. Děkuji za odpověď.

sleva na zboží

Dobrý den, chci se zeptat kam a jak zapsat v účetnictví nebo daňové evidenci slevu při výprodeji zboží.Např. mám zboží k výprodeji v ceně 20.000,-Kč,poskytnu slevu 20%,což je 3.830,-Kč.Kam a jak nejjednodušeji zapsat do daňové evidence a jaké doklady vystavit.Zásoby zboží vedu v PC,kontrola korunou.Děkuji

dobrovolný plátce pojistného

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak mám postupovat v okamžiku kdy dám výpověď z pracovního poměru? Momentálně se chystám přesně toto udělat, ale nechci se jít hlásit na úřad práce, neboť mám něco naspořené a chtěla bych odjet za přáteli do řecka na celé léto,abych neměla tady problémy, chtěla bych si platit sociální a zdravotní, poradili byste mi prosím kde se můžu přihlásit a jak to funguje. nebo musím jít vždy na úp?

dílčí přiznání

Byl jsem společným zástupcem a poplatníkem daně z nemovitosti, kde matka vlastnila 3/4 a já 1/4. Po matčině úmrtí jsem se stal jediným vlastníkem nemovitosti. Jsem povinen podat nové Přiznání k dani z nemovitosti na rok 2013, či postačí Finančnímu úřadu pouze oznámit změnu ve vlastnických právech? Případně jaké jiné povinosti ještě mám k FÚ?

danění příjmů

Dobrý den, chci se zeptat, podle jakého zákona mám odvést daň z příjmu z tzv. Tradingu, konkrétně z opčního obchodování. Brokerem je z ČR (X-Trade Brokers). Příjmy za rok budou (orientačně) nad 100 000 Kč. A hlavně, jestli při odvodu mohu uplatnit nějaké daňové odpočty (jaké?), popř. odečíst výdaje paušálně? Ještě dodám, že jsem student a mám živnostenský list (k finančnímu poradenství - zprostředkování obchodu a služeb). Díky za odpověď.

daňový náklad

Dobrý den, společník s.r.o. má v osobním vlastnictví pozemek, který by chtěl pronajmout tomuto s.r.o.. Je tento pronájem u s.r.o. daňově uznatelným nákladem? S.r.o. by na tomto pozemku chtěla postavit budovu pro sídlo firmy - kancelář, šatna, dílna, garáže. Je to možné stavět na pronajatém pozemku? Nebude nějaký účetní či daňový problém? Děkuji.

auto v podnikání

Dobrý den, pořizuji automobil, který budu používat částečně pro podnikání a částečně pro soukromé účely. Jsem plátce DPH a tak budu chtít uplatňovat poměrný odpočet. Daň z příjmu řeším paušálně a tudíž se zde nic neprojeví. Rád bych se tedy zeptal: 1) Musí být auto zahrnuto do majetku firmy? 2) Kniha jízd již není povinná. Jakým ale jiným způsobem mohu prokázat podíl pracovních a soukromých cest, aby se s tím případná kontrola spokojila. 3) Může auto bez problémů k soukromým účelům používat i manželka (jde mi i o případnou nehodu ve vztahu k pojištění)? Předem děkuji za odpovědi.

platby pojistného

Pokud spolupracuji s firmami na DPP jako externí překladatel/autor, firmy nabízejí mzdu jako DPP nebo na ičo. Živnost jsem ale pozastavil, protože bylo období, kdy příjmy nebyly dostatečné na odvody ZP i SP pojištění, odváděl jsem si tedy jen ZP jako OBZP v době, kdy jsem neměl DPČ. Pokud jsem měl DPČ, měl jsem o ZP a SP postaráno. Nyní ale opět zvažuji: A)kombinovat minimální možný úvazek DPČ s příjmy na DPP tak, aby nepřesáhly oněch 10 000 B) pracovat dále bez DPČ a obnovit si ičo C) pracovat jen na DPP, případně DPČ ale v první řadě si platit jen ZP sám. Co je efektivní a správné řešení, díky Novotný

Zdravím, Prošel jsem si weby jakpodnikat.cz,…

Zdravím, Prošel jsem si weby jakpodnikat.cz, ipodnikatel.cz, ale nikde jsem se nedozvěděl přesně to, co potřebuji vědět. Jsem studentem, založil jsem si 14.3.2012 živnostenský list - živnost ohlašovací volná. S firmou jsem uzavřel smlouvu o dílo. Paušálně, každý měsíc dostanu 15 000Kč. Jelikož jsem student, stát za mě platí soc. a zdrav. pojištění. Platí tomu tak, i když mám tuto smlouvu o dílo? Za tento rok si tak přijdu na 105 000Kč (červen-prosinec po 15 000Kč). _____ Co si mohu dat do nákladů? Známý si koupí LCD televizor, mohu si ho připsat do nákladů, když bude účet na mé jméno (bez IČO)? Musí být na účtě zmíněno moje IČO, abych si to mohl dát do nákladů? Na spoustě účtenek tomu tak není... _____ Z čeho se vypočítá daň? (z rozdílu výdělek-náklady?) např náklady 20 000 za LCD televizor: (105 000 - 20 000) * 0,15 = 12 750Kč Daň Mám jako student i nějakou slevu na daň? Někde jsem postřehl 11% místo 15%? _____ Pokud si takto vydělávám, i jako student, opravdu nemusím platit soc. ani zdrav. pojištění? Ptal jsem se totiž na VZP u přepážky, a prý i když jsem student, ale mám výdělek, tak musím platit zálohy... _____ V případě, že bych ukončil studium, jaké budu mít poplatky na soc. a zdrav. pojištění? Na internetu jsem se dočetl že základní minimum je něco kolem 700 a 1600 Kč. Ale na VZP mi řekli, že záleží na tom, podle jakého paragrafu budu danit příjmy. A to už šlo úplně mimo mě. Velice Vám děkuji za co nejvíce zodpovězených otázek. S pozdravem Jaroslav Dvořák dvorak@pcunit.cz www.pcunit.cz

daňová povinnost

Formou Kupní smlouvy jsem získala bytovou jednotku. Smlouva kupní 30.3.2012, Právní účinky vkladu práva 04.04.2012/Výpis z katastru nemovitostí/. Do kdy podat Přiznání k dani a daň zaklatit?

prodej pozemku a daně

Dobrý den, dne 6.10.2010 jsem zakoupila pozemek, ale z finančních důvodů bych jej chtěla prodat. Chtěla bych se zeptat, co všechno jsem povinna platit z tohoto prodeje, když cena prodejní bude vyšší než cena, za kterou jsem pozemek koupila? Děkuji za radu.

stanovení ceny služeb

Dobrý den, ráda bych si založila živnostenský list na vedení účetnictví. Dotaz zní, jak správně stanovit cenu za vedení účetnictví (daňové evidence), aby nebyla cena pod cenu obvyklou? Děkuji za odpověď

rozdíl hodnot

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pokud mi vznikne případný rozdíl mezi hodnotou účtovaných nákladů u nájemce a výnosů u pronajímatele (v rámci účetního období) co to udělá s uskutečněnými peněžními toky? A jak ovlivňuje průběh leasingového vztahu DPH? Děkuji

dílčí základ daně

Prodal jsem k 31.1.2012 byt, který jsem získal darem od matky v březnu 2008. Dle zákona o DPFO jsem povinen příjem z prodeje zdanit, dle § 10 odst.5 je možné jako výdaj uplatnit cenu nabytí stanovenou dle zvláštního předpisu ke dni nabytí. Co se tím rozumí? Je to znalecký posudek ke dni 31.3.2008? Co když cena stanovená v tomto posudku bude vyšší než cena prodejní po odpočtu nákladů spojených s prodejem (znalecký posudek, provize RK, daň z převodu nemovitostí). Děkuji za odpověď.

limit pro registraci

Dobrý den, snížená hranice pro plátce DPH - 750.000,--platí již za rok 2012 a nebo až od roku 2013? Pokud firma v roce 2012 bude mít obrat vyšší než 750.000,--má se přihlásit od r.2013 jako plátce DPH? Děkuji za Vaši odpověď

výdaje procentem

Dobrý den, OSVČ má dle živnostenského oprávnění obor činnosti Poskytování služeb pro zemědělství, zahradnictví, rybníkářství, lesnictví a myslivost, v praxi se zabývá převážně těžbou a přibližováním dřeva. Vede daňovou evidenci, jaký výdajový paušál pro daň z příjmů může uplatnit? 60% nebo 80%? Prosím o sdělění zákonů a paragrafů, kde je toto přesně stanoveno. Děkuji za odpověď.

nemocenské dávky

Dobrý den, chci se zeptat na radu ohledně výpočtu nemocenské dávky.Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou a včera mi skončila řádná tříletá RD, protože jsem ale těhotná, nastoupila jsem dnes kvůli riziku na nemocenskou. V pracovní neschopnosti bych měla být cca 2 měsíce, poté již nastoupím na mateřskou dovolenou (6 týdnů před TP). Zajímalo by mě z čeho se vypočítá denní vyměřovací základ pro výpočet dávky v prac. neschopnosti - zda z mého předchozího příjmu před narozením dcerky, tj. více než tři roky zpátky a nebo z rodičovského příspěvku 7600Kč který jsem do včerejška pobírala. Popř. zda má na výpočet nějaký vliv fakt, že mi dnes zaměstnavatel dal nový mzdový výměr, který je vyšší než výplata jež jsem měla před nástupem na MD. Pracuji ve školství a změnily se tarifní mzdové tabulky a také jsem si doplnila požadované vzdělání. Děkuji