FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám dotaz ohledně zdanění příjmu…

Dobrý den, mám dotaz ohledně zdanění příjmu umělce žijícího v ČR. Příjmy jsou z části z ČR a z části ze SR. Podle jaké metody v souladu se smlouvou o zamezení dvojího zdanění se SR za r.2003 se daň počítá. Je nutné při uplatnění výdajů procentem rovněž o tuto částku snížit příjmy ze zahraničí? Jak je to s vyplněním formuláře DPFO, do příjmů se uvádějí příjmy celkové, nebo jen z ČR. Příklad : příjmy z ČR 250.000 Kč, ze SR 50000,-Kč( již přepočteno), výdaje jsou uplatněny 30%. Uvedu do Přílohy č.1 k Přiznání DPFO částku 300000,- nebo 250000,-Kč. Jakou část ze zaplacené daně na Slovensku (12500Kč,-)mohu odečíst? Děkuji. Inga.Hana Horynová

Dobrý den prosím o odpověd jestli je něco nového…

Dobrý den prosím o odpověd jestli je něco nového v zákonodárství a to sice jestli je nyní možné pokud je někdo veden jako uchazeč o zaměstnání na pracovím úřadě aby si přitom přividělával sebemenší částky. Děkuji za odpověď.

Při účtování v jednoduchém účetnictví mám na…

Při účtování v jednoduchém účetnictví mám na skladě náhradní díly do starých přístrojů,které se již dnes nedají použít.Jejich cena je již v podstatě nulová.Dá se nějakým způsobem snížit jejich skladová cena, nebo je vyřadit.

Dobrý den, prosím o radu odborníka.Múj syn je…

Dobrý den, prosím o radu odborníka.Múj syn je profesionální sportovec (OSVČ) a nemůžeme se shodnout v názoru jaké jízdy soukromým vozidlem lze zahrnout do odpočtu daňového základu.Rád bych věděl, které z těchto jízd lze zahrnout : -jízda na trénink -jízda na zápas svého klubu -jízdy k zhlédnutí zápasů jiných klubů -jízdy k lékaři z důvodu zranění při sport. činnosti a rehabilitace -jízdy z místa bydliště do sídla klubu je-li v něm hráč na hostování -je-li hráč na hostování a dostane od klubu ubytování v bytě jehož nájem si hradí lze tento nájem zahrnout do nákladů? Předem moc děkuji Švec

Dobry den, kde bych nasel podrobne informace…

Dobry den, kde bych nasel podrobne informace ohledne DANOVE EVIDENCE? Dekuji S.Panak

dobry den, chci se zeptat zda je mozno v ramci…

dobry den, chci se zeptat zda je mozno v ramci pronajmu bytu v osobnim vlastnictvi podle paragrafu 9 uplatnit jako prokazatelny naklad celou platbu hypoteky a platbu do fondu oprav.

Dobrý den, mám následující dotazy: 1) Můj hlavní…

Dobrý den, mám následující dotazy: 1) Můj hlavní zdroj příjmů je závislá činnost. Zaměstnavatel za mne řádně odvádí pojištění i zálohy na daň. Navíc vlastním ŽL, na jehož základě si ročně přivydělám 10-20 tis. Kč. Jakým způsobem se mě dotkne tzv. minimální daň pro živnostníky? 2) Pokud se rozhodnu ŽL zrušit - co všechno musím v tomto směru podniknout? Děkuji.

Dobrý den, mám dotaz ohledně příjmů a jejich…

Dobrý den, mám dotaz ohledně příjmů a jejich zdanění plynoucích z umělecké činnosti. Činnost je prováděna na základě smlouvy o umělecké činnosti. Tato činnost je prováděna jak v tuzemsku tak i v zahraničí. Jak je to se zdaněním příjmů ze zahraničí? Není možné část příjmů při pobytu v zahraničí považovat za diety? Lze u umělce považovat za náklad pronájem místnosti pro přípravu na výkon (např. hudební)? Pozn.:Nejedná se o zaměstnanecký poměr. Děkuji mnohokrát

Jsem student a nasel jsem si praci ve ktere bych…

Jsem student a nasel jsem si praci ve ktere bych si za rok mel vydelat kolem 100000 Kc. Chtel bych se zeptat,jestli by se mi nevyplatilo poridit si zivnostensky list,nez pracovat na dohodu o provedeni prace,ale nevim,jak je to od letosniho roku s danemi.A co vsechno bych musel platit,co se mi da jako studentovi odecist z dani.Dekuji.

V rozhlase proběhla informace o prominutí penále,…

V rozhlase proběhla informace o prominutí penále, pokud byla dlužná daň z příjmu za určité období uhrazena do konce června 2003. Prosím o č. zákona a na které web. stránce jej hledat. Děkuji ing. Karel Majkút

Dobry den, mam dotaz, ci si mozem odratat pri…

Dobry den, mam dotaz, ci si mozem odratat pri rocnom zuctovani dane 2003 zaplatene poistne zaplatene v investicnom zivotnom poisteni, ked som zahranicny obcan, (legalne pracujuci). Moja mzdova ucetni tvrdi, ze nie, pretoze nie som rezident (resp. nemam trvaly pobyt na uzemi CR). Je to pravda?

Dobrý den Potřeboval bych zjistit kde se mám…

Dobrý den Potřeboval bych zjistit kde se mám informovat o přesném zařazení prací (služeb elektro) z hlediska učtování DPH. Příklad: Jako živnostníci se přeme o to jakou daň DPH účtovat u těchto prací. Porevizní opravy elektroinstalace v bytech, výměna vadných částí (zásuvek,vypínačů a výměna rozvodnic nad dveřmi atd.) Jedni účtují 5% z odůvodněním,že instalace elektro je pevně spojená s objektem a nejde o běžný spotřebič.Jiní tvrdí ,že každý servis a oprava je 22%. Za odpověď předem děkujiu

Dobry den, od jakeho obratu musim vest podv…

Dobry den, od jakeho obratu musim vest podv.ucetnictvi? Dekuji za odpoved

Dobrý den, chtela bych se zeptat na povinnost…

Dobrý den, chtela bych se zeptat na povinnost podnikatelů platit minimální daň, kvůli které prý spousta lidí teď rusí zivnostenske listy. Jsem zamestnanec a v prosinci roku 2003 jsem pozadala o zivnostenský list, abych si pri zamestnanni mohla privydelat. Tyka se minimalni dan z prijmu z podnikani i osob, ktere jsou zamestnany a dane plati ze sveho prijmu v zamestnani? Jelikoz predpokladam, ze naklady v prvnim roce meho podnikani pri zamestnani budou vyssi nez prijmy, mohu si tyto naklady odecist od prijmu pouze z podnikani nebo ze souctu prijmu z podnikani a zamestnani? Dekuji.

DObry den. Chci se zeptat jak se to s minimalni…

DObry den. Chci se zeptat jak se to s minimalni dani z prijmu ? Kdy vejde v platnost a jestli musim platit i ja, kdyz mam jako hlavni pracovni pomer praci ve firme, ktera za me plati zdravotni a socialni a dan z prijmu platim. Vedle toho mam zivnostensky list a chci se zeptat jsetli mam platit minimalni dan z prijmu i v tomto pripade podle novely. Zivnost nemam jako hlavni zdroj prijmu.

Do lonského roku jsem účtoval v jednoduchém…

Do lonského roku jsem účtoval v jednoduchém účetnictví. To je zrušeno od 31.12.2003. Někde jsem ale četl, že povinnosz podvojky nastává až od 2005. Jak tedy účtovat nyní? (mám obrat vyšší než 6 mio.

Dobrý den, jsem v zaměstnaneckém poměru a…

Dobrý den, jsem v zaměstnaneckém poměru a zároveň podnikám na ŽL. Musím v r. 2004 platit minimální zdravotní pojistné (jako SVOČ)? Děkuji za odpověď J. Justová, Liberec

Dobrý dne, v roce 2003 jsem koupila rodinný domek…

Dobrý dne, v roce 2003 jsem koupila rodinný domek. Chtěla bych se zeptat, jak je to s placením daně z nemovitosti? Slyšela jsem, že 2/2/2004 byl poslední den na přiznání této daně. Pokud jsem tento termín zmeškala, budu platit nějaké penále? Děkuji Netková

Zamestnavatel, u kt.som pracovala len 1 mesiac,…

Zamestnavatel, u kt.som pracovala len 1 mesiac, so mnou nekomunikuje a odmieta vydat potvrdenie o prijmoch pre dan.ucely. Ako inak mam dokazovat prijmy od tohto zamestnavatela v dan.priznani.

Zajimalo by me, jakym zpusobem mam dolozit…

Zajimalo by me, jakym zpusobem mam dolozit autorsky honorar, kdyz jsem neobdrzel zadny doklad, mam pouze smlouvu. A druha otazka: jak se doplaci danovy doplatek?