FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Chtěl bych Vás poprosit o radu.Při podnikatelské…

Chtěl bych Vás poprosit o radu.Při podnikatelské činnosti,která trvá během zimních měsíců (4měsíce) je obrat firmy okolo 1 600 000Kč.Jak se řeší povinnost platby DPH během roku,kdy příjem podnikatele v dané činnosti je nulový.Existuje nějaké řešení?Předem děkuji.

Dobrý den,vedu účetnictví svému otci-soukromému…

Dobrý den,vedu účetnictví svému otci-soukromému zemědělci už 3 roky.Je plátce DPH,dává čtvrtletní přiznání. Tento rok mě navíc kamarád, co je živnostník (automechanik),požádal,zda bych mu daňové roční přiznání nevyplnila.Nebyl by to pro mě žádný problém.Jediný problém je, zda se mohu podepsat, že jsem ho zpracovala já, osoba zcela nekompetentní (účetnictví jsem se nikdy oficiálně neučila, v současné době studuji VŠE, ale předmět účetnictví jsem ještě neabsolvovala). Může daňové přiznání sestavit každý?(tedy ne sám sobě,ale i cizí osobě?) Děkuji za odpověď

Dotaz: Postavil jsem rodinný dům a zatím ho…

Dotaz: Postavil jsem rodinný dům a zatím ho nebudeme využívat k bydlení ještě asi dva roky. Po tuto dobu budu dům pronajímat. Jaké mohu uplatnit proti příjmům náklady ? Lze uplatit i odpisy pouze dva roky a poté v domě bydlet s rodinou ? Děkuji.

Dobry den, chtela bych se Vas zeptat, jestli je…

Dobry den, chtela bych se Vas zeptat, jestli je mozne mit nejake danove ulevy, kdyz studuji vysokou skolu pri zamestnani. Dekuji Klimova

Jsem fyzicka osoba uctujici v JÚ.Za rok 2003 me…

Jsem fyzicka osoba uctujici v JÚ.Za rok 2003 me prijmy z prodeje zbozi dle penezniho deniku nepresahly 6 mil.Kc,ale zdanitelna plneni z priznani k DPH tuto castku za rok 2003 prevysily.Zajima mne,co je rozhodujici pro zavedeni podvojneho ucetnictvi,jestli obrat z penezniho deniku nebo obrat dle priznani k DPH?Dekuji Jaroslav Kuba

Dobrý den, jsem fyzická osoba a zaměstnanec. Můj…

Dobrý den, jsem fyzická osoba a zaměstnanec. Můj dotaz se týká § 9 zákona o daních z příjmů. Mám příjem z pronájmu bytu. Zajímá mě, zda se v tomto případě mezi výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení tohoto příjmu mohou započítat splátky komerčního úvěru použitého při koupi bytu a splátky úvěru ze stavebního spoření. Tyto dvě platby totiž přesahují příjem z pronájmu bytu. Děkuji za laskavost, Roman Gregar.

V roce 2003 jsem pracoval u SW firmy. Byl mi…

V roce 2003 jsem pracoval u SW firmy. Byl mi jednorazove vyplacen autorsky honorar. Jake danove priznani potrebuji a do jakych polozek a.h. mam zahrnout? Lze na a.h uplatnit nejake srazky?

Od 1.1.2003 pracuji v zahranici (Madarsko).…

Od 1.1.2003 pracuji v zahranici (Madarsko). Danove priznani a odvod dani provadi madarsky zamestnavatel. Co potrebuji k podani danoveho priznani v CR?Jaky formular si stahnout z internetu?Jak zamezit dvojimu zdaneni-bude stacit potrvreni o prijmech a zdaneni od madarskeho zamestnavatele? Dekuji Benesova

Mohu si jako OSVČ uplatňovat při pracovních…

Mohu si jako OSVČ uplatňovat při pracovních cestách, které jezdím s automobilem manžela základní náhradu 3,40? Manžel automobil nemá v obchodním majetku, neměl, nebyl předmětem leasingu a nepoužívá jej. Automobil je předmětem společného jmění manželů. Je daňově uznatelným výdajem mnou placená silniční daň za tento automobil pro mé pracovní cesty? Děkuji mnohokrát za odpověď. Eva R.

Otec bydlel sám v družstevním bytě jako člen…

Otec bydlel sám v družstevním bytě jako člen družstva od roku 1992. V 11/2001 získal byt do osobního vlastnictví.V srpnu 2002 zemřel.Jakojediný dědic jsem byl já a 10/2003 jsem byl zapsán na katastru jako vlastník bytu.Celou dobu od srpna 2002 platím příspěvky vlastníka a protože dům prošel v roce 2003 rekonstrukcí ,musel jsem přispět formou půjčky od bytového družstva.Půjčku splácím měsíčně spolu s nájmem.Dostal jsem se do tíživé finanční situace a byt chci prodat.Prosím Vás o odpověď ,jak to bude v mém případě po prodeji s daní z příjmu.Za Vaši odpověˇpředem děkuji.Hrdlička Praha 8

Dobrý den, jsem zaměstnanec, pronajímám rodinný…

Dobrý den, jsem zaměstnanec, pronajímám rodinný domek. Mohu do nákladů uplatnit odpis nemovitosti (odhadní cena z dědického řízení, nebo musí být odhad nový?). Děkuji za odpověď.

Dobrý den, bydlím 12 let v družstevním bytě,…

Dobrý den, bydlím 12 let v družstevním bytě, který jsem si před rokem přvedl do osobního vlastnictví. Teď chci byt prodat a peníze použít na financování rodinného domku. Budu z částky, kterou obdržím za prodej bytu, platit daň z příjmu, jestliže mezi nabytím a prodejem bytu neuběhnou 2 roky?

Dobrý den, domnívám se, že jste na dotaz paní,…

Dobrý den, domnívám se, že jste na dotaz paní, která se ptala na přivýdělek k mateřské dovolené, neodpověděli přesně (dotaz z 2.2.2004 13:43). Je pravda, že nebude platit minimální daň z příjmu, ale bude platit minimální sociální pojištění (cca 1000 Kč/měs). Rád bych se dozvěděl, že tomu tak není.

Dobrý den, přerušila jsem živnost k 22.1.2004…

Dobrý den, přerušila jsem živnost k 22.1.2004 budu muset platit v roce 2004 živnostenskou daň a pojištění, když už nepodnikám? Děkuji. Nováková

Dobrý den, mám dotaz týkající se zdanění příjmů…

Dobrý den, mám dotaz týkající se zdanění příjmů z cenných papírů. Lze do čáskty, kterou mám zdanit za minulý rok započítat i ztrátu z předešlého roku. Slyšel jsem, že je to možné. Jestliže ano, jakém časovém intervalu lze takovou ztrátu zpětně uplatnit? Pro názornost uvádím příklad: V roce 2002 -1000 kč v roce 2003 +5000 kč Částka ke zdanění je 5000 kč a nebo 4000 kč? Děkuji za Vaši odpopověď. S pozdravem Petr Piňos.

Jsem OSVČ, plátce DPH, vedu podvojné účetnictví.…

Jsem OSVČ, plátce DPH, vedu podvojné účetnictví. V 10. měsíci 2003 jsem koupila paketovací lis na balíkování papíru za Kč 350.000,- + 55.000 DPH. Zařadila jsem jej do 2. odpisové skupiny, s odpisem 6 let za cenu 350.000.- a DPH 55.000,- jsem odečetla na vstupu. Neměla jsem odečítat poměrnou část DPH po dobu 6-ti let? Děkuji za odpověď.

V roce 2003 jsem obdržel rozhodnutí soudu o…

V roce 2003 jsem obdržel rozhodnutí soudu o ukončení konkurzního řízení firmy, u které jsem byl zaměstnán do konce roku 1998. Soud rozhodl, že správce konkurzní podstaty má vyplatit tehdejším zaměstnancům určitou poměrnou část pohledávky tehdy nevyplacených mezd a náhrad, což se (aspoň v mém případě) stalo. Má otázka je: 1. Je nutné uvádět tento příjem do daňového prohlášení za rok 2003, když se týká nezaplacených mezd z roku 1998? 2. Soudní rozhodnutí neobsahuje větu, zda je náhrada mzdy již zdaněna. Předpokládám, že ano. Předem děkuji za odpověď. J. Kropáč

Jsem OSVČ, plátce DPH, vedu podvojné účetnictví.…

Jsem OSVČ, plátce DPH, vedu podvojné účetnictví. V srpnu roku 2003 jsem si vzala auto na leasing. V září 2003 mi bylo nabouráno (vinou druhého řidiče). V prosinci roku 2003 mi přišla ze servisu faktura na cca Kč 30000.-, údajně DPH. Mohu si toto DPH (tuto fakturu) dát do účetnictví a odečíst DPH na vstupu? Pojišťovna údajně plnila pouze daňový základ. Uznávací dopis pojišťovny mi servis neukázal. Děkuji Farniková

Dobrý den, prosím Vás o zodpovědění tohoto dotazu…

Dobrý den, prosím Vás o zodpovědění tohoto dotazu. Byl jsem do 5. měsíce 2003 zaměstnán na HPP. V 6., 7. a 8. měsíci jsem byl evidován na pracovním úřadě. Od 9. měsíce jsem OSVČ. Budu v daňovém přiznání uvádět i peníze, které jsem pobíral v 6. - 8. měsíci od pracovního úřadu? Pokud ano, podle kterého paragrafu je to příjem? Děkuji

Prosím o odpověď na následující otázku. Podnikám…

Prosím o odpověď na následující otázku. Podnikám jako FO a nemám akcie v majetku firmy. Pokud vycházím z toho,že při prodeji akcí (prodávaných do 6 měsíců od nákupu) musím použít metodu FIFO,mám postupovat v následujícím příkladě takto? a)1.1.04 koupím 100ks akcií ČT ze svých peněz b)1.2.04 koupím na "margin" obchod 300ks ČT c)20.2.04 zavírám "margin" obchod to znamená,že prodávám 100ks koupených 1.1.04 a 200ks koupených 1.2.04 a 100ks koupených 1.2.04 mi zůstane ? Je to správně? Předem děkuji za odpověď.