FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, jsem FO a mam zivn. opravneni na velkoobchod. Mohu prodavat i koncovym spotrebitelum? Pokud ano, jak? Dekuji mnohokrat za odpoved.
kolik procent budu jako osvč platit socialni zabezpečení
Dobrý den. Zajímalo by mě, jak vypočítám čistou mzdu u živnostníků-tedy lidí, kteří pracuji na Živnostenský list. Např. pokud dostanu 25.000,- Kč na ŽL, při nulových výdajích za rok,žádných odpočitatelných položkách(žádné dítě, manžel(ka)-kromě poplatníka, kolik z této částky musím zaplatit na sociálním, zdravotním a na daních a zda je výhodnější být zaměstnancem nebo pracovat na ŽL. Děkuji za odpověď. Šárka Tobolová
kolik procent budu jako osvč platit socialni zabezpečení
Dobry den, jsem studentka podnikajici na ZL. Chtela bych se zeptat, jak uvest do Prehledu za rok 2003 pro OSSZ,ze za mne do jiste vyse plati soc. pojisteni stat. Dekuji.
Dobrý den, v souvislosti s přijatými změnami v Zákonu o DPH od 1. 1. 2004 si Vás dovoluji požádat o sdělení, jaké sazbě podléhají následující služby: - výroba fotodesignu k divadelnímu představení - vyroba foto/dokumentačního portfolia - asistent architekta při natáčení filmu, dokumentu, reklamy apod. Zajímalo by mne, jakou sazbu si jako plátce DPH u podobných služeb účtovat a jaký druh živnostenského oprávnění (jakou činnost) zvolit pro tyto služby. Velmi děkuji za odpověď.
Dobry den. Chtela jsem se zeptat.Za rok 2003 mam příjmy od zaměstnavetele.Dále jsem měla 15.000,-- příjem od firmy, se kterou mam sepsanou smlouvu o obchodnim zastoupeni. Mam si podávat sama daňové příznání, a které? Co je potřeba doložit jako doklad o zmíněném příjmu.Patří tento příjem do "ostatních příjmů"? Děkuji
Dobrý den. Ráda bych poprosila o odpověď na problém mé známé. Je již několik let v důchodu ale stále je zaměstnaná jako zdravotní sestra v nemocnici na plný úvazek (+pobírá starobní důchod). Její zaměstnavatel ji ale sráží z každé výplaty zdravotní i sociální pojištění jako normálnímu zaměstnanci. Je to tak správně? V případě, že by ji to strhával neoprávněně, je možné požádat o vrácení sražených peněz (a koho o to požádat - zaměstnavatele, správu soc. zabezpečení a zdravotní pojišťovnu?)? Děkuji za odpověď. Ing. Kučerová Zdenka
Dobrý den. Ráda bych poprosila o odpověď na problém mé známé. Je již několik let v důchodu ale stále je zaměstnaná jako zdravotní sestra v nemocnici na plný úvazek (+pobírá starobní důchod). Její zaměstnavatel ji ale sráží z každé výplaty zdravotní i sociální pojištění jako normálnímu zaměstnanci. Je to tak správně? V případě, že by ji to strhával neoprávněně, je možné požádat o vrácení sražených peněz (a koho o to požádat - zaměstnavatele, správu soc. zabezpečení a zdravotní pojišťovnu?)? Děkuji za odpověď. Ing. Kučerová Zdenka
Dobrý den,Jsem OSVČ mám dotaz ohledně tvorby zákonných rezerv.Je možné tvořit rezervy na předpokládanou úpravu nákladního auta.Auto máme v majetku.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dva dotazy: 1. Zastavárna, bazar: -vedeme Jú, nyní evidence příjmů a výdajů Dotaz: měsíčně uzavíráme zástavy, jak zavést do účetnictví výdaje (to jsou půjčené peníze) a příjmy ze zástav (to jsou vrácené peníze + úroky). Do příjmů a výdajů ovlivňuj. zákl. daně, nebo do neovl. z.daně a do zdaň. příjmů pouze úroky ? 2. Zabavené zboží Policií ČR (podloženo dokladem) lze dát do výdajů ovliv. zákl. daně? Děkuji a přeji hezk den
Můj pracovní poměr byl na dobu určitou a končil 31.12.2003. V současné době jsem těhotná a marodím v ochranné době na kterou bude navazovat mateřská dovolená. Zároveň se zaměstnáním jsem byla OSVČ bez přihlášky na důchodové zabezpečení.Příjem z podnikání představoval tak 15000 Kč ročně. Jedná se mi o vyměřovací základ pro rok 2004 na OSSZ. V současné době samostatně podnikatelskou činnost nevykonávám, ale ještě v průběhu roku 2004 mi bude přicházet provize. Jedná se asi o částku 7000 Kč. Jedná se mi o to, zda-li na konci roku 2004 po mne OSSZ nebude chtít pojistné z mininálního vyměřovacího základu. To by pro mne znamenalo zaplatit více než na provizi vydělám a tudíž by bylo lepší podnikatelskou činnost přerušit, ale co s tou provizí. Nebo pokud mám nemocenskou v ochranné době a mateřskou minimální základ pro sociální pojištění se na mne nevztahuje? Zákon jsem četla, ale je pro mne nepřehledný a na dotaz mi nedokázali odpovědět ani zaměstnankyně na Okresní správě sociálního zabezpečení. Děkuji
Dobrý den, jsem studentem VS a nyní mám začít při studiu pracovat pro firmu-na živnostenksý list. Nevím však kolik si měsíčně vydělám. Zajímá mně zda i jako student budu muset platit tzv. minimální daň pro živnostníky (nevím ani kolik tato dan činí) a zda budu muset platit i zdravotní pojištění ( nebot to mám jako student nyní placeno státem). Děkuji za odpoveď. S pozdravem Jiří Lády, BRNO
Prosím o vysvětlení. Setkala jsem se se dvěma názory na uznání cestovních náhrad hromadným dopravním prostředkem OSVČ, která se vlakem dopravuje do jedné ze svých provozoven. Jednu má v místě bydliště, druhou v jiné obci. Chápala bych toto cestovné - jízdné hromadným dopravním prostředkem jako náklad vynaložený na dosažení příjmů atd..a tudíž daňově uznatelný .... ale doslechla jsem se, že jeden daňový poradce toto neuznává, že prý lze uznat pouze použití automobilu. Zdá se mi to postavené na hlavu a pokud má tento daňový poradce pravdu, pak jsem to v zákoně o dani z příjmu neviděla. Děkuji za odpověď. Linda
Dobrý den, vedu účetnictví firmě (s.r.o.), která má ve svém účetnictví neuhrazené závazky s dobou splatnosti delší čtyř let. Účetní poradenská firma mi dala informaci, že mají být tyto závazky odepsány v plné výši do výnosů a firma je musí zdanit. Na základě čeho je tato povinnost? Případnou úhradu si prý mohu uplatnit opět do daňových nákladů. Netuším, jakým způsobem tento problém vyřešit. Předem děkuji za radu.
Dobrý den, Mám krátký dotaz ohledně přeplatů ze SP a ZP. Vedu JÚ a jsem plátce DPH. V březnu roku 2002 jsem přerušil živnost. V roce 2003 po vyúčtování za rok 2002 jsem měl přeplatek na SP, který mi byl vrácem. Na podzim roku 2003 jsem opět živnost obnovil. Otázka zní, zda a případně jak mám zahrnout výše zmíňěný přeplatek SP. Na jednu stranu jsem už nebyl živnostníkem, na druhou stranu si myslím, že by se tento příjem měl zdanit. Poradťe prosím. Děkuji S pozdravem Jiří Rychtecký S pozdravem Jiří Rychtecký
Dobrý den, mám krátký dotaz ohledně fakturace do zahraničí, EU. Nejdříve pár faktu: JÚ (Daňová evidence), jsem plátce DPH, faktrua se týká konzultací ohledně vývoje software. Smlouva/Dohoda byla uzavřena ústně. Jak bych měl správně postupovat při vystavení faktury, DPH a přehledu DPH? Vím, že nebudu uvádět žádnou výši DPH (je to osvobozené), ale pokud se nepletu, tak bych měl FÚ při podání přehledu DPH dát nějakou statistiku. Obecně to lze shrnout (stačí jednoduše v bodech), jak postupovat při fakturaci do zemí EU a co vše potřebuji. Děkuji za odpověď. S pozdravem Jiří Rychtecký
Dobrý den, Mám krátký dotaz ohledně odepisování. Vedu JÚ a jsem plátce DPH. V roce 1999 jsem koupil počítač, který jsem pravidelně odepisoval. V březnu roku 2002 jsem však přerušil živnost (a tedy zaplatil DPH ze zůstatkové ceny, protože jsem přestal být plátce) V roce 2003 jsem opět živnost obnovil a stal se opět plátcem. Jak mám postupovat při dokončení odpisů? Jde mi o to, jestli se mi nezvýší vstupní cena počítače (díky zaplacenému DPH ze zůstatkové ceny). Děkuji S pozdravem Jiří Rychtecký
Dobrý den, ráda bych se informovala, zda jsou vytvořena nějaká pravidla pro evidenci DDNM. S ohledem na nákup - Licence, Multilicence, Upgrade, u toho je pouze jedno instalační CD atd. Lze zařadit jednu multilicenci pod jedno inv. číslo?Kam s CD? Čím se toto řídí. Prodejce totí uvádí na faktuře např. 5 licencí vyfakturuje celkovou částku a vydá jeden licenční list na 5 instalací. Děkuji za brzskou odpověď, nedá mi to spát. S pozdravem Dobrovská E
V letočním zdanitelném období jsem nedosáhla žádných příjmů. Po celou dobu jsem byla pouze v domácnosti. Živnostenský list jsem však přesto nepozastavila pro případ nabídky práce. Mám v tomto případě uvést, že samostatně výdělečná činnost byla mým hlavním zdrojem příjmů?