FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Chtěl bych se Vás zeptat zda při podnikání na základě volné živnosti "Inženýrská činnost v investiční výstavbě" mohu dát do nákladů nákup společenského obleku nebo zda patří mezi výdaje na reprezentaci a do nákladu zahrnout nelze (pro jednání s investory společenský oděv nutně potřebuji). Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych věděla. zda formuláře ke stažení lze použít pro zdaňovací období 2003. Na sociálce mají jiné tiskopisy. Děkuji
V minulém roce jsem prodal z mého lesa dříví za které jsem obdržel peníze. Prosím jakým způsobem a kde(na který formulář) mám provést daňové přiznání. Je zapotřebí k tomu nějaký doklad? Peníze mi přišli rovnou na účet?Děkuji Muller
Dobrý den, Chci pronajímat byt v osobním vlastnictví - stáří cca 30 let. Do nákladů bych chtěl uplatnit kromě běžných provozních nákladů i odpisy - z jaké ceny a jakým způsobem lze tyto uplatnit? Děkuji J.
Dobrý den, mám trvalý pracovní poměr jako učitel na střední škole. Při zaměstnání učím v kurzech a překládám na živnostenský list. Příjmy z této činnosti jsou kolem 20.000.-Kč za rok 2003. Musím podat daňové přiznání a jakého typu? Musím se přihlásit na OSSZ k placení pojistného když zálohy za mě platí zaměstnavatel? Můžu si kancelářské potřeby zahrnout do nákladů? Děkuji za odpověď. D.Šebesta
Dobrý den, prosím o radu jak vypočítat daň z příjmů za prodanou nemovitost (byt). Manželé koupili byt z majetku města, spoluvlastnický podíl 239/10000. Trvalé bydliště asi 6 let. Smlouva o sdružení ze dne 29.10.2001. Kupní cena Kč 80 000,- byla celá zaplacena.Katastrální úřad-právní účinky vkladu dne 5.4.2002. Prodej bytu za Kč 400 000,- . Právní účinky vkladu 1.8.2003. Děkuji.
Dobrý den, v roce 2003 jsem byla do září 2003 studentem denního doktorandského studijního programu a měla jsem příjmy na smlouvu o dílo. Od října pak vykonávám činnost jako mandatář na živnostenský list (příjmem je částka za měsíc uvedená ve smlouvě) plus jsem měla další příjmy na smlouvy o dílo. Jak v tomto případě postupovat při podání daňového přiznání? Předem děkuji za pomoc.
Dobrý den, od 1.1. 2004 jsem se přihlásila jako OSVČ k platbě důchodového zabezpečení. Minimální částka (záloha) činí 997,- Kč. Bude v letošním roce tato částka nějak změněna? Předem děkuji za odpověď.
Mohu si jako OSVČ uplatňovat při pracovních cestách, které jezdím s automobilem manžela základní náhradu 3,40 za rok 2003? Manžel je vlastníkem zapsaným v TP a automobil nemá v obchodním majetku, neměl, nebyl předmětem leasingu a nepoužívá jej. Automobil je předmětem společného jmění manželů. Je daňově uznatelným výdajem mnou placená silniční daň za tento automobil pro mé pracovní cesty? Děkuji mnohokrát za odpověď. Ruzickova
Dobry den Chci se zeptat pokud mam zamestnani jako HPP a na vedlejsak zivnostensky list, musim davat danove priznani z zivnosti pokud jsem mel prijmy 1200 Kc??? Za dalsi se chci zeptat jak je to s placenim socialniho. Dosel mi formular na priznani ale socialni za me plati zamestnavatel. Dekuji za odpoved.
Pracuji na HPP a zamestnavatel za me normalne dela danove priznani. V tomto roce mam vedlejsi prijmy z prodeje autorskych prav k softwarovym komponentam prodavanym pres internet. Jakym zpusobem tohle danit a kde je nutno se prihlasit?
Přeji dobrý den a předem děkuji za odpověď. Jsem zaměstnancem a v minulém roce jsem měl vedlejší příjem 16 000,- Kč. Potřebuji vědět zda musím i za tento příjem doplatit SP a ZP.
Dobrý dem, mám dotaz ohledně slevy na dani. Chtěla bych při vyrovnání daně uplatnit úroky ze stavebního úvěru. Zaměstnavatel po mě požaduje nejen potvrzení o zaplacených úrocích od instituce, která úvěr poskytla, ale také další dokumenty jako : úvěrovou smlouvu, list vlastnictví. Podle mě má ale všechny náležitosti právě na potvrzení o zapl. úrocích. Má na toto právo.Děkuji
Jsem zaměstnán a zároveň si přivydělávám činností na ŽL.Platím tedy řádně daně ze zaměstnání a dle odpovědí zde jsem pochopil, že budu platit ještě k tomu i mnimální daň z podnikání. Nechápu potom ale sdělení z úřední desky MÚ Nová Paka, které m.j. sděluje:"Prakticky to znamená, že pokud poplatník má několik druhů příjmů např. ze zaměstnání. z pronájmu a ze živnosti. musí uplatnit minimální základ daně tehdy, jestliže součet všech dílčích základů daně - tedy celkový základ daně z příjmů fyzických osob je menší než minimální základ daně stanovený pro příslušný rok."Buď to špatně chápu, nebo se někdo mýlí. Děkuji za odpověď.
Dobry den, zajimalo by mne ci mam narok na ulevu dani z primu (tzv:nezdanitelnu cast 38040.-ck rocne ) kdys jsem cizinec konkretne slovak a v CR pracuji uz 11 mesicu ,mam tady prechodny pobyt a nepracuji na zivnost. list. Dekuji.
Budu za rok 2004 platit minimální daň, když jsem v dubnu 2003 přerušila na dva roky podnikání a nahlásila to na ŽÚ, zdravotní pojišťovně, úřadu soc. zabezpečení, zkrátka všude, kde to nahlášeno má být. Mám nyní nadále platit zdravotní pojištění, jako osoba bez zdanitelných příjmů? Mám povinnost platit soc. a důchodové pojištění? Pokud ne, můžu platit důchodové pojištění dobrovolně, i když nepodnikám a bude se doba , po kterou budu dobrovolně platit, započítávat do let, která jsou zapotřebí pro nárok na starobní důchod? ( Na ochod do důchodu mám čas, ale do povinných 25 odpracovaných let mi chybí 2 roky) Děkuji za odpověď Marta
Podnikáme jako 2 fyzické osoby ve sdruzeni, celkovy obrat (prijmy) je 9 milionu korun, chtela bych se zeptat, zda od roku 2005 muzeme stale uctovat v soustave jednoducheho ucetnictvi (tj. pocita se obrat na 1 fyzickou osobu, tj. 4,5 mil.)?
Dobrý den, jaký je nyní limit obratu pro nutnost ragistrace k DPH? Jakým způsobem se tato podmínka určí - výše obratu a rozhodné období? Děkuji za odpověď. G.Švec
U sdružení bez právní subj.poměr vlož.věcí podle druhu.Já 10:1 dcera. Příjmy a výdaje 50%: 50%. Můžeme změnit smlouvu např. na poměr majetku 7:4 ? I teď na rok 2003 ? Vzhledem k fyzickému objemu prodejny a skladu, nelze zvýšovat zásoby. Musela by se použít daň darovací
Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem. V roce 2003 jsem 7 měsíců byla zaměstnaná v trvalém pracovním poměru, dva měsíce evidována na úřadu práce (brala jsem podporu v nezaměstnnosti) a od října 2003 jsem nastoupila na řádné doktoranské studium a je mi více než 26 let a méně než 28 let. Od 1.10.2003 platím povinné zdravotní pojištění (v roce 2003 835 Kč/ měsíc) . 1. mohu odečíst z příjmu pro stanovení základu pro výpočet daní za rok 2003 částku, kterou jsem zaplatila za povinné zdravotní pojištění to jest 3x835 Kč ? 2. Odečítatelnou částku 38 040 Kč mohu odečíst celou, nebo jen za měsíce trvalého pracovního poměru ? 3. Odečítatelnou částu (jako student) 950 Kč/měsíc mohu odečíst za měsíce říjen až prosinec 2003 Děkuji za odpověď