FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem OSVČ, budu podávat daňové…

Dobrý den, jsem OSVČ, budu podávat daňové přiznání za rok 2003, chci si odepisovat měsíční paušál za auto, které je psané na někoho jiného, ale já jsem v TP jako uživatel vozidla, našla jsem si na internetu (www.ucetnisvet.cz) "smlouvu o nájmu dopravního prostředku" tak bych potřebovala vědět, zda se dá použít. V této smlouvě se dále uvádí částka za nájem, dá se tato smlouva uzavřít na částku 0 Kč - tj. bezplatný pronájem?? Anebo pokud ne, dá se tento měsíční pronájem odečítat také z daní, anebo lze pouze měsíční paušál za automobil a toto by se v něm zohledňovalo? Děkuji za odpověď

1. Musí provozovat sportovec s profesioní…

1. Musí provozovat sportovec s profesioní smlouvou (prvoligový fotbalista) svoji činnost na základě živnostenského oprávnění - jedná se o živnost volnou)? 2. Zdaňuje příjmy (jako např. náhrada cestovních výdajů na tréninky, zápasy vlastním vozidlem, sportovní vybavení-výstroj, oblečení apod., hrazení nájemného za byt atd., které financuje klub)? Děkuji za odpověď.

Jaká je prosím minimální daň z příjmu fyzických…

Jaká je prosím minimální daň z příjmu fyzických osob v roce 2004? Děkuji za vyřízení

Jsem OSVČ, účtuji v jednoduchém účetnictví. Svoji…

Jsem OSVČ, účtuji v jednoduchém účetnictví. Svoji činnost končím k 31.12.03. Vykazuji drobný majetek nasbíraný za deset let činnosti. Jakým způsobem ukončit činnost (vypořádat drobný majetek) bez konfliktu s finančním úřadem ? Předem děkuji za radu.

Dobry den, mam dotaz z oblasti cestovnich nahrad.…

Dobry den, mam dotaz z oblasti cestovnich nahrad. Jsem OSVC a pracuji pro obcanske sdruzeni, kteremu fakturuji sve sluzby. V ramci zajistovani techto sluzeb jezdim do zahranici, kde od obcanskeho sdruzeni pripadne primo od zahranicni firmy dostavam stravne. Vetsinou vsak vyse stravneho neodpovida ceskym predpisum (je nizsi). Mohu si stravne dopocitat a zahrnout do vydaju? Jakym zpusobem mam vest v ucetnictvi stravne, ktere obdrzim od obcaskeho sdruzeni pripadne od zahranicni firmy? Diky za odpoved.

Jsem OSVC casto cestujici do zahranici. Mohu do…

Jsem OSVC casto cestujici do zahranici. Mohu do nakladu zahrnout jizdenky mistni dopravu (obdoba MHD)? Dekuji za odpoved.

Dotaz k vyúčtování daňového přiznání (možnost…

Dotaz k vyúčtování daňového přiznání (možnost odečtení úroků z HÚ a stavebního spoření): Po ukončení studií na VŠE se dcera rozhodla hledat pracovní uplatnění v Praze, proto jsme museli řešit její bytovou situaci. Koupili jsme byt 2+KK (63 m2) do osobního vlastnictví. Cena bytu byla cca 1 900 000,- Kč. Financování jsme řešili tak, že jsme část zaplatili v hotovosti, část ze stavebního spoření a na 950 000,- Kč jsme si vzali v r. 2001 hypotéku u KB. Protože v roce 2002 ještě dcerka studovala a neměla vlastní příjem, jsme jako spoludlužníci hypotéčního úvěru uvedeni: dcera, manžel a já. Manžel a já jsme hradili veškeré splátky na byt, tj. úroky a následně splátky hypotéky a splátky půjček ze stavebního spoření, které byly uzavřeny na manžela a dceru. U dceřiny půjčky ze stavebního spoření jsem jako spoludlužník/ručitel uvedena já. V prosinci r. 2002 proběhla kolaudace a předání bytu. Protože byt byl určen pro dceru, zápis v katastru nemovitostí jsme nechali provést na její jméno a dcerka v něm od té doby bydlí. Po dokončení studia tj. od června 2003 ?se částečně podílí na splátkách hypotéčního úvěru. Můj první dotaz zní: Můžeme si - manžel a já - protože jsme řešili bytovou situaci své dcery a jsme uvedeni na HÚ na byt jako spoludlužníci, ale nejsme uvedeni jako vlastníci bytu v katastru nemovitostí, odečíst na svém daňovém přiznání za roky 2002 a 2003 poměrnou část úroků z HÚ? Vzhledem k tomu, že v roce 2002 dcerka neměla žádný příjem a v r. 2003 nastupovala do zaměstnání až v půli roku a je zaměstnaná krátce, bylo by pro nás jako spoludlužníky zřejmě výhodnější odečíst zaplacené úroky z HÚ např. po 1/3 na daňovém přiznání manžela, mně i dcery. Druhý dotaz: může si manžel nebo já odečíst z daňového přiznání úroky z půjček stavebního spoření, ačkoliv v katastru nemovitostí je jako vlastník bytu zapsaná naše dcerka? Předem Vám děkuji za Vaši kompetentní odpověď .

Dobrý den, nejsem právnická osoba a ani osoba…

Dobrý den, nejsem právnická osoba a ani osoba podnikající na základě živnostenského listu. Před rokem jsme si nechal do bytu instalovat a zprovoznit bezdrátový internet od společnosti ERKOR s.r.o. Po provedení instalace a zprovoznění internetu mi byla vystavena smlouva jejíž součástí byla i faktura za instalaci a zároveň předplatné za užívání internetu. Zaplatil jsem tedy poplatek za zřízení a zároveň předplatil poskytování internetu po dobu 1 roku tedy od 28.7.03 do 28.7.04. Předplacená částka byla již započítána včetně tehdejší platné sazby DPH tedy 5%. Fakturu jsem zaplatil 29.7.03. Nyní 22.2.04 mi společnost ERKOR oznámila, že musím doplatit rozdíl v sazbě DPH (tzn. 17%) za všechny měsíce od 1.1.2004 až do 28.7.2004. Je tento požadavek vůbec oprávněný, když platba za služby byla provedena na 1 rok dopředu a to 29.7.03 kdy ještě byla platná 5% sazba z DPH? Obecně otázka zní: je oprávněné chtít po zákazníkovi doplatek vzniklý změnou sazeb v DPH, když faktura za tyto poskytované služby(od 28.7.03 - 28.7.04) byla již zaplacena v době, kdy byla platná nižší sazba z DPH?

Dobry den, jsem OSVC a bydlim v dome rodicu,…

Dobry den, jsem OSVC a bydlim v dome rodicu, pouzivam jednu mistnost v dome jako svou kancelar. Chtel bych si ji od rodicu pronajmout abych mohl uplatnovat naklady spojene s jejim provozem jako nakup stolu apod. Nerad bych ale aby rodice, kteri jsou oba v duchodu museli kvuli tomu davat danove priznani a platit dane. Slysela jsem ze existuje castka, pod kterou kdyz jse prijem, tak se nemusi davat danove priznani. Mohli by jste mi rict jaka ta castka je ? Oba jsou v duchodu. Dekuji za odpoved. S pozdravem

Dobry den. Pracuji jako vysokoskolsky ucitel na…

Dobry den. Pracuji jako vysokoskolsky ucitel na HPP, zivnostensky list nemam. V roce 2003 mi vysla kniha a byl mi jednorazove vyplacen autorsky honorar ve vysi 40000,- Kc. Zajima mne jakym zpusobem se tento honorar dani, co lze odpocitat a zda z tohoto prijmu musim platit socialni a zdravotni pojisteni. Dekuji.

Dobrý den. Jsem přihlášen k silniční dani …

Dobrý den. Jsem přihlášen k silniční dani (používání soukr. vozidla pro účely podnikání)vedu deník,znám cenu benzinu a 3,4Kč na km-kam v danovém priznání uvést náklady k odečtu? Děkuji.

Dobrý den, pracuji jako zaměstnanec na HPP. V…

Dobrý den, pracuji jako zaměstnanec na HPP. V roce 2003 jsem prodal osobní počítač starý dva roky osobě, která pracuje jako OSVČ na základě kupní smlouvy (aby si ho mohla dát do nákladů) za 25 000Kč. Musím tuto částku přiznávat jako příjem? Předem děkuji za odpověď.František Zachař

Dobrý den, pracuji jako OSVČ a úhrady za faktury…

Dobrý den, pracuji jako OSVČ a úhrady za faktury si nechávám posílat na svůj osobní účet v bance (nejedná se o firemní účet). Mohu si dávat poplatky za vedení účtu a za realizace plateb sociálního a zdravotního pojištění do nákladů? Mimo tyto platby proběhne na účtě většinou jednou za měsíc jedna platba jako soukromý výdaj. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v loňském roce jsem byla do září…

Dobrý den, v loňském roce jsem byla do září studentkou denního doktorandského studijního programu. Od září pak podnikám na živnostenský list jako mandatář. Mohu v daňovém přiznání za rok 2003 uplatnit odpočitatelnou částku jako studující (studentem jsem fakticky byla od ledna do září). Předem velice děkuji za odpověď.

V loňském roce, stejně jako v předloňském, jsem…

V loňském roce, stejně jako v předloňském, jsem si vedle svého běžného příjmu plynoucího z pracovního poměru na plný úvazek, na základě mandátní smlouvy s jinou organizací vydělal úhrnnou částku méně než 10 000 Kč. V loňském roce jsem tuto částku uvedl do daňového přiznání za předminulý rok do rubriky dle § 10, ale částku jsem nezdanil, neboť jsem se domníval, že se jedná o příjem dle odstavce 1 písm. a), o nichž se v odstavci 3 písm. a) téhož paragrafu praví, že pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 10 000 Kč, je tento příjem od daně osvobozen. Finanční úřad sice schválil mé zařazení do rubriky dle § 10, musel jsem však tento příjem přičíst ke všem ostatním příjmům z pracovního poměru atd., a zdanit ho spolu s nimi. Protože jsem tento příjem nikterak netajil, a navíc i při započtení této dodatečné daně jsem měl daňový přeplatek, nebyl jsem nijak sankcionován. Stejně jsem to ale nepochopil, a protože v letošním roce se situace bude opakovat, posílám tento dotaz. Rád bych tedy věděl, zdali při výdělku na základě mandátní smlouvy mimo hlavní zaměstnání pod 10 000 Kč ročně je tento výdělek osvobozen od daně, a pakliže ano, mám-li tento příjem do daňového přiznání vůbec uvádět. Předem děkuji a zdravím. Nitsch

Dobrý den, jsem student VŠ a chci si vyřídit ŽL.…

Dobrý den, jsem student VŠ a chci si vyřídit ŽL. V jaké výši budu platit ZP a SP? Děkuji

Dobrý den. Při ocenění lesního pozemku pro…

Dobrý den. Při ocenění lesního pozemku pro výpočet daně z nemovitostí jsem použil §5 zákona 338/92 a pozemek jsem tudíž ocenil podle platných cenových předpisů, tj. podle §30 vyhlášky 540/2002. Základní cenu za m2 jsem určil podle přílohy 21 k této vyhlášce a podle převládajících souboru lesních typů a dále jsem podle §30 odst. 3 vyhl. 540/2002 upravil zjištěnou cenu srážkou podle přílohy 22 ? můj les je v pásmu ohrožení C a srážka z ceny je 20%. Z takto vypočtené ceny za 1 m2 lesního pozemku jsem potom spočítal daň jako 0.25 % ceny. Úřednice na FÚ namítá, že srážku 20 % podle přílohy 22 vyhlášky 540/2002 nelze uplatnit ? postupuje správně? Děkuji za radu - Václav

Dobrý den, prosím můžete mi poradit v tomto…

Dobrý den, prosím můžete mi poradit v tomto případě. Vystavil jsem fakturu na určitou částku za zednické práce, která byla dokončena. Objednatel fa zplatil přibližně z 1/4, dál se mi nepodařilo dodnes z něj pohledávku vymoci (šli do konkurzu).Také mu ale zůstala fak a VD. Mohu vystavit storno fa k té původní vystavit novou na částku, která byla zplacena? Nebo lze jiným způsobem upravit účty, abych nemusel danit příjmy, které jsem nedostal?Děkuji. Ještě v rychlosti jednu věc. Prý nelze zahrnout do nákladů telefonní účty (pracovní mobil), který je hrazen z účtu "souhlasem k inkasu".Je to pravda? Děkuji mnohokrát.

Dobrý den, prosím vás o radu, zda mám nárok na…

Dobrý den, prosím vás o radu, zda mám nárok na odpočet úroků zaplacených v souvislosti s hypotéčním úvěrem. Pomocí hypotéčního úvěru jsem financoval nákup stavebního pozemku v roce 2003, přičemž hodlám zahájit stavbu rodinného domu na tomto pozemku v příštím roce (2005). Stavbu budu financovat rovněž částečně z hypotéčního úvěru. Potřebuji tedy vědět, zda se v případě pozemku také jedná o řešení bytové potřeby ve smyslu zákona o daních z příjmů. Rovněž bych rád věděl, jaký by byl postup, pokud uplatním nárok na odpočet avšak stavbu bych v budoucnu nerealizoval. Děkuji.

Jako zaměstnanec s vedlejšími příjmy podávám…

Jako zaměstnanec s vedlejšími příjmy podávám daňové přiznání typu B. Mohu uplatnit nezdanitalnou část základu daně na manželku, žijící se mnou ve společné domácnosti, je OSVČ a jejíž celkové hrubé příjmy sice převyšují 38040,-, ale čisté příjmy ( po odečtení nákladů ), tedy její daňový základ nepřesahuje 38040,- ? Děkuji