FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, jsem momentalne v zahranici a…

Dobry den, jsem momentalne v zahranici a doslechla jsem se, ze vysel novy zakon, podle ktereho bude nutno za kazde zivnostanske opravneni platit dan z minimalniho zakladu 110 tis. Vzhledm k tomu, ze v roce 2004 nebudu mit v CR zadne prijmy a jsem spolumajitelem s.r.o., pro kterou ma vydane zivn. opravneni mam obavy zda-li budu platit dane. Takze prosim o vysvetleni, je nutno platit tuto dan i kdyz je zivnostenske opravneni vydane za ucelem podnikani prav. osoby a nebo bude postacovat pokud PO zaplati dane? Dekuji. S pozdravem Sona

Dobry den, chtela bych vedet, co mam delat s…

Dobry den, chtela bych vedet, co mam delat s pujckou od spolecnika, kterou eviduji na uctu 365 jako kratkodobou (smluvne byla splatna do 1 roku)., ale splacena nebyla. Mam udelat nejaky dodatek ke smlouve a preuctovat ji na jiny ucet aby v rozvaze byla jako dlouhodoba? Jaky je Vas navrh? Dekuji

Dobry den, provozuji anglicky psany webovy server…

Dobry den, provozuji anglicky psany webovy server o kapesnich pocitacich. Tyto stranky jsou z drtive vetsiny navstevovany navstevniky ze zahranici (vice jak 99%). Na tomto serveru zobrazuji reklamuzadavanou a placenou rovnez zahranicnimi subjekty. Ma otazka zni - do jake sazby DPH tyto me prijmy spadaji? Dekuji

Dobry den, v roce 2003 jsem byl 3 mesice…

Dobry den, v roce 2003 jsem byl 3 mesice zamestnancem ceske firmy v CR a 9 mesicu zamestnancem ruske firmy v Rusku, kde jsem s vyjimkou 2 tydnu dovolene take nepretrzite pobyval. Mam byt jak v CR, tak i pronajaty byt v Rusku, kde jsem registrovan. Manzelka zije v CR. Danovy poradce mi sdelil, ze s ohledem na manzelku se soudi, ze mam "stredisko osobnich zajmu" v CR a mam tedy povinost zdanit v CR veskere prijmy (i prijmy z Ruska). Prosim o potvrzeni nebo vyvraceni tohoto stanoviska. Dekuji.

Dotaz na odpočet manželky - jak je definována…

Dotaz na odpočet manželky - jak je definována společná domácnost? Manželka byla celý rok 2003 na rodičovské dovolené. Bohužel z důvodu rozporů jsme se v létě rozstěhovali. S ohledem na to, že manželka byla bez příjmu, jsem za ni i nadále (po celý zbytek roku) platil najemne za byt, ve kterém žije s dítětem, a přispíval jí významnou částkou na běžný provoz domácnosti (do 10 tisíc měsíčně). V době od září do prosince si přivydělala částku v hrubém převyšující 38 040, v čistém (po zdravotním pojištění a dani) je to částka nižší. Mohu manželku odečist? Za celý rok? Nebo aspoň za období do září (než měla příjem)? Nebo aspoň za prvních 6 měsíců (kdy jsme spolu i bydleli)? Maželka v čistém hranici příjmu nepřesáhla a s ohledem na to, že jsem ji de facto celou dobu živil, mi příjde spravedlivé, abych si ji odečíst mohl, i když jsem fyzicky bydlel jinde (trvalé bydliště bylo stále formálně společné). Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, doslechl jsem se, že u materiálu a…

Dobrý den, doslechl jsem se, že u materiálu a forem na plasty, které máme na celní záznam zapůjčeny ze zahraničí již několik let, bude vyměřeno clo a DPH ve výši 3% z celkové částky celního dluhu za každý započatý měsíc. Prosím o informaci, zda si to vykládáme správně. Děkuji ing.Miloslav Holý Nový Elton a.s.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak se odepisuje…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak se odepisuje nehmotný investiční majetek v jednoduchém účetnictví. Do roku 2001 byl zatříděn v odpisových skupinách od této doby ho v odpisových skupinách nemohu najít. Podle čeho určit roční výši odpisů a dobu odepisování? (Jedná se o zaúčtování souboru zpracovaných informací, znalcem ohodnocených na cenu vyšší než 60.000,- Kč). Děkuji

Dobrý den, vlastním nemovitosti, které…

Dobrý den, vlastním nemovitosti, které pronajímám k zemědělskému využití. Dále vlastním obytné domy, které rovněž pronajímám. Mohu tyto nemovitosti i nadále odepisovat v 5. odpisové skupině, pokud ne. tak jak vypočítám odpis podle jiné skupiny. Děkuji za odpověď

Dobry den. Jsem obcan Slovenske republiky. Do…

Dobry den. Jsem obcan Slovenske republiky. Do zamestnani v CR jsem nastoupil 3.11.2003. Mam podavat danove priznani za rok 2003 a mam udelat rocni zuctovani dane? V zakonu jsem se docetl ze danova povinost mi vyplyva az po 183 dnech pracovniho pomeru. Muzu zadat o vraceni vsech preddavku dani za rok 2003? Dekuji

Osvobození od daně z příjmu při prodeji…

Osvobození od daně z příjmu při prodeji nemovitosti je ze zákona pokud : "přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu pěti let" co se rozumí nabytím a prodejem - je to okamžik podpisu smlouvy nebo vkladu na katastr nebo zaplacení kupní ceny nebo něco úplně jiného? Můžete prosím přesně specifikovat kdy nastane doba pěti let od koupě a kdy tedy mohu prodat bez toho, abych musel platit daň z příjmu. Děkuji.

Začínám pracovat jako praktický lékař v privátní…

Začínám pracovat jako praktický lékař v privátní ambulanci praktického lékaře. Doporučte mi literaturu nebo adresu na internetu, kde získám informace o učetnictví mé ordinace, odepisy daní, leasing firemního automobilu, khiha jízd, .... Děkuji

Dobrý den, jsem OSVČ, neplátce DPH, účtuji…

Dobrý den, jsem OSVČ, neplátce DPH, účtuji jednoduchým účetnictvím. Naprostou většinu plateb za své služby přijímám v hotovosti, nyní se však objevil jeden klient, který bezpodmínečně požaduje zaplatit bankovním převodem. Rád bych se zeptal, zda je za tímto účelem nutné zřídit (a příp. následně zase zrušit firemní bankovní účet -- což je zřejmě dosti drahá operace), a nebo zda by bylo možné nechat si zaslat platbu na svůj soukromý sporožirový účet. V případě že ano, jak tuto skutečnost vyznačím na vydané faktuře a jak tuto přijatou platbu zaeviduji do účetnictví? Děkuji.

Dobry den, Mym jedinym prijmem je nyni…

Dobry den, Mym jedinym prijmem je nyni rodicovsky prispevek (soc. davka). Prislo mi "primerene vyrovnani v penezich" za akcie ziskane v kuponove privatizaci - dana spolecnost byla zrusena a vymazana z OR. Jedna se o castku 4262,-Kc. Je nutne podat danove priznani? Kdy a jak bude prijem v tomto pripade zdanen? Dekuji za odpoved.

Dle zákona č. 119/92 Sb. o cestovních náhradách…

Dle zákona č. 119/92 Sb. o cestovních náhradách je při vyúčtování cestovních náhrad použit kurz dne určení zákohy. Tzn. že zaměstnanec bude mít schválenou pracovní cestu dne 12.1.2004, bude mu vyplacená záloha na pracovní cestu ve výši 450,-- ?, použiju kurz dne 12.1.2004. Dne 15.1.2004 se vrátí ze služební cesty a předloží mi k vyúčtování cestovní přikaz ve výši 200,-- ?. Ten vyúčtuji rovněž kurzem určení zálohy tj. 12.1.2004. Přeplatek do valutové pokladny mi vrátí 12.1.2004 a ten opět vyúčtuji kurzem určení zálohy - 12.1.2004. Je tento postup správný?

Je možno někde získat "kuchařku", kde by byly…

Je možno někde získat "kuchařku", kde by byly popsány praktické kroky, které bude nutno udělat v souvislosti se vstupem ČR do EU. Resp. nezabyvá se touto problematikou nějaký poradce?

Dobrý den: Jsem FO a v uplynulém roce jsem měl…

Dobrý den: Jsem FO a v uplynulém roce jsem měl tyto příjmy.I.Z hlavního pracovního poměru, II.Jednorázově z dohody o provedení práce (9600 Kčhrubého), III. Z pronájmu nebytových prostor v panelovím domě, kde bydlím (140Kč, kde je uvedeno, že tato částka není zdanitelná) Mám tedy dotaz 1) zda na příjem II. a III. se vztahuje podání daně z příjmů? 2) případě podání příznání na III. použiji Formulář B a přílohu 2. a které odstavce(2?)?

Dobrý den, prosím o informaci, zda se sazba…

Dobrý den, prosím o informaci, zda se sazba minimální daně dle nové daňové reformy týká i OSVČ provádějících činnost podle autorského zákona (ne na ŽL). např. na základě nakladatelských smluv, autorských smluv na výtvarné návrhy atd..

Přividělal jsem si na Dohodu o provedení práce.…

Přividělal jsem si na Dohodu o provedení práce. Termín plnění úkolu byl po dobu leden a únor 2004, odměna celkem 2950 Kč. Jak vypořádat daň, když nechci uplatnit položky ani podávat daňové přiznání na konci roku?

Já i manžel podnikáme na základě ŽL. Manžel má ŽL…

Já i manžel podnikáme na základě ŽL. Manžel má ŽL na opravy a servis strojů. Já mám ŽL na specializovaný maloobchod a činnost účetních poradců. Zajímalo by mě, zda mohu manželovi fakturovat odměnu za zpracování účetnictví a mezd, nebo zda jsem pouze spolupracující osoba, a jak je to u prodeje zboží, které mu prodám, když se jedná o náhradní díly ke strojům, které on opravuje. Pokud to není možné, tak by mě zajímalo, který právní předpis toto upravuje.

Pracuji jako ucitel na gymnaziu a pri zamestnani…

Pracuji jako ucitel na gymnaziu a pri zamestnani pracuji na ŽL jako lektor cizich jazyku. Vyuka probiha vetsinou u me v byte, kde mam trvaly pobyt a adresa je uvedena take jako sidlo na ŽL. Mohu si jako vydajovou polozku odecist najemne a pokud ano v jake procentualni vysi? Do vydaju si take zapocitavam 50% nakladu na provoz pevne linky a 100% nakladu na provoz mobilniho telefonu. Je to spravne? Dekuji za odpoved, Vase sluzba je skvela!