FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, potřebovala bych vědět jaká je…

Dobrý den, potřebovala bych vědět jaká je minimální daň z příjmu fyzických osob (novela zákona) pro zdaňovací období r. 2004. A zda se mě tato minimální daň týká pokud jsem začala podnikat v roce 2003. Předem děkuji za odpověď.

Jsem OSVČ a účtuji v jednoduchém účetnictví. K 31…

Jsem OSVČ a účtuji v jednoduchém účetnictví. K 31.12.2003 končím činnost a na běžném účtě a v pokladně vykazuji hotovost. Jak mám s toto hotovostí naložit abych neměl konflikt s finančním úřadem? Děkuji za odpověď

Dobrý den, žádám Vás o radu ohledně této…

Dobrý den, žádám Vás o radu ohledně této záležitosti: Situace: Jedná se o fyzickou osobu, která vede jednoduché účetnictví. Na svém pozemku má v místě bydliště provozovnu (venkovní hospůdku). Ta je oddělena dvorem od domu, který užívá k bydlení. V létě opravil zděný plot v přímé blízkosti hospody. (plot již stál, ale dělali se na něm úpravy - omítka + tašky nahoru, aby to vypadalo lépe pro konzumenty). Tento plot je hlavně obranou proti zlodějům. Objekt je na venkově a není přímo ve vesnici. Je zde velká pravděpodobnost krádeží - hospůdka se nedá zamknout, je otevřená (venkovní). Dotaz: jdou zahrnout do výdajů náklady na nákup materiálu + lze uplatnit již postavený plot (materiál)? Děkuji za radu. LB

Dobrý den, prosím Vás o radu. Slovenský občan,…

Dobrý den, prosím Vás o radu. Slovenský občan, který pro naši českou firmu dělal překlad (internetem), nám tvrdí, že musí vystavit fakturu s 19%DPH (které je na Slovensku). My jsme také plátci DPH, ale domnívám se, že i v jeho případě se jedná o vývoz služeb, který by měl být osvobozen od DPH. V případě, že ne, jak zaúčtovat fakturu s 19%DPH v naší firmě. měli bychom nárok na odpočet? Děkuji.

Dobrý den, nemohu nikde najít zda-li již bylo…

Dobrý den, nemohu nikde najít zda-li již bylo upraceno účetnictví lékařů. Poslední zmíňku jsem našla ze dne 23.1.2004, že skupina poslanců ODS předložila sněmovně dílčí novelu, která má zajistit, že soukromá zdravotnická zařízení a ĺékaři nebudou muset vést podvojné účetnictví (samozřejmě pokud nepřekročí stanovený obrat),Jak jim nyní ukládá zřejmě nedopatřením zákon a tím je znevýhodňuje. Potřebovala bych začít s účetnictvím roku 2004 a nevím, zda-li v daňové evidenci a nebo podvojném účetnictví. Děkuji

Dobry den. Jsem sloveka podnikajici v CR, zapsana…

Dobry den. Jsem sloveka podnikajici v CR, zapsana v OR. Zdravotni pojisteni (nejnizsi sazbu) a take i zivotni pojisteni si platim na Slovensku. Muzu si tato pojisteni odepsat a jakou formou? Mockrat dekuji za odpoved.

Část své řádně zdaněné mzdy jsem uložil na…

Část své řádně zdaněné mzdy jsem uložil na vlastní účet vedený u zaměstavatele. Úrok z vkladu jsem si nevyzvedl, navýšil se jím vklad. Má se takovýto nevybraný úrok z vkladu danit a jakou sazbou? Do které části formuláře daňového přiznání "B" mám úrok uvést? Děkuji za odpověď.

Chtěla bych se zeptat na odpisy nehmotného…

Chtěla bych se zeptat na odpisy nehmotného majetku v paragrafu 32a ZDP je stanoveno , že nehmotný majetek se odepisuje rovnoměrně např. 72 měsíců. Jak mám udělat odpis. Jako rovnovměrný odpis hmotného majetku zatříděného do třídy 2 (také 72 měsíců) tj. v prvním roce 8,5 a v dalších letech 18,3. Nebo rozpočítat na měsíce tj. pořizovací cena : 72 = měsíční odpis. Děkuji

Zdravím Vás. Zajímalo by mě, zda jako podnikatel…

Zdravím Vás. Zajímalo by mě, zda jako podnikatel na ŽL mohu zaměstnat brigadníky na dohodu o prov. práce a kam odvádím případnou sraženou daň. Měs. max. výše odměny je v tomto případě stále 3 tis. Kč?Díky moc.

Dobrý den, v srpnu 2003 jsem zdědila malý byt a…

Dobrý den, v srpnu 2003 jsem zdědila malý byt a letos jej budu prodávat. Z tohoto prodeje se platí daň z příjmu, která se vypočítá z rozdílu původní ceny a cenou prodeje. Mezi cenou uvedenou znalcem v rámci dědického řízení a cenou znalce při prodeji je velmi velký rozdíl ( ( vyšší cca o 600.000,- Kč ) Z jakého rozdílu ceny při daňovém přiznání musím vycházet a pokud z ceny uvedené v dědickém usnesení, lze tento velký rozdíl nějak zohlednit? Děkuji za odpověď

Dobrý den, jsem podnikatelkou, v současné době…

Dobrý den, jsem podnikatelkou, v současné době vedu JU. V roce 2002 jsem do října byla zaměstnancem jední firmy a na zbytek roku jsem přešla na soukromé podnikání, pro jeho výkon jsem si pořídíla osobní automobil na leasing. Hodnota 170000 ,na 48 měs splátky, kupní cena 1000,-Kč. Mohu za rok 2003 uplatnit možnost reinvestičního odpočtu 10% vstupní ceny hmotného majetku? Děkuji

prosím o informaci, jakou evidenci účetnictví mám…

prosím o informaci, jakou evidenci účetnictví mám mít, když v daňovém přiznání mám "náklady procentem", chodím běžně do zaměstnání a na živnostenský list si jen "přivydělávám" tj. v roce 2002 asi 6000 Kč. Kdosi mi říkal, že snad nemusím mít peněžní deník. Moc Vám děkuji

Podnikám jako fyzická osoba . Před časem jsem…

Podnikám jako fyzická osoba . Před časem jsem zažádal banku o poskytnutí úvěru na opravu nemovitosti a nákup technologie. Vyřízení úvěru však trvalo delší dobu a proto jsem většinu výdajů byl nucen uhradit ze zdrojů, které jsem dodatečně vložil do podnikání. V současné době však je úvěr kladně vyřízen a jeho výnos převeden na běžný účet. Po informováni banky o vzniklé situaci , banka souhlasila s refinancováním vlastních zdrojů úvěrem a přijala již zaplacené faktury jako podklad pro kontrolu účelovosti použití úvěru. Nyní se domnívám, že zdroje na běžném účtu, které byly převedeny z úvěrového účtu se chovají jako zdroje vlastní a tudíž je mohu použít podle svého uvážení, stojím však před otázkou, zda stejného názoru bude i finanční úřad a případně nevyloučí nákladové úroky z úvěru z daňově uznatelných výdajů s odkazem na to, že úvěr byl ve skutečnosti použit na jiné účely než na jaké zní úvěrová smlouva. Stanovisko banky jsem si pro jistotu nechal potvrdit písemně. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda OSVČ musí…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda OSVČ musí odvádět soc.a zdrav.poj. (event.zálohy) a v jaké výši,ve svém prvním roce podnikání (má-li zároveň příjem ze závislé činnosti z něhož soc.a zdrav.poj.odvádí). Nastane nějaká změna v roce 2004 oproti roku 2003? Děkuji

Může být správce konkurzní podstaty zapsán v…

Může být správce konkurzní podstaty zapsán v seznamu správců konkurz. podstaty u více soudů?

V listopadu lonskeho roku jsem se prestehoval do…

V listopadu lonskeho roku jsem se prestehoval do USA, kde mam prijem jakozto zamestnanec. Z tohoto platim dane v USA. Muj prijem v CR skoncil v zari lonskeho roku. Ze zdravotniho pojisteni jsem se odhlasil. Jsem povinen z prijmu v USA platit tez dan v CR nebo jsem povinen priznavat a platit dan pouze z prijmu, ktery jsem mel v CR? Kde se mohu o teto problematice dozvedet vice? dekuji, s pozdravem

Dobry den, jsem zamestnanec. Prac.smlouvu mam od…

Dobry den, jsem zamestnanec. Prac.smlouvu mam od 1.1.2004, ale do 4.1.2004 jsem byl v pracovni neschopnosti.Zamestnavatel zkratil dovolenou na rok 2004 o dva dny. Ma na to narok? Dekuji Kamila Elsikova

Dobrý den, chtěla bych vědět jak mám postupovat…

Dobrý den, chtěla bych vědět jak mám postupovat při odevzdávání daně v případě, že jsem podnikatel v ČR od 5/03 s trvalým pobytem na Slovensku kde si platím i zdravotní pojištění(přechodný pobyt mám v ČR mám již více než rok). Ptám se proto, že mi na ŽÚ při vyřizování ŽL bylo řečeno, že se na mne vztahují stejné povinnosti jako na občana ČR OSVČ a ve Vaší odpovědi pro slovenského občana, na otázku jak má platit daně, bylo vysvětleno, že daňovou povinnost má na Slovensku. Děkuji.

Postavil jsem se sousedem inženýrské sítě, které…

Postavil jsem se sousedem inženýrské sítě, které budou sloužit v budoucnosti pro více uživatelů. Nyní chceme odprodat podíl těchto sítí dalšímu zájemci, který chce v blízkosti stavět rodinný dům. Podíl prodáváme za cenu nákladů tedy bez zisku. Podle některých názorů však musím zahrnout peníze získané prodejem sítí do svých příjmů a zaplatit tak daň i když jsem vlastně nic nezískal. Pouze se mi vracejí dříve vynaložené prostředky. Je to pravda? Děkuji za odpověď. Grasblum

Pokud jsem OSVČ, kolik musím platit zdravotní a…

Pokud jsem OSVČ, kolik musím platit zdravotní a sociální v r. 2004? Děkuji.