FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu. Někde…

Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu. Někde jsem se dočetl, že pokud vlastním byt v osobním vlastnictví kratší dobu než 2 roky a chtěl bych ho prodat, jsem povinen kromě daně z převodu nemovitosti (3% ???), kterou musím zaplatit vždy, zaplatit navíc i daň z příjmů (15% ???). Je to pravda? Chtěl bych si koupit obecní byt do osobního vlastnictví ve veřejné dražbě. Mám stavební spoření a připraven i úvěr. Jenže, byt v dražbě musím zaplatit do 10 dnů od vydražení, což se pomocí stav. spoření nedá vyřídit (trvá to asi 2 až 3 měsíce). Kdyby ten byt v dražbě koupil můj bratr a já bych ho pak za 3 měsíce koupil od něho za stejnou nebo nižší cenu, musel by bratr krom daně z převodu nemovitostí zaplatit i daň z příjmů ??? Jakou sazbu má daň příjmů? 15% ? Mockrát Vám děkuji za rady, které nám poskytujete. s pozdravem

Dotazy minimalni ZD mi jeste neujasnuji to, zda u…

Dotazy minimalni ZD mi jeste neujasnuji to, zda u osoby podnikajici vedle sveho HLAVNIHO zamestnani ,ktere je hlavnim zdrojem prijmu, se minimální základ daně z podnikani a ze zamestnani scita, tak je to bylo doposud (predpokladam ze ano). Potom by tento zaklad mel prevysovat, ve vetsine pripadu, minimalni, zustava pro takovou osobu pojem minimalni zaklad bezpredmetny.

Dobrý den, můžete, prosím, jednoduše vysvětlit,…

Dobrý den, můžete, prosím, jednoduše vysvětlit, jak budeme účtovat, odpočítávat a odvádět DPH při dovozu a vývozu po 1.5.2004? Myslím zboží v základní sazbě (jedno jestli 19 nebo 22%), přímý dovoz a vývoz. Děkuji

Dobrý den, dne 27.11.2003 mi byl vyplacen podíl…

Dobrý den, dne 27.11.2003 mi byl vyplacen podíl na majetku Trustu (správce Daventree Trustes Ltd.) založeného smlouvou 4.12.2002. Chtěl bych se Vás zeptat, jak to mám uvést do daňového přiznání z příjmu fyzických osob. Děkuji MH

Dobrý den, měla bych dotaz. Firma vede jednoduché…

Dobrý den, měla bych dotaz. Firma vede jednoduché účetnictví. Auto bylo v majetku firmy, bylo vyřazeno z majetku 31.3.03. V květnu bylo zaplaceno povinné ručení. Je toto povinné ručení zaplacené až v květnu (alikvótní část 3 měsíce) daňově uznatelný výdaj? Děkuji a jsem s pozdravem.

Prosím o odpověď :odkoupili jsme od města byt do…

Prosím o odpověď :odkoupili jsme od města byt do osobního vlastníctví v roce 2003.V letošním roce jsme se rozhodli,že se přestěhujeme k rodičům a byt prodáváme.Byt jsme měli v užívání od města po dobu 10 let neš došlo k prodeji bytů městem.Vzhledem k tržní (i prodejní) ceně bytu ,která je téměř o 100% vyšší se chci optat ,jakým daním tento prodej další osobě bude podléhat.

Dobrý den, dostala jsem odpověď na dotaz, který…

Dobrý den, dostala jsem odpověď na dotaz, který ještě jednou uvedu, aby znovu nedošlo k omylu: Mám v roce 2003 příjmy jak z ČR, tak i ze zahraničí. Výdaje uplatňuji paušálem. Lze uplatnit nad paušál jako výdaj daň zaplacenou v zahraničí v roce 2002, která nebyla uznána na zápočet daně v ČR - z řádku 327 daň. přiznání ? Děkuji. Vaše odpověď: Bohužel ne. Přiznání za rok 2003 se týká příjmů a výdajů v roce 2003. Pokud chcete změnit svoji daňovou povinnost za rok 2002, tak jedině dodatečým daňovým přiznáním. S touto odpovědí ovšem polemizují pokyny k řádku 327 daň. přiznání, kde je výslovně uvedeno: uveďte kladnou hodnotu výpočtu, která je částkou daně jež můžete uplatnit podle § 24 odst. 2 písm. ch) zákona jako výdaj (náklad) v následujícím zdaňovacím období.... Můj názor je, že při uplatnění výdajů paušálem tuto daň uplatnit nemohu (na rozdíl od výdajů prokázaných), ale chtěla jsem to mít potvrzené od odborníka.

Minimální daň se musí platit už letos za rok 2003…

Minimální daň se musí platit už letos za rok 2003 nebo až příští rok podle výsledku roku 2004?

Do zari roku 2003 jsem bydlel a byl zamestnan ve…

Do zari roku 2003 jsem bydlel a byl zamestnan ve Francii. Pred odjezdem z Francie jsem zaplatil dan z prijmu dle fr.predpisu. V listopadu a v prosinci jsem uz pracoval na dohodu v Cechach. Soubezne prijmy z obou zemi nemel. Rad bych vedel zda musim priznat prijmy z Francie a zda budou znovu zdaneny v CR. Dekuji

Dobrý den, nemám ŽL, ale mám celkem vyskoé příjmy…

Dobrý den, nemám ŽL, ale mám celkem vyskoé příjmy z kursových sázek. Jsem t.č. na mateřské dovolené. Platí se z těchto příjmů daň?

dobrý den,jsem OSVČ,účtuji v JU a občas ke svému…

dobrý den,jsem OSVČ,účtuji v JU a občas ke svému podnikání používám svůj soukromý osobní automobil,který není zahrnut v podnikatelském majetku.jakým způsobem mohu vykázat tyto služební cesty ve výdajích?je možno vypsat cestovní příkazy se sazbou 3,4,-za km +spotřeba pohonných hmot x stanovená sazba pro rok 2003,a takto z pokladny proplatit,a zároveň v nedaňových výdajích uvést účty za nákup pohonných hmot,aby bylo prokazatelné,že se uvedené služební cesty opravdu uskutečnily a že došlo k nákupu pohonných hmot,které jsou vyúčtovány v cestovních příkazech?děkuji

Dobrý den, naše společnost má příjmy ze smluvního…

Dobrý den, naše společnost má příjmy ze smluvního pronájmu parkovací plochy a zároveň z poskytování parkovacích služeb. Chtěl bych se zeptat, jaké jsou správné sazby DPH.

Prosím o radu v případě zdanění příjmu z…

Prosím o radu v případě zdanění příjmu z terénních úprav vlastních pozemků. Jsem veden jako samostatně hospodařící rolník.Děkuji

dobry den, chtel bych se zeptat na odpisy…

dobry den, chtel bych se zeptat na odpisy automobilu (pouziteho), ktery jsem koupil a mam jej v OM (uctuji v JU). automobil stal cca.100000.- Kolik procent mohu v prvnim roce (2003) odepsat. Je rozdil v tom, zda pouzuji rovnomerne ci zrychlene odpisy? mnohokrat dekuji

dobrý den,podle jednoho z dotazů na který jste…

dobrý den,podle jednoho z dotazů na který jste odpovídal,jsem pochopila,že na OSVČ,kteří zahájili činnost v roce 2003 se nevztahuje minimální vyměřovací základ 100 800,- pro výpočet daně z příjmu,je mé chápání správné?a jak je to s minimálním vyměřovacím základem pro výpočet plateb na OSSZ a ZP?

Od 1.9. 2003 jsem regulerne zamestnan v…

Od 1.9. 2003 jsem regulerne zamestnan v Holandsku (mam radne pracovni povoleni, odvadim nemale dane z prijmu). Od 1.1. 2003 do 31.8.2003 jsem byl zamestancem u nas. V soucasne dobe stojim pred problemem odevzdani danoveho priznani v Cechach za minuly rok, t.j. za rok 2003. Jaky zpusobem jsem povinen dolozit svuj prijem v zahranici? Bude tento prijem jeste jednou zdanen? Je mozne nekde na internetu zidskat patricne vyhlasky? Predem dekuji za odpoved. S uprimnym pozdravem

Pri stanovovaní výšky zálohy na daň z príjmu…

Pri stanovovaní výšky zálohy na daň z príjmu právnických osôb na rok 2004 je možné premietnuť zníženú sadzbu dane pre rok 2004 na výpočet posledne známej daňovej povinnosti z roku 2003?

Dobrý den, jsem studentem a rád bych začal…

Dobrý den, jsem studentem a rád bych začal podnikat na živnostenský list. Dověděl jsem se, že pokud jsem studentem, nevstahuje se na mě například minimální hranice daně z příjmu. Jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním? Neexistují v této oblasti také nějaké výjimky? A pokud ne, co tedy vlastně budu muset odvádět? Velice děkuji.

Dobrý den, jsem OSVČ, v listopadu jsem přerušila…

Dobrý den, jsem OSVČ, v listopadu jsem přerušila činnost a nahlásila se na úřad práce. v prosinci dostala podporu v nezaměstnanosti cca 3500. Jakým způsobem v daňovém přiznání uvedu tuto částku? Děkuji

prosím o informaci, zda musím mít registrační…

prosím o informaci, zda musím mít registrační pokladnu . Výdělek mám ročně v průměru 6000 Kč. Zabývám se uměleckými řemesly a tak se účastním trhů a akcí, kde často není el. proud a konají se např. v přírodě. Tato činnost není moje hlavní zaměstnání. Velice Vám děkuji