FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, omlouvám se, ale přece jen se vracím ke svému dotazu z před několika dní (přiloženou níže). Rád bych "prodal" družstevní byt (tzn. převod členství) který je dědictví po mámě. Otázka je, od kdy se na mne vztahuje 5-letá lhůta osvobození od daně z příjmu u prodeje či převodu práv u družstevního bytu? Ode dne úmrtí zůstavitele, a nebo ode dne nabytí původních členských práv zůstavitelem (tedy mámou)? Pokud bych musel daň platit z příjmu (tedy můj "zisk"), jak se spočte "příjem"? Vaše odpověď se mi zdála spíše odpovídat bytu v osobním vlastnictví, nikoliv družstevnímu bytu. RK mi není schopna na uvedené odpovědět. Můžete prosím případně uvést konkretní paragraf? Díky moc. Původní dotaz a odpověd. Zodpovězen: 08.03. 2004 07:23 Otázka: Dobrý den. Zdědil jsem po mámě družstevní byt (převod členství). Já v něm nikdy nebydlel, máma od roku 1988. Pokud byt prodám, vztahuje se na mne nějaké osvobození od daně z příjmu jako na přímého dědice? Pokud ne, jak se daň bude počítat, z celé částky, za níž bych byt prodal? Odpověď: Z prodeje budete platit daň z převodu nemovitostí. Ta Vám bude vyměřena z kupní ceny nebo ceny podle znaleckého posudku a to té, která bude vyšší. Znalecký posudek musíte doložit k daňovému přiznání a nesmí být starší 3 měsíců.
Dobrý den, jsem OSVČ a chci si na dva roky pozastavit činnost, jsem i plátcem DPH. Nechci živnost rušit, pouze pozastavit. Lze to vůbec provést a jak? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na problém ohledně živnostenského list. Domnívám se, že můj dotaz je velmi obecného charakteru. Před oár lety jsem si založil živnostenský list "koupě zboží za účele dalšího prodeje". Nejsem plátce daně. Jediný důvod proč jsem ho zakládal byl, že jsem chtěl nakupovat zboží z velkoobchodů a to jen pro vlastní potřebu. Ve té době prý stačilo na konci finančního roku namísto daňového přiznání odeslat dopis na finanční úřad s čestným prohlášením, že jsem za daný rok nevykázal žádnou činnost (=žádný zisk = nulový daňový základ = nulová platba daně pro stát). V nedávné době došlo ke změnám v zákoně ohledně živností a daní. Má otázka zní: Vztahují se na můj případ nějakým způsobem tyto změny zákona? Popřípadě stačí když pro tento rok opět odešlu dopis s čestným prohlášením, že nebyla vykonána žádná činnsot? Moc nerad bych se dočkal situace, kdy za pár měsíců (let) mi přijde od finančního úřadu pokuta, že jsem kdysi cosi komusi nezaplatil, protože jsem o tom nevěděl. Ještě bych dodal, že jsem normálním způsobem zaměstnán v soukromé firmě. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, poskytuji poradenskou činnost jako OSVČ a účtuji v jednoduchém účetnictví. Příležitostně zaměstnávám studenta SŠ staršího 18 let v objedmu přibližně 10 000Kč/rok. Chci se zeptat jaké doklady musím vést, abych jeho příjem mohl uplatnit jako daňový náklad, on nemusel podávat daňové přiznání a já neměl problémy s případnou kontrolou z FÚ. Liší se to podle toho jestli je částka do nebo nad 10000Kč? Děkuji
Spolecne s manzelkou a svagrovou vlastnime nemovitost s tim, ze s manzelkou mame ve spolecnem jmeni manzelu 3/4 a svagrova ma ve vlastnictvi 1/4. Na tento domek cerpame spolecne hypotecni uver a splacime uroky, ktere je mozne odecist ze zakladu dane. Hypotecni uver je veden na me jmeno. Svagrova s nami nebydli ve spolecne domacnosti. Chci vedet kdo a v jake vysi muze odpocet ze zakladu provest? Ktera s nasledujicich moznosti je spravna?: 1) Ja snizim zaklad o 50% (za sebe a manzelku) a svagrova take o 50% 2) Ja snizim zaklad o 66% (2/3, tj. za 2 lidi ze 3) a svagrova o 33% 3) Ja snizim zaklad o 75% (3/4 vlastnictvi domku) a svagrova o 25% 4) Ja mohu snizit zaklad o plnych 100% Dekuji
Dobrý den. Od l.l.O4 jsem otevřela soukromou lék. praxi. K jejímu vybavení bylo třeba nakoupit vnitřní vybavení - bylo nakoupeno ještě v roce 2003. Mohu tyto položky zahrnout do účetnictví za rok 2004? V účetnictví vést jako výdaj roku 2003 /kdy jsem ještě nepodnikala/ nebo 2004? Děkuji
Jsem OSVČ, účtuji v jednoduchém účetnictví. Za jak stanovené ceny si mohu při ukončení činnosti "odkoupit" tento DHM pro osobní potřebu? Děkuji
Dobry den. Jsem rezidentem CR. V minulem roce jsem byla zamestnana v CR (univerzita) a na castecny uvazek take na Slovensku (univerzita). V obou statech mi byla strhavana dan. Prosim o radu, kterou metodu mam pouzit pro vypocet danoveho priznani B - metodu zapoctu nebo vyneti s vyhradou progrese? Ze smouvy o zamezeni dvojiho zdaneni mi to neni jasne. Na FU mi doporucili metodu zapoctu, pritom kolegyne byla zamestnana v Polsku, danovy poradce pouzil metodu vyneti a dle FU je to spravne. Pritom text clanku ohledne zamezeni dvojiho zdaneni ve smlouvach o zamezeni dvojiho zdaneni jak se Slovenskem tak s Polskem je stejny. Kterou metodu mam tedy pouzit pro Slovensko? Predem dekuji za odpoved.
Dobry den, chtel bych Vas poprosit o radu: jako obcanske sdruzeni (nebylo zalozeno za ucelem opdnikani - §18 odst. 3 ZoDP) jsme prijali drobny dar v radu nekolika tisic Kc. Nemohu v zakone najit, zda je tento dar osvobozeny od zakladu dane a zda se na nej vztahuje moznost nemuset podavat dan. priznani (§38m odst. 8). Jine prijmy (krome clenkych prispevku a dotaci) jsme nemeli. Dekuji a preji hezky den
Jsem SHR a vlastník pozemků. Firma mi nabídla, že na tyto pozemky uloží zeminu a provede terénní úpravy a případně zalesnění. Jak se bude tento příjem ( z uložení zeminy) zdaňovat.Děkuji
Dobrý den, podnikatel, plátce DPH, provádí revize elektro a projekty elektro. Vztahuje se na tyto činnosti i od 1.1.04 sazba DPH 5%? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, manžel pobírá podporu v nezaměstnanosti, která mu bude v dubnu 2004 končit. Stále bude evidován na Úřadě práce. Musí si sám platit zdravotní a sociální pojištění? Za odpověď děkuji.
Pracuji v zahranici (Rakousko), prijmy v CR nemam, musim podavat danove priznani? K jake zmene dojde pokud budu mit vedlejsi prijem na uzemi CR. Dekuji
Podnikala jsem pouze 5 měsíců v roce, z čásky snižující základ daně 38040 vyúpočítám tedy poměrnou část odpovídající pěti měsícům, nebo ji použiji celou i na část roku? Děkuji
Dobrý den, podnikám v pojišťovnictví a zemědělských službách. Za rok 2003 jsem odbržel dotaci od ministerstva zemědělství na údržbu krajiny, od ministerstva živ. prostředí na šetrné sečení louky. Jsou tyto dotace zdanitelným příjmem a uvádějí se někde v daňovém přiznání? Dekuji.
Dobrý den. Jak mám účtovat nakoupené zboží pro second hand, které se vyhodí do odpadu z důvodu neprodejnosti? Jedná se o 5 - 6 % zboží z jedné dodávky. Je to daňový náklad? Děkuji za odpověď.
Dobry den, rad bych se zeptal, zda si mohu snizit danovy zaklad za manzelku (§ 15, odst. 1, pism. c), ktera nastoupila materskou dovolenou od 16.4.2003. V tomto roce mela prijem ze zamestnani celkem 37350 Kc, pote nastoupila materskou dovolenou, po dobu pul roku pobirala penezitou pomoc v materstvi, potom rodicovsky prispevek, + pridavky na deti. Prijem ze zamestnani tedy nepresahl 38040 Kc/rok, ale vcetne davek ano. Dekuji za odpoved. Petr Ulman
Dobrý den, podávám si daňové přiznání typu A a uplatňuji nezdanitelnou částku za studium. Je nutné k přiznání přiložit potvzení o studiu? V zákoně o dani z příjmů jsem takovou povinnost nenašel. Děkuji!
Dobrý den, podávám si daňové přiznání typu A a uplatňuji nezdanitelnou částku za studium. Je nutné k přiznání přiložit potvzení o studiu? V zákoně o dani z příjmů jsem takovou povinnost nenašel. Děkuji!
Dobry den, Před casem jsem se na Vasem serveru dotazoval na jednu věc spojenou s danemi, velice jste mi pomohli. Proto se na Vas obracim ještě s jednim dotazem, a sice zda potrebuji do uplatneni firemniho automobilu na vykazani ujetych kilometru (ke knize jizd) doklady od PHM. Nekde jsem slysel, ze se tato věc da snad vyresit i jakymsi zprumerovanim podle ujetych km a jizd v knize jizd a prumerne spotreby. Jini mi tuto verzi vyvraceji. Je tedy mozne vykazat knihu jizd bez dokladu pohonných hmot nebo je potrebuji? Dekuji Vam za odpověď a preji hodne uspechu.