FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den! V roce 2001 mi Pozemkový fond převedl…

Dobrý den! V roce 2001 mi Pozemkový fond převedl na základě smlouvy o převodu pozemků podle § 11 odst. 2 zákona č. 229/1991 pozemky, na který mi vznikl nárok postoupením pohledávky od oprávněné osoby. V roce 2003 jsem pozemky prodala. Můj dotaz zní, zda je příjem z tohoto prodeje osvobozen od daně z příjmu podle § 4 odst. 1 písm. g zákona č. 286/1992, když jsem tyto pozemky nabyla podle výše uvedené smlouvy přímo od Pozemkového fondu? Děkuji za odpověď.

Jaké DPH bude platit na montáž tepelných čerpadel…

Jaké DPH bude platit na montáž tepelných čerpadel od 1.5.2004. Bude-li základní cena tepelného čerpadla zahrnuta v konečné faktuře spolu s montáží, jaké DPH bude k této ceně připočítáno.

Jednotlivý obyvatelé domu měsíčně přispívají do …

Jednotlivý obyvatelé domu měsíčně přispívají do "fondu oprav". Jsou tyto příspěvky daňovým příjmem společenství vlastníků bytových jednotek nebo ne? Děkuji.

Jsem zaměstnancem a zaměstnavatel za mne běžně…

Jsem zaměstnancem a zaměstnavatel za mne běžně platí zdravotní a sociální pojištění a zálohy na daň ze mzdy. Navíc mám ještě živnostenský list. Jako OSVČ v přiznání z daně z příjmů FO neuvádím žádné příjmy a ani výdaje - momentálně nepodnikám a živnost není pozastavena. Musím také odvádět minimální daň z příjmů? Děkuji.

Dobry den, potreboval bych vedet, zda se do…

Dobry den, potreboval bych vedet, zda se do vlastniho prijmu manzela/manzelky pro ucely posouzeni naroku na snizeni zakladu dane z prijmu fyzickych osob na manzela/manzelku o 21.720 Kc zahrnuji castky vyplacene jako penezita pomoc v materstvi. Dekuji.

Dobrý den, jsem studentka a pomáhám svému…

Dobrý den, jsem studentka a pomáhám svému bratrovi (OSVČ bez zaměstnanců) s účetnictví a daněmi. Jak lze nejjednodušeji prokázat tuto pomoc, aby mi za ni zaplatil a zaroven bych nemusela platit daně, ani on nemusel za mě nic odvádět. (Jednalo by se o odměnu 10000-20000,- Kč - tedy nižší než mé odčitatelné položky). Děkuji za odpověd.

Dobrý den ! Potřebuji podat opravné daňové…

Dobrý den ! Potřebuji podat opravné daňové přiznání za roky 2000 až 2002 a nemám k dispozici tabulky pro výpočet daně ze základu daně v uvedených letech. Můžete mi tyto tabulky poslat ? Děkuji za odpověď.

Firma se ocitla ve finanční tísni,zřejmě se…

Firma se ocitla ve finanční tísni,zřejmě se připraví konkurs.Nemá na proplacení výplat zaměstnanců za 2/04 a 3/04.Může se zaměstnanec obrátit na Úřad práce o vyplacení náhrady mzdy? Asi zřejmě až po vyhlášení konkursu? Moc prosím o rychlou odpověď.Děkuji

Chtěla bych snížit daňový základ o úroky, které…

Chtěla bych snížit daňový základ o úroky, které platím z překlenovacího úvěru. Úvěr jsme čerpali v srpnu 2002 a pořídili jsme si za něj družstevní byt. Dotaz zní: Může si úroky odpočíst manžel, přestože není účastníkem smlouvy? Já jsem totiž od března 2003 na MD tudíž odpočet nemůžu provést. Případně může jej provést tatínek - je spoludlužníkem ve smlouvě. Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den romana sikorová

Dobrý den, obracím se na Vás v souvislosti se…

Dobrý den, obracím se na Vás v souvislosti se zpracováváním daňového přiznání. Jsem podnikatel účtující v Jú, plátce DPH. Můj první dotaz se týká odcizené hotovosti z pokladny na prodejně. V květnu 2003 nám byla na prodejně odcizena z pokladny částka ve výši 11.500,- Kč. Tuto skutečnost jsme ohlásili a následně obdrželi od PČR usnesení, že tato věc se odkládá, a že pachatel je dosud neznámý. DPH jsme z této částky neodvedli a ani jsme o této částce jako o tržbě neúčtovali. Postupovali jsme v tomto případě správně? Můj druhý dotaz se týká vrácení přeplatku daně ze závislé činnosti za zaměstnance. Na základě ročního zúčtování byl zjištěn u jednotlivých zaměstnanců přeplatek na dani. Požádali jsme Fú o vrácení tohoto přeplatku a ten nám byl připsán na náš účet. Poté jsme tento přeplatek vyplatili jednotlivým zaměstnancům. Jak zaúčtovat? Je příjem na účet od Fú příjmem daňovým či nedaňovým? Výdej je daňový - mzdy ? nebo nedaňový. Děkuji za odpověď. Friedl

Od 15.5. 2003 pracuji ve Francii jako vedec. Tj.…

Od 15.5. 2003 pracuji ve Francii jako vedec. Tj. dele nez 183 dni. Usuzuji tedy, ze jsem pro Ceskou republiku danovy nerezident. Do sveho odjezdu do Francie jsem pobiral plat v CR. Jake potvrzeni je zapotrebi dolozit, abych prokazal, ze zde pobyvam? Musi byt toto potvrzeni uredne prelozeno do ceskeho jazyka ?

Je možné, aby se stala obec plátcem DPH? Pokud…

Je možné, aby se stala obec plátcem DPH? Pokud ano, tak za jakých podmínek. Děkuji

dobry den, chtel bych se zeptat na minimalni dan…

dobry den, chtel bych se zeptat na minimalni dan. Z ceho a komu se plati. Jak ji zjistim? V zakonu o dani z prijmu jsem toho moc nenasel, ale treba jsem nehledal dukladne. uctuji v JU (2003) a mam jiz 2zdan. obdobi. Jeste bych se chtel zeptat zda je danove uznatelny urok z preklenovaciho uveru ze stavebniho sporeni, uver je na bydleni. mnohokrat dekuji

Dobrý den, jsem OSVČ, vedu JU. Mám 2 děti, na…

Dobrý den, jsem OSVČ, vedu JU. Mám 2 děti, na jedno si uplatňuji nezdanitelnou částku 23520 Kč, na druhé -studenta - rozděluji část příjmů a výdajů (3%), jejichž rozdíl však nedosahuje ani minima nutného pro platbu soc.zabezpečení. Mohu si i na něho odečíst nezdanitelnou částku na dítě ? Celý rok žije s námi v domácnosti. Za odpověď velmi děkuji.

Dobrý den, jsem začínajícím živnostníkem, a chtěl…

Dobrý den, jsem začínajícím živnostníkem, a chtěl bych se zeptat co vše mám uchovávat pro potřeby daňového přiznání i když budu výdaje počítat paušálem. děkuji

Dobrý den a prosím o radu. Pronajímám malý byt v…

Dobrý den a prosím o radu. Pronajímám malý byt v soukromém vlastnictví. Roční výnos z nájmu nám 18 000 Kč. V roce 2003 jsem formou opravy vyměnil okno v hodnotě 15 000. Čistý výnos mám tedy za rok 2003 jen 3 tisíce. Musím podávat daňové přiznání a uvést příjem z pronájmu s možností odpočtu nákladů za opravu okna nebo přiznání podávat nemusím, když čistý výnos je menší než Kč 10 000 ? Děkuji.

Dobry den, chtela bych se zeptat, jak je to s…

Dobry den, chtela bych se zeptat, jak je to s osvobozenymi prijmy. Pro rok 2004 se castka zvedla na 20.000,-. Jak je to ale kdyz mam zivnostensky list a svou cinnosti si vydelam pod 20000, musim podavat danove priznani a platit dan, nebo se tato castka na me vztahuje? Pokud ne, co by bylo treba udelat, zrusit zivnostenske opravneni ..?Dekuji.

Dobry den! Podnikam, vedu jednoduche ucetnictvi…

Dobry den! Podnikam, vedu jednoduche ucetnictvi a v auto nemam zahrnute do podnikani. Ale jezdim na pracovni cesty, autobusem. Zajima me tedy, zda mohu uplatnit jizdne do nakladu, popripade staci-li na to mistenka jako doklad. Dekuji.

Jsem vlastníkem bytové jednotky v panelovém domě,…

Jsem vlastníkem bytové jednotky v panelovém domě, kde vzniklo SVJ. Z přijímačů tel.signálu umístěných na střeše tohoto domu plyne SVJ roční příjem, který je rozpočítáván na jednotlivé vlastníky. Jedná se o příjem z pronájmu podle §9 a mohu u něho uplatnit výdaje procentem z příjmu?

Dobrý den, jsem zaměstnán v hlavním prac.poměru a…

Dobrý den, jsem zaměstnán v hlavním prac.poměru a na vedlejší prac.poměr jsem si zřídil živnost.Jak je to s platbou sociálního a zdravotního pojištění?Musím to platit i z vedlejší činnosti?Děkuji