FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý Den Jsem vlastníkem nemovitosti,(dědictví)…

Dobrý Den Jsem vlastníkem nemovitosti,(dědictví) ,ve které žijeme s manželem.On zde podniká. Můžu mu pronajmout prostory pro podnikání i když jsme manželé. Může si tuto částku, kterou by zaplatil své manželce on uplatnit jako nákladovou položku. děkuji

Manželka je OSVČ a nedosáhla v loňském roce…

Manželka je OSVČ a nedosáhla v loňském roce příjmu 38040 Kč. Můžu si jako zaměstnanec uplatnit odečítatelnou položku na manželku 21720 Kč ? Děkuji.

Dobrý den, jsem OSVČ, měla jsem os.automobil…

Dobrý den, jsem OSVČ, měla jsem os.automobil zařazený do obchodního majetku, ve 2.roce odpisování. Po havárii jsem dostala peněžní náhradu z havar.pojištění, zbytek vozidla jsem prodala. Kam mám uvést tyto příjmy - přímo do peněžního deníku, nebo do přílohy daň.př. č.1, odd.E - položky zvyšující základ daně? A totéž se zůstatkovou hodnotou jako výdej - do odd.E - položky snižující základ daně? Děkuji Vám.

V daňovém přiznání je dotaz na výši starobního…

V daňovém přiznání je dotaz na výši starobního důchodu. To z důvodů odečtu jisté částky ze základu daně . Nevím, zda-li se do stejné kolonky uvádí i výše důchodu vdoveckého. Asi ne. To by tam bylo jistě uvedeno, ale člověk nikdy neví. Děkuji za vysvětlení. S pozdravem

Chtěl bych se zeptat , jestli podle připravované…

Chtěl bych se zeptat , jestli podle připravované novely zákona o DPH se bude do "obratu" rozhodného pro přihlášení se k DPH fyzické osoby počítat i příjem z pronájmu podle § 9 DPFO? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím odpovězte mi na dotaz.…

Dobrý den, prosím odpovězte mi na dotaz. Pracovník byl od 1. 1. 2003 do 12. 2. 2003 veden na pracovním úřadě. Po té se stal zaměstnancem asi na 2 měs. a pak. OSVČ. Má nárok na odpočet od zákl. daně v r. 2003 na celých Kč 38 040,- Děkuji.

Dobrý den, zajímalo by mne zda lze jako …

Dobrý den, zajímalo by mne zda lze jako příležitostný příjem, osvobozený od daně z příjmu i soc/zdravotního pojištění, , kvalifikovat provedení kontroly vedení účetnictví pro podnikatele, který má živnostenský list. Ten kdo kontrolu provedl je fyzická osoba, s příjmy ze závislé činnosti. Podnikatel zaplatil za kontrolu vedení účetnictví 10 000,- Kč.

Dobry den, ma pritelkyne od cervna podnika, chtel…

Dobry den, ma pritelkyne od cervna podnika, chtel bych se zeptat, zda si jako nezdanitelne minimum muze odecist celou cast (tedy tech cca 38tis) nebo jen pomernou cast, vzhledem k mesicum, ktere opravdu podnikala. A prosim jeste jeden dotaz, jiz jsem se na to ptal, ale jeste se ujistim. tzv. minimalni dan, plati se za rok 2003, nebo ne? za jake zdanivaci obdobi ji budu poprve platit? mnohokrat dekuji

Dobry den, obracim se na vys z odatazem ohledne…

Dobry den, obracim se na vys z odatazem ohledne pronajmu bytu. Pracuji jako zamestnanec a nejsem podnikatel. vlastnim druzstevni byt na ktery mam hypotecni uver. Byt jsem zacal od poloviny roku 2003 pronajimat. Tim padem mohu uroky z hypoteky odecist jako odpocitaltelnou polozku ze zakladu dani pouze za prvni pololeti. Mohu uroky z hypoteky za druhe poleti na tento pronajimany byt zahrnout do vydaju a snizit si tim danovy zaklad? Dekuji za odpoved

Dobry den, v roce 2003 jsem byl od ledna do zari…

Dobry den, v roce 2003 jsem byl od ledna do zari ve Spojenych statech na postdoktorskem pobytu na univerzite. Mel jsem danovou vyjimku a dane neplatil. V CR jsem minuly rok nemel zadny prijem, od rijna 03 jsem na podobne postdoktorske stazi v Nemecku, kde mam stipendium. Mam podavat danove priznani v Cechach? Muze se na me vztahovat cl. 38f 3) kde se pise, ze prijmem se rozumi pouze prijem ze zahranici, ktery tam podleha zdaneni v souladu se zahr.smlouvou? Dekuji

mám v úmyslu prodat byt v osobním vlastnictví, ve…

mám v úmyslu prodat byt v osobním vlastnictví, ve kterém bydlím více jak dva roky, ale méně než pět let za asi 950 000,-kč. následně chci koupit družstevní byt za cenu 1 250 000,-kč. otázka zní: jakou musím zaplatit daň z prodeje nemovitosti nebo z příjmu. děkuji a zdravím

Dobrý den, dotaz na minimální daň spolupracující…

Dobrý den, dotaz na minimální daň spolupracující osoby. Jsem zaměstnán a můj hlavní příjem je ze zaměstnání, k tomu mám ŽL, účtuji v JÚ, jsem plátcem DPH a manželku mám jako spolupracující osobu. Musí spolupracující osoba platit minimální daň za rok 2004? Předpokládám že já ji za svoji živnost zaplatit budu muset i když je můj hlavní příjem ze zaměstnání. Je to tak?

Ma situace je totozna jako u pripadu ze 7. 2.…

Ma situace je totozna jako u pripadu ze 7. 2. 2003, ktery byl resen rovnez na tomto serveru. Znamena to, ze minula odpoved (tj. ze 7. 2. 2003) nebyla zcela spravna, nebo je mozny ruzny vyklad zakona? Nize uvadim srovnani obou pripadu. Muj pripad: Otázka: Od 15.5. 2003 pracuji ve Francii jako vedec. Tj. dele nez 183 dni. Usuzuji tedy, ze jsem pro Ceskou republiku danovy nerezident. Do sveho odjezdu do Francie jsem pobiral plat v CR. Jake potvrzeni je zapotrebi dolozit, abych prokazal, ze zde pobyvam? Musi byt toto potvrzeni uredne prelozeno do ceskeho jazyka ? Odpověď: Předpokládám, že ve Francii máte pouze přechodné bydliště, protože tam jste pouze na dobu určitou (delší nebo kratší). Pokud je můj předpoklad správný, jste stále rezidentem a budete podávat přiznání v ČR a to typ B. pripad ze 7.2.2003: Otázka: Dobry den. V lonskem roce jsem stravil osm mesicu ve Finsku na postdoktorandskem miste. Zajimalo by me, jestli prijmy, ktere jsem ve Finsku mel musim priznavat ke zdaneni. Vzhledem k tomu, ze mam v CR trvale bydliste i zamestnani, jsem zrejme danovym rezidentem CR. Jak jsem si zjistil CR ma s Finskem smlouvu o zamezeni dvojimu zdaneni metodou zapoctu s vyhradou progrese. Prave ta progrese ovsem zpusobuje, ze na Finske pomery skromny příjem je v CR danen nejvyssi sazbou a tudiz by bylo treba jeste doplacet pomerne znacnou castku. Chtel bych se proto zeptat, jestli postdoktorsky grant neni ze zdanovaci povinnosti vynat, pripadne jestli nelze snizit castku dane nejakym odpoctem vyssich nakladu na zivot ve Finsku. Dekuji Stepan Holub Odpověď: D § 2 odst.2) ZDP je daňovým rezidentem poplatník, který má na území ČR bydliště, nebo se zde zdržuje alespoň 183 dnů v roce. Pojem bydliště znamená skutečný stav věci a nikoliv záznam o trvalém bydlišti v OP. Proto se domnívám, že Váš statut je daňový nerezident, čož znamená, že na území ČR daníte pouze příjma z tuzemska. § 2 ZDP (1) Poplatníky daně z příjmů fyzických osob jsou fyzické osoby (dále jen "poplatníci"). (2) Poplatníci, kteří mají na území České republiky bydliště nebo se zde obvykle zdržují, mají daňovou povinnost, která se vztahuje jak na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky, tak i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí. (3) Poplatníci neuvedení v odstavci 2 nebo ti, o nichž to stanoví mezinárodní smlouvy, mají daňovou povinnost, která se vztahuje jen na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky ( § 22). Poplatníci, kteří se na území České republiky zdržují za účelem studia nebo léčení, mají daňovou povinnost, která se vztahuje pouze na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky, i v případě, že se na území České republiky obvykle zdržují. (4) Poplatníky obvykle se zdržujícími na území České republiky jsou ti, kteří zde pobývají alespoň 183 dnů v příslušném kalendářním roce, a to souvisle nebo v několika obdobích; do lhůty 183 dnů se započítává každý započatý den pobytu. Bydlištěm na území České republiky se pro účely tohoto zákona rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat.

Dobry den. Jsem student VS, pracoval jsem na…

Dobry den. Jsem student VS, pracoval jsem na dohodu o provedeni prace a prijmy dosahly cca 50000 Kc. Zajimalo by me, zda pri podani danoveho priznani mohu uplatnit odecet 38400 Kc na svou osobu (+11400 Kc na studium), pokud na me zaroven rodic uplatnuje odecet 23520 Kc na vyzivovane dite? Dekuji za odpoved

dobry den, chtel bych se zeptat na dve veci,…

dobry den, chtel bych se zeptat na dve veci, prvym rokem odpisuji ojety automobil, chtel bych se zeptat kam odpisovanou castku uvadim. uctuji v JU. Myslel jsem, ze rovnou do penezniho deniku, ale jak jsem prolistovaval danove priznani, narazil jsem na polozku odpisy. Ted vazne nevim. Tez jsem se chtel zeptat na minimalni dan, priblizne vim jak ji spocitat, nicmene nevim, kam se uvadi, v danovem priznani B jsem o ni nenasel ani zminku, dokonce ani komentar,ze dan ma byt minimalne jako minimalni. moc dekuji

dobrý den,jaká je nezdanitelná(odpočitatelná)…

dobrý den,jaká je nezdanitelná(odpočitatelná) položka na dítě pro rok 2003.děkuji

Dobry den, v roce 2003 jsme si poridili pocitac…

Dobry den, v roce 2003 jsme si poridili pocitac v porizovaci cene 18800 + SW Set Comfort v ceně 6800. Rozhodli jsme se, že majetek s dobou pouziti delsi nez 1 rok budeme uctovat na ucet 022. Nejsme si ale jisti, jakym zpusobem a v jake vysi zauctovat ucetni a danove odpisy. Dekujeme

dobrý den,jsem zaměstnán a jako vedlejší činnost…

dobrý den,jsem zaměstnán a jako vedlejší činnost mám živnost od 8.měsíce 2003.u této vedlejší činnosti mi ale za loňský rok vznikla ztráta 2600kč.lze tuto ztrátu v plné výši odečíst z daňového základu při podávání daňového přiznání za rok 2003?děkuji

Vážený pane dokotore, prosím Vás, o odpověď. Jsem…

Vážený pane dokotore, prosím Vás, o odpověď. Jsem OSVČ, vedu podvojné účetnictví, jsem plátcem DPH. Vlastním byt v rodinném domku (splácím jej hypotéčním úvěrem) a garáž. V majetku firmy mám pouze auto na leasing. V domě jsem si vyčlenil jednu místnost, kde mám PC, šanony s doklady aj. spojené s podnikáním. Mohu si do nákladů své firmy dát výměnu dlažby v této místnosti? Místnost má cca 20 m2 a faktura za stavební úpravy kanceláře činí Kč 68000 bez DPH. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den. Prosím jaká je stanovená průměrná…

Dobrý den. Prosím jaká je stanovená průměrná cena benzinu pro stanovení ceny za Km .Pro rok 2002. Děkuji