FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

OSVČ je plátcem DPH se čtvrtletním zdaňovacím…

OSVČ je plátcem DPH se čtvrtletním zdaňovacím obdobím, je nutné na konci roku, resp. začátkem následujícího roku podat jakési vyučtování DPH, když za každé čtvrtletí podavá přiznání k DPH? Kde bych event. získala srozumitelné informace? Děkuji za odpověď. Přeji krásný den.

dobry den, jsem OSVC (JU), chtel bych se zeptat,…

dobry den, jsem OSVC (JU), chtel bych se zeptat, zda mohu v maloobchode nakoupit zbozi, ktere pouziji k dalsimu prodeji, nebo musim vzdy nakupovat ve velkoobchode. Problem nastava, potrebuji li neco, co bezne neprodavam a jde o nakup na objednavku. (napr. na internetu se daji nakoupit ruzne spotrebice, za vyhodnejsi ceny nez doporucovane, jde mi o to, zda mohu spotrebic koupit a nasledne prodat se ziskem koncovemu zakaznikovi. Prodejny jsou vsak maloobchodni dekuji).

Dobry den, firma vydava casopis, ktery vychazi 1x…

Dobry den, firma vydava casopis, ktery vychazi 1x za mesic. Prodej kazdeho cisla konci vydanim noveho cisla. Neni to ale vzdy posledni den mesice. V pripade, ze prosincove cislo skonci prodej 5.1. bude se stale jednat o vynosy roku 2003? Remitendni listy od distribucnich firem dostavame pouze 1x za mesic, vzdy po ukonceni prodeje daneho cisla. Jak zachazet s neprodanymi cisly, u kterych je moznost prodeje v roce 2004 minimalni v PU uctovani zp. B? Vsechny naklady souvisejici s casopisy mam zauctovane na 501. Musime casove rozlisovat vynosy na rocni predplatnem napr.6/03-5/04? Dekuji

Od 1.3.2004 k nám nastoupila zaměstnankyně, která…

Od 1.3.2004 k nám nastoupila zaměstnankyně, která je občankou SR, trvalé bydliště má na Slovensku, v ČR bydlí v přechodném bydlišti se svojí dcerou, která zde také chodí do školy. Zaměstnankyně má povolení od úřadu práce a má zažádáno o české občanství. V ČR je již 8 měsíců, má zájem o získání trvalého pobytu, ale ten prý bude mít, až získá občanství ČR. Prosím Vás o posouzení, zda je daňový rezident nebo nerezident. Jedná se mi o to, zda může uplatnit měsíčně nezdanitelnou částku na dceru. Děkuji.

Z předchozích odpovědí jsem vyrozumněl, že když…

Z předchozích odpovědí jsem vyrozumněl, že když si chci uplatnit odpočitatelnou položku 21.720 Kč na manželku ze svého základu daně (dle §15 odst. 1 písm. c), nesmí mít manželka příjem vyšší než 38.040 Kč za rok (podmínku společného soužití splňujeme). Potřebuji upřesnit, co vše se pro tento účel nezpočítává do "valstního příjmu manželky": 1. Rodičovský příspěvek - NEZAPOČÍTÁVÁ SE ? 2. Podpora v nezaměstnanosti - NEZAPOČÍTÁVÁ SE ? 3. Nemocenské dávky, vyplácené Okresní správou sociálního zabezpečení při opatrování nemocného dítěte - NEZAPOČÍTÁVÁ SE ? A dále bych potřeboval upřesnit, v jaké výši se započítává příjem z pracovního poměru manželky - započítává se tzv. "hrubá mzda", tj. před odečtením sociálního a zdravotního pojištění, nebo částka po odečetní pojištění, čili "základ daně" anebo snad "čistá mzda"? Děkuji za odpověď.

Dobrý večer. Může si poplatník odečíst úroky z…

Dobrý večer. Může si poplatník odečíst úroky z úvěru od stavební spořitelny, které zaplatila jeho manželka, kterou vyživuje? (rodičovský příspěvek). Žijí ve společné domácnosti. Poplatník měl jiné trvalé bydliště. Děkuji za odpověď .

Prosím o odpověď na můj dotaz: podnikám na ŽL,…

Prosím o odpověď na můj dotaz: podnikám na ŽL, výdaje uplatňuji paušálem. Zajímá mě, jestli do přehledu pro OSSZ a VZP uvádím jen příjmy (ř. 101) a výdaje (ř. 102) nebo i zaplacené pojistné (ř.103), které je daňovým výdajem nad rámec paušálu, tj. má se rovnat dílčí daňový základ z přílohy 1 daňového přiznání částce, ze které se vypočítává pojistné ? Děkuji za odpověď.

Dobry den, chtela bych se zeptat ohledne danoveho…

Dobry den, chtela bych se zeptat ohledne danoveho priznani. Od ledna 2003 do konce listopadu 2003 jsem byla na vedecke stazi v USA, kde plat podlehal dvoulete danove vyjimce, tudiz jsem tam dane neplatila. Jsem ale obcankou CR a tedy tu mam trvale bydliste. Protoze jsem v CR pobyvala jen mesic a nemela jsem zde zadny prijem, domnivam se, ze danove priznani podavat nemusim. Prosim Vas o odpoved: A, zda-li opravdu nemusim podavat danove priznani za rok 2003, B, nebo musim, i kdyz prijem v CR je nulovy, a mam-li v nem priznat vydelek z USA, i kdyz v USA nepodlehal zdaneni? (Kolika procenty by se danil?) Predem moc dekuji za odpoved a preji hezky zbytek dne.

Jsem zaměstnanec, mám tedy příjmy pouze ze…

Jsem zaměstnanec, mám tedy příjmy pouze ze závislé činnosti (§6). V roce 2003 jsem svému známému tzv."dohodila" zakázku a on mi z této uskutečněné zakázky vyplatil provizi ve výši 9000,-Kč. Musím podat daňové přiznání a tuto částku zdanit, nebo se jedná o příjem podle §10 (ostatní příjmy z příležitostných činností, které jsou od daně osvobozeny, pokud nepřesáhly v r.2003 10000,-Kč)

V roce 2001 jsme vložili do obchodního majetku…

V roce 2001 jsme vložili do obchodního majetku firmy - OSVČ osobní automobil a začali ho odepisovat. V roce 2003 jsme ho prodali. Za rok 2003 uplatníme 1/2 ročního odpisu. Co se zůstatkovou cenou automobilu (například 25.000,- Kč) Je to daňový výdaj nebo ne? Děkuji za odpověď.

Jaká je výše záklaní nezdanitelné částky daně z…

Jaká je výše záklaní nezdanitelné částky daně z přímjů fyzické osoby u poplatníka, který jako OSVČ pracoval 3 měsíce v roce, 1 měsíc byl veden na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a za tuto dobu mu nebylo přiznáno hmotné zabezpečení a zbytek roku byl ve výkonu trestu?

Dobrý den. Jsem zaměstnanec (1 příjem) Prodal…

Dobrý den. Jsem zaměstnanec (1 příjem) Prodal jsem auto (vlastník 2 měsíce) Platím hypotéku Jaké přiznání musím vyplnit? (A,B) Do které kolonky vyplním příjem z prodeje auta? Do které kolonky vyplním úroky z hypotéky? Děkuji.

Dobrý den, rád bych se zeptal na správný…

Dobrý den, rád bych se zeptal na správný postup v mé situaci - celý loňský rok jsem byl zaměstnán v HPP a koncem roku jsem si navíc založil živnostenský list - těsně po vydání ŽL jsem se dozvěděl, že pro určité překážky nebudu a nemohu podnikat, takže jsem v tuto chvíli prakticky nezahájil podnikání. Vyplňuji daňové přiznání typu "B", kde přijmy a výdaje z podnikání jsou 0. Živnost jsem ohlásil pouze na Fin. úřadě formou přihlášení se k dani z příjmu. bylo mi řečeno, že pokud nezahájím podnikání do šesti měsíců, musím ŽO pozastavit nebo zrušit. Je můj postup správný vzhledem k daňovému přiznání ("B"+nulové příjmy z podnikání + příjmy ze závislé činnosti)? Druhý dotaz je jak dále nakládat se ŽL pokud nezahájím podnikání. Děkuji za odpověď VD

Musi student denniho studia na VS, ktery ma ZL,…

Musi student denniho studia na VS, ktery ma ZL, platit zdravotni a socialni pojisteni? Dekuji.

Dobry den, jsem registrovana na FU z toho duvodu…

Dobry den, jsem registrovana na FU z toho duvodu, ze jsem pracovala jistou dobu prilezitostne pro zamestnavatele, ktery nesrazel zadnou dan. Uvadela jsem tuto cinnost do ostatnich prijmu v priznani typu B. Za minuly rok jsem si u tohoto zamestnavatele vydelala pouze 2 000 Kc. Krome toho jsem jiz delsi dobu zamestnana na castecny uvazek. Chtela bych se zeptat, zda mohu podat letos pouze typ A (pokud jsem pochopila zakon spravne, pokud ostatni prijmy nepresahnou 10 000 Kc, nemusi se uvadet). Nebo musim opet podat typ B? A druhy dotaz bych mela v souvislosti s tim, ze planuji zacit pracovat na plny uvazek bez vetsich vedlejsich primu. Jak to je s registraci, mam pozadat o vyskrtnuti, nebo staci pristi rok pozadat zamestnavatele o danove vyrovnani? Dekuji mnohokrat

Dobrý den. V minulém roce jsme prodali starší dům…

Dobrý den. V minulém roce jsme prodali starší dům včetně související stav.parcely a šest dalších parcel. Dům a čtyři parcely jsme vlastnili 14 let - byly prodány za 400 000,- Kč , další dva pozemky jsme vlastnili 1 rok - byly prodány za 1500,- Kč (koupili jsme pozemky za 1485,- Kč). Jiný příjem nemám (pouze starobní důchod).Prosím o radu zda musím podávat DAP DPF. Děkuji.

Dobry den, mohu jeste doplnujici dotaz k urokum z…

Dobry den, mohu jeste doplnujici dotaz k urokum z hypoteka na pronajimany byt (odpovezeno 16.3. 08:02). V §15 odst. 10 zakona o danich z prijmu je dovetek: "Použije-li se nebo používá-li se bytová potřeba podle písmen a) až h) nebo její část k podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti anebo k pronájmu, lze odečet úroků po dobu užívání bytové potřeby k uvedeným účelům uplatnit pouze v poměrné výši." Nedostanu se uplatnenim zaplacenych uroky z hypoteky i po dobu pronajmu do rozporu s timto ustanovenim? Dekuji za odpoved.

Dobry den. V poslednich dnech jsem zaznamenal…

Dobry den. V poslednich dnech jsem zaznamenal nekolikrat Vasi odpoved na dotazy v tom smyslu, ze z danoveho zakladu lze odecist polozku na manzelku, pokud nedosahla prijmu 38040Kc za rok a ze do tohoto prijmu se nezahrnuje tzv. penezita pomoc v materstvi. Na to jsoun tyto dotazy cilene smerovany. Tzv. penezita pomoc v tehotenstvi a materstvi neni ale davkou statni socialni podpory, ale prispevkem na zaklade zdravotniho pojisteni. ZDP uvadi pouze nezahrnovat do prijmu davky socialni podpory, tedy napr. prispevek v rodicovstvi, pridavek na dite. Dotaz: Manzelka pred nastupem v 3/2003 pobirala hr. mzdu v souctu mensi nez 38040Kc, ale pri secteni s tzv. penezitou pomoci v tehotenstvi a materstvi, kterou pobirala nasledujici mesice, tuto castku prekrocila. Lze uplatnit odpocitatelnou polozku nebo jeji pomernou cast v mem danovem priznani? Dekuji za odpoved.

po prohraném soudním sporu o budovy musíme tyto…

po prohraném soudním sporu o budovy musíme tyto převézt na majitele, prosím o radu jak zaúčtovat poř. cena 55 mil., zust. cena 36 mil, budovy jsme odepisovali do roku 2002, od 1.1. 2003 jiný majitel, předem děkuji

Dobrý den, jsem programátor a před pár lety…

Dobrý den, jsem programátor a před pár lety jsem jako student vytvořil program. Párkrát do roka se mi někdo ozve a program ode mne koupí. Jedná se pro mne pouze o občasnou činnost. Jsem jinak zaměstnán na plný úvazek. Chtěl bych se zeptat, zda tento prodej mohu vykazovat jako příjem dle §10 (ostatní příjmy) a zda si mohu odpočítat náklady paušálně (30%) Děkuji