FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Chtěl bych se zeptat, jak se daní zisk z investice na mezibankovním devizovém trhu. Dále bych se chtěl zeptat, zda je nutné nějaké povolení (ŽL) na obchodování na devizovém trhu. Bylo by možné se s vámi popřípadě spojit? Děkuji
Babička na mě chce přepsat RD a pozemek. Jak to udělat abych platil co nejmenší daň? Děkuji.
Vážený pane, neuplatňuji výdaje procentem. Započítává se v tomto případě do přehledu SP a ZP mimo řádků 101 a 102 i řádek 106 DAP (odpisy HIM) ? Děkuji
Pokud pronajímám byt a mám ŽL na ubytování od 1.11. 03. Mohu tento příjem do 1.11. uplatnit jako příjmy z pronájmu a po té jako příjem z podnikání? Mohu zároveň si určit např. u pronájmu - výdaje paušálem a po té z podnikání skutečně vynaložené výdaje nebo musím postupovat v celém daňovém přiznání buď skutečněvynalož. výdaje nebo paušál? Jsou příjmy z pronájmu příjmy započitatelné pro stanovení důchodového pojištění?
HPP mi skončí k 31.3.2004 a protože zatím nemám nové zaměstnání, přihlásím se na ÚP. Jsem ale u OSSZ evidována jako spolupracující osoba a z tohoto titulu mi v r.2004(z příjmů r.2003) vzniká povinnost platit soc.pojištění. Abych po dobu evidence na ÚP nemusela soc.pojištění platit, musím na OSSZ nahlásit přerušení spolupráce jako je tomu u ŽL?
Manželka je OSVČ a ke služebním cestám používá auto, jehož technický průkaz je psaný na mou osobu. Jsem v zaměstnaneckém poměru. Jak to udělat, aby manželka mohla využívat auto ke služebním účelům?
Kam v daňovém přiznání uvede nepodnikající fyzická osoba příležitostný příjem z autorských práv - jako příjem podle § 7 zákona nebo podle § 10 zákona o daních z příjmů. Musí být tato osoba registrována k dani z příjmu?
Prosím o radu, zda při uplatnění úroků z úvěru ze stavebního spoření je nutné, aby dům byl již zkolaudovaný? Děkuji.
S pojišťovnou uzavřel pan MS smlouvu o obchodním zastoupení,na základě této smlouvy uzavírá pojistné smlouvy a jsou mu vypláceny provize.Pan MS si nevyřídil živnostenský list a provize jsou vyšší než 10000,-kč.Je to pravidelně opakující činnost.Do které části daň.přiznání tyto provize přiznat a jaké náklady je možno uplatnit.Pan MS má stálý pracovní poměr.Děkuji.
Jsem zaměstnancem a zaměstnavatel za mne běžně platí zdravotní a sociální pojištění a zálohy na daň ze mzdy. Navíc mám ještě živnostenský list. Jako OSVČ v přiznání z daně z příjmů FO neuvádím žádné příjmy a ani výdaje - momentálně nepodnikám a živnost není pozastavena. Musím v roce 2004 platit nějaké zálohy (zdravotní a sociální pojištění a zálohy na daň ze mzdy) v případě, že ano, jak vysoké? Jak se tyto zálohy zúčtují, když si v roce 2004 jako OSVČ nic nevydělám? Vrátí se mi? Děkuji.
dobrý den,děkuji za všechny Vámi zodpovězené otázky a obracím se na Vás s ještě jednou radou.švagr si od 4.4.2003 platí kapitálové životní pojištění pro případ smrti nebo dožití a toto pojištění je uzavřeno do 3.4.2018.když se obrátil na centrálu svého zaměstnavatele,kam má doručit potvrzení o tomto pojištění a jeho výši,aby mu bylo následně zůčtováno(odečteno)z daní za rok 2003,bylo mu řečeno,že toto životní pojištění se nedá odečítat z daní,neboť není uzavřeno na dobu do jeho 60 let.je toto jednání zaměstnavatele správné,nebo si jen chtěl zjednodušit povinnost vyúčtování daně z příjů zaměstnance?děkuji.
Dobry den. Jsem studentem a v lonskem roce jsem 5 mesicu pracoval na VPP. Tusim, ze jsem podepsal prohlaseni, ale nezazadal jsem si o rocni zuctovani. Potvrzeni o prijmech ale mam. Mohu si podat danove priznani typu A? Dekuji.
Prosím je správny postup přepočtu pohledávek, závazků a podílu v jiných společnostech v cizí měně k rozvahovému dni výsledkově, tzn. na účty třídy 5 a 6? Přepočítávají se také poskytnuté zálohy v cizí měně? Děkuji předem za odpověď.
Dobry den, v roce 2003 jsme si pronajali audio techniku, u které se nam ztratily 3 stanicky. Byly nam predepsany k uhrade. Jedna se o nedanovy nebo danovy naklad?
Dobry den, v roce 2003 jsme poskytli nasemu zamestnanci bezúrocnou pujcku. Kazdy mesic jsme mu pridali ke mzde nepenezni prijem ve vysi uroku ke zdaneni. Jaky to ma dopad na nase PU? Musime o techto urocich uctovat? Projevi se to v nasem danovem priznani? Dekuji
Dobrý den. Mám dva dotazy: 1. Podnikám na ŽL při těžbě a stahování dřeva, které fakturuji lesnické společnosti. Mohu uplatnit výdaje ve výši 50 % příjmů jako zemědělskou, lesní a vodní činnost nebo pouze ve výši 25 % jako ostatní činnost? 2. Zahrnují se do přehledu OSSZ a VZP i odpisy HIM uvedené na ř. 106 přílohy č. 1 DAP (částky snižující výsledek, t.j. v souhrnu ř. 32 DAP) nebo pouze příjmy a výdaje z ř. 101 a 102 přílohy č. 1 DAP ? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu jakou částku mám uvést v příjmech podle § 10 v DAP DPF při prodeji nemovitostí - zda cenu kupní dle kupní smlouvy nebo cenu dle znaleckého posudku popř cenu z těchto dvou vyšší. Děkuji.
Dobrý den, lze považovat sourozence bydlícího v jedné domácnosti, který pomáhá s administrativou a účetnictvím za spolupracující osobu a lze nějak rozložit příjmy a výdaje. Děkuji
jake vyhody se vztahuji na manzela soukromeho podnikatele,ktery ma plne invalidni manzelku,ktera ceka dite?jak a o co zadat,muzu pobirat materskou ja,manzel,s jakymi podminkami pro dalsi podnikani,nebo mam pozastavit zivnost a socialni a zdravotni mi bude platit stat?mate nejvyhodnejsi reseni pro nasi situaci?dekuji david
Kontrola FÚ v dubnu 2000 nám doměřila DPH za r.1997. Tento doměrek jsme zaplatili v dubnu 2000 a v březnu 2004 nám byl doručen výměr na penále vztahující se k tomuto doměrku. Není již toto penále promlčeno?Nebo FÚ nemá žádnou lhůtu pro předpis penále? Děkuji.