FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Mám ještě jeden dotaz ohledně srážkové daně, v…

Mám ještě jeden dotaz ohledně srážkové daně, v případě práce na dohodu o provedení práce. Kdy se tato daň odvádí FÚ a kdy se podává vyúčtování? Stačí podat vyúčtování i zaplatit do konce března spolu s přiznáním DzP? Moc Vác děkuji.

Jsem majitelem bytového domu a mám příjem za…

Jsem majitelem bytového domu a mám příjem za pronájem bytů. Jsem tedy plátcem daně z příjmu fyz. osob , podle § 9 , není toto živnost. Pronajímám byty, na základě nájemní smlouvy, kde je rozdělen nájem za užívání bytu a zálohy na vodu a společné osvětlení. Jsou tyto zálohy zahrnovány do základu daně z příjmu podle § 9 a mám tedy z nich platít daň ? Finanční úřad požaduje zálohy zahrnout do základu daně. Děkuji mnohokrát za odpověď a jsem s pozdravem

Podnikám při zaměstnání, tudíž podávám DP. Kromě…

Podnikám při zaměstnání, tudíž podávám DP. Kromě toho jsem v r. 2003 měl příjem (jen v některých měsících) za umělecký výkon. Celkem tento příjem za rok 2003 nedosáhl 10 000 Kč. Jedná se o ostatní příjem dle § 10, který nepodléhá dani? Pokud je to příjem dle § 7, mohu si uplatnit paušální náklady a kolik % (jako OSVČ uplatňuji skutečné náklady)?

Pracoval jsem v loňském v roce v zahraničí,…

Pracoval jsem v loňském v roce v zahraničí, konkrétně v Itálii. Chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaká možnost navrácení tam zaplacených daní? Jestliže ano, jak mám postupovat?

Zodpovězen: 15.03. 2004 09:00 Otázka: Chtěla…

Zodpovězen: 15.03. 2004 09:00 Otázka: Chtěla bych snížit daňový základ o úroky, které platím z překlenovacího úvěru. Úvěr jsme čerpali v srpnu 2002 a pořídili jsme si za něj družstevní byt. Dotaz zní: Může si úroky odpočíst manžel, přestože není účastníkem smlouvy? Já jsem totiž od března 2003 na MD tudíž odpočet nemůžu provést. Případně může jej provést tatínek - je spoludlužníkem ve smlouvě. Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den Odpověď: Odpočet si může uplatnit ten, kde je vlastníkem bytu. Jsou-li spolumajiteli zapsanými na listu vlastnictví oba manželé, může si odpočet uplatnit kterýkoli z nich nebo každý z nich rovným dílem. Není důležité, kde je uveden v úvěrové smlouvě. Děkuji za odpověď ale moc mi nepomohla úřednice na FÚ manželovi sdělila, že odpočet na něj nelze uplatnit. Překážkou je údajně to že máme byt družstevní a není v našem osobním vlastnictví. Můžete mi to upřesnit, a v případě že jsme v právu jak dále?

dobrý den, jsem vlastníkem domu, kde v přízemí…

dobrý den, jsem vlastníkem domu, kde v přízemí jsou komerční prostory a 1. patro byt, kde bydlí mí rodiče. Chci opravit čelní fasádu domu. chtěl bych se zeptat zda mohu uplatnit opravu a natření fasády domu jako daňově uznatelný výdaj v celé výši, nebo ho musím rozdělit např na 1/2 protože komerční část, která se pronajímá, je 1/2 plochy opravené fasády? děkuji

Dobrý den. FO vede jednoduché účetnictví, měla os…

Dobrý den. FO vede jednoduché účetnictví, měla os. auto vložené do majetku firmy, na konci roku 2002 uplatnila poslední odpis, na konci března 2003 auto vyřadila z majetku, v technickém průkazu byl uskutečněn převod z firmy (IČO) na RČ. Musí se něco zahrnout do příjmů dle §7 či §10 nebo pouze stačí na kartě HM zaznamenat vyřazení auta? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně daně z příjmu.…

Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně daně z příjmu. Můj manžel zdědil byt po otci. Ten v bytě bydlel už jako v družstevním déle než 5 let, a před smrtí ho měl necelý rok v osobním vlastnictví. Necelý rok ještě trvalo řízení okolo dědictví a potom se následně byt prodal. Bude manžel platit daň z příjmu?

Dobrý den , mám dotaz co se týče DPH. Firma ,…

Dobrý den , mám dotaz co se týče DPH. Firma , která mě přestvuje byt mi sdělila , že v letošním roce je změna DPH a proto mi kuchyňské spotřebiče vestavěné do kuchyňské linky bude účtovat samostatně a to s DPH 22 %, je to správně nebo mohu požadovat jako dodávku celé kuchyňské linky větně vestavěných spotřebičů s DPH 5%? Děkuji

Dobrý den. Již 10 let trvale žiji v Itálii. kde…

Dobrý den. Již 10 let trvale žiji v Itálii. kde také pracuji. V současné době mám možnost zprostředkovat obchod v prodeji nemovitosti. Jedná se o zprostředkování obchodu přímo zde v Itálii (hotel) a dále o zprostředkování obchodu v Praze (hotel). Za jedno zprostředkování je domluvená odměna ve výši v přepočtu cca 100.000,- Kč. Budu oba příjmy zdaňovat v Itálii, nebo jsem povinný si vyřídit živnostenský list na zprostředkování obchodu v ČR a příjem z Prahy zdanit v ČR? Dle jakého paragrafu mám postupovat? Musím pak dále platit něco na ČSSZ? Děkuji moc.

V roce 2003 jsem si vzala preklenovaci uver ze…

V roce 2003 jsem si vzala preklenovaci uver ze stavebniho sporeni. Penize jsem pouzila na koupi domu pro sestru, která je vlastnikem nemovitosti pořízené z úveru. Uver jsem si brala jako studujici a manka vystupuje ve smlouve jako pristupitel. Chtela bych se zeptat jestli ma nekdo z osob narok na odpočet úroků z úveru ze stavebniho spoření.

Jakým způsobem se zdaňuje sdružení občanů…

Jakým způsobem se zdaňuje sdružení občanů založené podle Občanského zákoníku? Jako právnická osoba? nebo jako fyzická osoba?

Prosím o radu pro výpočet daně v případě pobírání…

Prosím o radu pro výpočet daně v případě pobírání důchodu ve výši 154500 Kč ročně a zisku z pronájmu 28000 Kč ročně. Předem děkuji.

dobry den, som obcankou slovenskej republiky,…

dobry den, som obcankou slovenskej republiky, trvalym pobytom tamtiez. R. 2003 som stravila niekolko tyzdnov v CR, pracovala na prikaznu zmluvu, prijem zdaneny v CR. Bol to moj jediny prijem v tom roku. Kvoli vysokym zrazkam mam danovy preplatok, tj chcem podat d. priznanie v CR. Mozem ? Ak ano, aky mam narok na odpocitatelnu polozku na danovnika? Ake dalsie doklady okrem potvrdenia o prijme a zalohach na dan potrebujem? (napr povolenie k pobytu ?) Vopred vdaka za Vasu odpoved

Dobrý den, Chtěl bych se ,prosím ,Vás zeptat: …

Dobrý den, Chtěl bych se ,prosím ,Vás zeptat: syn byl v roce 2003 zaměstnán v měsících leden,únor,říjen.Doklady o příjmech má.V ostatních měsících byl nezaměstnaný. Musí podávat daňové přiznání za rok 2003 či přiznání k dani?Jak by měl postupovat ?Jaký případný typ přiznání by měl vyplnit? Děkuji za odpověď

Dobrý den,ráda bych se zeptala, kolik zaplatím v …

Dobrý den,ráda bych se zeptala, kolik zaplatím v % na dani z příjmu FO+zdravotní+sociální pojištění, pokud je zisk za rok a/ do 100.000 b/do 200.000 Prosím u vedení sazeb v roce 2003 i 2004. Děkuji za odpověď PV

V mém předchozím dotazu jste mi odpověděl, že se…

V mém předchozím dotazu jste mi odpověděl, že se závazky, pohledávky nepřepočítávají aktuálním kursem ke dni sestavení účetní závěrky. To však zákon o účetnictví neříká. Závazky a pohledávky, tj. v pod. úč. účty 311 a 321 se k 31.12. přepočítávají aktuálním kursem a tyto rozdíly se účtují na vrub nákladů či výnosů. Je tomu tak i u záloh účtu 314? Děkuji.

Odcizený mobilní telefon-uvádí se to nějak do…

Odcizený mobilní telefon-uvádí se to nějak do účetnictví-v jednom roce mám v účetnictví nákup dvou mobilních telefonů, nemám žádný doklad o odcizení Vedu si knihu jízd-počítá se tam vedle cesty do firmy (kde učím) i cesta domů?

Dobrý den, jsem zaměstnaná na 1/3 úvazek a můj…

Dobrý den, jsem zaměstnaná na 1/3 úvazek a můj hrubý roční příjem je cca 50 tisíc Kč. Kromě toho mám ŽL a moje příjmy byly 80 tis. a výdaje 72 tis = základ daně 8 tis. Zajímá mě postup při vyplnění přehledu, když nechci dobrovolně platit důchodové ani nemocenské pojištění z živnosti. Musím platit pojištění z těch 8 tis. a musím dále platit zálohy ? Můžu považovat živnost za vedlejší činnost - v poučení jsem četla, že zaměstnání je hlavní, pokud je příjem alespoň 74.400 Kč. Je možné tento limit chápat jako poměrný k úvazku ? Děkuji mnohokrát za odpovědi.

Dělám daňové přiznání OSVČ mého tchána, který v…

Dělám daňové přiznání OSVČ mého tchána, který v září 2003 zemřel. Byl držitelem průkazu ZTP-P, v důchodu a platil si penzijní připojištění. Nevím, zda mohu uplatnit odečet ze základu daně( 50 040,- Kč a 12 000,-Kč) v plné výši, či poměrnou část(za 9 měsíců roku 2003). Výši důchodu uvádím také pouze za 9 měsíců. Děkuji Vám za pomoc