FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
dobry den, prave vyplnuji DAP a narazil jsem na problem s dlouhodobym HM. V priloze 1 se uvadi Dlouhodoby HM na zacatku a konci uc. obdobi. V prubehu jsem koupil os.automobil do OM, nevim, zda jej do polozky dlHM na konci zd.obdobi. uvadim zustatkovou cenu pred ci po odpisu za ten konkretni rok. Mnohokrat dekuji.
Dobrý den! Mám dotaz týkající se příjmu z převodu obchodního podílu: v r. 2001 jsem nabyla obchodní podíl v s.r.o. za který jsem zaplatila 50.000,- Kč. V r. 2004 jsem podepsala smlouvu o převodu obchodního podílu (prodala jsem ho za 200.000,- Kč) s tím, že mi bude proplacen ve splátkách - od r. 2004 ročně 30.000,- Kč, což znamená, že až do roku 2010 mi bude plynout příjem z tohoto převodu. Jaký vliv budou mít tyto moje příjmy na daň z příjmu v jednotlivých letech? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o zodpovězení tohoto dotazu: Bylo již zrušeno přechodné ustanovení č. 2 bod č. 9: že plátci DPH musí do 25.4. uhradit zálohu na vlastní daňovou povinnost ve výši 50%? Děkuji.
Dobrý den. Je možné si uplatnit cestovní náhrady, ikdyž je automobil majetkem leasingové společnosti? Do března 2003 jsem používal svůj saoukromý automobil k soukromým, ale také k firemním účelům a psal si cestovní náhrady jako výdaj. Od dubna 2003 jsem koupil nový aut. na leasing (faktura je napsána na moji fyzickou osobu, ne na firmu) a chci si opět uplatnit cestovní náhrady pro firemní jízdy v plné výši, tzn. průměrná cena benzínu stanovena vyhláškou MF+amortizaci 3,40Kč/km. Dělám tak správně? Když ne, tak co mám dělat? Z osobních výdajů hradím opravy, ůdržbu, atd. a nemám na to doklady, neschovával jsem si lístky od pohonných hmot a je to jeden z mých největších nákladů! Děkuji.
Dobry den, chtel bych se zeptat, jak mam ucetne nalozit s uroky z castek na beznem uctu, ktere se mi za kazdy mesic pricitaji k zustatku. Uctuji v JU. Mam uroky ucetne uvadet jako ostatni prijmy ovlivnujici zaklad dane. Nebo jsou uroky jiz zdanene a neni potreba je do penezniho deniku vubec uvadet. Mockrat dekuji za odpoved.
Dobrý den. Manželé - společníci ve vos- chtějí vyřadit z obch. majetku osobní auto do osobního užívání. Stačí auto vyřadit z evidence a přestat o něm účtovat, tak jako u běžné fyzické osoby? Děkuji za odpověď
Jaká bude použita sazba dle novely o DPH (19%,5%) na garáž, která je součástí bytového domu. Kupující bude zároveň i vlastníkem družstevního bytu, který se nachází ve stejném bytovém domě. Garáž na rozdíl od bytu bude v osobním vlastnictví. Kolaudace se předpokládá v září 2004. Smlouva o budoucí kupní smlouvě byla podepsána v říjnu 2003.Děkuji
Prominte ale neodpovedel jste mi uplne na muj dotaz, ne jestli jen ja jako osoby ktera si uver vzala si jen muzu odecist z dani, ale chtela jsem vedet jestli osoba pristupitele si muze odepsat uroky z uveru i kdyz neni vlastnikem nemovitosti porizene z uveru ale v teto nemovitosti byli její dcera, spadala by tedy do kategorie potomků.
Dobry den, zakoupil jsem notebook v Nemecku a chtel bych ho zauctovat jako drobny majetek do jednoducheho ucetnictvi. Problemem je, ze ten notebook je stale v Nemecku, tudiz neni proclen a je zaplacen v EUR (cca 1000EUR). Do republiky se dostane az zacatkem cervna. To uz budeme v EU a nevim jak je to potom bude s proclenim (jak to bude fungovat). Jak takovou vec zauctovat spravne?
Má pronajatu kancelář, kde čtvrtletně platím nájem a zálohu na energie. Společně se mnou užívá kancelář další živnostník. Jak správně přeúčtovat dohodnutou část nájmu a záloh. Musím potom podat daňové přiznání i pro příjem z pronájmu. Děkuji.
Dobrý den, nezaplatil jsem dluh na alimentech ve výši cca 4000Kč z důvodu krátkodobé platební neschopnosti. Jinak další alimenty splácm ve stanovené výši. Má bývalá partnerka to dala k soudu a ten po mě požaduje prohlášení, že v současné době nemám veden účet v bance. Tento účet jsem již zrušil a jsem veden na úřadu práce.Může si soud vyžádat výpisy z těchto účtů nebo příjem na těchto účtech v minulosti. A může si to vyžádat také finanční úřad. Děkuji za odpově'd.
Dobrý den. Minulý rok jsem dokončil studim a začal podnikat. K zajištění příjmů mi mimo jiné slouží 2 roky starý počítač a rok starý telefon (tj. obojí pořízené před začátkem podnikání). Jak tyto položky započíst do hmotného majetku a odpisů. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Jsem OSVČ. Odpisy majetku v daňovém přiznání zahrnu do řádku 102, nebo uvedu samostatně v řádku 106? V případě řádku 106 stačí když v tabulce E uvedu "odpisy celkem", nebo to musím nějak rozepisovat?
Dobrý den, děkuji za včerejší odpověď, ptala jsem se na to, zda v případě, že bylo auto v majetku firmy, po odepsání bylo vyřazeno a v technickém průkazu byl uskutečněn převod z IČa fyzické osoby na ŘČ té samé osoby, je nutné dát něco do příjmů. Odpověděl Jste, že má být do příjmu zahrnuta kupní cena auta (popř. cena stanovená znalcem). Ale to vozidlo nebylo prodáno, vlastní ho stále stejná osoba, jednou jako firma (IČO) a jednou jako soukomá osoba (RČ). Nebo se za prodej považuje i tento převod? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den. Vracím se s upřesňujícími údaji k mému dotazu ohledně daně z příjmu z prodeje bytu ze dne 19.3.2004 v 9.19 hod. Otec v bytě bydlel déle než 5 let jako v družstevním. 18.10.2001 byt nabyl do osobního vlastnictví. 15.8.2002 zemřel. 11.7.2003 nabylo přímé dědictví právni moci a 14.8.2004 byl byt prodán. Bude se tedy platit daň z příjmu? Odečítá se z prodejní ceny cena bytu při nabytí do osobního vlastnictví? Jaké procento je daň z příjmu? Předem děkuji.
Je daňový výdaj penzijní připojištění, úrazové pojištění a pokud ano do jaké výše? Jde o OSVČ. Děkuji
Vážení, ráda bych Vás poprosila o radu ohledně platby daně. Jsem v hlavním poměru ve společnosti, mimo to bych ráda měla živnostenský list na překlady a výuku jazyků. jakým způsobem probíha v tomto případě platba zálohových daní. předem děkuji. S pozdravem
Dobrý den. Jsem OSVČ. Odpisy majetku v daňovém přiznání zahrnu do řádku 102, nebo uvedu samostatně v řádku 106? V případě řádku 106 stačí když v tabulce E uvedu "odpisy celkem", nebo to musím nějak rozepisovat?
Odpověď na dotaz z 19.3.: Napsal jsem, jinak řečeno, že při roční účetní závěrce se neúčtuje na účtech 311, 321, 314 ani 324. Pouze se provede inventura pohledávek a závazků k 31.12. a "Pokud při přepočtu vzniknou kurzové rozdíly, ty potom do výnosů (příjmů) nebo nákladů (výdajů) zaúčtujete." Tzn., že se nemění výše pohledávky, závazku ani zálohy vedená na účtech třídy 3, ale účtuje se pouze o kurzových rozdílech na účtech třídy 5 a 6. ----------------------------------------------------------- Jak se to tedy účtuje? Podle mě se změní výše pohledávek a závazků vyjádřených v cizí měně a rozdíl se účtuje jako snížení n. zvýšení pohl. n. závazku a náklad n. výnos na druhé straně. Jinak řečeno, do účtové třídy 3 se účtuje právě proto, aby se vyjádřila hodnota pohl. a záv. kurzem k 31.12. (n. rozvahovému dni).
Dobrý den, už jsem se Vás ptala, ale nepoložila jsem přesně otázku. Jsem studentka VŠ a pomáhám bratrovi s účetnictvím. 1. Mohu tuto činnost vykonávat na Smlouvu o dílo? 2. Může na mě zároveň bratr uplatnit 30% svých příjmů a výdajů jako spolupracující osobu? V případě, že ano mohu si uplatnit odčitatelné položky za celých 12 měsíců, pokud jsem 2 měsíce pracovala u jiného zaměstnavatele na dohodu o provedení práce a podepsala jsem u něj na tyto dva měsíce prohlášení? Děkuji za odpovědi.