FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den.Byl jsem veden v evidenci na úřadu…

Dobrý den.Byl jsem veden v evidenci na úřadu práce, od listopadu podnikám. Můžu si v DP odečíst odpočitatelnou položku 38040,-Kč nebo jenom poměrnou část. Dostal jsem dotaci na svou činnost. Je to daňový nebo nedaňový příjem. Děkuji

Hezky den, mam dotaz ohledne uplatneni nakladu…

Hezky den, mam dotaz ohledne uplatneni nakladu za pojistne z podnikani v 2003, ktere bylo fyzicky zaplaceno v roce 2004. Podala jsem danove priznani za rok 2003. Podnikala jsem pri zamestnani a neplatila jsem socialni a zdravotni pojisteni zalohou, ale vypoctenou souhrnou castku (cca 20000 Kč) jsem zaplatila v breznu 2004. Mohu si tuto castku 20000 Kč za pojistne zapsat do danoveho priznani roku 2003 nebo az do roku 2004? Mnohokrat dekuji za radu

Dobrý den, mám příjem ze závislé činnosti u dvou…

Dobrý den, mám příjem ze závislé činnosti u dvou zaměstnavatelů z nichž jeden je v SRN. Řádně odvádím(resp. zaměstnavatelé) daňe a soc. a zdrav. poj. v obou státech. Musím podat DP typu B?Mohu si o všechny tyto platby snížit základ daně? Jakým způsobem si mohu započítat položky zaplacené daně v zahraničí? Délka prac povolení je jeden rok a práce v zahr. přesahuje 190 dní. Od tuzemského zaměstnavatele mám potvrzení o příjmech. Děkuji za odpověď.

Pan doktorz, je potreba aby duchodce, ktery…

Pan doktorz, je potreba aby duchodce, ktery pronajima byt, a podava danove priznani typ B sestavoval tzv. "Přehledy o příjmech a výdajích" pro OSSZ a příslušnou zdravotní pojišťovnu? Predem vam dekuji za odpoved.

Dobrý den, prosím o odpověď.K uplatnění úroků z…

Dobrý den, prosím o odpověď.K uplatnění úroků z hypotečního úvěru je třeba, abych byt (mám jej v os.vlastnictví) trvale užívala. Jak mám toto trvalé bydlení prokázat, když v OP mám uvedeno jiné trvalé bydliště. Děkuji.

dobry den, chtel bych se zeptat na uznatelnost…

dobry den, chtel bych se zeptat na uznatelnost vydaju. Mam podnikatelsky ucet. Jsou danove uznatelne naklady operaci typu "vklad na ucet ze soukromych zdroju", "prevod peneznich prostredku na soukromy ucet", ci vyber hotovosti pro os. potrebu? Pokud ne, je alespon uznatelne pokud nebudu vybirat pro os. potrebu ale do pokladny a z ni si to posleze budu pro os. potrebu vybirat? Nejsem si jist zda banka detailne rozepisuje polozky. V pripade, ze ne, nemam si radeji odecitat nic, nebo jen nejakou pomernou cast? Mnohokrat dekuji.

Dobrý den, můj dotaz se týká oblasti účetnictví…

Dobrý den, můj dotaz se týká oblasti účetnictví firem. Dotaz: Když kupuji společnost (s.r.o.) a kupuji ji formou splátek, to znamená, že si na tuto koupi půjčím peníze v bance, je možné si úroky odečíst od základu daně? Nebo je možné si všechny splátky zaplacené během roku odečíst, jako je tomu např. u leasingu nemovitosti. Děkuji za odpověď. S pozdravem mail: hodan@finance.cz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může obecní…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může obecní úřad patřit mezi právnické osoby a zda může vstoupit do společnosti s ručením omezeným. Za odpověď děkuji.

Dobrý den, ještě bych se vrátila k Vaši dnešní…

Dobrý den, ještě bych se vrátila k Vaši dnešní odpovědi na můj dotaz, týkající se příjmu z převodu obchodního podílu, který bude hrazen ve splátkách až do r. 2010. Podle mě se nejedná o příjem dle §8, ale o §4, odst. 1. písm.r), dle kterého je tento příjem osvobozen až po pěti letech od nabytí podílu. Mě jde právě o to, zda příjem který budu mít z těchto splátek až v době po pěti letech od nabytí podílu, bude osvobozen, či nikoliv? Zda je rozhodující den podpisu smlouvy o převodu obchodního podílu, či skutečný finanční příjem? Děkuji za odpověď.

7 měsíců jsem jenom podnikal, tři měsíce jsem byl…

7 měsíců jsem jenom podnikal, tři měsíce jsem byl na Úřadu práce, 2 měsíce jsem byl jenom zaměstnán na HPP. Mám dvě malé děti. Zaměstnavatel mi uplatnil odpočitatelnou položku za dva měsíce jen na mou osobu. Můžu uplatnit Odp. položku na sebe i své děti po dobu co jsem byl evidován na Úřadu práce?. Musím podporu v nezaměstanosti uvést jako příjem pro základ daně?

Dobrý den, děkuji za odpověď, ptal jsem se jak je…

Dobrý den, děkuji za odpověď, ptal jsem se jak je to s cestovními náhradami u auta pořízeného na leasing, ale ne na firmu, ale na fyzickou osobu. Já se musím zeptat ještě jednou, protože mám problém s mou účetní, která mi to nevěří a tvrdí, že to není pravda podle paragrafu 24 odst. 2 písmeno K odst 4. Tam píšou: Na dopravu silničním motorovým vozidlem, zahrnutým do obchodního majetku poplatníka nebo v nájmu v prokázané výši. Moje účetní má za to, že auto na leasing je auto v nájmu, tudíž nelze podle toho výkladu uplatnit "cesťáky", ale já mám dojem, že tam píšou o případu, kdy automobil je napsaný na firmu a má tudíž ve smlouvě a na faktuře ičo a dič podnikatele. Pokud není ( a já tam ičo a dič nemám)mohl bych si upladnit tzv. "cesťák" tak jak jste odpověděl. Jak to tedy je? Je to opravdu tak? (totiž účetní v mé blízkosti se rozdělily na dva tábory, některé s Vámi a některé proti Vám.) Nebo v tom je ještě nějaký jiný háček a moje účetní bude mít nakonec pravdu?! Děkuji

Je nutne prevest jiz loni zarazenou…

Je nutne prevest jiz loni zarazenou administrativni budovu z 5 odpisove skupiny do letos nove vytvorene 6.odpisove skupiny? Nebo se toto zarazeni tyka pouze nove nabytych budov?Par.32 odst.1 Zákona o danich z prijmu. Podle ceho mam postupovat?Dekuji

Dobry den, chtel bych se zeptat, zda je danove…

Dobry den, chtel bych se zeptat, zda je danove uznatelnym vydajem poplatek poste, za platbu soc. a zdr. poj. formou slozenky. tedy poplatek za slozenku. Tez bych se chtel zeptat, zda jsou danove uznatelne vydaje za vedeni bezneho podnikatelskeho uctu (ucetni polozky, vedeni, vypisy). Mnohokrat dekuji za odpoved

Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH. Jsme neziskovou…

Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH. Jsme neziskovou organizací, občanským sdružením, které získává prostředky vlastní činností a dotacemi. V roce 2003 jsme získali investiční dotaci v řádu milionů korun, kterou jsme řádně vyúčtovali. Ročním obratem jsme přibližně na 7mil. Kč - nevzniká nám povinnost regsitrace na DPH. Mají NNO nějakou výjimku ze zákona o DPH, případnš kde o tom najít v zákoně paragrafové znění. Prosím též o odpověď, co v případě, že další NNO je obecně prospěšnou společností, která své příjmy má výhradně z prodeje služeb. Děkuji

Dobrý den, zajímá způsob výpočetu výše…

Dobrý den, zajímá způsob výpočetu výše uplatněné částky ke snížení daňového základu u leasingového firemního automobilu. Smlouva uzavřena na 36 měsíců, leas. splátky rozpočítány na 24 měsíců. Lze použít odpisy dlouhodobého majetku? Pokud ano, zrychlené nebo rovnoměrné? Jednoduché účetnictví, plátce DPH Děkuji, s pozdravem

Chystam se pracovat jako OSVČ. Musim mit v bance…

Chystam se pracovat jako OSVČ. Musim mit v bance zrizeny podnikatelsky ucet? Nestaci bezny ucet na ktery mi budou chodit jen prijmy a vydaje z podnikani? Moc dekuji za odpoved.

1.Matka a syn žijící ve společné domácnosti…

1.Matka a syn žijící ve společné domácnosti podnikají každý na vlastní živnostenský list. Je přípustné, aby matka se jako spolupracující osoba podílela na příjmech a výdajích syna a současně se syn podílel na příjmech a výdajích matky. 2. pokud je možno vzájemně spolupracovat podle výše uvedeného, jak rozdělit příjem a výdej, pokud matka vykazuje rozdíl(zisk) + 844 000.-Kč a syn 800 000.-ztrátu. Předpokládám, že matka může rozdělit max.180 000, a syn max.30 % tj.240 000,-.K této úvaze mě vede ustanovení, že příjmy mohou výdaje přesahovat max.o 180 tis. Není uvedeno, že by výdaje mohly příjmy přesahovat také maximálně o 180 000 Kč.

Lze si odečíst při ročním zúčtování daně z příjmu…

Lze si odečíst při ročním zúčtování daně z příjmu zaměstnance úroky z úvěru ze stavebního spoření na rekonstrukci nemovitosti i když tato nemovitost zaměstnanci nepatří, ale majitele dali souhlas s rekonstrukcí? Nebo lze uplatnit tyto úroky pouze v případě, ze je uplatňující osoba zároveň vlastníkem rekonstruované nemovitosti??? Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den. Dita K.

Dobrý den, budu poprvé zpracovávat daňové…

Dobrý den, budu poprvé zpracovávat daňové přiznání pro naši školu a prosím vás o radu. Domnívala jsem se, že přímy, které dostáváme na mzdy a provoz od státu a obce se do přiznání neuvádí, ale kolegyně, která přiznání podává již několik let mi tvrdí, že se do přiznání uvádí všechny příjmy včetně dotací. Děkuji

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li je …

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li je "příjem" za civilní službu zdanitelným příjmem a musím jej zahrnout do daňového přiznání jako příjem ze závislé činnosti? Díky