FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

přenesení daňové povinnosti

Dobrý den, Mám dotaz, jak je to skutečně s přenesenou daňovou povinností u údržby a servisu klimatizačního a chladící zařízení jednak instalované v kanceláři, bytě, obchodě a naproti tomu klimatizační a chladící zařízení, které je instalované k technologickým strojům (odtah vzduchu a chlazení strojů). Týká se přenesená povinnost klimatizace instalované v obchodě a kanceláři. Děkuji za odpověď.

poplatky za domácí zvířata

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem a rád bych poprosil o odpověď. Ve sdělovacích prostředcích jsem nedávno četl(článek pana Komárka v magazínu Mladé Fronty Dnes z tohoto týdne) cosi o tom, že se snad chystá zdanění domácích mazlíčků - psů a koček, zvažuje se nařízení zdanění každého kusu zvlášť nebo jednotné zdanění více zvířat najednou jedinou částkou. Mohli byste mi, prosím, uvést, co je na tom pravdy? Jsem starobní důchodce a zvířata mi přinášejí v podstatě jedinou radost v životě, bydlím na venkově. Jsem zoufalý z toho, co slyším, protože nevím, jak bych ze svého nízkého důchodu takové daně mohl odvádět. Slyšel jsem totiž, že se dokonce zvažuje 3 000 Kč za každou kočku ročně. Děkuji za odpověď ve věci dotazu, který se týká chystaného zdanění domácích mazlíčků.

stravenky

Dobrý den pane doktore, firma s.r.o. poskytuje svým zaměstnancům závodní stravování formou závodního stravování v závodní jídelně jiné firmy, kam někteří zaměstanci docházeji, konzumují tato jídla přímo v této provozovně. Těmto zaměstnancům firma přispívá 35,- Kč na jeden oběd. Dále firma pro ostatní zaměstnance zajistila závodní stravování formou prodeje jídel dovážených do firmy s.r.o.. Tato firma se stala nyní plátcem DPH. Za 1 oběd bude fakturovat 80,- Kč z toho základ DPH 70,18Kč DPH 9,82 Kč Mohu účtovat: MD 527 35,- příspěvek od firmy s.r.o. zaměstnancům MD 343 4,90 nárok na odpoče DH MD 527 35,18 MD 343 4,92 ------ 80,- /DAl 321 Předpis úhrady zaměstnancům: MD 335 40,10 / DAL 648 35,18 DAL 343 4,92 DPH odvedu FÚ ------ 40,10 Nemusím na výstupu v úhradě od zaměstnanců počítat 20% DPH 7,04%, kterou bych odváděla FÚ (§36a Zákona o DPH). Pane doktore, přeji Vám pěkné dny. S pozdravem Marie Volfová

darování nezletilci

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, co potřebuju k darování pozemku nezletilé dceři. Partner z důvodu rodinných ji chce podarovat pozemek a nevíme co je k tomu třeba. Děkuji Jurkovská

podnikání v Kanadě

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost založení online businessu v Kanadě. (odvětví překladatelství) Jak funguje placení daní v Kanadě, když se bude činnost odvíjet i v zahraničí? Je možné založit firmu pouze na pracovní povolení? Předem děkuji za odpověď.

danění více příjmů

Dobrý den, v roce 2011 jsem začal v měsíci květnu podnikat jako fyzická osoba. Do té doby jsem byl zaměstnancem (měl jsme zdanitelné příjmy jen ze zaměstnání). Do daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2011 mám uvést jak příjmy z podnikání, tak i příjmy ze závislé činnosti (tj. fakticky příjmy z mého zaměstnání od ledna 2011 do května 2011)? Bývalý zaměstnavatel za mě už letos žádné přiznání či přehled příjmů u FÚ nepodává? Děkuji.

firemní auto

Příjemný den, V společnosti kde pracuji se často střídají účetní. Nemohu se zbavit dojmu že mam již delší dobu špatně počítanou mzdu. Prosím o radu. -Plat mám 30.000,- hrubého měsíčně k tomu mě navyšijí 1% přesně 10 800,- z hodnoty vozu který mě přidělili. Řekl bych že mam i štěstí že nemam přidělen kamion za 10mil. Zaměstanavatel může do jaké hodnoty přidělit vůz zaměstananci? - V případě že mám přidělený vůz k užívání. Částka o kterou mám vyší základ v mzdovém výměru, se započítává do souhrnu danitelných přijmů, a tudíž hraje ulohu v počítání přeplatku na dani za rok?

daňové povinnosti

Dobrý den, jsem zaměstnaná na HPP pod pracovní agenturou. Minulý týden jsem si ale zřídila živnostenský list, do budoucna chceme s manželem podnikat,ale zatím žádnou činnost provozovat nebudu. Jsem v tomto naprostý laik a tam mě zajímá, co všechno a kde musím nahlásit. Dnes mi přišlo přidělení DIČ, o které jsem nežádala. Je to v pořádku? Na živnostenském úřadě mi řekli, že na finančním úřadě vše zařídí za mě, ale musím na sociální úřad a zdravotní pojištovnu. Je to opravdu nutné,když nebudu vykazovat žádnout činnost? je zde ještě nějaká povinnost, např. něco někde hlásit, registrovat, platit, pravidelně nahlašovat atd.. děkuji moc za odpověď.

příležitostný příjem

Dobrý den, jsem v zaměstnaneckém poměru a jako vedlejší příjem chci zdanit příjmy z chovatelství (jedná se o první takový případ, tudíž jsem prozatím nesáhl k možnosti podnikání na ŽL). Nejsem si však jistý správným zdaněním. Domníval jsem se, že bez daňových dokladů mohu odečítat od daňového základu náklady ve výši 50% příjmů. Nyní se mi zdá, že se jedná o 80%. Nevíte, jak to skutečně je? Děkuji!

sleva na invaliditu

zaměstnanci,který je u nás dlouhodobě zaměstnán, byl přiznán inval.důchod od května 2011, jak spočítám slevu na dani pro právnickou osobu dle §35?? Do konce dubna byl na neschopence. Bude mít firma nárok jen na část slevy z 18000,-?? Jak to prosím spočítat? V zákoně není uvedeno jak postupovat, pokud je mu inval.důchod přiznán až v průběhu roku. Děkuji

přerušení podnikání

Dobrý den, jsem OSVČ a chci živnost přerušit, jít na úřad práce. Zároveň jsem společník v s.r.o.. Co musím oznámit a kam? Děkuji Hana

změna režimu

Dobrý den, při změně režimu - neplátce se stane plátcem DPH si v prvním přiznání k DPH uplatním DPH ze zásob pořízených 12 měsíců před registrací: inventarizace - výpočet shora. Jak správně v daňové evidenci vypořádat toto vrácené DPH - snížit daňové náklady přímo v evidenci, nebo úpravu provést až v daňovém přiznání k dani z příjmů FO za rok 2012, jako úpravu základu daně? děkuji

vyplnění přiznání

Dobrý den, zajímalo by mne jak budu vyplňovat daňové přiznání pokud jsem OSVČ a zároveň jsem zaměstnán na HPP za minimální mzdu. Budu moci v daňovém přiznání uplatnit slevu na dani na poplatníka (24 840 Kč)? A také by mne zajímalo, jak se po odevzdání DP vypočítají zálohy na sociální a zdravotní pojištění - zda se sčítají pojištění od zaměstnavatele a moje odvody a poté se vypočítají moje nové zálohy podle celkového zisku? Děkuji Vám za odpověď

přenesení daňové povinnosti

Dobrý den, Jsme s.r.o., plátci DPH a pokud obdržíme fakturu od plátce, kde je uvedeno: "Servis výtahu za čtvrtletí-odborná prohlídka, mazání, čištění,opravy,non stop servis". Jedná se o přenesenou daňovou povinnost? Děkuji za odpověď Skalská Květoslava INPO CZ s.r.o.

daňová povinnost

Získal jsem odbornou cenu 50000,-Kč za vědeckou publikaci. Cenu mi dala farmaceutická firma jako dar. Jak je to se zdaněním? Děkuji.

vzájemné plnění

Dobry den. Klient fyz. osoba, platce DPH Q, realit. makler. Firma, pro kterou pracuje mu pronajima kancelar. Klient vystavuje faktury za vykonanou cinnost a zaroven na techto fakturach odecita pronajem za kancelar a az ze zakladu ponizeneho vypocita DPH. Dle meho by mela vystavit fakturu za pronajem ta firma, pro kterou pracuje (pokud je platce DPH - tak by mela DPH odvest) a pak lze toto zapocist. Dle meho nazoru je cisty obrat kraceny - timto najmem. Nebo to tak muze byt? Za Vasi radu dekuji.

prodej pozemku a daně

Dobrý den, vlastním pozemek méně než 5let, chci jej prodat a finance z prodeje použít na splacení půjčky, kterou jsem si vzala kvůli financování rekonstrukce bytu, musím z prodeje zaplatit daň státu?

vypořádání DPH

Dobrý den, chtěla bych letos zrušit dobrovolnou registraci(1994) k DPH. Musím odvést daň u následujícího drobného majetku: v roce 1999 pořízena bruska za 3000 Kč a zimní pneumatiky do služebního auta, které bylo pořízené na leasing (1997 až 2000), auto zařazeno do majetku v prodejní ceně 4.000 Kč v roce 2000. Dočetla jsem se, že u drobného majetku, který jde přímo do spotřeby, nemusím nyní odvést daň, kterou jsem si dříve uplatnila jako nárok na odpočet. Prosím o Vaši odpověď, že jde o správný postup, a při posledním daňovém přiznání nebudu vracet DPH z brusky, pneumatik a auto z roku 2000 taky nebudu už teď "řešit". Mockrát děkuji

předmět daně

Dobrý den, dostáváme dotace z úřadu práce na vytvoření pracovního místa.Jsou tyto dotace z ÚP zdanitelným příjmem? Vedu daňovou evidenci. Děkuji za odpověď

daňová povinnost

Dobrý den, chtěla jsem se optat, zda-li se jedná o plnění podléhající DPH (pokud ano, zda-li není např. osvobozeno bez nároku) nebo NE (cenové vyrovnání), když nám náš dodavatel poskytl v rámci smlouvy "startovací bonus" - resp. kompenzuje tím nedodržení cen.podmínek v tuzemsku v rámci globální dohody s jejich centrálou v zahraničí. Nejedná se o bonus za odebrané zboží ( což by šlo řešit oprav.daň.dokladem), ale o startovací bonus ze smlouvy bez ohledu na předešlé odběry. Dodavatel si ověřil u svého auditora,že naše společnost má vystavit v souladu se smlouvu za "bonus", fakturu. Děkuji předem za odpověď ŠK